ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
Σελ. /24
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Συστάσεις «ατομικής ευθύνης» για τη διασπορά που είναι «εμφανής παντού»

Eurokinissi

Και χτες 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να είναι 12.819. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 132, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας χτες ήταν 112 (ημερήσια μεταβολή +12%).

Από τα 2.794 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χτες, 15 είναι εισαγόμενα, 1.190 εντοπίστηκαν στην Αττική, 198 στη Θεσσαλονίκη, 153 στο Ηράκλειο, 96 στο Ρέθυμνο, 86 στη Μύκονο, 76 στην Αχαΐα και 143 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τις 450.512. Ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε σε 77 ανά ημέρα.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» αποτυπώνεται και στον έλεγχο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού. Σε 892 δείγματα της περιόδου από 20 Μάη έως 7 Ιούλη «αναδείχθηκαν συνολικά 703 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος», και ειδικότερα 320 της «βρετανικής» μετάλλαξης και 281 του στελέχους «Δέλτα».

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, τις τελευταίες δυο βδομάδες «είναι εμφανής η διασπορά παντού». Ενώ σε μία ακόμα επιβεβαίωση ότι τα πρωτόκολλα των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων είναι «κίνδυνος - θάνατος» για εργαζόμενους και ταξιδιώτες, ειπώθηκε ότι αυξημένες συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται «σε εργασιακούς χώρους που σχετίζονται με τον τουρισμό ή άλλες υπηρεσίες».

Είναι χαρακτηριστικές οι περιοχές στις οποίες καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου (64 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας): Ηράκλειο (838 ενεργά κρούσματα), Ρέθυμνο (792), Μύκονος (318), Θήρα, Πάρος (72) και Ιος (55) ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο (3, αυξημένης επιτήρησης).

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα «ατομικής ευθύνης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην Εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις στις έξι παραπάνω περιοχές από το προσεχές Σάββατο θα πρέπει να κάνουν από ένα self test και ένα rapid test τη βδομάδα, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο σύστημα «Εργάνη». Το ίδιο θα ισχύει και για μη εμβολιασμένα μέλη πληρωμάτων σε επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια. Οσο για τα μέτρα στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια, είναι «υπό διαβούλευση».

Επίσης, ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις για το υγειονομικό πρωτόκολλο σχετικά με τις κατασκηνώσεις: Για την είσοδο στην κατασκήνωση στην έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Τα παιδιά θα υποβάλλονται σε self test μία φορά τη βδομάδα, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν ένα rapid test και ένα self test τη βδομάδα. Δεν επιτρέπονται τα επισκεπτήρια στις κατασκηνώσεις, εκτός κι αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Στο φόντο αυτής της εκτεταμένης διασποράς του ιού στην κοινότητα, η κυβέρνηση έκανε σαφές για άλλη μια φορά ότι δεν θα πάρει ούτε ένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ η επιδημιολογική επιτήρηση παραμένει υπόθεση της αυτοδιάγνωσης, αφού όπως ειπώθηκε «δώσαμε 35 εκατ. self test, 50.000 επιβεβαιώθηκαν ως θετικά». Ενώ για πολλοστή φορά ο λαός κλήθηκε να ανακόψει την πορεία της πανδημίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτη τη διάδοση σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α.

Ενδεικτικό της αθλιότητας που συντηρεί σκόπιμα και αυτή η κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει διασφαλιστεί προσωπικό κι εξοπλισμός ούτε για τεστ στις δημόσιες υγειονομικές δομές, και έτσι συνεχίζεται η αστειότητα με τα self tests κατά την επιστροφή από τα νησιά, που δεν μπορούν να ελεγχθούν, κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε και με το πρόσφατο περιστατικό συρροής σε πλοίο από την Ιο στην Αθήνα. Οπως είπε χτες η Β. Παπαευαγγέλου εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής, «είχαμε εισηγηθεί αρχικά για rapid test και στην επιστροφή από το νησί. Αυτό είναι δύσκολο, γιατί τα μικρά νησιά δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες (!), οπότε θα είναι υποχρεωτικό το self test». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς παραδέχτηκε ότι «ακόμα και στα μεγαλύτερα νησιά είναι δύσκολο να γίνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες τεστ». Παρά τις παραπάνω παραδοχές, η κυβέρνηση θεωρεί βασικούς παράγοντες για τις τοπικές αναζωπυρώσεις «τις νέες ηλικίες, τη διασκέδαση και τις συναθροίσεις».

Και ενώ η αναμονή για χειρουργική πράξη σε δημόσιο νοσοκομείο ξεπερνά και τα δύο χρόνια, μετά την πολύμηνη αναστολή έως και 80% των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά, δεν φαίνεται να σταματήσουμε πάλι τα χειρουργεία ή να μετατρέψουμε θαλάμους σε COVID».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι απειλές και οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους, στο όνομα τάχα της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου για απολύσεις όσων δεν εμβολιαστούν, τις οποίες «ανασκεύασε» μετά τις αντιδράσεις, χτες ο Μ. Βορίδης προανήγγειλε «πειθαρχικά συμβούλια» για δημόσιους υπαλλήλους που δεν εμβολιάζονται.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο με τεράστιες ελλείψεις ενόψει του 4ου κύματος

Μόνο τρεις από τις έξι χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα πάνω από 1.500 ασθενείς να παραμένουν σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο, παρά την «επαναφορά στην κανονικότητα», που, όπως ισχυρίζεται, έχει καταφέρει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι στους εργαζόμενους του Αναισθησιολογικού και των Χειρουργείων οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

Τα προβλήματα αυτά αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων, τονίζοντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα δύο έτη, με αρνητικότατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών αλλά και την εκπαίδευση των νοσοκομειακών γιατρών.

Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο Αναισθησιολογικό τμήμα και τα Χειρουργεία, με κενές 2 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και 7 θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολόγων, ενώ ένας ειδικευμένος γιατρός αποσπάται σχεδόν κάθε μήνα σε αναισθησιολογικά τμήματα των νησιών.

Αντίστοιχα, στα Χειρουργεία λείπουν τουλάχιστον 8 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στελεχωθούν για να λειτουργήσουν οι περισσότερες από τις διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης - σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις εκατό (100)!».

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή κινδυνεύουν με απόλυση 59 επικουρικοί εργαζόμενοι, ανάμεσά τους γιατροί του Χειρουργικού τομέα, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η λειτουργία των Χειρουργείων, απαιτεί να προκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα οι 2 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων. Να τροποποιηθεί ο οργανισμός και να συσταθούν 2 τουλάχιστον επιπλέον οργανικές θέσεις ειδικευμένων αναισθησιολόγων, λαμβάνοντας υπόψη τη μη προσέλευση ειδικευομένων. Να ενισχυθούν το Αναισθησιολογικό και τα Χειρουργεία με το αναγκαίο προσωπικό, για να εξασφαλισθεί η χορήγηση συνεχούς καλοκαιρινής άδειας 15 εργάσιμων ημερών, να δοθούν οι χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης και να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Στο σκοτάδι ξανά λόγω μπλακάουτ ο «Ευαγγελισμός»

Νέο μπλακάουτ, διάρκειας μισής ώρας, σημειώθηκε χτες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που οφείλεται στις πολλαπλές διακοπές ρεύματος λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από τον καύσωνα που έγιναν σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Ολες οι ΜΕΘ, το κτίριο εργαστηρίων και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου έμειναν χωρίς ρεύμα για 20 λεπτά και αφού είχε ήδη ξεκινήσει η γενική εφημερία, ενώ από τύχη και έπειτα από την έγκαιρη κινητοποίηση του προσωπικού δεν κινδύνεψαν σοβαρά οι ασθενείς. Αγνωστες παραμένουν ακόμα οι επιπτώσεις, λόγω της διακοπής ρεύματος, στους αναλυτές των εργαστηρίων, την ίδια στιγμή που αρκετές εξετάσεις δεν ολοκληρώθηκαν.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, που επανειλημμένα έχει στραφεί κατά της ανάθεσης της συντήρησης του ηλεκτρικού δικτύου του νοσοκομείου σε εργολάβο, ο οποίος έχει μειώσει το προσωπικό που απασχολεί, ενώ λόγω των διαχρονικών περικοπών, οι συντηρητές του νοσοκομείου είναι ελάχιστοι.

Μετακινήσεις και μπαλώματα στα Νοσοκομεία Παίδων

Τρία κρεβάτια ΜΕΘ για παιδιά Covid διατίθενται όλα κι όλα, κι αυτά μόνο στο «Αγλαΐα Κυριακού», αφού όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ «κλίνες ΜΕΘ για Covid παιδιά δεν υπάρχουν άλλες στο Λεκανοπέδιο».

Μάλιστα, από τη μονάδα αυτή του «Αγλαΐα Κυριακού» μετακινούνται δύο γιατροί αυθαίρετα για να καλύψουν ανάγκες της παιδοκαρδιοχειρουργικής του «Αγία Σοφία», ενώ θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες της καρδιοχειρουργικής. «Οι μετακινήσεις εμπεριέχουν και τον κίνδυνο να υπάρχει αδυναμία περίθαλψης παιδιών θετικών σε Covid που χρειάζονται ΜΕΘ, με δεδομένη την αναμενόμενη αυξητική τάση μολύνσεων σε μικρές ηλικίες», τονίζει η ΕΙΝΑΠ, απαιτώντας να σταματήσουν οι απαράδεκτες μετακινήσεις προσωπικού και να καλυφθούν με μόνιμες θέσεις γιατρών οι ανάγκες της παιδοκαρδιοχειρουργικής του «Αγία Σοφία».

Μια επικίνδυνη πραγματικότητα στο Νοσοκομείο της Αμφισσας

Τις τεράστιες ελλείψεις του Νοσοκομείου Αμφισσας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων, τονίζοντας παράλληλα ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχουν οδηγήσει σε μια απαράδεκτη, προκλητική και επικίνδυνη πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι εφημερίες και να μην υπάρχει ασφαλής λειτουργία των τμημάτων, ενώ προσδιορίζει ότι προβλήματα υπάρχουν και σε επίπεδο υποδομών.

Αναδεικνύει τις ευθύνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εφαρμόσει στην πράξη την ένταξη του Νοσοκομείου Αμφισσας στην κατηγορία «άγονο τύπου Α», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν στοχεύει στην ενίσχυση του νοσοκομείου, αλλά αντίθετα έχει ως στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως έγινε με την καθαριότητα και τη φύλαξη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων ζητά την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Αμφισσας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την αλλαγή του οργανογράμματος και την αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων.

  • Την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμφισσας κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Λαμπρούλης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