Ιδού η ανωτατοποίηση... της υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρόσφατα, την 1 Νοέμβρη ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των εκτάκτων καθηγητών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μόνο για το τρέχον εξάμηνο, ενώ παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Ιούνη, αλλά η κοροϊδία της κυβέρνησης συνεχίζεται. Αφού λοιπόν μετέθεσε το πρόβλημα που σέρνει εδώ και 15 χρόνια για άλλους έξι μήνες, έψαξε και βρήκε τρόπο και το ΤΕΙ να μείνει ανοιχτό και το κόστος της λειτουργίας του να μη ξεπεράσει τα ψίχουλα της κρατικής επιχορήγησης. Μείωσε τις ώρες των εκτάκτων κατά 25%, με αντίστοιχη μείωση στις - ούτως ή άλλως - πενιχρές αποδοχές τους. Αποτέλεσμα; Συμπύκνωση των εργαστηρίων, αίθουσες με 25 σπουδαστές μέσα και άλλους τόσους απ' έξω να περιμένουν να γίνουν δεκτοί στο μάθημα, παντελής έλλειψη ασφάλειας στα εργαστήρια. Αυτή είναι η αποκορύφωση του εμπαιγμού καθηγητών και σπουδαστών από την κυβέρνηση και όσους στηρίζουν τις πολιτικές της, αφού αποδεικνύεται και στην πράξη ότι το μόνο που κατάφεραν να ανωτατοποιήσουν είναι η... υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ετσι οι σπουδαστές στο ΤΕΙ θεσσαλονίκης αυξήθηκαν την τελευταία 2ετία, στο όνομα της «ανωτατοποίησης», κατά 42,5%. Αντίστοιχα οι έκτακτοι καθηγητές του Ιδρύματος που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος του εκπαιδευτικού έργου αναλαμβάνοντας το 80% των μαθημάτων, αυξήθηκαν κατά 40%. Παρά τη μεγάλη αύξηση στις ανάγκες, η κρατική επιχορήγηση προς το ΤΕΙ αυξήθηκε το αντίστοιχο διάστημα μόλις κατά 1.600.000 ευρώ, συνυπολογίζοντας και τη φετινή έκτακτη επιχορήγηση του 1.000.000 ευρώ! Ψίχουλα δηλαδή για τις τεράστιες ανάγκες των ιδρυμάτων.
Την επανεξέταση της λειτουργίας των απογευματινών τμημάτων του 3ου ΤΕΕ αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο
Η συνέχιση της λειτουργίας των απογευματινών τμημάτων τριών ειδικοτήτων του 3ου ΤΕΕ στην Κέρκυρα για ένα χρόνο ακόμα, αποφασίστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας την Πέμπτη 6/11, κάτω από την πίεση της μαζικής παρουσίας των μαθητών του 3ου ΤΕΕ, των καθηγητών τους και των γονιών τους, του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας. Το ΝΣ αποφάσισε να μελετήσει η ΝΕ Παιδείας το θέμα και να φέρει πρόταση για την ανάγκη δημιουργίας ή όχι εσπερινού ΤΕΕ και κατάργηση του απογευματινού.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήθελαν να κλείσουν τα τρία τμήματα του 3ου ΤΕΕ που λειτουργούσαν απογευματινές ώρες και εξυπηρετούσαν εργαζόμενους μαθητές της πόλης και της υπαίθρου. Μάλιστα, η προηγούμενη συνεδρίαση του ΝΣ, όπου μαθητές και καθηγητές του 3ου ΤΕΕ ήταν παρόντες και ζητούσαν να μην καταργηθούν αυτά τα τμήματα, είχε διακοπεί την περασμένη Τρίτη 4/11, καθώς απειλήθηκαν επεισόδια λόγω της προκλητικής στάσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Είχε γίνει επίθεση από την πλειοψηφία του ΝΣ (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) προς τους καθηγητές και τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ, που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των εργαζομένων μαθητών στη μόρφωση. Ενώ είχαν επιτεθεί και στο ΚΚΕ, γιατί στέκεται αλληλέγγυο σε αυτό τον αγώνα...
