ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2025
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Πλαίσιο νέων ελέγχων στο φόντο οξυνόμενων γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Στην Ολομέλεια αύριο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

MotionTeam

Με φόντο τα σχέδια των ΗΠΑ - ΕΕ να πεταχτούν εκτός «στρατηγικών υποδομών» Κίνα και Ρωσία, και με τη σχετική συζήτηση να φουντώνει, αύριο Πέμπτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 για τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ενωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης».

Το σχέδιο νόμου έχει ήδη συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με το ΚΚΕ να καταψηφίζει, καθώς όπως τόνισε στις τοποθετήσεις της η βουλευτής του, Διαμάντω Μανωλάκου, «συνολικά η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων προϋποθέτει ένα μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με μέτρα - μεταξύ αυτών - την προώθηση σταθερού και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος και μάλιστα με κατάλληλα επενδυτικά κίνητρα, προκειμένου να μειώνεται ο επιχειρηματικός κίνδυνος, δηλαδή η αποτροπή τυχόν χασούρας στους επενδυτές (...) Ο νέος κανονισμός που δημιουργείται αντανακλά την όξυνση της επιθετικότητας της ΕΕ απέναντι στους ομίλους των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως Κίνας και Ρωσίας, αλλά και σε ευρωατλαντικούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία κ.ά., σε μια περίοδο που η διαπάλη για την κατάκτηση θέσεων στις αγορές παίρνει και πολεμικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι να ενισχύσει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, κυρίως αυτά που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με υποσχόμενη μεγάλη και γρήγορη κερδοφορία (μεταξύ των οποίων είναι οι στρατιωτικές υποδομές και γενικότερα η πολεμική βιομηχανία), ώστε να επικρατήσουν στη λυσσαλέα αντιπαράθεση με αντίπαλους ομίλους που βρίσκεται σε εξέλιξη στον καπιταλιστικό κόσμο, εν μέσω πολεμικής προπαρασκευής».

Σε σχέση με τον μηχανισμό που θα αναλάβει την εφαρμογή της Οδηγίας, η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «ενισχύεται έτσι το εχθρικό για τον λαό κράτος του κεφαλαίου, με προσαρμογή και ενίσχυση των λειτουργιών του σύμφωνα με τις εξελισσόμενες ανάγκες της αστικής τάξης. Αυτό γίνεται με επίκληση των γενικών εννοιών της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου. Πρόκειται για γνωστές έννοιες - ομπρέλες, που αν και παρουσιάζονται ως ουδέτερες, στην πραγματικότητα αφορούν την τάξη και ασφάλεια του κεφαλαίου, καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο και της εφαρμογής του Κανονισμού, προβλέπεται η διασύνδεση αυτού του εθνικού μηχανισμού της χώρας μας με τους αντίστοιχους της ΕΕ και των υπόλοιπων κρατών - μελών, προκειμένου να υπάρχει συνεχής κοινοποίηση και ανταλλαγή των αναγκαίων πληροφοριών».

Πρόσθεσε δε ότι «η Επιτροπή και η Β1 Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών θα προχωρά σε ελέγχους των ξένων επενδύσεων αυτεπαγγέλτως και χωρίς σχετική αίτηση (άρθρα 5 παρ. 5 και 9). Θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε "διεξοδική έρευνα" κατά την οποία θα μπορεί να αναζητεί κάθε είδους πληροφορία από φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις, χωρίς να ισχύουν μια σειρά νομικές προβλέψεις αναφορικά με το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό και κάθε άλλο απόρρητο, με εξαίρεση το δικηγορικό απόρρητο».

Αναφέρθηκε επίσης στις προβλέψεις του κανονισμού που ανάμεσα σε άλλα δίνουν τη δυνατότητα σε ένα κράτος - μέλος να κινεί διαδικασίες ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων που διενεργούνται σε άλλα κράτη - μέλη, εφόσον εκτιμά ότι μπορεί να θιγεί η δική του ασφάλεια ή η δημόσια τάξη, υπογραμμίζοντας πως οι σχετικές προβλέψεις αναμένεται να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τους ανταγωνισμούς τόσο στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης όσο και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τα οποία επίσης εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.

Η Δ, Μανωλάκου επεσήμανε ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταψηφίσει τον σχετικό κανονισμό που έρχεται να ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο και ο οποίος «συνιστά ουσιαστικά μια προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντα των αστικών τάξεων των κρατών - μελών της ΕΕ, των διεθνών συμμαχιών και προσανατολισμών τους», ενώ «αφήνει περιθώρια για παρεμβάσεις της Επιτροπής και άλλων κρατών - μελών στο εσωτερικό των χωρών».

ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Πιο βαθιά στο «κάδρο» των ανταγωνισμών

Μνημόνιο συνεργασίας του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου ΑΕ και της αμερικανικής ΟΝΕΧ

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου ΑΕ και της «ONEX Shipyards & Technologies Group» υπεγράφη την περασμένη βδομάδα.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος, η Mildred Callear, Chief Financial Officer της κρατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (DFC), που χρηματοδοτεί την επένδυση, και η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ Maria Olson. Υπενθυμίζεται ότι η ONEX κατέχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, επένδυση που επίσης έχει στηριχτεί από την DFC των ΗΠΑ.

Η νέα συνεργασία αφορά την από κοινού αξιοποίηση υποδομών και εκτάσεων στη Δυτική Αττική, με στόχο την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου διαμετακομιστικού κόμβου και logistics center.

