Το προβάδισμα που δίνει στους ιδιώτες η εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας, αποτυπώνει έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, καταγράφοντας ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα φτάνουν το 47%
Την ... υγεία της κερδοφορίας διασφάλισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξαναγκάζοντας - εκτός των άλλων μέτρων - τα λαϊκά στρώματα να καταβάλουν από την τσέπη τους το 47% των συνολικών δαπανών Υγείας.
Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται σε έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), που έδωσε χτες στη δημοσιότητα για τα ιδιωτικά νοσοκομεία προβλέποντας τα εξής: «Δυναμική ανάπτυξη, υγιής κερδοφορία και προοπτικές επέκτασης στο εξωτερικό είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον κλάδο».
«Κρίσιμος παράγοντας», κατά την έκθεση, για την υγιή κερδοφορία των ιδιωτικών νοσοκομείων είναι «το αυξημένο ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης που προσεγγίζει το 47% (έναντι 27% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ)». Οι δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης αποτελούν ένα σταθερό ποσοστό των δαπανών Υγείας τα τελευταία χρόνια (της τάξης του 35-40% - ποσοστό παρόμοιο με των χωρών του ΟΟΣΑ).
Δηλαδή, οι Ελληνες πληρώνουν αδρά στην ώρα της ανάγκης, καθώς το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας - στο οποίο υποτάσσονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας - αναγκάζει τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν πολύ ακριβά για τις υπηρεσίες Υγείας από το εισόδημά τους.
Τα ιδιωτικά νοσοκομεία κερδίζουν μερίδιο της αγοράς έναντι των δημόσιων, σημειώνεται στην έκθεση. Το 2008 αντιστοιχεί σε 27% από 13% το 2000. Αυτή η επέκταση του ιδιωτικού τομέα γίνεται «κυρίως λόγω των δυσλειτουργιών στις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας», σύμφωνα με την έκθεση, αποκαλύπτοντας τη συνειδητή από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού υποβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας. Αυτή η υποβάθμιση εκφράζεται και με την εκχώρηση των επενδύσεων στη σύγχρονη τεχνολογία κατ' αποκλειστικότητα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των ιδιωτικών επενδύσεων στοχεύουν στην ιατρική τεχνολογία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΕΣΥ (το οποίο εστιάζει στην κατασκευή υποδομών) δεν ξεπερνά το 30%», αναφέρεται στην έκθεση.
Και το αποτέλεσμα αυτής της δικομματικής υπόκλισης στην επιχειρηματική δραστηριότητα καταγράφεται στην παρακάτω διαπίστωση: «Οι προαναφερθείσες συνθήκες οδηγούν σε ένα περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας της τάξης του 15% (επίπεδο κοντά στο διεθνή μέσο όρο)...Τα περιθώρια των ιδιωτικών νοσοκομείων υπολείπονται σημαντικά έναντι εκείνων για τα μαιευτήρια (12% έναντι 33%, αντίστοιχα, στο διάστημα 2001-2007)».
Με άλλα λόγια, εξηγείται ο πόλεμος για τη λειτουργία νέων ιδιωτικών μαιευτηρίων που εκδηλώθηκε τελευταία μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο, απ' τη μια μεριά, και, απ' την άλλη, τον Ομιλο του «Υγεία».
Μέσα σε ένα τέτοιο θερμοκήπιο και σε συνδυασμό με την επέκταση στις γειτονικές χώρες έρχεται ως φυσιολογική η πρόβλεψη της ΕΤΕ: «Βάσει των προβλέψεών μας για την πορεία των δαπανών Υγείας και του μεριδίου αγοράς του ιδιωτικού τομέα, ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών νοσοκομείων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5% στο διάστημα 2009-2010 και 8,5% στη συνέχεια έως το 2012».
Αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας περιορίστηκε να τους συμβουλεύει να... φροντίζουν τα παιδιά τους
Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των μαθητών από την πανδημία της «νέας γρίπης», με ευθύνη του κράτους και χωρίς την επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας απαίτησαν με κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Υγείας η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και οι Ομοσπονδίες Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής, με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ.
Μεταξύ άλλων, οι μαζικοί φορείς κατήγγειλαν ότι ο τρόπος με τον οποίο «αντιμετωπίζεται» η νέα γρίπη έχει αναδείξει τη φροντίδα των παιδιών σε ατομική ευθύνη της κάθε οικογένειας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε συνάντηση που έγινε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Πολύζο που συμβούλευσε τους γονείς να ...φροντίζουν για την προστασία του παιδιού τους.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν μεταξύ άλλων τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία (έλλειψη καθαριστριών, ιδιωτικοποίηση αυτού του τομέα), την απουσία πανελλαδικά οργανωμένης συστηματικής κρατικής πολιτικής για τα θέματα προληπτικής ιατρικής, προστασίας της υγείας και ασφάλειας των μαθητών και εργαζομένων που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πανικός στα σχολεία. Κατέθεσαν το ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων τους που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αποστολή κινητών μονάδων υγείας από το υπουργείο Υγείας που θα παρέχουν έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών, τον εμβολιασμό των μαθητών, θα καταγράφουν τις ανάγκες, θα παρέχουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, θα κάνουν αξιολόγηση της συνολικής υγείας των μαθητών, την καταγραφή των ιστορικών υγείας κλπ. Αμεση αποστολή κλιμακίων στα σχολεία για τον έλεγχο των κυλικείων, τουαλετών και χώρων εστίασης. Την πρόσληψη τραπεζοκόμων στα ολοήμερα δημοτικά και του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, άδεια με πλήρεις μισθολογικές και ασφαλιστικές αποδοχές για τους γονείς που θα ασθενήσουν τα παιδιά τους και για τους εργαζόμενους των σχολείων που θα νοσήσουν. Δημόσιες υπηρεσίες σχολικής υγείας και ασφάλειας σε δημόσια Κέντρα Υγείας, δημιουργία ιατρείων σε όλες τις σχολικές μονάδες, υπερδιπλασιασμό των δαπανών για την παιδεία, ανέγερση απ' το κράτος νέων σύγχρονων σχολείων, δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία κ.ά.
