ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συντεταγμένα» και ΝΑΤΟικά στο Ιράκ
  • «Κανείς δεν μας έχει ζητήσει να στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα οι αποφάσεις για την εμπλοκή στο Ιράκ

Ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο. Εκεί θέλουν να στείλουν τα παιδιά μας

Associated Press

Ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο. Εκεί θέλουν να στείλουν τα παιδιά μας
Την απόφαση του ΝΑΤΟ για εμπλοκή στο Ιράκ, η οποία αναμένεται να ληφθεί στο τέλος του μήνα στη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης, περιμένει η κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσει τη δική της στάση και συμμετοχή.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το επιχείρημα ότι «δεν έχει τεθεί θέμα» για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, αποφεύγοντας βέβαια να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δε σκοπεύει, σε κάθε περίπτωση, να στείλει στρατεύματα στη «διεθνή» κατοχή του Ιράκ. Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολόγησε ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συζητηθεί η επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή!

Αν και το θέμα του Ιράκ απασχόλησε τη συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε αργότερα ότι ο γγ του ΝΑΤΟ δεν έθεσε θέμα αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά παραδέχτηκε ότι ακόμα δεν έχει συζητηθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Οσο για τη δήλωση του υπουργού Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, που άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο Ιράκ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε με «απόλυτη βεβαιότητα» ότι η δήλωση του υπουργού παρερμηνεύτηκε!

Οι πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν ότι στη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο γγ του ΝΑΤΟ ήταν ιδιαίτερα πιεστικός για να εξασφαλίσει τη «συγκατάθεση» της ελληνικής κυβέρνησης για αποστολή στρατευμάτων, τονίζοντας ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτες» για να βγει το Ιράκ από την «κρίση». Η μεθόδευση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα στηριχτεί σε «αίτημα» που θα υποβάλει η «νέα» (διορισμένη από τις ΗΠΑ) κυβέρνηση του Ιράκ προς το ΝΑΤΟ για «στήριξη του εκδημοκρατισμού και της σταθεροποίησης».

«Οχι, δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα», ήταν η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου στην ερώτηση αν ο γγ του ΝΑΤΟ έθεσε στον πρωθυπουργό θέμα αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο Ιράκ. Στην αμέσως επόμενη ερώτηση, αν τεθεί τέτοιο θέμα ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας σε συλλογική απόφαση του ΝΑΤΟ: «Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Ιράκ όχι μόνο δεν έχει αποφασιστεί, αλλά ούτε καν συζητηθεί», είπε. Απέφυγε επίσης να αποσαφηνίσει αν η κυβέρνηση θεωρεί πως πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προσφέρει την απαραίτητη «κάλυψη» για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ: «Κανείς δεν μας έχει ζητήσει να στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ», επανέλαβε ο Θ. Ρουσόπουλος, επιχειρώντας μάλιστα να πείσει ότι οι ΗΠΑ δε θέλουν πλέον νέα στρατεύματα στο Ιράκ. Παρέπεμψε μάλιστα σε προχτεσινή δήλωση της συμβούλου ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις, η οποία είπε ότι «δεν χρειάζεται να πάνε νέα στρατεύματα στο Ιράκ. Πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να εκπαιδεύσουν και να χρησιμοποιήσουν ιρακινές δυνάμεις, στην προσπάθεια εμπέδωσης της ειρήνης στην περιοχή». «Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα», αποφάνθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, αν και δεν είναι διόλου καθαρό αν η Κ. Ράις εννοούσε ότι δε χρειάζεται να πάνε άλλα αμερικανικά - και όχι «συμμαχικά»... - στρατεύματα. Επανέλαβε όμως ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην «οικονομική ανασυγκρότηση» του Ιράκ και έχει διαθέσει, μέχρι στιγμής, πέντε εκατομμύρια ευρώ και προτίθεται να διαθέσει ακόμα τρία εκατομμύρια ευρώ. Οσον αφορά στο Αφγανιστάν είπε πως δε ζητήθηκαν επιπρόσθετες ελληνικές δυνάμεις.

