ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ
Χωρίς στοιχεία προσήλθαν και χτες οι μάρτυρες του Γιαννόπουλου

Ολοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν, και χτες, στο τριμελές Εφετείο δεν είχαν κάτι συγκεκριμένο για την αντιστασιακή δράση του υπουργού Δικαιοσύνης. Αύριο, Τετάρτη, καταθέτουν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Θ. Κατριβάνου.

Ο Θ. Κατριβάνος διαμαρτύρεται στον πρόεδρο του Δικαστηρίου, Δημ. Κιτρίδη, για ανισότιμη στάση υπέρ της πλευράς Γιαννόπουλου
Ο Θ. Κατριβάνος διαμαρτύρεται στον πρόεδρο του Δικαστηρίου, Δημ. Κιτρίδη, για ανισότιμη στάση υπέρ της πλευράς Γιαννόπουλου
Κανένας και από τους μάρτυρες που έφερε και χτες στο δικαστήριο ο Ε. Γιαννόπουλος δεν μπόρεσε να καταθέσει οποιοδήποτε στοιχείο για την υποτιθέμενη δράση του υπουργού Δικαιοσύνης στην περίοδο της Αντίστασης. Κι αυτό, γιατί, όπως αποκαλύφθηκε από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Θ. Κατριβάνου, κανένας απ' αυτούς δε γνώριζε το Γιαννόπουλο την περίοδο εκείνη, ούτε συναντήθηκε μαζί του σε κάποια αντιστασιακή οργάνωση. Και όσα πρόβαλαν σαν «αντιστασιακές περγαμηνές» του Γιαννόπουλου δήλωσαν πως τα έμαθαν πολύ αργότερα από διάφορους τρίτους και από όσα ο ίδιος τους είχε πει! Από την άλλη, ορισμένοι επιβεβαίωσαν πως ο Ε. Γιαννόπουλος ήταν γνωστός της αστυνομίας στην εμφυλιοπολεμική περίοδο, μετά το '46, που είχε το γνωστό κέντρο «Οπτασία» στο Περιστέρι, και, βεβαίως, δε διώχτηκε ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο βασικός μάρτυρας - που είναι και συνεργάτης του Γιαννόπουλου στην αντιστασιακή οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, την ΠΟΑΕΑ - ο Αλέξανδρος Ρώσιος Υψηλάντης, παραδέχτηκε ότι δεν ήξερε τον Γιαννόπουλο, ούτε έτυχε να συναντηθεί μαζί του στην περίοδο της Αντίστασης. Είπε πως ό,τι κατέθεσε του το είπαν τρίτοι που συνάντησε και με τους οποίους συζήτησε, μετά το 1976, όταν επέστρεψε από την πολιτική προσφυγιά. Μάλιστα, δε... θυμόταν άλλους, παρά μόνον τον Ν. Καρρά, ο οποίος είχε καταθέσει πριν απ' αυτόν.

Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να βεβαιώνει στο δικαστήριο για τις αντιστασιακές περγαμηνές του υπουργού του. Ο ζήλος του μάρτυρα έφθασε μέχρι το σημείο να μην αναγνωρίζει και την εξόφθαλμη παραποίηση του (Στρατιωτικού) Φύλλου Μητρώου του Γιαννόπουλου που παρουσίασε ο Θ. Κατριβάνος στο δικαστήριο. Πρόκειται για «παράλειψη» της απόλυσης του Ε. Γιαννόπουλου «διά βαρέα πταίσματα περί την υπηρεσίαν και την Πειθαρχίαν». Πράγμα, το οποίο επέτρεψε στον Ε. Γιαννόπουλο να διεκδικήσει και να πάρει σύνταξη αξιωματικού. Οταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον Θ. Κατριβάνο να απαντήσει πώς είναι δυνατόν ο Ε. Γιαννόπουλος να απολύεται για πειθαρχικό παράπτωμα και, την άλλη στιγμή, να τον προάγουν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου απαγόρεψε την ερώτηση, εμποδίζοντας το μάρτυρα να απαντήσει...

Οπως και τις προηγούμενες μέρες, την έντονη αντίδραση της υπεράσπισης συνάντησε η στάση του προέδρου του Δικαστηρίου Δημ. Κιτρίδη υπέρ της πλευράς Γιαννόπουλου - συχνά απαγόρευε ερωτήσεις της υπεράσπισης στους μάρτυρες σε κρίσιμα σημεία και έσπευδε να προκαταλάβει τις απαντήσεις των μαρτύρων πολλές φορές. Και όταν ο Θ. Κατριβάνος ζήτησε από τον πρόεδρο να διευθύνει τη δίκη επί ίσοις όροις, ο πρόεδρος τον προκάλεσε τότε «να ασκήσετε τα νόμιμα δικαιώματά σας» για να πάρει την απάντηση: «Θα τα ασκήσω όταν εγώ το κρίνω. Εκείνο που λέω είναι ότι μέχρι σήμερα δεν ασκείτε επί ίσοις όροις τη διεύθυνση της δίκης»...

Για το κέντρο «Οπτασία» στο Περιστέρι που διατηρούσε ο Ε. Γιαννόπουλος από το 1946 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '50, κατέθεσαν, στη συνέχεια, οι μάρτυρες Αθ. Τζούμας, νυν αντιδήμαρχος Περιστεριού και ο κ. Σπανόπουλος, του οποίου ο πατέρας εργάζονταν ως προϊστάμενος στο παραπάνω κέντρο. Οι δύο μάρτυρες υποστήριξαν ότι το κέντρο «Οπτασία» ήταν ένα «πραγματικό κόσμημα» για το Περιστέρι και από το χώρο αυτό «πέρασαν τρανταχτά ονόματα καλλιτεχνών».

Ειδικότερα, ο κ. Σπανόπουλος κατέθεσε ότι - όπως γνωρίζει από τον πατέρα του - ο Ε. Γιαννόπουλος εκείνη την εποχή ήταν παράνομος. Στο σημείο αυτό έγινε ο εξής διάλογος στο δικαστήριο.

- Ερώτηση: Μετά την απελευθέρωση υπήρξαν διώξεις αντιστασιακών στο Περιστέρι;

- Μάρτυς: Βεβαίως.

- Ερώτηση: Συλλαμβάνονταν και αριστεροί ή μόνο κομμουνιστές;

- Μάρτυς:... Δε γνωρίζω.

- Ερώτηση: Γνωρίζετε αν το 1947 εξεδόθη για τον Γιαννόπουλο πιστοποιητικό που έλεγε ότι ήταν «υγιών φρονημάτων»;

- Μάρτυς: Γνωρίζω ότι ο Γιαννόπουλος ήταν παράνομος.

- Ερώτηση: Υπέπεσε στην αντίληψή σας καμιά περίπτωση που να αναζητήσει η Αστυνομία τον Γιαννόπουλο στο κέντρο «Οπτασία» με σκοπό να τον συλλάβουν λόγω της αντιστασιακής του δράσης;

- Μάρτυς: Δεν ξέρω... Δε θυμάμαι... Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου.

- Ερώτηση: Η Αστυνομία ερχόταν συχνά στο κέντρο «Οπτασία»;

- Μάρτυς: Βεβαίως.

Ο αντιδήμαρχος Αθ. Τζούμας κατέθεσε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος εργάζόταν ως διευθυντής στο κέντρο «Οπτασία» και πρόβαλε πως υπήρχαν και άλλοι με αντιστασιακή δράση που δε συνελήφθησαν από την Αστυνομία μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς.

- Ερώτηση Κατριβάνου: Πέσμου έστω και ένα ταγματάρχη ή λοχαγό του ΕΛΑΣ που να μην είχε συλληφθεί μετά την απελευθέρωση;

- Μάρτυς: Δε γνωρίζω, αλλά ξέρω στη γειτονιά μου διάφορους αντιστασιακούς που δεν τους πείραξε η Αστυνομία μετά την απελευθέρωση.

- Ερώτηση: Η Αστυνομία ήξερε ότι ο Γιαννόπουλος ήταν διευθυντής στην «Οπτασία»;

- Μάρτυς: Ναι.

Ο μάρτυρας Ιωάν. Κολοτούρος κατέθεσε ότι γνώρισε τον Ε. Γιαννόπουλο από το 1938, όταν υπηρετούσαν μαζί στο 14ο Σύνταγμα των Τρικάλων μέχρι τον Απρίλη του 1940 με την υποχώρηση και ότι «στο μέτωπο το '40 ήταν πάντα πρώτος».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με την κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης του Θ. Κατριβάνου (Β. Κεδίκογλου, Ν. Κεπέσης).

Προς υπογραφή Αντιτρομοκρατικής Συμφωνίας με την Τουρκία

Αντιτρομοκρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενδέχεται να υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Αγκυρα, αρχές του 2000. Τη συμφωνία αυτή, που παρουσιάστηκε από το Βήμα της Κυριακής, ετοίμασαν εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών βάσει των υποδείξεων και των παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν από τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα βασικά σημεία της συμφωνίας συμφωνούν και οι Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι είχαν επίσημες επαφές για το θέμα αυτό με αξιωματικούς της ΕΛ. ΑΣ. πριν από ένα περίπου μήνα στην Αθήνα.

Οι δυο χώρες, σύμφωνα με το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συνεργαστούν για την πάταξη της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών κλπ. Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο σημείο της συμφωνίας που αναφέρεται στους λαθρομετανάστες. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα για τη λεγόμενη επανεισδοχή στο έδαφός της των αλλοδαπών που διασχίζουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με προορισμό την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ή τη διέλευσή τους με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν η Τουρκία υπογράψει αυτή τη συμφωνία, τότε θα υποχρεωθεί να αυξήσει τα μέτρα αστυνόμευσης των συνόρων της, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πίεση που δέχεται σήμερα η Ελλάδα από τα δουλεμπορικά κυκλώματα, τουλάχιστον στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της τρομοκρατίας και τις τουρκικές θέσεις για τους Κούρδους που ζουν στην Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το θέμα παραπέμφθηκε να εξεταστεί στο μέλλον, εάν και εφόσον οι διωκτικές αρχές ασχοληθούν με συγκεκριμένα στοιχεία και πρόσωπα.

Επεισόδια και απειλές...

Δεν έλειψαν και χτες οι αντιπαραθέσεις και τα απρόοπτα στη δίκη Γιαννόπουλου κατά του Θ. Κατριβάνου. Ενώ κατέθετε ο μάρτυρας Αλ. Ρώσιος Υψηλάντης, κάποιος από το ακροατήριο, ονόματι Δημήτρης Ρέλλος, ακούγοντας τη λέξη ντροπή από ένα συνήγορο, πετάχτηκε, φωνάζοντας «ντροπή είναι να έχουμε υπουργό Δικαιοσύνης τον Γιαννόπουλο». Η δίκη διεκόπη προς στιγμήν και ο Ε. Γιαννόπουλος ζήτησε να συλληφθεί ο ταραξίας και να δικαστεί για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση. Μετά μια ώρα διακοπή, η δίκη επαναλήφθηκε και απαγγέλθηκαν οι παραπάνω κατηγορίες στον Δ. Ρέλλο, αλλά, τελικά, η δικάσιμη ορίστηκε για αύριο Τετάρτη.

Στη συνέχεια, ο Ε. Γιαννόπουλος, παίρνοντας το λόγο, απείλησε πως θα ζητήσει να φύγουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, επειδή δεν του άρεσαν αυτά που μεταδίδονται, ενώ οι συνήγοροι του Γιαννόπουλου υποστήριξαν πως η ύπαρξη των τηλεοράσεων προκαλεί επεισόδια!

Παρεμβαίνοντας, ο Θ. Κατριβάνος παρατήρησε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος «βάζει εκβιαστικούς όρους ή δε θα αναφέρονται από την τηλεόραση. Είναι απειλή». Για να ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος. Πρόεδρος: «Είπε ότι θα αναγκαστεί». Θ. Κατριβάνος: «Δεν το ήσκησε (αυτό το δικαίωμα) όσο κατέθεταν οι μάρτυρές του και τώρα θέλει να εμποδίσει να ακούγονται οι δικοί μας μάρτυρες»(υπεράσπισης)...

Ξεπερνά τα όρια ο Γιαννόπουλος!!!

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του «Ριζοσπάστη» και αγωγή δήλωσε ότι κατέθεσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, μέσα από τηλεοπτικό «παράθυρο» που ήταν καλεσμένος, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του «MEGA».

Δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» επικοινώνησε χτες το βράδυ με τον δικηγόρο του Ε. Γιαννόπουλου και πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Νταϊλιάνα, ο οποίος δήλωσε ότι γνωρίζει πως ο Ε. Γιαννόπουλος έχει ετοιμάσει ήδη μήνυση. Επίσης μας είπε ότι εφόσον δήλωσε ο ίδιος πως κατέθεσε τη μήνυση, σημαίνει πως αυτό ισχύει.

Μέχρι τη στιγμή που έκλεινε η εφημερίδα, δεν ήταν σε γνώση της το ακριβές περιεχόμενο της μήνυσης και της αγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