Η πανδημία της νέας γρίπης ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησε χτες το Συμβούλιο υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επικέντρωσε στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Χτες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία φαρυγγικό επίχρισμα λαμβάνεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων ατόμων, σε άτομα που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευθούν, σε περιπτώσεις υποψίας αντοχής στα αντι-ιικά σκευάσματα και - δειγματοληπτικά - σε περιπτώσεις συρροής περιστατικών.
Μία 37χρονη παχύσαρκη γυναίκα έχασε τη ζωή της εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών που εμφάνισε εξαιτίας της νέας γρίπης. Η άτυχη γυναίκα νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η πανδημία της νέας γρίπης έρχεται να αποκαλύψει της τραγικές ελλείψεις στην προστασία των παιδιών στην Ιθάκη και στην Πάτρα.
Χτες, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς της Ιθάκης προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των σχολικών μονάδων του νησιού, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σήμερα. Το νησί έχει μείνει χωρίς παιδίατρο στο Κέντρο Υγείας, εν μέσω της πανδημίας της νέας γρίπης. Οι φορείς υπογραμμίζουν ότι ζουν σε ένα μικρό νησί, με περίπου 600 παιδιά, απομονωμένο από μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, χωρίς την παρουσία έστω και ενός ιδιώτη παιδιάτρου, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε καθυστέρηση πρόγνωσης ή κάποιο έκτακτο περιστατικό να κινδυνεύει να αποβεί μοιραίο. Διεκδικούν την άμεση προκήρυξη της θέσης και το διορισμό γιατρού και μέχρι να καλυφθεί η οργανική θέση με μόνιμο την άμεση απόσπαση από άλλη νοσοκομειακή μονάδα παιδιάτρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η νέα γρίπη. Ακόμα, να δημιουργηθούν κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων γιατρών στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει με τη συμμετοχή της η Κομματική Οργάνωση Ιθάκης του ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα τους κατοίκους να βγάλουν συμπεράσματα απ' τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής του δικομματισμού και να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.
Τις ελλείψεις σε προσωπικό στις Μονάδες Παίδων και Νεογνών στα Νοσοκομεία της Πάτρας καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με Επίκαιρη Ερώτησή του για την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μεταξύ άλλων, στην Ερώτηση σημειώνεται: «Η ΜΕΘ Παίδων και Εφήβων του Π.Γ.Ν. Πατρών, υπογραμμίζει, αλλά και η Μονάδα Νεογνών του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου ουσιαστικά οδηγούνται σε κλείσιμο. Εχουν απομείνει 8 νοσηλεύτριες στη ΜΕΘ Παίδων της Πάτρας να λειτουργούν τις 4 από τις 6 κλίνες. Η Μονάδα Νεογνών έχει μείνει ουσιαστικά με ένα γιατρό από τους τέσσερις που υπήρχαν».
Με τάχιστους ρυθμούς προωθείται το νέο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους «επενδυτές» που βρίσκεται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης με χτεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι και τώρα είναι τουλάχιστον πέντε, εκ των οποίων μια ελληνική και μια εταιρεία από το Αμπού Ντάμπι». Χτες επίσης έγινε και συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της σημερινής ιδιοκτήτριας εταιρείας του ναυπηγείου, της γερμανικής πολυεθνικής Thyssen Krupp με θέμα, όπως ανακοινώθηκε, ανάμεσα σε άλλα και την υπόθεση της αγοράς από το ελληνικό δημόσιο των υποβρυχίων. Με άλλα λόγια, το πανωπροίκι που θα εισπράξει η Τhyssen, ως επιβράβευση των «υπηρεσιών» που έχει προσφέρει μέχρι τώρα, όπως το σταδιακό ξεχαρβάλωμα του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας και το σφοδρό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Να σημειωθεί ότι με απόφαση της κυβέρνησης η γερμανική πολυεθνική πήρε από τον κρατικό προϋπολογισμό, εκτός όλων των άλλων, και 10 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων ως το τέλος του Δεκέμβρη. Ενώ παραμένουν απλήρωτοι για 7ο μήνα οι 160 εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού.
Αγωνιστικό περιεχόμενο στην 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμεΑ), προβάλλοντας τα αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων και των οικογενειών τους, ετοιμάζει το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα με συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Ομόνοια στις 6 μ.μ. και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, μεθαύριο Πέμπτη. Στην κινητοποίηση καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, αγωνιστές εργαζόμενοι του χώρου και άτομα με ειδικές ανάγκες.