Associated Press |
Ενα από τα παιδιά που βρέθηκαν μέσα στο πλοίο «Ετιρένο»... |
Πλήθος αστυνομικών, αξιωματούχων του ΟΗΕ, υπουργών της κυβέρνησης του Μπενίν, αλλά και δημοσιογράφοι ανέμεναν από νωρίς χτες το πρωί, στο επίνειο της πρωτεύουσας του Μπενίν, Κοτόνου, την άφιξη του πλοίου «ΕΤΙΡΕΝΟ». Οι πληροφορίες έλεγαν πως μεταξύ των επιβατών του «ΕΤΙΡΕΝΟ» υπήρχαν τουλάχιστον 180 παιδιά, που επρόκειτο να πωληθούν ως σκλάβοι σε φυτείες κακάο και καφέ. Οταν, όμως, το πλοίο προσάραξε γύρω στη 1.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα), οι αρχές αλλά και όλοι οι παρευρισκόμενοι δε βρήκαν μεταξύ των δεκάδων ταλαιπωρημένων επιβατών παρά 23 παιδιά- που συνοδεύονταν από τους γονείς τους- και άλλους περίπου 20 εφήβους... Τι συνέβη τελικώς;
Ο υπουργός Κοινωνικής Προστασίας του Μπενίν, Μπάμπα Μούσα, πιθανολόγησε πως μάλλον έγινε λάθος στην ταυτότητα του πλοίου που μετέφερε τα δεκάδες παιδιά που προορίζονταν για σκλάβοι στις φυτείες καφέ έναντι πέντε χιλιάδων έκαστο... Σύμφωνα με τον υπουργό του Μπενίν, το πλοίο που μετέφερε τα δεκάδες παιδιά - σκλάβους δεν ήταν το «ΕΤΙΡΕΝΟ» αλλά ένα δεύτερο, αγνώστου ονόματος και προορισμού πλοίο, που είχε πλησιάσει την ίδια μέρα (2 Απρίλη) τα θαλάσσια ύδατα της πρωτεύουσας της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ. Εκείνη τη μέρα, και τα δύο πλοία είχαν εμποδιστεί να προσαράξουν στο λιμάνι της Λιμπρεβίλ, επειδή πολλοί από τους επιβάτες δε διέθεταν τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα...
Ο συντονιστής του προγράμματος της «ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ» για τη Δυτική Αφρική, Νίκολας Προν, υπαινίχτηκε ένα άλλο χειρότερο σενάριο... Κάνοντας λόγο για το «κακό» παρελθόν του Λόρενς Ονόμε, 40χρονου Νιγηριανού καπετάνιου του πλοίου «ΕΤΙΡΕΝΟ», που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ως δουλέμπορος παιδιών, ο Προν δήλωσε σε δημοσιογράφους:«Δεν ξέρω τι να σκεφτώ... Οταν ακούσαμε πως ο καπετάνιος έχει εγκληματικό παρελθόν, φανταστήκαμε το χειρότερο, δηλαδή πως θα μπορούσε να είχε ρίξει τα παιδιά στη θάλασσα...».
Ο καπετάνιος του πλοίου, εναντίον του οποίου, του πληρώματος και τριών επιχειρηματιών του Μπενίν είχαν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ, αρνήθηκε πως μετέφερε παιδιά σκλάβους δηλώνοντας:«Δεν είμαι αναμεμειγμένος στο σκλαβοπάζαρο παιδιών.. Δεν μπορούν να το αποδείξουν. Αλλο πράγμα οι ισχυρισμοί τους, άλλο πράγμα οι αποδείξεις».
Οταν ορισμένοι από τους ταλαιπωρημένους επιβάτες του «ΕΤΙΡΕΝΟ», ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για τα παιδιά - σκλάβους δήλωσαν άγνοια. Μάλιστα, ορισμένοι βρήκαν αφορμή και διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταχείρισή τους από τις αρχές της Γκαμπόν, λέγοντας πως παρά το γεγονός πως εμπόδισαν την προσάραξη του πλοίου για ανεφοδιασμό, οι αρχές της Λιμπερβίλ είτε τους έκλεψαν ό,τι χρηματικό ποσό είχαν πάνω τους ή κάποια ταξιωτικά έγγραφα, είτε προέβησαν εναντίον τους σε χειροδικία, ακόμη και μαστίγωμα...
Το μυστήριο γύρω από το «ΕΤΙΡΕΝΟ» ίσως λυθεί μέσα στις προσεχείς μέρες, καθώς από σήμερα θα υποβληθούν σε ανακρίσεις οι επιβάτες και μεταξύ αυτών και τα 23 παιδάκια... Ούτως ή άλλως όμως το περιστατικό αυτό λειτούργησε ως αφορμή για να «θυμίσει» στη Δύση την υποδούλωση χιλιάδων παιδιών από χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής που πωλούνται -όχι σπάνια... από τις οικογένειές τους- σε «εμπόρους» έναντι 15 δολαρίων με προορισμό τις φυτείες καφέ και κακάο της Ακτής του Ελεφαντοστού και άλλων αφρικανικών χωρών.
