ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Μετά το ξεπούλημα λουκέτο;

Αποκαλυπτικές για το μέλλον που επιφυλάσσουν στη ΣΟΦΤΕΞ και τους εργαζόμενους, οι  χτεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της χαρτοβιομηχανίας, Π. Φορλίν

Μόλις 10 μήνες χρειάστηκε τελικά για να αποδειχθεί ότι οι περιβόητοι αγοραστές που θα εξυγίαναν τη ΣΟΦΤΕΞ, δεν έχουν στόχο να λειτουργήσουν την επιχείρηση, αλλά επιδίωκαν ουσιαστικά να κάνουν την «αρπαχτή» να την πουλήσουν ή και να την κλείσουν. Το παραπάνω το αποκάλυψε εμμέσως χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της επιχείρησης Πάολο Φορλίν, ο οποίος σημείωσε ότι στόχος μας είναι αρχικά να εξυγιανθεί η επιχείρηση και μετά να περάσει σε ελληνικά χέρια, διότι η επιχείρηση είναι ελληνική. Με αυτές τους τις αναφορές ο Π. Φορλίν, αν μην τι άλλο, έδωσε το «επιχειρηματικό στίγμα» της ξένης κοινοπραξίας στην οποία περιήλθε η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, η οποία αγοράζει τζάμπα επιχειρήσεις και μετά τις πουλάει ή τις κλείνει.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη επαφή της νέας διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ με τον Τύπο, ο Π. Φορλίν απέφευγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εταιρία. Αντ' αυτών, επιχείρησε να ωραιοποιήσει την άσχημη κατάσταση με αναφορές... σε επενδυτικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν. Ωστόσο, η κυρίαρχη εικόνα, είναι η πρόθεση των αγοραστών, αρχικά τουλάχιστον, να απεμπλακούν από το εργοστάσιο της Δράμας. Το εργοστάσιο Δράμας, ο Π. Φορλίν το χαρακτήρισε προβληματικό, αποκάλυψε ότι επιζητά συνεργάτες και, στην ουσία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθεί ή ακόμα και να κλείσει!

Το σχέδιο ξεπουλήματος της εταιρίας, ήδη έχει βρει πεδίο εφαρμογής με επινοικίαση μιας εκ των παραγωγικότερων μονάδων του εργοστασίου στην Αθήνα, της μονάδας Χ1. Η συγκεκριμένη μονάδα και μαζί οι 65 εργαζόμενοι που δουλεύουν σ' αυτή, έχουν επινοικιαστεί στην εταιρία ΕΛΠΑΚ. Κάτι παρόμοιο επιδιώκεται σε πρώτο στάδιο και στο εργοστάσιο της Δράμας, για το οποίο ο Π. Φορλίν σημείωσε ότι ψάχνουν συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την παροχή τεχνογνωσίας. Οπως σημείωσε, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα 90 ημερών η διοίκηση της εταιρίας θα οριστικοποιήσει το πλήρες πλάνο της αναφορικά με το εργοστάσιο αυτό και θα το παρουσιάσει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η παραπάνω αναφορά του Π. Φορλίν δίνει το στίγμα ότι οι εξελίξεις στο εργοστάσιο Δράμας θα είναι και αρνητικές και ραγδαίες, αφού -όπως ορίζεται στο σύμφωνο πώλησης που αναφέρεται στο εργοστάσιο της Δράμας- στην περίπτωση που δεν είναι κερδοφόρος η λειτουργία του: «Εάν μέσα σε 90 εργάσιμες ημέρες από την ανωτέρω ειδοποίηση (σσ αν κρίνεται βιώσιμη ή όχι η συνέχιση της λειτουργίας) ο αγοραστής και ο πωλητής δεν μπορούν να συμφωνήσουν κατά πόσο χωρίς το νέο συμβόλαιο, (σσ παραχώρηση νέων παραγγελιών από το ελληνικό δημόσιο) το εργοστάσιο της Δράμας μπορεί οικονομικά να λειτουργήσει, τότε: α) οι υποχρεώσεις του αγοραστή σχετικά με την απασχόληση προσωπικού σύμφωνα με τον όρο 5 θα μειωθούν κατά τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται τότε στο εργοστάσιο της Δράμας και β) σε σχέση με τον όρο 6.4.1, ο αγοραστής θα δικαιούται να παύσει τη λειτουργία του εργοστασίου στη Δράμα».

Συνεπώς προκύπτει ότι η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ, κάνοντας χρήση της κατάπτυστης συμφωνίας πώλησης, εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το προσωπικό στη Δράμα, ακόμα και να παύσει τη λειτουργία της επιχείρησης. Την ίδια στιγμή, ο Π. Φορλίν εμφανίστηκε αμετακίνητος στην απόφασή του να αναστείλει τις διαθεσιμότητες του συνόλου των εργαζομένων στη Δράμα, χρονικής διάρκειας ενός μήνα. Το διάστημα τις διαθεσιμότητας του προσωπικού της Δράμας μπορεί να φτάσει και τους τρεις μήνες, αφού όπως σημειώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι αποθήκες έχουν «στοκ» για τρεις τουλάχιστον μήνες.

Παράλληλα χτες συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Δράμας στη διοίκηση της εταιρίας και με τα οποία ζητείται η αναστολή των διαθεσιμοτήτων. Η απόφαση του δικαστηρίου της Δράμας αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Προσέξτε τα εορτοδάνεια

Την υπερχρέωση των νοικοκυριών χαρακτηρίζει ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, τόσο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και για τη χώρα μας το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Για την Ελλάδα όμως, το πρόβλημα είναι πολύ οξύτερο, εξαιτίας των παραπλανητικών διαφημίσεων, των σκληρών μεθόδων πώλησης, των καταχρηστικών ή ασαφών όρων, των υψηλών επιτοκίων, των τόκων υπερημερίας κ.ά.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα επαναφέρεται λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, που έχει σημάνει συναγερμό στις τράπεζες, καθώς αυτές προχωρούν στη διάθεση ειδικών δανειακών προγραμμάτων - τα λεγόμενα εορτοδάνεια - στα οποία παρέχεται και περίοδος χάριτος, σχετικά με το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης από 3 - 5 μήνες. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, τα εορτοδάνεια εμφανίστηκαν στην αγορά με επιτόκια από 14,25 έως 15,9%, σταθερό ή κυμαινόμενο, με ή χωρίς τις νόμιμες επιβαρύνσεις (εισφορά του ν. 128/75 ΕΦΤΕ), ανάλογα με την πολιτική της τράπεζας για ποσά δανειοδότησης από 500 χιλιάδες δραχμές έως 1 εκατομμύριο και με διάρκεια από 6 έως 42 μήνες.

Για τους λόγους αυτούς, το ΙΝΚΑ προειδοποιεί τους καταναλωτές να προσέχουν τα εξής:

α) Να κάνουν σύγκριση εναλλακτικών προτάσεων από το σύνολο των τραπεζών, με τη μορφή της έρευνας.

β) Να διαβάζουν προσεκτικά, πριν υπογράψουν, τους ουσιώδεις όρους χορήγησης του εορτοδανείου, ανεξάρτητα από το πόσο με ψιλά γράμματα είναι γραμμένοι.

γ) Η σύμβαση είναι πάντοτε γραπτή και αναφέρει το Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο, το ποσό, τον αριθμό και τη συχνότητα των δόσεων, τους όρους εξόφλησης.

Τα ωράριο εμπορικών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη

Από τη Μεγάλη Δευτέρα θα ισχύσει το διευρυμένο εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης. Από τις 24 Απριλίου και μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 12.30 το μεσημέρι ως τις 7 το βράδυ. Το Μεγάλο Σάββατο από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Τη Δευτέρα 1η Μαΐου και την Τρίτη, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Διευκρινίζεται ότι, με απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, η τρίτη μέρα του Πάσχα καθιερώνεται πλέον ως αργία, σε αντικατάσταση των δύο τοπικών ημιαργιών (Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού).

Η πλειοψηφία των παραπόνων για ακατάλληλα τρόφιμα

Σε σύνολο 20.455 παραπόνων και καταγγελιών που κατέγραψε το ΙΝΚΑ στο α΄ τρίμηνο 2000, το 12,28% (2.512 παράπονα) αφορούσε τον τομέα Ακατάλληλων Τροφίμων

Τα «σκήπτρα» της δυσαρέσκειας των Ελλήνων καταναλωτών κρατά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά ο τομέας των Ακατάλληλων Τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Ετσι, από το συνολικό αριθμό των 20.455 παραπόνων και καταγγελιών που καταγράφηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2000, για τρίτη συνεχή χρονιά ο τομέας των Ακαταλλήλων Τροφίμων έχει πρωτεύσει με 2.512 καταγγελίες και το εντυπωσιακό ποσοστό του 12,28% επί του συνόλου.

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν, επίσης, τα παράπονα των καταναλωτών για τους τομείς των Κέντρων Αδυνατίσματος, των Δημοσίων Υπηρεσιών - ΟΤΑ, των Πωλήσεων από Απόσταση και των Δημοσίων Συγκοινωνιών, οι οποίοι συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Αναλυτικά, τα παράπονα που καταγράφηκαν ανά κατηγορία, με βάση σχετικό πίνακα του ΙΝΚΑ, ανέρχονται σε:

  • 2.512 για ακατάλληλα τρόφιμα
  • 1.811 για κέντρα αδυνατίσματος - δίαιτες
  • 1.804 για Δημόσιες Υπηρεσίες - ΟΤΑ
  • 1.783 για πωλήσεις από απόσταση
  • 1.701 για δημόσιες συγκοινωνίες
  • 1.603 για παιδεία
  • 1.524 για κόστος ζωής
  • 1.255 για υπηρεσίες υγείας
  • 803 για τράπεζες - πιστωτικές κάρτες

Υπάρχουν όμως και κάποια «άγραφα» παράπονα καταναλωτών, τα οποία εύκολα κανείς μπορεί να κατανοήσει ρίχνοντας μια ματιά στον πίνακα που παρουσιάζει το ΙΝΚΑ για την αλματώδη άνοδο του κόστους των εορτών του Πάσχα, ενόψει και των ημερών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, ενώ για τις δεκαετίες 1970 και 1980 μια τετραμελής οικογένεια ξόδευε για τις γιορτές του Πάσχα περίπου 10.350 δρχ. με 14.700 δρχ. και 45.200 με 61.800 δρχ. αντίστοιχα, το 1990 χρειάστηκε να μπει πολύ πιο «βαθιά» το χέρι στην τσέπη και να «πιάσει» το ποσό των 165.300 με 228.400 δραχμών. Οσο για το 2000, τα στοιχεία κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι, αφού η Ανάσταση στην... τσέπη του Ελληνα καταναλωτή θ' αργήσει πολύ να έρθει, όταν ο ίδιος θα χρειαστεί το ποσό των 429.500 - 599.500 δραχμών για τις γιορτές του Πάσχα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