Στην ΕΕ των «15» - όπου το 15% των κατοίκων ζει στα όρια της φτώχειας - οι Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, Ελληνες κατέχουν τις 3 πρώτες θέσεις
Οι 15 στους 100 κατοίκους της ΕΕ των «15» ζει σε συνθήκες φτώχειας, με τους Ιρλανδούς, τους Πορτογάλους και τους Ελληνες, να βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των πιο φτωχών, αφού το ποσοστό της φτώχειας ξεπερνά το 20%! Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Eurostat για το έτος 2001 που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα οποία το 20% των Ελλήνων και το 15% των Ευρωπαίων πολιτών στην (παλαιά) ΕΕ των «15» βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Στην ΕΕ απειλούνται περισσότερο από τη φτώχεια:
Λιγότερο απειλούνται οι Σουηδοί με 9% και οι Δανοί με 10%. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι Ιρλανδοί, οι Ελληνες, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, που απειλούνται από τη φτώχεια, εμφανίζονται ιδιαίτερα φτωχοί, καθώς το 70% από αυτούς εμφανίζουν εισόδημα κοντά στο 50% του μέσου εθνικού εισοδήματος.
Παράλληλα, διαπιστώνονται αποκλίσεις και ανισότητες στα κράτη - μέλη σχετικά με την κατανομή του εισοδήματος μεταξύ των πολιτών. Ετσι, από τα στοιχεία της κοινοτικής υπηρεσίας προκύπτει ότι στην Ελλάδα το 20% των πολιτών με το υψηλότερο εισόδημα είναι κατά πέντε φορές πλουσιότεροι από το 20% των πολιτών με το χαμηλότερο εισόδημα. Στην ΕΕ των «15» είναι τέσσερις φορές πιο πλούσιοι και στη Δανία τρεις φορές. Η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ πλούσιων και φτωχών παρατηρείται στην Πορτογαλία, όπου το 20% των πολιτών με το υψηλότερο εισόδημα είναι έξι φορές πλουσιότεροι από το 20% των πολιτών με το χαμηλότερο εισόδημα.
Στα σκαριά και η αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους
Νέα χαράτσια με τη μορφή «αντικειμενικών κριτηρίων» σε βάρος των ΕΒΕ και μικρών επιχειρήσεων έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να τα ξεφουρνίσει την κατάλληλη στιγμή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανέσυρε τις υπηρεσιακές εισηγήσεις που έγιναν προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες και παντελώς αδικαιολόγητες αυξήσεις στους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ) που ισχύουν για κάθε επάγγελμα.
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, προϊδεάζοντας για το νέο πλαίσιο, ισχυρίστηκε από το βήμα της ΔΕΘ πως θα καταργηθεί ο φορολογικός έλεγχος για τους επαγγελματίες με τζίρο μέχρι 150.000 ευρώ και τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» με τζίρο μέχρι 300.000 ευρώ το χρόνο. Οι ΕΒΕ και οι επιχειρήσεις αυτές, προκειμένου να αποφύγουν τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια (με ό,τι άλλο επακόλουθο συνεπάγονται...), θα πρέπει «από ...μόνοι τους» να δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από αυτά που προκύπτουν από τους μοναδικούς συντελεστές.
Ο εκβιασμός δηλαδή, με το άλλοθι των ...μη ελέγχων, είναι ολοφάνερος. Είναι φανερό, επίσης, πως η αύξηση των συντελεστών (μέχρι και 20 μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες) θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το φορολογικό ξεζούμισμα των ΕΒΕ, οι οποίοι, χρόνο με το χρόνο, προκειμένου να παραμείνουν εντός «ανταγωνισμού», εξαναγκάζονται να συμπιέζουν ολοένα και περισσότερο τα περιθώρια κέρδους. Να σημειωθεί πως οι ισχύοντες συντελεστές εφαρμόζονται από το έτος 1986.
Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με το αγροτικό ζήτημα και οι προτάσεις της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων, είναι το θέμα των συσκέψεων που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στη Λάρισα και την Καρδίτσα.
Στη Λάρισα, η Γραμματεία της ΠΑΣΥ διοργανώνει σύσκεψη σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, καλώντας να συμμετάσχουν αγροτικά στελέχη, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων, γεωτεχνικοί, συνεταιριστές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Καρδίτσα, η σύσκεψη θα γίνει αύριο, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Ανάλογη σύσκεψη της ΠΑΣΥ προγραμματίζεται και στα Τρίκαλα.