Κατά τη συνεδρίαση του οργάνου, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ Χ. Χαραλάμπους υπογράμμισε πως η λειτουργία των εν λόγω τμημάτων, που εξυπηρετούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια εργαζόμενους μαθητές και κυρίως αυτούς που μένουν στην ύπαιθρο, παρουσιάζεται ως παράνομη και θέλουν να καταργηθεί. Τόνισε πως υπάρχουν 80 τέτοια απογευματινά σχολεία που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Γιατί, λοιπόν, να θέλουν να καταργήσουν της Κέρκυρας. Ο επικεφαλής της ΝΑΣΥ είπε πως η μόνη πιθανή αιτία είναι η δημιουργία προϋποθέσεων... για λειτουργία ιδιωτικού ΤΕΕ στην Κέρκυρα. Τέλος, ο Χ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε πως η ΝΑΣΥ θα είναι στο πλευρό των μαθητών και καθηγητών στην πορεία του αγώνα τους.
Περιοδεία του ΚΚΕ στις σχολές του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη
Στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη, περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές καταδικάζοντας την πολιτική και τους φορείς της, που γεννούν τα προβλήματά τους. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να βρεθούν οι εργαζόμενοι σε αγωνιστική εγρήγορση, αφού «καμία αλλαγή προς όφελος των εργαζομένων δεν ξεκίνησε από την καλή πρόθεση των κυβερνήσεων, αλλά αντίθετα ήταν πάντα αποτέλεσμα πίεσης και αγώνα των εργατών».
Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης αναφέρθηκε στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται μέσα από τη ραγδαία επέκταση του θεσμού των ωρομισθίων, δίνοντας ταυτόχρονα και την παιδαγωγική διάσταση του προβλήματος. Οπως σημείωσε, «ένας καλός εκπαιδευτικός προκύπτει και από την εργασιακή συνθήκη που θα του εμπνέει ασφάλεια και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μόνιμη, σταθερή και πλήρη εργασία».
Στους δύο κύκλους των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη φοιτούν σήμερα 1.654 σπουδαστές, ενώ από τους περίπου 220 εκπαιδευτικούς μόλις οι 46 είναι μόνιμοι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος απασχολούνται σαν αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, παραμένοντας έτσι σε καθεστώς ομηρίας από την κυβέρνηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση της διεύθυνσης, για την κατηγορία αυτών των εκπαιδευτικών η μέρα του Πολυτεχνείου θεωρείται αργία και όχι σχολική γιορτή και άρα δε δικαιούνται να πληρωθούν τις ώρες τους για τις 17 του Νοέμβρη.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο καθεστώς της πρακτικής άσκησης, σημειώνοντας ότι οι μαθητές πρέπει να προστατεύονται, ώστε να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης των επιχειρήσεων στις οποίες καλούνται να εκπαιδευτούν. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις στο τέταρτο και τελευταίο εξάμηνο της πρακτικής τους εξάσκησης οι μαθητές αμείβονται με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, μέρος του οποίου καλύπτει η επιδότηση του ΟΑΕΔ, ενώ στα υπόλοιπα εξάμηνα ο μισθός κυμαίνεται από 50% έως 80% εκείνου του ανειδίκευτου εργάτη.
Eurokinissi |
Από την κινητοποίηση στο Αργος |
«Θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά κι όχι θερμοκήπια για μαθητές φυτά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αφού η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία του Αγίου Πέτρου και κατέληξε στον τόπο όπου διεξαγόταν το Συνέδριο. Να σημειωθεί ότι η χτεσινή πορεία ήταν η κορύφωση μια σειράς πολύμορφων κινητοποιήσεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, ενώ την περασμένη Τετάρτη οι μαθητές προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματά τους. Κι όλα αυτά έγιναν κάτω από αφόρητη πίεση που άσκησαν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες σε μαθητές, καθηγητές και γονείς, προκειμένου όλα να κυλήσουν... ομαλά.
Κύρια αιτήματα των μαθητών και αφορμή για τις κινητοποιήσεις είναι η αντίθεσή τους στη διαρκώς προωθούμενη σύμπτυξη τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές ώρες διδασκαλίας, αλλά και στη συνολικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας.