Επικρατέστερη καταγράφεται η τάση «ανεξαρτητοποίησης»
Associated Press |
Με τις σημαίες με τη μοναρχική κορόνα πανηγύρισαν οι οπαδοί της απόσχισης |
Το δρόμο της ανεξαρτησίας από την Ενωση με τη Σερβία φαίνεται πως πήρε, από την περασμένη Κυριακή, το Μαυροβούνιο - των 650.000 περίπου κατοίκων - με ανησυχητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αν και αργότερα χτες βράδυ αναμενόταν η ανακοίνωση των τελικών επίσημων αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής του Μαυροβουνίου Φράντσισεκ Λίπκα βιάστηκε να κηρύξει νικητή το «ναι» (υπέρ της ανεξαρτησίας) λέγοντας πως ανήλθε σε 55,4% με βάση την καταμέτρηση του 95% των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του μπλοκ των υπέρ της Ενωσης που αμφισβήτησε τα αποτελέσματα επιφυλασσόμενα να απαιτήσουν, αργότερα, επανακαταμέτρηση των ψήφων.
Πάντως το 95% της επίσημης καταμέτρησης των αποτελεσμάτων έφερε το «ναι» (υπέρ της ανεξαρτησίας) σε ποσοστό μόλις 0,4% πάνω από το πλαφόν του 55% που είχε θέσει η ΕΕ. Αδιαμφισβήτητο, εν τούτοις, ήταν το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες που ανήλθε σε 86,3%. Δηλαδή 36,3% πάνω από το «πλαφόν» του 50% που είχε θέσει η ΕΕ ως δεύτερη δικλείδα ασφαλείας για να αναγνωρίσει την «αυτόματη» διάλυση της Ενωσης...
Γεγονός είναι πάντως πως ακόμη και τα ανεπίσημα αποτελέσματα προκάλεσαν ξέφρενους πανηγυρισμούς των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας (κυρίως νεολαίων...) μέχρι χτες τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα και άλλα αστικά κέντρα. Σ' αυτό το κλίμα, ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός Μ. Τζουκάνοβιτς έσπευσε να δηλώσει πως «έχουμε το κράτος μας» και πως μετά την ένταξη της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας στην ΕΕ το Μαυροβούνιο «θα είναι το επόμενο» στη λίστα και ως το Σεπτέμβρη θα έχει γίνει το «νεότερο» κράτος του ΟΗΕ...
Το Βελιγράδι παρακολούθησε μουδιασμένο τις εξελίξεις, αναμένοντας να διατυπώσει επισήμως τη θέση του μετά το 100% των επίσημων αποτελεσμάτων. Εξαίρεση ο γνωστός φιλομοναρχικός υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς που είπε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ευκαιρία» για την παλινόρθωση της... μοναρχίας στη Σερβία.
Ο Χαβιέ Σολάνα της ΕΕ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επιτυχημένο», λέγοντας ότι το αποτέλεσμα «θα γίνει σεβαστό από την ΕΕ». Απέφυγε να κάνει άλλα σχόλια, αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα.
Αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ (που είχε στείλει παρατηρητές) ανακοίνωσαν πως το δημοψήφισμα διεξήχθη ομαλά, χωρίς παρατυπίες, «ελεύθερα και δίκαια».
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Ζάαπ Χουπ ντε Σέφερ, χαρακτήρισε «πολύ επιτυχημένο» το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων. Φρόντισε να αρνηθεί τις τυχόν επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στο Κοσσυφοπέδιο, όπου εκκρεμούν οι στημένες συνομιλίες για το τελικό καθεστώς του, λέγοντας δήθεν πως πρόκειται «για ξεχωριστές περιπτώσεις»...
Οι περισσότεροι Βαλκάνιοι ηγέτες έκαναν την κοινή διαπίστωση πως το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο ήταν «η τελευταία πράξη διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ήταν ο μόνος που πήρε, για ακόμη μία φορά, θέση υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου συνδέοντάς τη με την επίσπευση της «ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης». Παρά τις ενδεχομένως αρνητικές επιπτώσεις μίας σειράς εξελίξεων τύπου ντόμινο σε βάρος των λαών της Βαλκανικής, αφού από το διαίρει και βασίλευε μοναδικοί κερδισμένοι βγαίνουν οι ιμπεριαλιστές.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Συνεχίστηκε, χτες, η κρίση μεταξύ της κυβέρνησης του ΑΚ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το στρατό. Σχολιάζοντας τις «αυθόρμητες» διαδηλώσεις πολιτών μετά την επίθεση Αλπασλάν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο στρατηγός Χιλμί Οζγκιόκ είχε καλέσει να «υπάρξει συνέχεια» στις κινητοποιήσεις αυτές, γεγονός που σχολίασε απαξιωτικά ο «ισλαμοδημοκράτης» πρωθυπουργός. Η σύγκρουση στρατού (κοσμικού κατεστημένου) -κυβέρνησης (πολιτικού ισλάμ), η οποία αντανακλά βαθύτερες εντάσεις μεταξύ φιλοαμερικανικών και άλλων μερίδων της κυρίαρχης τουρκικής αστικής τάξης, μοιάζει να εντείνεται.
Στο μεταξύ, σε άλλο ένα μέτωπο που αποτελεί αγκάθι στο πλευρό της ηγεσίας της Τουρκίας, το Κουρδικό, σημειώθηκε χτες ο θάνατος ενός Τούρκου στρατιώτη και ο τραυματισμός άλλου ενός από δύο εκρήξεις ναρκών στη Λιτζέ (Ντιάρμπακιρ) και την Μπάσκαλε (Βαν).
Τέλος, χτες, σύμφωνα με την Turkish Daily News, η κυβερνώσα παράταξη καταψήφισε σχέδιο νόμου που θα απέδιδε μετά θάνατον την τουρκική υπηκοότητα στον πασίγνωστο Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ (Θεσσαλονίκη, 1901 - Μόσχα, 1963), που του είχε αφαιρεθεί λόγω των κομμουνιστικών του πεποιθήσεων το 1951. Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστήριξε ότι αν ενέκρινε το σχετικό άρθρο ενός νόμου περί μετανάστευσης που πρότεινε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, θα άνοιγε ο δρόμος για «παρόμοιες διεκδικήσεις» από «χιλιάδες» άλλους.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστοιχιών σε ευρωπαϊκό έδαφος σχεδιάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων του Ιράν εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η Πολωνία και η Τσέχικη Δημοκρατία είναι μεταξύ των χωρών που πιθανά να εγκατασταθούν ως το 2011 έντεκα αντιπυραυλικές συστοιχίες πυραύλων, ωστόσο οι συγκεκριμένες τοποθεσίες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, το καλοκαίρι. Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση του ποσού των 56 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, το συνολικό κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την αστυνομική καταστολή ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις με αίτημα τις κοινωνικές αλλαγές. Κοινωνικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέ είχε δεσμευτεί δημόσια να ικανοποιήσει, προκειμένου να έχει τη στήριξη του ΚΚ Χιλής και άλλων αριστερών δυνάμεων κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον οποίο τελικά κέρδισε ακριβώς με αυτές τις ψήφους και ήρθε στην εξουσία από τις 11 Μάρτη.
Μάλιστα, ο ηγέτης του ΚΚ Χιλής, Γκιγιέρμο Τεϊγιέρ, που και ο ίδιος ήταν θύμα της άγριας καταστολής της αστυνομίας κατά τη διαδήλωση στο Βαλπαραΐσο, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η μέθοδος που χρησιμοποιεί η εκτελεστική εξουσία για να «αντιμετωπίσει» τις κοινωνικές απαιτήσεις είναι η χείριστη.
Τις κινητοποιήσεις, που καταστάλθηκαν άγρια - έγινε χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού και 61 συλλήψεις - οργάνωσαν το ΚΚ Χιλής, η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CUT) και άλλες λαϊκές οργανώσεις στο Βαλπαραΐσο, προκειμένου να απαιτήσουν από τη νέα πρόεδρο, να δεχτεί να ψηφίσει τη δωρεάν μεταφορά των φοιτητών από τα μέσα μεταφοράς, αλλά και να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της: περί δημοκρατικών αλλαγών, εργατικών μεταρρυθμίσεων και σημαντικά βήματα βελτίωσης της δημόσιας Παιδείας και Υγείας.
Κηδεύτηκε το περασμένο Σάββατο στο Δουβλίνο ο Μάικλ Ο' Ριόρνταν, πρώην γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας από το 1967 μέχρι το 1984, οπότε εκλέχθηκε εθνικός πρόεδρος, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του παρέμεινε ταγμένος στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Ο Ιρλανδός κομμουνιστής πολέμησε με τις «Διεθνείς Ταξιαρχίες» στην Ισπανία σε ηλικία 19 ετών, ήταν δραστήριος στο εργατικό κίνημα, συνεισέφερε στη μαζική ιρλανδική συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), ενώ το 1998 σε ηλικία 80 ετών ταξίδεψε στην Κούβα με το καραβάνι φιλίας των «Παστόρων για την Ειρήνη» στην προσπάθεια να σπάσουν τον αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Σε όλη του τη ζωή υπήρξε υπερασπιστής της Σοβιετικής Ενωσης και πάντα προέτρεπε για στενότερες πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές επαφές ανάμεσα στη Σοβιετική Ενωση και την Ιρλανδία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όταν οι αντικομμουνιστές κατέβασαν την κόκκινη σημαία από το Κρεμλίνο, ο Μάικλ Ο' Ριόρνταν και οι σύντροφοί του ύψωσαν την κόκκινη σημαία στο κτίριο που φέρει το όνομα του Τζέιμς Κόνολι, επαναστατικής μορφής της Ιρλανδίας, δηλώνοντας: «Η σημαία μας παραμένει κόκκινη».
Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πολλά μέλη και οπαδοί του Κόμματος, δραστήρια μέλη του εργατικού κινήματος, μέλη του Εργατικού Κόμματος και του Σιν Φέιν, επίσης αγωνιστές από την Αγγλία και τη Σκοτία, ενώ παραβρέθηκε και ο Κουβανός πρεσβευτής, Νοέλ Καρίγιο. Πολλά τα συλλυπητήρια μηνύματα απ' όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και της ΚΕ του ΚΚΕ.