Συνεχίστηκε και χτες η εικόνα χάους που παρουσιάζει η "Ολυμπιακή Αεροπορία", αποτέλεσμα της μεθοδευμένης διαλυτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Χτες ματαιώθηκαν 13 πτήσεις, εννιά εσωτερικού και τέσσερις εξωτερικού και συγχωνεύτηκε η πτήση για Ζυρίχη και Γενεύη, ενώ για σήμερα η διοίκηση της ΟΑ ανακοίνωσε ότι θα ματαιωθούν πέντε πτήσεις για Μόσχα, Λάρνακα, Κωνσταντινούπολη, Κοπεγχάγη και Καβάλα. Παράλληλα, θα συγχωνευτούν οι πτήσεις για Μαδρίτη - Βαρκελώνη, Ζυρίχη - Γενεύη και Βιέννη - Βουδαπέστη.
Η κατάσταση διάλυσης, που επέβαλε στον εθνικό αερομεταφορέα η κυβέρνηση, διευκολύνει τις επιδιώξεις συρρίκνωσης και ξεπουλήματος. Στις προχτεσινές πληροφορίες για επίσπευση των διαδικασιών εισόδου στην εταιρία του "στρατηγικού επενδυτή", προστέθηκαν χτες άλλες, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση προσανατολίζεται να αναθέσει την τεχνική συντήρηση των αεροπλάνων σε τεχνικές βάσεις ξένων αεροπορικών εταιριών.
Με χτεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΑ Θ. Τσακιρίδης απέδωσε την εικόνα χάους σε "αρνητική συγκυρία" και στο "κλίμα που διαμορφώθηκε" μετά την ψήφιση του νόμου, με τη μαζική αποχώρηση εργαζομένων, που προκάλεσε "τον αποσυντονισμό του έργου της εταιρίας". Οσον αφορά το πρόγραμμα πτήσεων, προέβλεψε ότι μετά το Πάσχα θα υπάρξει σταδιακή εξομάλυνση, με πλήρη ομαλοποίηση από την 1η Μάη. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πτώχευσης της ΟΑ, είπε ότι ο ίδιος δε μίλησε για πτώχευση, αλλά για "οικονομική κατάρρευση, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση".
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους, καθώς αμέσως μετά το Πάσχα προγραμματίζονται νέες γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων. Σήμερα στις 9 π.μ. συνεδριάζει τελικά το ΔΣ της ΟΣΠΑ. Τη συνεδρίαση επέβαλαν στο "πράσινο" προεδρείο, που είχε εξαφανιστεί τις τελευταίες μέρες, εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, με τη συγκέντρωση υπογραφών. Υπενθυμίζεται ότι συνεδρίαση του ΔΣ είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ και της "Διακλαδικής Συνεργασίας" από την ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα μέτρα αντίδρασης των εργαζομένων στην εφαρμογή του νόμου, αλλά και η αντισυνδικαλιστική πραξικοπηματική στάση του προέδρου και του γραμματέα της ΟΣΠΑ Μ. Πέρρου και Χρ. Νίκου αντίστοιχα, οι οποίοι έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια την απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας και υπέγραψαν με τη διοίκηση της ΟΑ το "πρακτικό συμφωνίας".
Στο μεταξύ, τα κυβερνητικά μέτρα απέρριψαν ομόφωνα και οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί της ΟΑ, σε έκτακτη γενική τους συνέλευση, κατά την οποία αποφάσισαν να αγωνιστούν με κάθε πρόσφορο μέσο για την κατάργησή τους στην πράξη.
Στο ψήφισμα που ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη του Συλλόγου Ηλεκτρονικών Μηχανικών της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (ΣΗΜΟΑ), μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι:
Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συλλόγου καλεί κυβέρνηση και διοίκηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να προσπαθήσουν με υπευθυνότητα και διαφάνεια να κάνουν άμεσα εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται (αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου - οργανωτική αναδιάρθρωση της εταιρίας - προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού) και μέσα από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με τους εργαζόμενους, να αναζητήσουν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της ΟΑ.
Οι τεχνικοί - μέλη της ΕΠΤΑΟΑ, στη γενική τους συνέλευση, αποφάσισαν να τηρούν αυστηρά τις προβλεπόμενες τεχνικές διαδικασίες και τους κανονισμούς της ΥΠΑ, καθώς και να μην προσφέρουν υπερεργασία. Παράλληλα, εξουσιοδότησαν το ΔΣ να προσδιορίσει και να εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΠΤΑΟΑ επισημαίνει ότι με την απόφασή τους αυτή οι μηχανικοί αεροπλάνων της ΟΑ εκφράζουν την αντίθεσή τους στον αντεργατικό νόμο, που ελαστικοποιεί το ωράριο εργασίας, μειώνει τις αποδοχές και αλλάζει βίαια τις εργασιακές σχέσεις.
Οι εκπρόσωποι της ΕΠΤΑΟΑ ζητούν να μην εφαρμοστούν τα κυβερνητικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή τους θα επιβαρύνει με τεράστια οικονομικά ποσά τον εθνικό αερομεταφορέα.