Κατά τ' άλλα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι στη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον ντε Χουπ Σέφερ συζητήθηκε η ατζέντα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, ο «Μεσογειακός Διάλογος», δηλαδή, «οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις αραβικές χώρες», όπως το είπε κομψά ο εκπρόσωπος, και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Τη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου απασχόλησε επίσης η κατάσταση στα Βαλκάνια, «όπου διαπιστώθηκε βελτίωση της κατάστασης από πλευράς σταθερότητας και αυτό λόγω της προσέγγισης των περισσοτέρων χωρών των Βαλκανίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Προβλήματα, όπως είπε, υπάρχουν μόνο στο Κόσσοβο. Ερωτήματα προκαλεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε «την ανάγκη να συμμετάσχουν όλες οι βαλκανικές χώρες στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Στο υπουργείο Αμυνας

Εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο άμεσης ελληνικής εμπλοκής στην κατοχή του Ιράκ, παρά τις χτεσινές δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου. Τις «λεπτομέρειες» μιας τέτοιας εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και το θέμα της ΝΑΤΟικής «συμβολής» στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων συζήτησαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Δηλώσεις μετά τη συνάντηση δεν έγιναν αλλά όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι η «διάψευση» του Θ. Ρουσόπουλου αφορά μόνο στη μη αποστολή χερσαίων μάχιμων δυνάμεων, ενώ, όπως υποστήριζαν, θα υπάρχει οικονομική ενίσχυση από ελληνικής πλευράς στη «συμμαχική προσπάθεια». Βέβαια, δεν απέκλειαν τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών αεροπλάνων και πλοίων. Επίσης, θεωρείται πιθανό, ως αντιστάθμισμα της μη αποστολής ελληνικών μάχιμων δυνάμεων στο Ιράκ, να ενισχυθεί η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και στα Βαλκάνια.

ΝΑΤΟ ... παντού

Νέο ελληνικό αίτημα για πρόσθετη ΝΑΤΟική συνδρομή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η ΝΑΤΟική συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και η αναδιάταξη των δυνάμεων της συμμαχίας, η οποία καταλαμβάνει κεντρικό χώρο στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα στην Κωνσταντινούπολη, ήταν τα δύο ζητήματα που κυριάρχησαν χτες στις συζητήσεις που είχε στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ.

Περί της ΝΑΤΟικής συνδρομής στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε τη σχετική αίτηση μια μόλις βδομάδα μετά τις εκλογές, υλοποιώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που είχε κάνει τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να σημειωθεί, ότι στο αίτημα συνδρομής καταγράφονται λεπτομερώς οι ανάγκες που προκύπτουν σε μέσα και έμψυχο υλικό, μέσα από ασκήσεις επί χάρτου τις οποίες οργάνωσαν οι Αμερικανοί. Φυσική συνέπεια αυτής της τακτικής, ήταν οι ανάγκες που προέκυψαν να αποτελούν, τελικά, αμερικανικά αιτήματα, τα οποία η Αθήνα έπρεπε να ικανοποιήσει. Ετσι, λοιπόν, προέκυψε το ελληνικό αίτημα που αφορούσε σε παροχή υλικοτεχνικής υποδομής.

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε προς τη συμμαχία νέο συμπληρωματικό αίτημα για συνδρομή. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το αίτημα αυτό υποβλήθηκε κάτω από ασφυκτική αμερικανική πίεση και είναι διατυπωμένο έτσι ώστε να καλύψει κάτω από τον μανδύα του ΝΑΤΟ μια ειδική αντιτρομοκρατική αμερικανική ομάδα - FBI, CIA και ποιος ξέρει τι άλλο - από 550 άνδρες. Αυτό το συμπληρωματικό αίτημα θα συζητηθεί σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη. Οπως λένε Ελληνες διπλωμάτες, η μόνη ελπίδα να μην υλοποιηθεί αυτή η, κατ' ουσίαν, αμερικανική απαίτηση, είναι να αντιδράσουν στους κόλπους του ΝΑΤΟ κάποιοι από τους συμμάχους, πιθανότατα οι Γάλλοι, που για δικούς τους λόγους δε βλέπουν με καλό μάτι τη διεύρυνση ρόλων και αρμοδιοτήτων του ΝΑΤΟ, που επιδιώκουν οι Αμερικανοί.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το συμπληρωματικό αίτημα, επιβεβαίωσε την ύπαρξή του, δεν έδωσε, ωστόσο διευκρινίσεις για το περιεχόμενό του.

