Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες στο λόμπι του ξενοδοχείου, απαιτώντας υπογραφή ΣΣΕ που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους
Από τη συγκέντρωση στο «Λήδρα Μάριοτ» |
Η νέα επιχείρηση της εργοδοσίας ήρθε λίγο καιρό μετά την αποτυχημένη και από κοινού προσπάθεια με την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου να πείσουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση με σφαγή των μισθών. Προχτές η εργοδοσία κυκλοφόρησε ένα χαρτί που ονόμασε δήλωση συγκατάθεσης, με το οποίο καλούσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις μειώσεις, εξουσιοδοτώντας έτσι τη διεύθυνση να τις εφαρμόσει. Σε αυτήν την κατεύθυνση, χτες, καλούσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.
Αμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων που προχώρησαν στην κινητοποίηση, ενώ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.
Χαρακτηριστικά της άψογης συνεργασίας που έχει η εργοδοσία με την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου ήταν όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι η διεύθυνση έχει «μαντρώσει» εργαζόμενους της ρεσεψιόν σε δωμάτιο του ξενοδοχείου για να υπογράψουν ατομική σύμβαση. Οι συγκεντρωμένοι έσπευσαν άμεσα στη «σουίτα», όπου μέσα βρήκαν εργαζόμενους με «το πιστόλι στον κρόταφο», τις ατομικές συμβάσεις πάνω στο τραπέζι, τον διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού του ξενοδοχείου και τον πρόεδρο και στέλεχος της ΔΑΚΕ του επιχειρησιακού σωματείου!!! Οι εργαζόμενοι εξοργίστηκαν και άρχισαν να φωνάζουν μπλοκάροντας ταυτόχρονα τη διαδικασία, ενώ τα στελέχη ξενοδοχείου - σωματείου τράπηκαν σε φυγή.
Με ανακοίνωσή του το κλαδικό συνδικάτο υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι «έδωσαν μέχρι τώρα τη μάχη να αντέξουν στις πιέσεις, στους εκβιασμούς και τις απειλές, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν αποδέχονται μείωση μισθών. Αυτή τη μάχη θα συνεχίσουν έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο και τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρησιακών σωματείων των ξενοδοχείων της Αττικής. Αν η εργοδοσία θέλει να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από εκείνη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους».
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Με σημαντική καθυστέρηση και αυξημένα προβλήματα ξεκινούν τη λειτουργία τους η Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) και το ΙΕΚ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) στην Ανάβυσσο. Το κλείσιμο του οικοτροφείου, που στέγαζε περίπου 150 σπουδαστές, έχει ανεβάσει στα ύψη το κόστος σπουδών. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο όσους προέρχονται από την επαρχία και θα χρειαστεί να αντεπεξέλθουν φέτος στα έξοδα του ενοικίου, αλλά όλους τους σπουδαστές, αφού πρέπει να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους μετακίνηση από και προς τη σχολή. Η εκμίσθωση λεωφορείων, την οποία αποφάσισε μια ομάδα γονιών, έχει μηνιαίο κόστος 80 ευρώ για κάθε σπουδαστή που θέλει να μετακινείται με αυτά.
Εξόρμηση στη σχολή πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, παρά την προσπάθεια του διευθυντή της σχολής να εμποδίσει τη συζήτηση με τους σπουδαστές, επικαλούμενος τον εσωτερικό κανονισμό.
Για την κατάσταση στις σχολές του ΟΤΕΚ στην Ανάβυσσο Ερώτηση κατέθεσαν χτες βουλευτές του ΚΚΕ προς την υπουργό Τουρισμού με την οποία σημειώνουν:
«Με καθυστέρηση τριών μηνών, ανοίγει την Τρίτη 27/11/2012 η Επαγγελματική Σχολή και το ΙΕΚ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) στην Ανάβυσσο. Οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ - ΙΕΚ του ΟΤΕΚ καλούνται να πληρώσουν πάνω από 300 ευρώ για αναλώσιμα, κοστούμια, στολές και εξοπλισμό. Ξοδεύουν πάνω από 80 ευρώ το μήνα για τις μετακινήσεις τους, καλούνται να πληρώσουν μόνοι τους τις ιατρικές εξετάσεις. Ερχονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο του οικοτροφείου, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται το κόστος της στέγασης στις πλάτες των οικογενειών τους. Με βάση τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, απολύονται καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. Υποβαθμίζεται συνολικά η λειτουργία των σχολών.