Τα μέλη της Ενωσης Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών - Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ - Π), που έχουν απορρίψει τα κυβερνητικά μέτρα, εξουσιοδότησαν σε γενική τους συνέλευση το ΔΣ για την κήρυξη κάθε μορφής κινητοποιήσεων μετά το Πάσχα, ενώ όρισαν νέα γενική συνέλευση για την ερχόμενη Τετάρτη.
Βέβαια, στην περίπτωση των αστικών συγκοινωνιών, η κυβέρνηση δεν ακολουθεί το δρόμο που ακολούθησε στην "Ολυμπιακή", όπου "χτύπησε" κατευθείαν στα εργασιακά και καθόλου δεν ασχολήθηκε με τα οργανωτικά - θεσμικά θέματα. Μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων που διαμορφώθηκε στην ΟΑ, τις διαθέσεις από τα κάτω για αγώνα και αντίσταση, τόσο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, όσο και για να απομονωθούν οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, η κυβέρνηση επέλεξε για τις αστικές συγκοινωνίες τον αντίθετο δρόμο: Μιλά για τα οργανωτικά - θεσμικά και παραπέμπει σε "διάλογο" τα εργασιακά. Βέβαια, προ ημερών, η διοίκηση είχε δημοσιοποιήσει κείμενο για δεκάωρα, εννιάωρα εργασίας οδηγών, ελαστικά ωράρια εποχιακών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο που φτάνει στο σημείο να πληρώνουν το τρακάρισμα οι οδηγοί κλπ. Τώρα τα μαζεύουν πίσω. Λένε ότι προς το παρόν δεν τους ενδιαφέρουν τα εργασιακά. Αυτό δεν το κάνουν γιατί άλλαξαν την πολιτική τους. Απλά δε θέλουν αυτή τη στιγμή ένα νέο μέτωπο και περισσότερο επιδιώκουν να αποφύγουν τον κοινό αγώνα των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή" και στις αστικές συγκοινωνίες, που θα συμπαρασύρει τους εργαζόμενους στις άλλες ΔΕΚΟ και γενικότερα κι άλλους εργαζόμενους, ενόψει μάλιστα του νομοσχεδίου που έρχεται για την κατάργηση του οχταώρου.
Θα προσπαθήσουν να φτιάξουν μια εταιρία "γραμμών κορμού", περιορίζοντας το έργο της ΕΘΕΛ και αφήνοντας ανοιχτό πεδίο για νέες δημοτικές εταιρίες, με όσα αυτό θα συνεπάγεται όσον αφορά τα δημοτικά τέλη και φόρους, τα δημοτικά εισιτήρια. Ταυτόχρονα, ανοιχτός θα είναι ο δρόμος για εκχώρηση σε ιδιώτες μιας σειράς δορυφορικών εργασιών των συγκοινωνιών όπως έκδοση, διακίνηση εισιτηρίων, τεχνική υποδομή κλπ.
Εκτός από τα παραπάνω, με το Ταμείο Πόρων Συγκοινωνίας η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλίσει στις πλάτες των επιβατών το κόστος της κοινωνικής πολιτικής που είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί στις αστικές συγκοινωνίες, έτσι ώστε το εισιτήριο να μην καλύπτει πλήρως το κόστος. Το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να πληρώνει το σύνολο των αναγκών για λειτουργία των συγκοινωνιών, λένε, και γι' αυτό πρέπει να γίνει ένα ταμείο που σ' αυτό θα προσφέρουν και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Δηλαδή, ο επιβάτης δε θα πληρώνει μόνο άμεσα το εισιτήριο, αλλά και έμμεσα μέσω της φορολογίας, ή των διάφορων τελών που θα σκαρφιστούν. Προφανώς, δε θα πληρώνει ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης στο ταμείο αυτό...
Οσον αφορά τη μεθόδευση των αλλαγών, η κυβέρνηση προτείνει ένα δίμηνο "διάλογο", από τώρα μέχρι τον Ιούνη, και να γίνει ένα συνέδριο σχετικά με το θεσμό και την οργάνωση των συγκοινωνιών. Μετά "θα βάλει στο λούκι" τους εργαζόμενους, αφού πρώτα - όπως ελπίζει - θα τους έχει αποκόψει από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, είτε των ΔΕΚΟ, είτε γενικότερα από την εργατική τάξη στην πάλη για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.
Αυτά που έλεγε το ΠΑΣΟΚ το '92 για ενιαίο φορέα, δημόσιο εξ ολοκλήρου κλπ., κλπ., τα πετάει στο καλάθι των αχρήστων. Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν, να αγωνιστούν και να παραμερίσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους κρατάνε τόσα χρόνια παροπλισμένους, να κάνουν ενιαίο μέτωπο δράσης και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, γιατί αυτή η πολιτική δεν έχει μέλλον για τον εργάτη.
Χρήστος ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ
Μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ
"Κλείνουν" από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη οι εθνικοί δρόμοι για τα φορτηγά αυτοκίνητα με ωφέλιμο φορτίο πάνω από 1,5 τόνο, στα παρακάτω τμήματα: