Associated Press |
Αποσβολωμένοι οι φοιτητές μετά το νέο μακελειό |
Πόνος για τις οικογένειες των 32 φοιτητών που το νήμα της ζωής τους κόπηκε μέσα στο χώρο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σε ένα ακόμη επεισόδιο του «ακήρυχτου πολέμου». Του «ακήρυχτου πολέμου» των περιστατικών φονικής βίας σε σχολεία, Πανεπιστήμια, χώρους δουλιάς, σούπερ μάρκετ, πιστής αναπαραγωγής της βίας της τηλεόρασης αλλά και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που αιματοκυλά πολλούς λαούς.
Σύμφωνα με όσα λέγονται από την αστυνομία ...του πανεπιστημίου, επί δύο ώρες ο δράστης του μακελειού και μετά αυτόχειρας 23χρονος φοιτητής της Αγγλικής Φιλολογίας, νοτιοκορεατικής καταγωγής, Τσο Σεούνγκ Χούι, σκορπούσε το θάνατο με πυροβόλο όπλο... Ορισμένα άτομα τραυματίστηκαν όταν πήδηξαν από τα παράθυρα του δεύτερου και του τέταρτου ορόφου. Αλλοι φοιτητές είχαν κλειδωθεί στους κοιτώνες όπου επικρατούσε πανικός λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης. Μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται και πολλοί αλλοδαποί φοιτητές, αφού το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στην πόλη Μπλάκσμπεργκ της Βιρτζίνια, έχει 26.000 φοιτητές εκ των οποίων οι 10.000 είναι ξένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι το τρίτο στις ΗΠΑ, που βγάζει αξιωματικούς για τον αμερικανικό στρατό!
Ερωτήματα, πάντως, υπάρχουν πολλά, κυρίως όσον αφορά στο χάσμα των δύο ωρών που έδωσε σύμφωνα με αναλυτές τη δυνατότητα στο δράστη να σκοτώσει ακόμη 30 ανθρώπους. Παρά το σοκ όμως και τα ερωτήματα δεν είναι το πρώτο περιστατικό ανάλογης φονικής βίας. Αν και είναι το φονικότερο που μάλιστα συμπίπτει με την όγδοη επέτειο από το μακελειό στο Γυμνάσιο Κολουμπάιν, στην πολιτεία του Κολοράντο (με 13 θύματα) που έγινε και ταινία από τον Μάικλ Μουρ: ο «ακήρυχτος πόλεμος».
Κατά τα άλλα, «σοκαρισμένος» και «αποτροπιασμένος» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, που αναμενόταν να παραβρεθεί και να ...προσευχηθεί σε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα στην πόλη του εγκλήματος. Ωστόσο, υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή που για ουκ ολίγους αναλυτές, αποτελεί και έναν από τους βασικούς παράγοντες για τα συχνά «λουτρά αίματος» εντός των ΗΠΑ.
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--
Νέα τρομοσενάρια και νέα ερωτηματικά για τη διαβόητη πλέον 11η Σεπτέμβρη, αυτή τη φορά μέσα από τις σελίδες της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde»... που ισχυρίζεται ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να είχαν ενδείξεις ότι η «Αλ Κάιντα» σχεδίαζε επίθεση μέσω αεροπειρατείας ολόκληρους εννέα μήνες προτού οι τρομοκράτες χτυπήσουν στη Νέα Υόρκη.
Η «Le Monde» που δηλώνει ότι έχει στην κατοχή της αναφορά 328 σελίδων απόρρητου υλικού, αναφέρει ότι η όλη επιχείρηση σχεδιάστηκε στην Καμπούλ στις αρχές του 2000 με τη συμμετοχή Ταλιμπάν και Τσετσένων ανταρτών. Η αεροπειρατεία επρόκειτο να γίνει το 2000 - μεταξύ Μάρτη και Σεπτέμβρη - ωστόσο το σχέδιο άλλαξε, λόγω διαφορετικών εκτιμήσεων, για να γίνει τελικά την 11η Σεπτέμβρη 2001.
Πάντως, από τα έγγραφα δεν προκύπτουν συγκεκριμένες ενδείξεις για χτύπημα στις ΗΠΑ, αλλά στην Ευρώπη... και ουσιαστικά δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στα ήδη υπάρχοντα σενάρια. Παρά μόνο ανακινούν το θέμα, ώστε να μην ξεχαστεί από τους λαούς η... τρομοκρατία και η «Αλ Κάιντα».
Από την άλλη, η βρετανική κυβέρνηση θα προτιμούσε να ξεχάσει τη νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Times». Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση της δημοτικότητας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, που έχει πέσει πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1994, οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας ο Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μερικές ημέρες πριν τις τοπικές εκλογές της 6ης Μάη, μόλις το 29% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τους Εργατικούς. Το Συντηρητικό Κόμμα χάνει επίσης μία μονάδα και πέφτει στο 37% ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 20%.
Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα αφότου ο υπουργός Αμυνας Ντες Μπράουν ζήτησε δημοσίως συγγνώμη αναγνωρίζοντας ότι «έκανε λάθος» όταν επέτρεψε στους 15 πεζοναύτες που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από το Ιράν να πουλήσουν την ιστορία τους στα μέσα ενημέρωσης.
ΑΓΚΥΡΑ.--
«Η δημοκρατία είναι το πολιτικό σύστημα όπου συμβιώνουν αντίθετες γνώμες και απόψεις», είπε χτες ο Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι είναι δικαίωμα οποιουδήποτε να μη θέλει να τον δει πρόεδρο, αλλά «αυτό θα το αποφασίσει η εθνοσυνέλευση». Ο «ισλαμοδημοκράτης» πρωθυπουργός παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο: οι στρατηγοί και οι κεμαλιστές ουσιαστικά καλούν εδώ και καιρό ακόμη και για πραξικόπημα, για να αποτραπεί η κατάληψη της προεδρίας από τους ισλαμιστές, αλλά αυτό θα είχε τεράστιο κόστος - μεταξύ άλλων, θα πήγαινε την τουρκική υποψηφιότητα για την ένταξη στην ΕΕ πολλά χρόνια πίσω, αν δεν την ακύρωνε.
Εμφανιζόμενος σε ένα ρόλο «υπεράνω», ο Ερντογάν είπε ότι οι διαδηλώσεις του Σαββάτου εναντίον της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του «αποτελούσαν δημοκρατικό δικαίωμα» αυτών που τις έκαναν.
Ο Ερντογάν μοιάζει να προσπαθεί να καθησυχάσει το στρατιωτικό κατεστημένο: «Η δημοκρατία, ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους και η θεμελίωσή του στο δίκαιο, είναι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας... καμιά ομάδα δε θα πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει εντάσεις σχετικά με τις αρχές αυτές... Με το θέλημα της κοινωνίας, θα ζήσουν για πάντα».
Συνέχεια στην κόντρα πρόκειται όπως όλα δείχνουν να δώσει και ο Τούρκος επιτελάρχης, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιοκανίτ, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ, και στο Κουρδικό, υπήρξε μια δήλωση με σημασία: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση Μπους να «προστατεύσει τους Κούρδους από κάθε έξωθεν επίθεση» και χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην περιοχή ως δυνητική «καταστροφή», σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Asharq Al-Awsat» που εκδίδεται στο Λονδίνο στην αραβική γλώσσα.
Στο μεταξύ, επταετές «μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» παρουσίασε χτες η τουρκική κυβέρνηση, στοχεύοντας στην επίτευξη των στόχων, που έχουν τεθεί από την ΕΕ, προκειμένου να επιτύχει την ένταξή της... Ενα εκτενές σχέδιο, που προβλέπει συνολικές τεχνικές και πολιτικές - επιφανειακές - μεταρρυθμίσεις, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν το 2013 και θα δώσουν το εισιτήριο ένταξης στη χώρα, αφήνοντας ωστόσο άθικτες αντιλαϊκές αποφάσεις και απαγορεύσεις που αφορούν κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και εργατικές και λαϊκές διεκδικήσεις.
Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, Κριστίνα Νάγκι, καλούμενη να απαντήσει επί των συγκεκριμένων δηλώσεων χτες στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι για καμία υποψήφια χώρα δεν υπάρχει προκαθορισμένη ημερομηνία ένταξης. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για το «μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» που παρουσίασε η Τουρκική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι θα κριθεί στην πράξη. Η εκπρόσωπος του επιτρόπου απέφυγε να αναφερθεί στην πρόσφατη απαγόρευση του γιορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς επιβεβαιώνοντας ότι στόχος είναι ο «εκδημοκρατισμός» της χώρας, με βάση τα συμφέροντα του τούρκικου και ευρωπαϊκού κεφαλαίου.