Πίσω από τα εύηχα λόγια κρύβεται η περαιτέρω ενίσχυση των κερδών του ελληνικού και του αμερικανικού κεφαλαίου, όπως και η ενίσχυση της παρουσίας του δεύτερου στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, περιοχή που συγκεντρώνει την αντιπαράθεση διεθνών ανταγωνιστικών συμφερόντων και η οποία κατέχει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το να καταστεί η χώρα περιφερειακός κόμβος υποστήριξης και logistics για την υλοποίηση των επικίνδυνων πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

«Η αξιοποίηση των 400 και πλέον στρεμμάτων και των λιμενικών υποδομών, σε συνδυασμό με τη στρατηγική συνεργασία μας με το Θριάσιο για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Ξενοκώστας.

Πρόσφατα είναι εξάλλου τα μεγάλα ερωτήματα που προκάλεσαν φωτογραφίες με πολλά στρατιωτικά οχήματα εντός των εγκαταστάσεων γνωστής εταιρείας logistics, όπως ανέδειξε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Μαζί με την επίτευξη της συμφωνίας ξεδιπλώθηκε και η μπαγιάτικη πια κοροϊδία για το όφελος που θα έχει ο λαός της περιοχής, τις νέες θέσεις εργασίας κ.ά. Χιλιοειπωμένες υποσχέσεις που έχουν καταρρεύσει, όπως οι τάχα καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που μετατράπηκαν εν τέλει σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, με καταστρατήγηση όλων των εργατικών δικαιωμάτων.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα κάθοδος της Ολγκίν για επαφές στην Κύπρο

Και καινούργια άτυπη συνομιλία Χριστοδουλίδη - Ερντογάν

2025 The Associated Press. All

Στην Κύπρο αναμένεται η Μαρία Ανχελα Ολγκίν, προσωπική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η οποία το Σάββατο θα συναντήσει τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και χωριστά τη Δευτέρα τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, στα Κατεχόμενα.

Διαθέσεις αναθέρμανσης των παζαριών αναδεικνύει και η νέα στιχομυθία που είχαν ο Ν. Χριστοδουλίδης και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν, αυτήν τη φορά στα Τίρανα όπου την Παρασκευή έγινε Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ), την οποία ο Κύπριος ηγέτης χαρακτήρισε «μια πολύ σημαντική Σύνοδο» που φέρνει κοντά «τα κράτη - μέλη της ΕΕ και τα πλείστα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, για να έχουμε ανοιχτό διάλογο».

Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, στη σύντομη συνομιλία ο Χριστοδουλίδης είπε στον Ερντογάν ότι θα πρέπει να συνομιλήσουν οι ίδιοι μεταξύ τους για το Κυπριακό και τα Ευρωτουρκικά, αξιοποιώντας και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό στον οποίο προχώρησε η ΕΕ, γεγονός που όπως υποστήριξε δείχνει το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για προώθηση λύσης. Πρόσθεσε δε ότι εξαρτάται πλέον από τους ίδιους να αξιοποιηθεί η προοπτική που υπάρχει. Από τη μεριά του ο Ερντογάν - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες - απάντησε ότι είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά και ότι ενδιαφέρεται για θετικές εξελίξεις στα Ευρωτουρκικά.

Εξάλλου, αποτιμώντας τη συζήτηση στα Τίρανα, ο Κύπριος ηγέτης εστίασε στην «ειδική αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» που έκανε ο Ερντογάν στην ομιλία του, «ειδικότερα στο θέμα της Τελωνειακής Ενωσης και στην επιθυμία της Τουρκίας να έρθει πιο κοντά στα της Ευρώπης, είτε αυτά αφορούν θέματα άμυνας είτε άλλους τομείς. Και θεωρώ, λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, ότι αν πραγματικά υπάρχει όντως αυτή η επιθυμία από την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί, πρωτίστως, αυτό είναι το βασικό δεδομένο, στις υποχρεώσεις της έναντι του Κυπριακού, αλλά και των κυπρογενών και άλλων ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων. Αρα, έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό, είμαστε πανέτοιμοι από δικής μας πλευράς, ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε και συνεχίζουμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια».

Αναφερόμενος δε στον διορισμό του Γ. Χαν ως ειδικού απεσταλμένου, σημείωσε πως «είχε ασχοληθεί με τα Ευρωτουρκικά ως επίτροπος, γνωρίζει πολύ καλά τις επιθυμίες της Τουρκίας και θα δει πώς αυτές θα προωθηθούν μέσα από συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις, τόσο στο Κυπριακό όσο και στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας».

Ερωτήσεις του ΚΚΕ για την Πυροσβεστική

Το ΚΚΕ κατέθεσε δύο Ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στα Γρεβενά.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι έχει αποδειχθεί τραγικά ότι ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος από μεγάλες πυρκαγιές στα δάση, πλημμύρες, βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, τα οποία είναι καταγεγραμμένα στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Το ΚΚΕ στην Ερώτηση τόνισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, καθώς και την ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες αντιμετώπισης μεγάλων πυρκαγιών εντός του αστικού ιστού των πόλεων.

Για τα προβλήματα των πυροσβεστών στα Γρεβενά το ΚΚΕ ζητάει την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, την αντικατάσταση των παλαιωμένων οχημάτων, τη μεταφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών σε σύγχρονο κτίριο, την πληρωμή υπερωριών όπως συμβαίνει σε όλο το Δημόσιο, καθώς και να επιστρέφουν οι πυροσβέστες μετά τη διετή μετάθεσή τους στην οργανική θέση που κατείχαν πριν από αυτήν.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