Στις συσκέψεις θα συζητηθούν τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος σχετικά με διάφορα προϊόντα, όπως ντομάτα, σιτάρι, βαμβάκι. Στο επίκεντρο των συσκέψεων, θα βρεθούν οι συνέπειες της εφαρμοζόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και η αναγκαιότητα συσπείρωσης του αγροτικού κόσμου για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης του για τη διεκδίκηση 5 και 10 δραχμών στις τιμές των προϊόντων.
Αποκαλυπτική για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ήταν η χτεσινή ακρόαση ενδιαφερόμενων φορέων στο πλαίσιο των εργασιών της. Ευνοϊκά τα σχόλια που «εισέπραξε» η κυβέρνηση για την επιλογή της από τους ξενοδόχους, ενώ εντονότατη ήταν η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Αττικής, Χρήστος Κατσώτης.
«Εκτός του ενδιαφέροντος» της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, κατήγγειλε χτες ο Χρήστος Κατσώτης, ενώ παρουσιάζοντας την κατάσταση στον κλάδο, επισήμανε ότι «470 ευρώ καθαρά παίρνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, δουλεύουν πέντε μήνες έως και μία μέρα με τις συμβάσεις που υπογράφουν». Αναφερόμενος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις του κλάδου, σημείωσε ότι «όλο αυτό το διάστημα μας αγνοήσατε», αναρωτώμενος: «Ποιος θα προσφέρει την ποιότητα στον τουρισμό αν όχι ο εργαζόμενος;». Σχολιάζοντας την έως τώρα ασκούμενη πολιτική στον τουρισμό, ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε για τα κυβερνητικά κονδύλια ότι «τα έχετε δώσει όλα στους ξενοδόχους. Πήραν προγράμματα, ενώ οι εργαζόμενοι την Ολυμπιακή Περίοδο την ...πλήρωσαν με 92 λεπτά αύξηση στους μισθούς», καθώς και «εθελούσιες» εξόδους, απολύσεις και διαθεσιμότητες. Παράλληλα, τόνισε ότι το νομοσχέδιο «ενισχύει την επενδυτική ασυδοσία», ενώ ζήτησε την κατάργηση της ΕΤΑ, λέγοντας ότι πρέπει η περιουσία του ΕΟΤ «να γίνει θέρετρα για τους εργαζόμενους ώστε να μπορούν να κάνουν και αυτοί τουρισμό». Επισήμανε τέλος ότι «οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων είναι πανάκριβες και έχουν απορροφητικότητα 15%».
Αντιθέτως, θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στο νομοθέτημα οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Φωκάς το νομοσχέδιο «λύνει μερικά από τα πολλά προβλήματα του χώρου», ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Κ. Μιναΐδης χαρακτήρισε «θετικό το νομοθέτημα», ζητώντας περισσότερες αρμοδιότητες στο νεοσυσταθέν υπουργείο.
Η λιτότητα στις δημόσιες δαπάνες αποτελεί την αφετηρία εκκίνησης των επαφών του υπουργείου Οικονομικών, με τα άλλα υπουργεία, για την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2005. Ο στόχος του υπουργείου είναι οι αυξήσεις στις πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, λειτουργικά έξοδα) να μην ξεπεράσουν το 3% του ορίου των δαπανών του 2004.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι πρώτες συναντήσεις έγιναν την προηγούμενη Τρίτη με το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ χτες ακολούθησαν τα υπουργεία Αμυνας και Δημόσιας Τάξης. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2005 αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έως τις 4 Οκτώβρη.
Μια ανακοίνωση δημιουργίας εντυπώσεων όσον αφορά τους ελέγχους στις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων, εξέδωσε χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλ. Κοντός.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πως ο έλεγχος των κτηνοτροφικών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες, θα γίνεται από τη Δ' Διεύθυνση Κτηνιατρικής Επιθεώρησης και Ελέγχων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για μια διεύθυνση που ιδρύθηκε λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάρτη, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Ομως στην πράξη για να γίνουν συστηματικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι στις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων ζώων από τρίτες χώρες, χρειάζεται χρηματοδότηση, οργάνωση και προσωπικό. Αλλά το βασικότερο είναι ότι διά κανονισμού της ΕΕ προβλέπεται ότι τα εισαγόμενα ζώα από τρίτες χώρες, μετά το πέρας ενός διμήνου μπορούν να πωλούνται νομίμως ως εγχώρια!
Τι θα κυνηγάει τώρα η Δ' Διεύθυνση, μαζί με το ΣΔΟΕ: να μην ελληνοποιούνται νωρίτερα τα εισαγόμενα ζώα από τρίτες χώρες;... Πρόκειται σαφώς για μια ακόμα υπουργική απόφαση που αποσκοπεί μάλλον στη δημιουργία ψυχολογικού κλίματος και όχι στην προστασία της εγχώριας παραγωγής και των καταναλωτών.