ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Υπό απειλή»... ξανά!

Για άλλη μια φορά έκτακτα μέτρα στη Νέα Υόρκη

Associated Press

Για άλλη μια φορά έκτακτα μέτρα στη Νέα Υόρκη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ.--

Για μία ακόμη φορά οι Αμερικανοί πολίτες έζησαν χτες ένα 24ωρο τουλάχιστον, απόλυτου τρόμου μετά την προειδοποίηση του FBI για «τρομοκρατικό χτύπημα εντός των ΗΠΑ ή σε αμερικανικό στόχο στην Υεμένη περί ή την 12 Φεβρουαρίου».

Η προειδοποίηση που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας -τοπική ώρα- δεν είναι η πρώτη αλλά είναι μάλλον πρωτοφανής, καθώς είναι η πλέον συγκεκριμένη που έχει απευθύνει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ύστερα από την 11η Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά υπάρχουν και ονόματα, ενώ οι τόσο συγκεκριμένες πληροφορίες σύμφωνα με την Washington Post συλλέχτηκαν από μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια ανακρίσεων από τους Αμερικανούς αξιωματούχος τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στη ναυτική βάση του Γκουαντανάμο.

Το χτύπημα που αναμένεται να γίνει, εάν πραγματωθεί και είναι επιτυχές, θα έχει ως εγκέφαλο ένα 23χρονο μάλλον υεμενικής καταγωγής. Στο ίδιο σήμα το FBI δεν προσδιορίζει κάποιους συγκεκριμένους στόχους που θα μπορούσαν να πληγούν στην επίθεση, αλλά πρόσθετε πως στην επίθεση μπορεί να συμμετάσχουν ένας, ή περισσότεροι δράστες και ονόμασε ως πιθανό ύποπτο τον επικεφαλής δικτύου τρομοκρατών Φαουάζ Ουάχια αλ Ραμπέεϊ, έναν πολίτη της Υεμένης, ο οποίος δρα επίσης με διάφορα άλλα ονόματα.

Στην ίδια ανακοίνωση, το FBI κατονομάζει ακόμα 16 άτομα, συνεργάτες του Ραμπέεϊ, τα περισσότερα εκ των οποίων κατάγονται από την Υεμένη, αλλά και Σαουδάραβες και ένα ακόμη που πιθανώς είναι Τυνήσιος. Οι αρχές ασφαλείας καλούνται να παρεμποδίσουν τις κινήσεις των υπόπτων και να ζητήσουν τη συνδρομή των ομοσπονδιακών πρακτόρων στην περίπτωση που τους εντοπίσουν.

Χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, ζήτησε από τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, εξαιτίας της απειλής για τρομοκρατική επίθεση κατά αμερικανικών στόχων. «Θέλω να προτρέψω όλους τους Αμερικανούς, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, να είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού», δήλωσε ο Ασκροφτ σε δημοσιογράφους στο Σαν Αντόνιο, στο Τέξας.

Μία από τις πρώτες πόλεις που σήμανε συναγερμό δεν είναι άλλη από τη Νέα Υόρκη, που αποτέλεσε τον κύριο στόχο την 11η Σεπτεμβρίου. Χτες, λοιπόν, έκλεισε για περίπου 45 λεπτά τμήμα του μεγαλύτερου σταθμού λεωφορείων, καθώς ένας άντρας ισχυρίστηκε ότι είχε τοποθετήσει βόμβα. Τελικώς, όμως, αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για φάρσα καθώς η «βόμβα» ήταν ένα κινητό τηλέφωνο, όπου είχαν κολληθεί με ταινία ορισμένα καλώδια, ενώ οι αρχές συνέλαβαν τον άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά.

