ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 2026 - Κυριακή 19 Απρίλη 2026
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα Σάββατο η μεγάλη εκδήλωση για τους αλύγιστους της Ακροναυπλίας

Στις 7.30 μ.μ. στο Ναύπλιο, στην πλατεία Δημαρχείου, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας | Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιεί η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ σήμερα Σάββατο 18 Απρίλη στο Ναύπλιο, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, τιμώντας τους φυλακισμένους κομμουνιστές της Ακροναυπλίας, ορισμένοι από τους οποίους εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη 1944 από τους Γερμανούς - ναζί κατακτητές.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση βασισμένη σε αρχειακό υλικό για τις φυλακές της Ακροναυπλίας και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις. Νωρίτερα θα γίνουν ξεναγήσεις και στον χώρο των φυλακών.

Την ομιλία θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με μουσικοθεατρική αφήγηση που έχει αναφορά από το 1937 που άνοιξε το κολαστήριο της Ακροναυπλίας μέχρι και την ανυπέρβλητη θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Θα απαγγείλει ο Φίλιππος Σοφιανός, ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, μαζί με την Εύα Κουφαλάκου και τον Δημήτρη Οικονομόπουλο.

Θα ακουστούν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Θάνου Μικρούτσικου, Χρήστου Λεοντή, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάρκου Βαμβακάρη, Θωμά Μπακαλάκου και Ηλία Ανδριόπουλου, σε στίχους και ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Νίκου Καββαδία, Φώτη Αγγουλέ, Δημήτρη Χριστοδούλου, Νότη Περιγιάλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου και Μιχάλη Μπουρμπούλη.

Το μουσικό συγκρότημα αποτελείται από τους Βασίλη Κοντογιάννη (πιάνο), Ηλία Μαυρία (τύμπανα), Δημήτρη Πέππα (μπουζούκι), Κώστα Σαλεσιώτη (τραγούδι), Θοδωρή Σκόνδρα (κιθάρα) και Θάνο Χατζηιωάννου (μπάσο), σε μουσική επιμέλεια και τραγούδι της Γεωργίας Χατζημπαλάση.

Αναχωρήσεις λεωφορείων

Για την εκδήλωση οι Οργανώσεις Πελοποννήσου του ΚΚΕ προγραμματίζουν μετακίνηση με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από: Μεσσηνία: Καλαμάτα: 11 π.μ. (Μέγαρο Χορού), 3 μ.μ. (πλατεία Οθωνος). Θουρία: 3.20 μ.μ. Χανδρινού: 2 μ.μ. Μεσσήνη: 2.30 μ.μ. (σταθμός ΟΣΕ). Γαργαλιάνους: 2.30 μ.μ. (δημαρχείο). Φιλιατρά: 2.50 μ.μ. (σινεμά). Κυπαρισσία: 3.15 μ.μ. (σταθμός ΟΣΕ). Διασταύρωση Οιχαλίας: 3.50 μ.μ. Στούπα: 3 μ.μ. (διασταύρωση Καλόγριας). Καρδαμύλη: 3.15 μ.μ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6983601712 και 6988909449. Λακωνία: Σπάρτη: 4 μ.μ. (Μουσείο). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944040695. Αρκαδία: Μεγαλόπολη: 4 μ.μ. (κεντρική πλατεία). Τρίπολη: 4.30 μ.μ. (πλατεία Κολοκοτρώνη). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974430637. Κορινθία: Κιάτο: 4.15 μ.μ. (Δικαστήρια). Κόρινθο: 5 μ.μ. (Περιβολάκια). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979269576.

Συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), την οποία φιλοξενεί το ΚΚ Τουρκίας την Κυριακή 19 Απρίλη.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχουν οι σύντροφοι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, Αρης Ευαγγελίδης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Δανάη Χέλμη, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Επίσης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα λάβει μέρος σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα την οποία θα διοργανώσει το ΚΚ Τουρκίας.

