ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντε γεια μωρέ παιδιά, όλοι είμαστε αδέλφια...

Γιέλτσιν και αντιπολίτευση τα "βρήκαν" πίνοντας τσάι!!!

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Επιτροπή της Κρατικής Δούμας για το ζήτημα της αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 13 Ιούλη να αρχίσουν στις 27 του μήνα οι ανοιχτές ακροάσεις πάνω στο πρώτο σημείο της κατηγορίας κατά του Γιέλτσιν - για την υπογραφή των συμφωνιών του Μπελοβέζσκ στις 8 Δεκέμβρη 1991, που διέλυσαν τη Σοβιετική Ενωση. Η κατηγορία με βάση το άρθρο 75 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (εσχάτη προδοσία) διατυπώθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα και οι εκπρόσωποί της θα αποτελούν την κατηγορούσα πλευρά στις ακροάσεις. Στις ακροάσεις κλήθηκαν να λάβουν μέρους και εκπρόσωποι του Προέδρου. Αυτά συνέβησαν τη Δευτέρα...

Χτες όμως η κατάσταση άλλαξε. Λίγο πριν τη συζήτηση στην Κρατική Δούμα εντελώς ξαφνικά για όλους, ο Γιέλτσιν κάλεσε στο Κρεμλίνο τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων της Δούμας. Θέμα της συνάντησης ήταν η προσπάθεια του Γιέλτσιν να πείσει τη Δούμα να υιοθετήσει το πακέτο σταθεροποιητικών νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που προβλήθηκαν από την τηλεόραση, ο Γιέλτσιν αποφάσισε να δώσει χέρι ανακωχής ή συμφιλίωσης και οι ηγέτες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων με προθυμία ικανοποίησαν την επιθυμία του.

Σε ό,τι αφορά το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος είπε: "Δεν είναι απλώς... απαραίτητο για την υπόθεση, για τη σταθεροποίηση, αλλά δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε αν δεν το εγκρίνετε. Συνδέεται γερά με σας". Το βασικό μέρος της συνάντησης έγινε κεκλεισμένων των θυρών και, όπως δήλωσε μετά ο επικεφαλής της Βουλευτικής Ομάδας του Αγροτικού Κόμματος Νικολάι Χαριτόνοφ, για πρώτη φορά ο Πρόεδρος τους πρόσφερε ένα φλιτζάνι τσάι! Σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου της προεδρίας, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε και όλοι οι παρόντες συμφώνησαν μαζί του: "Είμαστε όλοι μια ομάδα, ένα κράτος, είμαστε ηγέτες αυτού του κράτους. Δε θα υπάρξουν πραξικοπήματα, αλλαγές στο Σύνταγμα, διάλυση της Δούμας, ούτε πρόωρες εκλογές".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Γιέλτσιν έδωσε πλούσιες υποσχέσεις. Για παράδειγμα, πρότεινε να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο "στρογγυλή τράπεζα" με αναβαθμισμένο καθεστώς. Προφανώς, οι ηγέτες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, κατασυγκινημένοι από τη θερμή υποδοχή και... καταπραϋμένοι από το φλιτζάνι τσάι, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού καναλιού ΝΤΒ, αποφάσισαν να αποσύρουν το ζήτημα της αποπομπής του Προέδρου. Ο Γιέλτσιν εξήγησε στη συνάντηση σε ποιες τρομερές συνέπειες μπορούσε να οδηγήσει αυτή η ενέργεια.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση: "Αυτός θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να διαλυθεί η Κρατική Δούμα. Σε ό,τι αφορά τη δυσπιστία προς τον Πρόεδρο, είπε περίπου κατά λέξη: αν φύγω εγώ πριν από τη λήξη της θητείας μου, εσείς πρώτοι θα τσακωθείτε και στον καβγά αυτό θα σύρετε όλη τη Ρωσία". Επομένως, ο νέος γύρος αντιπαράθεσης έληξε με ανακωχή του Προέδρου και της Δούμας και μάλιστα προς αμοιβαία ικανοποίηση. Οι βουλευτές έδειξαν στους ψηφοφόρους την "αδιαλλαξία" τους, ο Πρόεδρος την επιθυμία για ειρήνη και συναίνεση, επιβεβαιώνοντας ότι όλοι αυτοί, με μικρές εξαιρέσεις βουλευτών με αρχές, αποτελούν πράγματι "μια ομάδα".

ΙΑΠΩΝΙΑ
Προς κινητοποίηση των "μηχανισμών"

ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η συντριπτική ήττα του κυβερνώντος κόμματος, που οδήγησε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό σε παραίτηση και έχουν φέρει σε "αταξία" ολόκληρη την κυβέρνηση, αλλά κυρίως οι πολιτικές ανακατατάξεις που σημειώθηκαν, έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση πολλών μηχανισμών και κυρίως εκείνων των παγκόσμιων δυνάμεων που προσβλέπουν στη συνέχιση του έργου του Χασιμότο για μια "υγιή οικονομία" που θα βοηθήσει την ίδια τη χώρα, αλλά κυρίως τις κλυδωνιζόμενες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε προχτές τηλεφωνική συνομιλία με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Ριουτάρο Χασιμότο και δεσμεύτηκε ότι θα έχει στενές σχέσεις συνεργασίας με τον διάδοχό του. Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι ηγέτες της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, της Αυστραλίας, αφού βλέπουν πεντακάθαρα ότι παρά την παραίτηση Χασιμότο, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην πολιτική και στρατηγική μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη.

Ολοι όμως απέφυγαν να εκφράσουν έστω και μία άποψη για την "καταδικαστική ψήφο" του ιαπωνικού λαού και τη δυσαρέσκεια την οποία εξέφρασε με την ψήφο του προς την πολιτική της κυβέρνησης Χασιμότο, αλλά και των προκατόχων του που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο το λαό με τις μηδαμινές παροχές - παρά την τεράστια οικονομική δύναμη - και τη συνεχιζόμενη εξαθλίωση και περιθωριοποίηση σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού.

Είναι ακριβώς αυτή η δραματική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας που την οδηγεί σε κρίση και που φοβούνται οι ξένοι ηγέτες, ιδιαίτερα τώρα με τη στροφή του εκλογικού σώματος προς το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μια και είναι το μόνο που έχει εκφραστεί καθαρά ενάντια στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, αλλά και έχει θέσεις και προτάσεις για διέξοδο από την κρίση που μαστίζει την ιαπωνική κοινωνία και που θα επιδεινώνεται όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ "ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ"
Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι

ΦΛΙΝΤ - ΜΙΣΙΓΚΑΝ.-

Η απεργία συνεχίζεται από τις 5 του Ιούνη, οι κύκλοι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της εργοδοσίας και του συνδικάτου των Ενωμένων Εργατών στην Αυτοκινητοβιομηχανία, καταλήγουν μονίμως σε αδιέξοδο. Τώρα η διοίκηση της "Τζένεραλ Μότορς" προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για να κηρύξει την απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική. Συνδικαλιστές και απεργοί εμφανίζονται πάντως ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία, καθώς η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη δρομολογήσει περικοπές στο προσωπικό της, που σημαίνουν 11.000 απολύσεις την επόμενη διετία και τη μεταφορά μεγάλων εργοστασιακών μονάδων της στο Μεξικό, στην Ταϊλάνδη και τη Νότια Αμερική, όπου η εγχώρια αγορά μαζί με το φτηνό εργατικό δυναμικό μπορεί να της παράσχει απίστευτα περιθώρια κέρδους. Οι απεργίες που έχουν ξεκινήσει στις 5 του Ιούνη, κατ' αρχάς στο εργοστάσιο Ιστ Φλιντ και την επόμενη βδομάδα στο Ντέλφι Ιστ, έχουν παραλύσει την παραγωγή της "Τζένεραλ Μότορς", καθώς έχει διακοπεί η αλυσίδα παραγωγής στις ΗΠΑ, στον Καναδά και το Μεξικό.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αδιέξοδο...