Συλλήψεις στην Υεμένη

Στο μεταξύ, οι αρχές της Υεμένης, χώρα που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο μάτι του κυκλώνα, έχουν συλλάβει τον αδερφό του Φαουάζ αλ-Ραμπέεϊ, δήλωσε χθες υπεύθυνος της ασφάλειας στην Υεμένη. Ο αδερφός του Φαουάζ αλ-Ραμπέεϊ, ο οποίος ζούσε στο Αφγανιστάν, συνελήφθη «πρόσφατα» στην Υεμένη, πρόσθεσε ο υπεύθυνος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και αρνήθηκε να αποκαλύψει το μικρό όνομα του συλληφθέντος. Ενας άλλος αδερφός του Φαουάζ αλ-Ραμπέεϊ ανήκει στους μαχητές του δικτύου Αλ-Κάιντα που κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο Φαουάζ αλ-Ραμπέεϊ, ο οποίος γεννήθηκε το 1979 στη Σαουδική Αραβία και ταξιδεύει με διαβατήριο Υεμένης, θεωρείται ότι ανήκει στο στενό περιβάλλον του ηγέτη της Αλ-Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Φαουάζ έφυγε από την Υεμένη πριν από την 11η Σεπτεμβρίου με προορισμό τη Γερμανία, απ' όπου πιστεύεται ότι μετέβη στο Αφγανιστάν, κατέληξε ο υπεύθυνος και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για αποτροπή οποιασδήποτε απόπειρας κατά αμερικανικών στόχων μετά την προειδοποίηση του FBI.

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Τριγμοί» στη συμμαχία;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Το Αφγανιστάν έχει παραγκωνιστεί και ο «άξονας του κακού» μονοπωλεί πλέον το ενδιαφέρον, καθώς συνεχώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του Τζορτζ Μπους και κυρίως στα προετοιμαζόμενα σχέδια των ΗΠΑ για επίθεση κατά άλλων χωρών.

Η πρώτη δριμεία κριτική είχε έρθει από τον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και τον ΥΠΕΞ, Ιμπέρ Βεντρίν, που είχαν δηλώσει ότι η αμερικανική πολιτική στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν οδηγεί πουθενά. Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» προειδοποίησε τον Μπους να μη αντιμετωπίζει τους συμμάχους ως «δορυφόρους» των ΗΠΑ. «Ενας κόσμος με έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους δε θα οδηγηθεί σε ένα ειρηνικό μέλλον μόνο από την υπερδύναμη. Δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση τον αντιαμερικανισμό, όμως παρά τις διαφορές σε επίπεδο μεγέθους αλλά και βάρους οι συμμαχίες των ελεύθερων δημοκρατιών δε θα πρέπει να περιοριστούν σε μια καθοδήγηση από τις ΗΠΑ» είπε ο Φίσερ.

Τίποτα όμως δε δείχνει να πτοεί τον Αμερικανό Πρόεδρο, που εν μέσω τόσο των απειλών για νέο τρομοκρατικό χτύπημα αλλά και της έρευνας για τη χρεοκοπία του ενεργειακού γίγαντα «Enron», απηύθυνε μία ακόμη προειδοποίηση στις χώρες που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, απαρτίζουν τον «άξονα του κακού», δηλαδή το Ιράκ, το Ιράν και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Μιλώντας στο Μιλγουόκι, ο Μπους είπε: «Δεν πρόκειται να αφήσω αυτές τις χώρες να απειλήσουν τον τρόπο ζωής μας»... «η αποστολή μας αφορά ακόμα τις χώρες που παράγουν τέτοια όπλα και έχουν επιδείξει στο παρελθόν σκληρή συμπεριφορά».

Οι δηλώσεις του Μπους έγιναν μόνο λίγες ώρες ύστερα από την αυστηρή προειδοποίηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αναλάβουν μονομερώς δράση εναντίον του Ιράκ, αν θέλουν να παραμείνει αρραγές το διεθνές μέτωπο κατά της τρομοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αν και θεωρεί σημαντικό ένα αρραγές διεθνές μέτωπο, στο πλαίσιο του πολέμου αυτού. Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις με ή χωρίς τη συμβολή και στήριξη της Ρωσίας και ότι διαφορετικές συμμαχίες θα δημιουργηθούν με διάφορα κράτη, για την επίτευξη διαφορετικών στόχων.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος και πάλι διά στόματος Φλέισερ διαμήνυσε πως δεν προβλέπεται οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ, διαψεύδοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας «USA Today» που ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος προετοιμάζεται για ένοπλες επιθέσεις. Ενώ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Γερουσίας τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπους «δεν έχει αυτή τη στιγμή στο γραφείο του κανένα σχέδιο για κανούριο πόλεμο εναντίον κάποια χώρας, όποια και αν είναι αυτή».

Εντούτοις, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC εκτίμησε ότι ο Τζορτζ Μπους θα θελήσει να κάνει «ένα βήμα πιο πέρα από τον πατέρα του» που το 1991 εξαπέλυσε τον πόλεμο του Κόλπου.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παζάρια για τη «διεθνή δύναμη»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΜΟΣΧΑ και ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει «θετικά» την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να αναλάβει την ηγεσία της διεθνούς δύναμης (ISAF) στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο στην Κωνσταντινούπολη χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ. Παρ' όλα αυτά η εξασθενισμένη οικονομικά τουρκική κυβέρνηση έβαλε έναν «αστερίσκο» στη συζήτηση: η αποστολή της θα χρειαστεί χρηματοδότηση. Ο Στρο είπε πως η Βρετανία θα «βοηθήσει», αλλά δε διευκρίνισε εάν αυτή η «βοήθεια» θα είναι οικονομική. Οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες (261 τον αριθμό) αναχωρούν για την Καμπούλ την Παρασκευή.

Κι ενώ η συζήτηση περί «αύξησης και ενίσχυσης» της διεθνούς δύναμης συνεχίζεται - υπέρ αυτής τοποθετήθηκαν ήδη αξιωματούχοι του ΟΗΕ και διάφοροι άλλοι καλοθελητές, όπως π.χ. το περιοδικό Εκόνομιστ - στη Μόσχα ο υπουργός Αμυνας της διορισμένης από τη Δύση «προσωρινής κυβέρνησης» του Χαμίντ Καρζάι, ο Ουζμπέκος Μοχαμάντ Φαχίμ, απέσπασε δεσμεύσεις βοήθειας από τη Ρωσία για τη δημιουργία εθνικού στρατού του Αφγανιστάν. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, είπε πως η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους όπως ζητήθηκε από τον Φαχίμ.

Από το Αφγανιστάν μια ενδιαφέρουσα είδηση ήταν η ανακοινωθείσα από τον Γκουλ Αγά Σερζάι, κυβερνήτη της Κανταχάρ, «μυστική διαπραγμάτευση με 15 ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης του έκπτωτου καθεστώτος των Ταλιμπάν», ώστε αυτοί να παραδοθούν. Στην Κανταχάρ, σημειωτέον, παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή ο πρώην ΥπΕξ, Μουταουακίλ.

ΙΡΑΝ
Αεροπορική τραγωδία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Νεκροί είναι όλοι οι επιβαίνοντες στο επιβατηγό αεροσκάφος τύπου «Tupolev 154» της εταιρίας «Ιράν Αιρ Τουρς», θυγατρικής των κρατικών ιρανικών αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Τεχεράνη - Κχοραμαμπάντ. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, και οι 117 επιβαίνοντες είναι νεκροί ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 4 Ισπανοί επιχειρηματίες και 4 Ιρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το αεροσκάφος εξερράγη κατά τη συντριβή του πάνω σε χιονισμένη βουνοκορφή της οροσειράς Σέφιντκουχ (ή Λευκά Ορη). Τη στιγμή εκείνη επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες και το αεροσκάφος είχε, ήδη, πάρει πορεία προσγείωσης στην Κχοραμαμπάντ, 375 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται, ήδη, στην περιοχή αλλά λόγω του μεγάλου υψομέτρου εκτιμάται ότι η περισυλλογή των νεκρών θα χρειαστεί πολλές μέρες.

Ο Πρόεδρος Μοχάμαντ Κχαταμί έδωσε εντολή να αρχίσει άμεσα έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ πολλοί βουλευτές ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, του οποίου ο προκάτοχος είχε σκοτωθεί, επίσης, σε αεροπορικό δυστύχημα το Μάη. Κοινή παραδοχή είναι ότι ο στόλος των ιρανικών αερογραμμών είναι σε κακή κατάσταση, καθώς το αμερικανικό εμπάργκο έχει δυσχεράνει εξαιρετικά την εξασφάλιση ανταλλακτικών και μέσων συντήρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