Συναυλία - αφιέρωμα: Από το Στάλινγκραντ στο Βερολίνο

Τη Δευτέρα 20 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου «Παρνασσός»

Στις 2 Φλεβάρη 1943 ο Κόκκινος Στρατός περικυκλώνει και αιχμαλωτίζει την 6η Στρατιά των ναζί στο Στάλινγκραντ, μετά από μάχες σώμα με σώμα σε κάθε σπιθαμή της πόλης. Ηταν η μεγάλη καμπή στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, που οδήγησε στη συντριβή του φασισμού με την κατάληψη του Βερολίνου στις 9 Μάη 1945.

Με αφορμή αυτό το ιστορικό γεγονός, ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό» διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα με έργα συμφωνικής μουσικής, εμβατήρια και soundtracks, τη Δευτέρα 20 Απρίλη στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα) στις 8 μ.μ. (προσέλευση 7.30 μ.μ.).

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Προπώληση: Βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα, τηλ. 2103829835, Δευτέρα - Παρασκευή 9.00 - 21.00, Σάββατο 9.00 - 18.00) και https://www.ticketservices.gr.

Παίζει το Σύνολο Πνευστών «Παύλος Καρρέρ». Τα μέλη: Θόδωρος και Πέτρος Μαυρομμάτης (φλάουτο και όμποε), Σπύρος και Κώστας Τζέκος (κλαρινέτα), Σόνια Πησκ - Φαρούγγια (φαγκότο), Χρήστος Καλούδης και Σπύρος Μπάκος (κόρνα), Σοφία Σιωρά και Αλέκος Μαυρόπουλος (τρομπέτες), Σπύρος Φαρούγγιας (τρομπόνι), Σάκης Μυρώνης (τούμπα) και Ισίδωρος Θύμης (κρουστά).

Διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός.

Πατριδογνωμόνιο
Στα τσατάδικα της γειτονιάς

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, τέλη του περασμένου και στις αρχές αυτού του αιώνα, ήταν της μόδας να παίρνουν οι δημοσιογράφοι φανταστικές συνεντεύξεις από αγάλματα ιστορικών προσώπων. Φανταστικές μεν, αλλά με προπαγανδιστικό όγκο ευθέως δυσανάλογο με το βάρος του αγάλματος. Απ' τον Κολοκοτρώνη και τι δείχνει το δάχτυλό του, μέχρι τον Λόρδο Βύρωνα και το ποιητικό του. Περίπου την ίδια εποχή γνώριζαν άνθηση μεγάλη ταινίες είτε με αόρατους εραστές, ως επί το πλείστον πεθαμένους, είτε με νεαρούς βρικόλακες και μεσήλικα ζόμπι. Και λεφτά βγήκανε και υπογραφές αποκτηθήκανε και υποδόρια προπαγάνδα της πώλησης ψευδοαθανασίας κατακυρώθηκε ως κοινωνική διαδικασία. Υστερα και ταχύτατα ήρθε ο κατακεραυνωτικός ρεαλισμός και σουρεαλισμός της φιλμογραφίας του Τικ Τοκ, και της πορνογραφίας του σκοτεινού διαδικτύου. Πάνω από μια δεκαετία η τηλεόραση, εντός - εκτός πλατφόρμας, πρόβαλε το πορτοκαλί των φυλακισμένων ηρώων τε και θυμάτων, μαζί μ' αυτό των επαναστάσεων, και μετά ήρθε το ισλαμικό κράτος με δυτικούς μισθοφόρους, ράπερ, τράπερ και φυγάδες κορασίδες και επιδείκνυε τη σφαγή αιχμαλώτων ντυμένων στα πορτοκαλί. Συχνά σε ζωντανή μετάδοση. Προδιαφημισμένα.

Το χρονικό χειραγώγησης του κοινού μας νου εξελίχθηκε ταχύτατα με την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης. Ηδη βλέπουμε τις πρώτες αυτοκτονίες ερωτικής απογοήτευσης από τον εραστή - σύντροφο τεχνητής νοημοσύνης. Είδαμε και τις πρώτες απεργίες των εργαζομένων στο Χόλιγουντ ενάντια στην υποκατάστασή τους από τα αλγοριθμικά έργα και υπολογιστικά προϊόντα. Εσχάτως βλέπουμε και δημοσιογράφους ή γενικώς μιντιακούς γραφιάδες να πλάθουν εικονογραφήσεις πολιτικών δι' ερωταπαντήσεων προς τις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης. Στα ....τσατάδικα της γειτονιάς, μιλιούνια, δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, χωρίς καπνούς από τσιγάρα και υπόγειες ταβέρνες, κατασκευάζονται ιδανικά προφίλια ιδανικών αυτόχειρων, που θα 'λεγε πως έχουν καταστεί οι ...κύκλοι των πολιτικών, ο ποιητής.

Θα πάρω την Τ(ου)Ν(ου) για να ταχτοποιήσω τον νου των υπηκόων μου, σκέφτεται κάθε ισχυρός ηγέτης και καπιτάλας εξουσιαστής στις μέρες μας, καθώς αρχίζει το δεύτερο τέταρτο του εικοστού πρώτου αιώνα. Και υλοποιεί, στη λιανική αγορά μάλιστα, την κριτική πολτοποίηση του κοινού νου, είτε με χιουμοριστικές ιδεοκατασκευές, είτε με ύπουλες απαγορεύσεις για το κοινό καλό. Και εδώ κρύβεται το μυστικό του άθλιου ειδυλλίου μεταξύ Τ.Νου και νου. Η αλγοριθμική προσέγγιση του σύμπαντος πλασάρεται στο πόπολο ως ευκολία καθημερινής εικόνας που γουστάρεις, συζήτησης στα μέτρα σου, αυθεντίας κατά παραγγελία και βρώμας χωρίς οσμή, και μάλιστα για την ώρα δωρεάν. Στο επίπεδο όμως των λεφτάδων η ΤΝ ξεφορτώνεται περιττό εργατικό δυναμικό, και σε επίπεδο μάλιστα κβαντικών υπολογιστών, καταφέρνει να βγάζει δισεκατομμύρια είτε με ακρίβεια σε βολές πυραύλου, είτε με ακρίβεια αγοραπωλησίας μετοχών, προλαβαίνοντας τον αντίπαλο, έστω και κατά ένα δευτερόλεπτο.

Στους πρόσφατους πολέμους έγινε ένα χυδαίο ξεφόρτωμα του παλιού οπλοστασίου προς όφελος των ενεργειάδων και των μεγάλων παικτών του στρατιωτικού - βιομηχανικού κατεστημένου. Και τώρα θα περάσουμε σ' αυτό που όλοι ανερυθρίαστα αποκαλούν νέα αρχιτεκτονική του κόσμου. Οι τεχνοσυμμορίτες υπολογίζουν σε πολέμους υποδομών πλέον, έτσι ώστε να κατακτούν με εκβιασμό οικονομικά ...«εδάφη», ανασκολοπίζοντας σύνορα, κράτη, λαούς, ζόμπι και ζωντανούς. Η βασική δομή στην οποία θα επιτίθενται από τούδε είναι ο ανθρώπινος νους. Εκεί θα παιχτούν όλα, μόλις οι μάζες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι μέλισσες που εξαφανίστηκαν και επανέρχονται διά της ΤΝ είναι ψηφιακές και δεν παράγουν μέλι. Οποιος δεν με πιστεύει, ας γλείψει την οθόνη του, νομίζοντας ότι ασκεί σύγχρονη ...πολιτική.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ναύπλιο και της ομιλίας στην εκδήλωση τιμής στους Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στις 11 π.μ. θα ξεναγηθεί στον χώρο που ήταν η φυλακή της Ακροναυπλίας και αμέσως μετά θα καταθέσει στεφάνι. Στις 12 μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ναυπλίου, Δημήτρη Ορφανό, στο δημαρχείο της πόλης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