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΜΠΑΛΙΜΑΝΕΪ.-

Για ένατη μέρα εξακολουθούν να σημειώνονται σποραδικά επεισόδια που έχουν αρχίσει να κάνουν τη νεόκοπη ειρήνη να ασθμαίνει, μια και παρά τους καλούς οιωνούς ο δρόμος αποδεικνύεται πολύ πιο "δύσβατος και ανηφορικός". Χτες έγινε η κηδεία των τριών μικρών παιδιών, που πλήρωσαν με την ίδια τη ζωή τους τις διαφορές για μία υπόθεση που έγινε το 1690! Παρά όμως το τραγικό επεισόδια και τις κινήσεις εκτόνωσης της έντασης που κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι αδιάλλακτοι προτεστάντες εμμένουν. Προτροπές εξέφρασε προς τα στελέχη του Τάγματος της Οράγγης ο σκληροπυρηνικός ηγέτης της προτεσταντικής κοινότητας στη Βόρεια Ιρλανδία, Πέισλι, πίσω από τα οδοφράγματα της Αστυνομίας, όπου έγινε δεκτός με επευφημίες κατά την άφιξή του στο λόφο του Ντάμκρι, που οι προτεστάντες του Τάγματος έχουν καταλάβει από την περασμένη Κυριακή.

"Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία σκληρή γραμμή στο μέλλον και δεν πρέπει να σημειωθούν ούτε εξασθενήσεις, ούτε και λιποψυχίες. Θα πρέπει να αποφασίσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με την ψυχή και την καρδιά μας και να κάνουμε θυσίες. Θα παραμείνουμε εδώ ακόμη και εάν χρειαστεί να καθίσουμε ίσαμε τα Χριστούγεννα", προέτρεψε ο Πέισλι το συγκεντρωμένο πλήθος 20 - 30.000 προτεσταντών. Ο Πέισλι, που αντιτίθεται στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Βόρεια Ιρλανδία, απευθύνθηκε προς τους φιλοβρετανούς βουλευτές του Ολστερ, τονίζοντάς τους ότι "ήγγικεν η ώρα" για να λάβουν μία απόφαση και να προτρέψουν όλους τους οραγγιστές, μέλη του Κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας, να "συμπαραταχτούν με τους αδελφούς τους του Τάγματος" στα οδοφράγματα.

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ

Ανδρες των σωστικών συνεργείων ανασύρουν από τη θάλασσα μέρος του σκελετού του ουκρανικού στρατιωτικού μεταγωγικού "Ιλιούσιν - 76", το οποίο εξερράγη στον αέρα και στη συνέχεια συνετρίβη στη θάλασσα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Αλ Κχαϊμάν, βόρεια του Ντουμπάι. Από τα συντρίμμια του αεροσκάφους ανασύρθηκαν νεκρά και τα 8 μέλη του πληρώματος, ενώ δεν έχουν, μέχρι στιγμής, προκύψει στοιχεία για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκβιάζει ο Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.- Σε συγκεκαλυμμένο εκβιασμό προχωρά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, προς τους συμμάχους του στην τρικομματική κυβέρνηση μειοψηφίας, δηλώνοντας ότι η "διαμάχη για την αύξηση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να οδηγήσει στη διάλυσή της".

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προωθεί εντός της χώρας αύξηση 20%, ενώ το σύμμαχό του Κόμμα της Δημοκρατικής Τουρκίας υπό τον Χουσαμετίν Τσιντορούκ ζητεί αύξηση 40%.

Υπάρχει κι άλλη μια αιτία αναταραχής στις εργασιακές σχέσεις, αφού αναμένει τη σειρά του για την τουρκική Βουλή ένα νομοσχέδιο που αφαιρεί το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι από τους δημόσιους υπάλληλους...

Ταυτόχρονα, το έτερο των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στο συνασπισμό με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς υπό τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, επανέλαβε χθες την έκκληση για πρόωρες εκλογές ως το τέλος του έτους (και όχι τον Απρίλη του 1998 που έχει προτείνει ο Γιλμάζ). Στην αναμπουμπούλα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ισλαμιστικό Κόμμα της Αρετής, κατέθεσε χθες πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού για "διαφθορά".

Η πρώτη ψηφοφορία επί της προτάσεως των ισλαμιστών έγινε χθες το μεσημέρι, χωρίς μέχρι αργά το βράδυ να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

Εάν ο Γιλμάζ έχανε την ψηφοφορία, προβλέπεται συζήτηση επί της προτάσεως μομφής σε δέκα ημέρες και, σύμφωνα με την τουρκική κοινοβουλευτική παράδοση, εάν η κυβέρνηση χάσει και τη δεύτερη ψηφοφορία θα πρέπει να παραιτηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