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-
Στις 13-14 Απρίλη πραγματοποιήθηκε η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ, η οποία εξέτασε το ζήτημα της ενίσχυσης του κόμματος, την τελειοποίηση των μορφών και μεθόδων δουλιάς των κομματικών οργανώσεων σύμφωνα με τις αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ. Εισήγηση πάνω στο ζήτημα αυτό παρουσίασε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Β.Α. Κουπτσόφ. Συνεισηγήσεις παρουσίασαν ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της ΚΕ Α.Ι. Λουκιάνοφ και ο πρόεδρος της επιτροπής στελεχών της ΚΕ Β.Α. Σαφρόνοφ. Τις εργασίες της Ολομέλειας έκλεισε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Η Ολομέλεια υιοθέτησε απόφαση, η οποία θα δημοσιευτεί αργότερα.
Στην εισήγησή του ο Κουπτσόφ έκανε λεπτομερή ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα και των καθηκόντων των κομμουνιστών που απορρέουν απ' αυτή. Ο λαός περίμενε από τον νέο Πρόεδρο αλλαγή της ολέθριας κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, αλλά «έλαβε» τη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου, την παντοδυναμία του εγκλήματος και τις παγωμένες πόλεις. Να αντιδράσει με συνέπεια και οργανωμένα σ' αυτή την πολιτική μπορεί μόνο το ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί του, οι αριστερές πατριωτικές δυνάμεις. Ο εισηγητής αυτοκριτικά παραδέχτηκε ότι οι κομμουνιστές, όπως και η πλειοψηφία του λαού, πίστευαν στη γρήγορη νίκη, απλοποιούσαν την κατάσταση, δεν έβλεπαν πλήρως την όλη πολυπλοκότητα του αγώνα. Τα στελέχη του κόμματος έχουν κουραστεί ψυχολογικά. Σημείωσε ότι, όταν διερευνούμε τη σύγχρονη κατάσταση, πρέπει να έχουμε ως οδηγό τη λενινιστική αρχή: «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης». Διατηρώντας αμετάβλητη την πολιτική γραμμή προς το σοσιαλισμό, θα πρέπει να αξιολογηθούν συγχρόνως οι αλλαγές στην κοινωνία που συντελέστηκαν στα χρόνια της παλινόρθωσης του καπιταλισμού. Ο Κουπτσόφ τόνισε ότι το ΚΚΡΟ πρέπει κάθε μέρα να επιβεβαιώνει τον πρωτοπόρο ρόλο του μαζικότερου πολιτικού κόμματος. Ο σημαντικότερος όρος της ζωτικής ικανότητας του ΚΚΡΟ είναι η αποτελεσματική οργανωτική δουλιά όλων των κομματικών δομών. Το κόμμα έχει σήμερα 500.000 μέλη, που δρουν σε 17.500 κομματικές οργανώσεις βάσεις. Πρόκειται για μια ισχυρή δύναμη, αλλά το καθήκον του σημερινού σταδίου πάλης είναι να ανεβεί η αποτελεσματικότητα και η μαχητικότητα της κάθε κομματικής δομής. Σε σχέση μ' αυτό, πρέπει να διευρυνθεί το δίκτυο των οργανώσεων βάσης που να αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες των πολιτών, να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν στο επίπεδο της ΚΕ νέα τμήματα: για τη δουλιά μέσα στη νεολαία, στο εργατικό κίνημα, στα ΜΜΕ, στο βουλευτικό σώμα, οικονομικό τμήμα. Οι κομματικές οργανώσεις βάσεις να είναι αριθμητικά μικρότερες, ώστε να είναι πιο ευέλικτες, επιτελικές και να μπορούν να αλλάζουν γρήγορα την τακτική. Το κόμμα να ετοιμαστεί για το πέρασμα των στελεχών στην επαγγελματική δουλιά. Ο εισηγητής στάθηκε λεπτομερώς στην αναγκαιότητα διατήρησης των παραδόσεων και της πείρας των μαζικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και της πάλης στους δρόμους, καθώς και της δουλιάς με τους συμπαθούντες, τους οπαδούς του κόμματος, στο εξωκομματικό περιβάλλον. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μετατραπεί μέσω του συστήματος των εκλογών σε τοπικό επίπεδο η αυτοδιοίκηση σε Σοβιέτ και προοπτικά να ριχτεί το σύνθημα «όλη η εξουσία στα Σοβιέτ».
Στη συνεισήγηση για την πολιτική στελεχών ο πρόεδρος της επιτροπής στελεχών της ΚΕ του ΚΚΡΟ Β. Σαφρόνοφ επικέντρωσε την προσοχή σε δυο πολύ σημαντικά και επείγοντα προβλήματα: στην εκπαίδευση των νέων στελεχών και στην απαιτητική στάση απέναντι στους σημερινούς κομμουνιστές καθοδηγητές.
Ο κύκλος των προβλημάτων που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: η περίοδος των ελπίδων στη λογική και τον πατριωτισμό του Πούτιν τελείωσε. Το κόμμα πρέπει να αρχίσει μια δύσκολη και σκληρή δουλιά για την ενίσχυση της οργανωτικής και ιδεολογικής ενότητάς του, να καθορίσει τις προτεραιότητές του, βασισμένες στη μαρξιστικολενινιστική διδασκαλία, να διεισδύσει βαθύτερα στη ζωή, να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής στα πιο διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας. Στα καθήκοντα αυτά αναφέρθηκε ιδιαίτερα και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ στο κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βελγικού δικαστηρίου θα καθίσουν σε λίγες μέρες τέσσερις Ρουαντέζοι - μεταξύ τους και δύο ρωμαιοκαθολικές καλόγριες - αντιμετωπίζοντας κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και συμμετοχής τους στη γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων μελών της φυλής Τούτσι τον Απρίλη του 1994 στη Ρουάντα.
Οι κατηγορούμενοι, δύο ρωμαιοκαθολικές καλόγριες, ένας καθηγητής Πανεπιστημίου και ένας βοηθός του πρώην Προέδρου της Ρουάντας Γιουνεβάλ Χαμπιγιαριμάνα, δε θα τεθούν υπό κράτηση καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, που αναμένεται να διαρκέσει το λιγότερο έξι βδομάδες. Θα κληθούν να καταθέσουν 170 μάρτυρες που θα φθάσουν στις Βρυξέλλες από τη Ρουάντα και οι οποίοι καλούνται να διαφωτίσουν τους δώδεκα Βέλγους (!) δικαστές, με επικεφαλής τον Λικ Μαέ, εάν με τις πράξεις τους ήταν φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί στη σφαγή δεκάδων μελών της φυλής Τούτσι, που είχαν καταφύγει σε κέντρο υγείας και σε ίδρυμα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κοντά στη ρουαντέζικη πόλη Μπουτάρε τον Απρίλη του '94.
Αν και ο ΟΗΕ έχει συγκροτήσει δικαστήριο για τη γενοκτονία του '94 στη Ρουάντα στην πόλη Αρούσα της Τανζανίας και έχει ήδη δικάσει το ένα τρίτο των υποθέσεων κατά δεκάδων ατόμων, μολονότι δικαστήρια στη Ρουάντα έχουν ήδη εκδικάσει υποθέσεις εκατοντάδων ατόμων που κατηγορήθηκαν πως συμμετείχαν στη γενοκτονία των εκατοντάδων χιλιάδων Ρουαντέζων της φυλής Τούτσι, το βελγικό δικαστήριο αυτο-αναγορεύεται ως αρμόδιο να εξετάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση κατά των τεσσάρων Ρουαντέζων με βάση νόμο που ψηφίστηκε το 1993 από το Βελγικό Κοινοβούλιο και ο οποίος εξουσιοδοτεί τα βελγικά δικαστήρια να εξετάζουν υποθέσεις για παραβιάσεις... ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και εάν αυτές διαπράχτηκαν σε χώρες του εξωτερικού!
ΚΙΝΣΑΣΑ.-
Πενταμελής επιτροπή του ΟΗΕ ζήτησε χτες από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την επιβολή εμπάργκο εμπορίου και όπλων σε βάρος των Ρουάντα, Ουγκάντα, Μπουρούντι (χώρες που υποστήριζαν ανταρτικά κινήματα που μάχονταν την τότε κυβέρνηση του Προέδρου της ΛΔ Κονγκό, Λόρεντ Καμπίλα), με το αιτιολογικό πως λεηλάτησαν τον ορυκτό πλούτο της ΛΔ Κονγκό, κάνοντας παράνομες εξαγωγές κατά τη διάρκεια της σύρραξης των προηγούμενων δυόμισι χρόνων...
Η πενταμελής επιτροπή του ΟΗΕ ζήτησε ακόμη από τα 189 μέλη του Οργανισμού να παγώσουν άμεσα τραπεζικά και περιουσιακά στοιχεία που τηρούν στις χώρες - μέλη κονγκολέζικες ανταρτικές οργανώσεις και οι ηγέτες αυτών...
Ο απεσταλμένος της Ρουάντα στη ΛΔ Κονγκό, Πάντρικ Μαζιμχάκα, αλλά και εκπρόσωποι πρώην ανταρτικών οργανώσεων αντέδρασαν, χαρακτηρίζοντας την έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ ως «μεροληπτική», που κατέληξε σε «πρόχειρα και εσπευσμένα συμπεράσματα, κάνοντας επιλεκτική χρήση στοιχείων»... Ο Μαζιμχάκα, μάλιστα, αντέτεινε τις «ειρηνευτικές» συνθήκες της Λουζάκα (Ιούλιος 1999), σύμφωνα με την οποία όλα τα ανταρτικά κινήματα είχαν απεριόριστη εξουσία στις περιοχές που έλεγχαν και μπορούσαν μεταξύ άλλων να εκδίδουν νομότυπες άδειες εμπορικής εκμετάλλευσης...