Η ατζέντα της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στις συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, έθεσε και το θέμα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στην Κωνσταντινούπολη. Κεντρικό ζήτημα σε αυτή τη Σύνοδο αποτελεί το σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το οποίο συνοδεύεται από τα αμερικανικά αιτήματα προς τους συμμάχους για ουσιαστικότερη συνδρομή σε δυνάμεις.

Τα αμερικανικά αιτήματα για μεγαλύτερη συνδρομή σε δυνάμεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως είναι γνωστό, έχουν διατυπωθεί μήνες πριν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο προηγούμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, όσο και ο σημερινός Γιαπ ντ Χουπ Σέφερ, είχαν ζητήσει από τον προηγούμενο πρωθυπουργό, μέχρι και ελικόπτερα «Απάτσι» για το Αφγανιστάν. Τότε ο Κ. Σημίτης είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις ανάγκες σε δυνάμεις που συνεπάγεται αυτό το εγχείρημα. Αυτήν ακριβώς τη δικαιολογία χρησιμοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, έχουν αποδεχτεί την ελληνική δικαιολογία, σημειώνοντας, ωστόσο πως οι αγώνες κάποια στιγμή θα τελειώσουν...

Ο τρόπος με τον οποίο θα αναδιαταχθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, όπου η συμμαχία, η οποία έχει ήδη εμπλακεί σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, θα προετοιμάσει την εμπλοκή της και στο Ιράκ. Αυτή η μεγαλύτερη εμπλοκή, προϋποθέτει ενίσχυση των δυνάμεων, τις οποίες οι Αμερικανοί απαιτούν, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλους τους συμμάχους τους.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Φωτογραφίες της άνοιξης

1. Οσο κι αν η μεξικάνικης προελεύσεως οδοντοστοιχία του κυρίου Παπαδημούλη, υποψηφίου των πονηρών και των Συνασπισμένων, ατενίζει κάθε πολιτικό αντίπαλο με τη γνωστή ειρωνεία, η άνοιξη τον φωτογραφίζει ερήμην του.

2. Η άνοιξη διαπερνά το ερυθρόν μάγουλο, λόγω απωλείας, όχι, φυσικά, βάρους αλλά εξουσίας, του κυρίου Ευάγγελου Βενιζέλου. Τον πρώην υπουργό τρομάρα του Πολιτισμού και νυν κλητήρα στην ομάδα της Β' Εθνικής του ΠΑΣΟΚ τον συλλάβαμε να τρέχει πίσω από τον Γιωργάκη επιδεικνύοντας τα παράσημα που το παράστημα του Σημίτη του είχε απονείμει.

3. Τώρα ο φακός εισβάλλει στο μυστικό που αναδύεται από τα φυλλοκάρδια της κυρίας Αγγελοπούλου: «Ενα βασίλειο, δίνω το... άλογό μου για ένα βασίλειο!» μουρμουρίζει κοιτώντας με απορία δίπλα της το σύζυγό της, που παρ' όλ' αυτά εξακολουθεί να κοιμάται. Αραγε θα καταφέρει να γίνει και βασίλισσα;

4. Ο πρωθυπουργός αποφεύγει, μαζί με τη φωτογραφική μηχανή, και την παραμικρή ιδέα περί ενδοσκοπήσεως. Καλά πράττει. Γιατί, σ' αυτή την περίπτωση, όχι μόνο δε θα πετούσε πάνω από ωκεανούς για να σφίξει το χέρι του Μπους νεότερου, αλλά ούτε από το κρεβάτι του δε θα τολμούσε να σηκωθεί.

5. Ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει τον Γιώργο Βέλτσο να βοηθά τον Σόρογκα να βάλει κι αυτός το σηματάκι του στην κορυφή της εξουσίας. Το 'να χέρι... γλείφει τ' άλλο, και τα δυο τον πρόεδρο. Τον κάθε πρόεδρο της ελληνικής εξουσίας.

6. Ο φακός της ανοίξεως συνέλαβε τον Γιωργάκη τζούνιορ να γράφει στο ημερολόγιό του (με αφορμή μια δραματική διαπίστωση γύρω από την αχαριστία των Ελλήνων): «Πάντα θα έχει δίκιο η μαμά».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