Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα»
Motion Team |
Από τη συγκέντρωση συμπαράστασης στον Αγάπιο Σαχίνη |
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιούνη του 2003, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Αγάπιος Σαχίνης στα πλαίσια λαϊκής κινητοποίησης, με μία συμβολική πολιτική πράξη, είχε αποσυνδέσει τα καλώδια της χαφιεδοκάμερας, που είχε τοποθετηθεί για παρακολούθηση των πολιτών στην πλατεία Σιντριβανιού, υπερασπιζόμενος κατακτημένα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού της πόλης. Σημειώνεται ότι για την τοποθέτηση των χαφιεδοκαμερών εκείνη την περίοδο στη Θεσσαλονίκη, δεν είχε δώσει άδεια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε εγκρίνει την τοποθέτησή τους.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, τελικά, αποφάσισε ότι πρόκειται για «απλή φθορά» ξένου πράγματος κι όχι πάντως για «διακεκριμένη φθορά» ξένου πράγματος, που απαιτείται έγκληση (μήνυση) για να διωχτεί ποινικά. Λόγω έλλειψης έγκλησης (μήνυσης) δε διώχτηκε ποινικά. Δεν αποδείχτηκε η «από κοινού» και με δόλο διακεκριμένη φθορά. Ο μάρτυρας, που κατέθεσε κατηγορώντας τον Αγ. Σαχίνη για «διακεκριμένη φθορά κάμερας της Τροχαίας», ήταν υπάλληλος της υπηρεσίας Προστασίας Κράτους κι Ασφάλειας του Πολιτεύματος.
Στην απολογία του ο Αγάπιος Σαχίνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η αποσύνδεση της κάμερας ήταν μία συμβολική πολιτική πράξη στα πλαίσια λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην προσπάθεια παρακολούθησης του λαού της Θεσσαλονίκης. Διευκρίνισε - απαντώντας στην ψευδή κατηγορία, που έλεγε ότι βγήκε από τα πανεπιστήμια, κατέστρεψε την κάμερα, και ξαναμπήκε μέσα στα πανεπιστήμια - ότι είναι γνωστό τοις πάση ότι η λαϊκή κινητοποίηση, όπου συμμετείχε, ξεκίνησε από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης κι έφτασε ως την πλατεία Σιντριβανιού, όπου έγινε κι η συγκεκριμένη συμβολική πολιτική πράξη.
Τον Αγάπιο Σαχίνη υπερασπίστηκαν ως μάρτυρες ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ κι ο Ηλίας Κουτσούκος, δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΜ - Θ. Επίσης, κατατέθηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από την ΕΣΗΕΜ - Θ, το ΕΚΘ, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Σωματείο «Παγκαπνεργατικό».
«Στη δίκη που έγινε σήμερα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τον Αγάπιο Σαχίνη από την κατηγορία της "διακεκριμένης φθοράς...". Με βάση το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης αποκαλύφτηκε η πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας που με την ενέργειά τους αυτή ήθελαν να βάλουν εμπόδια στην πάλη του λαού για τον τερματισμό της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Η Δημοτική Παράταξη "Θεσσαλονίκη Τώρα" καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να συνεχίσει τον αγώνα για το σταμάτημα του ηλεκτρονικού φακελώματος, μέχρι να ξηλωθούν οι χαφιεδοκάμερες από την πόλη μας. Να συνεχίσει τον αγώνα απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα κοινωνικά, πολιτικά, και δημοκρατικά δικαιώματά μας».