Την ίδια στιγμή, οι σπουδαστές κλήθηκαν να υπογράψουν μέχρι 23/11/2012 υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται τον απαράδεκτο Κανονισμό Σπουδών της σχολής, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα καθορίζει κανόνες συμπεριφοράς των σπουδαστών κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης. Καλούν, δηλαδή, τους σπουδαστές να κάτσουν φρόνιμοι μπροστά στις επιδιώξεις των μεγαλοξενοδόχων, βάζουν εμπόδια στη συνδικαλιστική τους δράση.
Με βάση τον Κανονισμό Σπουδών γίνεται παρέμβαση της Διεύθυνσης της σχολής στην απρόσκοπτη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των σπουδαστών, αφού για να γίνει ενημέρωση στις τάξεις από το 15μελες κατά τη διάρκεια ή στο διάλειμμα από τα μαθήματα χρειάζεται η έγκριση του Διευθυντή.
Αντίστοιχα, μπαίνουν εμπόδια στην απρόσκοπτη επαφή των συνδικάτων με τους σπουδαστές στη σχολή, καθώς όπως ορίζεται θα πρέπει να έχει προηγηθεί άδεια από τη Διεύθυνση της σχολής και η συνάντηση μπορεί να γίνει μόνο στον προθάλαμο επισκεπτών.
Ακόμα, προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό ότι η διεύθυνση της σχολής θα μπορεί να κάνει έλεγχο των προσωπικών αντικειμένων των σπουδαστών. Προβλέπονται ποινές που φτάνουν μέχρι και τη διαγραφή από τη σχολή.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η υπουργός, μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς:
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να λυθεί το ζήτημα της σίτισης, της στέγασης, της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και της μετακίνησης των σπουδαστών, χωρίς καμιά δική τους επιβάρυνση;
Τι μέτρα θα πάρει ώστε να αποσυρθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις και να αποσυρθεί άμεσα ο εσωτερικός κανονισμός της σχολής;».
Από χτες ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης, βρίσκεται στο Λονδίνο, στην «έδρα» του σκληρού πυρήνα του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου και σήμερα θα συναντηθεί με τη συγκεκριμένη εφοπλιστική Ενωση, την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου Committee. Ηδη με βάση τις εντολές των εφοπλιστών ο υπουργός προσπαθεί να στήσει «κοινωνικό διάλογο» με βάση τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006, με την οποία συνθλίβονται θεμελιώδη δικαιώματα των ναυτεργατών, ΣΣΕ και προωθείται το σύγχρονο δουλεμπόριο.
Ενα 24ωρο πριν τη συνάντηση με τον Committee, έσπευσε με δήλωσή του να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στους εφοπλιστές λέγοντας: «Η ναυτιλία, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, αποτελεί τροφοδότη της οικονομίας μας. Εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης των τελευταίων τριών ετών, οφείλουμε να στηριχθούμε στους τομείς στους οποίους έχουμε υπεροχή. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές. Η ναυτιλία είναι μοχλός εξόδου από την κρίση...». Και αυτό, όταν οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν δεκάρα σε φόρους, επιδοτούνται με ζεστό χρήμα από το λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων, έχουν συσσωρεύσει απίστευτα κέρδη και τώρα με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης αξιώνουν πάμφθηνο ναυτεργατικό δυναμικό.
Ενας ακόμη εργαζόμενος έπεσε θύμα της εργοδοτικής βαρβαρότητας. Απολύθηκε από το εργοστάσιο της επιχείρησης ΚΟΛΙΟΣ στο Κιλκίς, μετά από δέκα χρόνια δουλειάς εργαζόμενος που της «μπήκε στο μάτι» γιατί πήρε τη θέση του στο πλευρό του Κλαδικού Σωματείου, για την οργάνωση του αγώνα μέσα στο χώρο δουλειάς.
Το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις επισιτιστικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, χτες το πρωί πραγματοποίησε εξόρμηση στο εργοστάσιο και κάλεσε τους εργαζόμενους να εκφράσουν αγωνιστικά την αγανάκτηση για την απόλυση του συναδέλφου τους, να οργανώσουν την αντίστασή τους στα σχέδια της εργοδοσίας, που μεθοδεύει μειώσεις μισθών και απολύσεις.
Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Ο συνάδελφός σας πήρε την απόφασή του. Συνεχίζει τον αγώνα μαζί με το σωματείο. Σας καλεί να βρεθείτε στο πλάι του. Να απαιτήσετε την ανάκληση της απόλυσής του. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μη γίνει καμία μείωση μισθού. Η επιχείρηση συνεχίζει να είναι κερδοφόρα και να παράγει με αμείωτο ρυθμό τα προϊόντα της. Μην καθυστερείτε άλλο την οργάνωση του αγώνα από κοινού με τους συναδέλφους σας στην ΑΓΝΟ, στη ΜΕΒΓΑΛ και στις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου».