Associated Press |
Αυτό σημαίνει «εκεχειρία»... |
Στον «αέρα» βρίσκεται, ουσιαστικά, από χτες η εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στις παλαιστινιακές οργανώσεις μετά την αιματηρή ισραηλινή εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ, στη Νάμπλους της Δ. Οχθης. Η κίνηση του ισραηλινού στρατού δεν πυρπολεί μόνο το υποτιθέμενο «ήπιο κλίμα», αλλά αποτελεί και βάναυση παραβίαση τού -ούτως ή άλλως- μεροληπτικού «οδικού χάρτη», μια μέρα μετά την πιο σκληρή δήλωση, μέχρι σήμερα, που έγινε από την Ουάσιγκτον διά στόματος Κόλιν Πάουελ ενάντια στην ανέγερση του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δ. Οχθη.
Δύο μέλη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», των «Ιζεντίμ αλ Κασάμ», ήταν, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, ο στόχος της χθεσινής στρατιωτικής εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ, της Νάμπλους. Ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις, συνοδευόμενες από εκσκαφείς και καλυπτόμενες από ελικόπτερα «Απάτσι», εισέβαλαν νωρίς το πρωί στον καταυλισμό και περικύκλωσαν πολυώροφο κτίριο, στο οποίο είχαν πληροφορίες ότι βρίσκονται τα δύο νεαρά μέλη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς». Ακολούθησε σφοδρή μάχη, κατά την οποία οι Ισραηλινοί στρατιώτες έβαλλαν με βαρέα όπλα κατά του κτιρίου, ενώ έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν άλλους Παλαιστινίους, που συγκεντρώθηκαν και άρχισαν να τους πετούν πέτρες.
Μετά από αρκετή ώρα, από τα ερείπια του κτιρίου ανασύρθηκαν νεκροί οι δύο Παλαιστίνιοι που καταζητούνταν: ο 26χρονος Φαγιέντ Ασαντέρ και ο 22χρονος Κχαμίς Αμπού Σαλέμ. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών σκοτώθηκε και ένας 20χρονος Ισραηλινός στρατιώτης, ενώ λίγο αργότερα υπέκυψαν άλλοι 2 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι βρίσκονταν στο διαμαρτυρόμενο πλήθος και δέχτηκαν τα ισραηλινά πυρά και δακρυγόνα. Την ίδια ώρα, μάχη ξεσπούσε και στα περίχωρα της Τζενίν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρότατα άλλος ένας Παλαιστίνιος.
Associated Press |
Η ισραηλινή επιδρομή σημειώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς το Ισραήλ αν συνεχιστεί η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους «αφού αν κατασκευάζεται έξω από τα ισραηλινά εδάφη και με τρόπο τέτοιο που προκαλεί επιπλέον εμπόδια στους Παλαιστινίους, τότε θέτει προβλήματα στην αμερικανική θέση για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Στο θέμα του τείχους, όμως, παρενέβη, χτες, με ειδική ανακοίνωση και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που αποτελείται από 18 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Η επιτροπή ζητά «τον άμεσο τερματισμό της ανέγερσης του τείχους που επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς, η αυστηρότητα των οποίων είναι αδικαιολόγητη». Κατά την επιτροπή του ΟΗΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται στην πρόσβαση των Παλαιστινίων σε ιατρική βοήθεια και σε πόσιμο νερό. Επίσης, στην ανακοίνωση, καταδικάζεται η ισραηλινή τακτική των «δολοφονιών υπόπτων για τρομοκρατία», της «παρατεταμένης κράτησης χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο και απαγγελία κατηγορίας», της χρησιμοποίησης των Παλαιστινίων «ως ασπίδες» σε πεδίο μάχης.
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ.--
«Εχουν, ήδη, εντοπιστεί ορισμένα στοιχεία που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη διευκρίνιση της ταυτότητας των δραστών της επίθεσης στην ιορδανική πρεσβεία». υποστήριζε, χτες, με ανακοίνωσή του το ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο. Ενώ ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται, οι κατοχικές δυνάμεις παρέμειναν επιφυλακτικές και απέφυγαν να στρέψουν τις υποψίες τους σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο χώρο.
Τους 17 ή κατά άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία τους 19 νεκρούς έφθασε ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης που συγκλόνισε, την Πέμπτη, την ιορδανική πρεσβεία. Ενα 24ωρο μετά, Αμερικανοί επιτελείς δήλωναν ότι δεν είναι, ακόμη, σε θέση να εκφέρουν άποψη για το κατά πόσον η επίθεση ήταν έργο ενός ανθρώπου ή αν σχεδιάστηκε από κάποια οργάνωση, και συγκεκριμένα από την ισλαμιστική «Ανσάρ αλ Ισλάμ», που δρούσε παλαιότερα στο βόρειο Ιράκ και θεωρούνταν ότι έχει σχέση με την «αλ Κάιντα». Εκτός από τη συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση, όλα τα άλλα περιστατικά οι Αμερικανικοί επιτελείς επιμένουν ότι προκαλούνται από «απομεινάρια του προηγούμενου καθεστώτος».
Στο μεταξύ, μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη, τα ξημερώματα, χτες, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης περιπολίας στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης. Στην επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Αμερικανικής Διοίκησης δεν αποσαφηνίζεται αν ο θάνατός του οφείλεται σε «κατά λάθος» εκπυρσοκρότηση κάποιου όπλου ή αν η περίπολος δέχτηκε επίθεση.
Αντίθετα, δύο διαφορετικές εκδοχές υπάρχουν για το τι ακριβώς συνέβη στην κεντρική αγορά του Τικρίτ, χτες το πρωί. Σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση, Αμερικανοί ελεύθεροι σκοπευτές, μετά από πληροφορίες, σκότωσαν 3 ή 4 εμπόρους όπλων στο κέντρο της πόλης, καθώς, όπως αναφέρεται, εμπλέκονταν στην παράνομη δραστηριότητα της πώλησης όπλων, ενώ παράλληλα ήταν φίλα προσκείμενοι στο προηγούμενο καθεστώς. Αντίθετα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ αδιακρίτως στην αγορά, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προειδοποίηση και καμία ανησυχητική κίνηση, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν επιτόπου 3 εμπόρους και να τραυματίσουν θανάσιμα άλλα τρία άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένα μικρό παιδί. Σύμφωνα, πάντα, με τους Ιρακινούς, η αγορά όπλων του Τικρίτ είναι παραδοσιακή και απολύτως νόμιμη.
Τέλος, στην Ουάσιγκτον έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος Μπους διόρισε, έναν από τους βασικούς συνεργάτες του στην εκλογική νίκη του 2000, τον 51χρονο Τόμας Φόλεϊ, στη θέση του διευθυντή ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στο Ιράκ. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Φόλεϊ θα μεταβεί στο Ιράκ εντός της προσεχούς βδομάδας και θα αναφέρεται κατ' ευθείαν στον κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ. Την ίδια στιγμή, ο Κούρδος ηγέτης Τζαλάλ Ταλαμπανί, μέλος του ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου οι Κινέζοι αξιωματούχοι του ζήτησαν «να γίνουν σεβαστά τα κινεζικά συμφέροντα και επενδύσεις στην πορεία της ιρακινής ανοικοδόμησης».
ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--
«Οι εικόνες των ειδησεογραφικών πρακτορείων που δείχνουν χαμογελαστούς Λιβεριανούς να χαιρετίζουν στρατιωτικά τζιπ Νιγηριανών στρατιωτών είναι ψήγμα που μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», σημείωνε χτες εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού σε ανταποκριτή του «Ασοσιέιτεντ Πρες» στη Μονρόβια. Δεν ήταν μόνον ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού που υπαινισσόταν πως καλά κρατεί ο κύκλος των συγκρούσεων (π.χ. βόρεια πόλη Γμπάρνγκε και στο Ατινγκτον που βρίσκεται μόλις 25 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας!), και αυτό παρά τη «διαφημισμένη» άφιξη Νιγηριανών στρατιωτών και ολίγων Αμερικανών πεζοναυτών...
Οι Νιγηριανοί, για παράδειγμα, ακόμη δεν έχουν καλά καλά ξεμυτίσει απ' το αεροδρόμιο, που απέχει περίπου 50 χλμ. απ' το κέντρο της (ελεγχόμενης απ' το στρατό) Μονρόβια και έως χτες παρέμενε άγνωστο εάν τελικώς θα αναπτυχθούν μερικές εκατοντάδες απ' αυτούς στην πρωτεύουσα της Λιβερίας. Το εάν και πότε θα αναπτυχθούν οι Νιγηριανοί στη Μονρόβια φαινόταν χτες να διαπραγματεύεται άνθρωπος της αμερικανικής πρεσβείας με αξιωματούχους της λιβεριανής κυβέρνησης...
Το ίδιο αβέβαια είναι τα πράγματα αναφορικά με τις πραγματικές διαθέσεις του υπό αποχώρηση(;) Προέδρου, Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος παζαρεύει την άρση του κατηγορητηρίου για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο της Σιέρα Λεόνε από δικαστήριο του ΟΗΕ, μολονότι είναι πλέον ξεκάθαρη η άρνηση των Αμερικανών να τον «απαλλάξουν» με αντάλλαγμα την αυτοεξορία του στη Νιγηρία... Είναι ενδεικτική η χτεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ: «Αν ο κ. Τέιλορ εγκαταλείψει τη Λιβερία, όπως αναμένουμε να κάνει στο εγγύς μέλλον και λάβει άσυλο στη Νιγηρία, αυτό δεν έχει σε τίποτε να κάνει με τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί. Αυτό θα αποτελέσει μια υπόθεση ανάμεσα στον κ. Τέιλορ και το δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Σιέρα Λεόνε. Εμείς υποστηρίζουμε το κατηγορητήριο»...
Στο μεταξύ, η απόπειρα του Τέιλορ να ρίξει σκόνη στα μάτια των πολέμιών του πείθοντας το Κογκρέσο να εγκρίνει την απόφασή του να παραδώσει τυπικώς τα ηνία της προεδρικής εξουσίας στον στενό συνεργάτη του (και νυν αντιπρόεδρο), Μόσες Μπλα, δεν έπεισε τους αντάρτες. Εκπρόσωποί τους ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να αφοπλιστούν εάν δε φύγει ο νυν Πρόεδρος απ' τη Λιβερία και εάν δε σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει δίχως να έχει ως «Πρόεδρο» άνθρωπο του Τέιλορ...
Εξάλλου, εκπρόσωποι οργανώσεων αρωγής έκαναν χτες έκκληση στο διοικητή της δυτικοαφρικανικής δύναμης να ανοίξει διαδρόμους για την άμεση μεταφορά τροφίμων, τα οποία βεβαίως και εξακολουθούν να χρειάζονται άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες Λιβεριανοί.
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Από δύο κρατούμενους που φυλακίστηκαν με την κατηγορία ένταξής τους στην «Τζεμάγια Ισλαμίγια» φέρεται να «αναγνωρίστηκε» χτες ως βομβιστής αυτοκτονίας που πραγματοποίησε την επίθεση στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» της Τζακάρτα ο 28χρονος Ασμάρ Λάτιν Σάνι. Στους κρατούμενους δόθηκε μία φωτογραφία από το κεφάλι ανθρώπου που βρέθηκε μισοκαμένο και αποκεφαλισμένο στα ερείπια της έκρηξης.
ΤΟΚΙΟ.-- Προπαρασκευαστική συνάντηση την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον θα έχουν διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, για να συζητήσουν την πιθανότητα κοινής στάσης τους στην επικείμενη συνάντηση έξι χωρών στο Πεκίνο αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Μπλόκα με τρακτέρ σε οδικές αρτηρίες της βόρειας Σερβίας, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία, έστησαν χτες χιλιάδες αγρότες απαιτώντας κρατικές αποζημιώσεις για τις σοβαρές υλικές ζημιές που υφίστανται από την παρατεταμένη ξηρασία.
ΣΕΟΥΛ.-- Επιβατικό τρένο συγκρούστηκε χτες το πρωί με φορτηγό τρένο στην πόλη Νταεγού της Ν. Κορέας με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών επιβατών και τον τραυματισμό άλλων ογδόντα. Το συμβάν οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε προβληματική λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών.
ΝΤΑΛΑΣ.-- Διαψεύδει τη μετακίνησή της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις. Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της Εθνικής Ενωσης Μαύρων Δημοσιογράφων, στο Ντάλας, η Ράις τόνισε ότι τα 2,5 χρόνια που έχει υπηρετήσει στην κυβέρνηση Μπους της φάνηκαν πολύ περισσότερα, λόγω των απαιτήσεων της δουλιάς της.
ΜΑΝΙΛΑ.-- Συνεχίζεται η προσπάθεια πολιτικού ξεκαθαρίσματος της κυβέρνησης Αρόγιο στις Φιλιππίνες, με αφορμή την «απόπειρα πραξικοπήματος» του περασμένου μήνα. Χτες οι αρχές «συνέδεσαν» την πρώην μετρέσα του εκπέσαντος Προέδρου Εστράντα, με τους πραξικοπηματίες, επιχειρώντας έτσι να φορτώσουν τη «συνωμοσία» στον φυλακισμένο λαϊκιστή πολιτικό.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 30 τραυματίστηκαν και 14 αγνοούνται από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές του τελευταίου διημέρου στο κρατίδιο Χιματσάλ Πραντές της Ινδίας.
ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον δεκαπέντε εργαζόμενοι καταπλακώθηκαν από τόνους βράχων και χώματος μετά την έκρηξη σε ορυχείο στην ευρύτερη περιοχή του Ερζερούμ της Τουρκίας. Κάπου 16 εργαζόμενοι ανασύρθηκαν τραυματισμένοι, αρκετά σοβαρά, από σωστικά συνεργεία, που συνεχίζουν τις προσπάθειες να απεγκλωβίσουν τους εργαζόμενους.
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--
Τους 15 έφτασε χτες ο απολογισμός των νεκρών από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία μετά την ανακάλυψη ενός ακόμα απανθρακωμένου πτώματος στην περιοχή της Μπράγκα. Παράλληλα, οι ζημιές που έχουν προκληθεί φτάνουν πλέον τα 925 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Αντόνιο Φιγκουεϊρέντο Λόπες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της υποσχέθηκε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα της Πορτογαλίας για παροχή οικονομικής βοήθειας, ενώ και ο ΟΗΕ θα αποστείλει 800 κυανόκρανους, για να συμβάλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ντουράο Μπαρόσο.
Ο αριθμός των θυμάτων από τις υψηλές θερμοκρασίες ανέβηκε και στην Ισπανία με το θάνατο τριών ακόμα ηλικιωμένων. Πλέον τα θύματα του καύσωνα στην Ισπανία είναι 19. Οι υψηλές θερμοκρασίας ταλαιπώρησαν και χτες την Ευρώπη, με τον υδράργυρο στα νότια της Ισπανίας να φτάνει τους 44 βαθμούς, ενώ στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ευρώπης το θερμόμετρο παρέμεινε σταθερό σε θερμοκρασίες κάτω των 40 βαθμών. Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, πάντως, ανακοίνωσε ότι αναμένει ακόμη μια βδομάδα υψηλών θερμοκρασιών, ενώ ανάλογες προβλέψεις έκανε και η ισπανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν χτες το πρωί στόχους στο νότιο Λίβανο, στην περιοχή των, ακόμη κατεχομένων από το Ισραήλ, αγροκτημάτων Σεμπάα ανταπαντώντας σε επίθεση που είχε εξαπολύσει, νωρίτερα, εναντίον ισραηλινών θέσεων η «Χεζμπολλάχ». Τα ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 4 εξόδους και έπληξαν με πυραύλους αέρος - εδάφους τις παρυφές των χωριών Κφαρ Σουμπά, Χεμπάριγιε, Σλάμιγιε και Κφαρ Χαμάμ. Οι λιβανικές αρχές δε γνωστοποίησαν αν υπάρχουν θύματα είτε από την επίθεση της «Χεζμπολλάχ» είτε από τα ισραηλινά αντίποινα. Με ανακοίνωσή της η λιβανική σιιτική οργάνωση υποστηρίζει ότι η επίθεσή της εναντίον των ισραηλινών θέσεων είναι «απάντηση» για τη δολοφονία την περασμένη βδομάδα στελέχους της «Χεζμπολλάχ» σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, σε προάστιο της Βηρυτού, επίθεση που η οργάνωση αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Αμεση ήταν η αντίδραση και η ανάμειξη της Ουάσινγκτον. Αμερικανοί διπλωμάτες έσπευσαν να συναντήσουν Λιβανέζους και Σύριους ομολόγους τους και να τους εκφράσουν «τη βαθιά τους ανησυχία για τη μεθοδευμένη και προμελετημένη κλιμάκωση στην οποία προχώρησε η "Χεζμπολλάχ"», ενώ κάλεσαν το λιβανικό στρατό να αναπτυχθεί στο νότο της χώρας και να απομακρύνει τις δυνάμεις της «Χεζμπολλάχ».
ΧΟΝΙΑΡΑ.--
Με την ανεξακρίβωτη (για ποιους λόγους...) δολοφονία έξι αγγλικανών ιεραποστόλων από αυτονομιστική οργάνωση με αρχηγό τον Χάρολντ Κέκε των Νησιών Σολομώντα ήρθε χτες «αντιμέτωπος» ο Αυστραλός Νικ Γουόρνερ, διοικητής της νεοαποκιοκρατικής επέμβασης Αυστραλών και Νεοζηλανδών σ' αυτό το μικρό νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού.
Ο «διοικητής» Γουόρνερ αφού πληροφορήθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό των αυτονομιστών της νήσου Γουαδαλκανάλ (ένα από τα νησιά Σολομώντα) το θάνατο των ιεραποστόλων μίλησε αόριστα περί της «παραπομπής των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη εφόσον βρεθούν στοιχεία», φροντίζοντας παράλληλα να «κλείσει» συμφωνία με τον Χάρολντ Κέκε για τον αφοπλισμό της οργάνωσης του τελευταίου μέχρι τις 21 Αυγούστου...
Ο Γουόρνερ έχει έως τώρα πετύχει (δίχως και πολύ κόπο είναι η αλήθεια) ανάλογες υποσχέσεις αφοπλισμού με την οργάνωση «Μαλάιτα Ιγκλ Φορς» και την ομάδα ενόπλων του Αντριου Τέε.
Περίπου 2.000 στρατιώτες (Αυστραλοί ως επί το πλείστον αλλά και μερικοί από τη Ν. Ζηλανδία, τα νησιά Φίτζι και την Παπούα Ν. Γουινέα) βρίσκονται από τις 24 Ιούλη στα Νησιά Σολομώντα εκτελώντας χρέη «διοικητών, αστυνομικών και λοιπών οργάνων τάξης» με το πρόσχημα πως η ένοπλη παρουσία τους (που σημειωτέον δεν τυγχάνει εξουσιοδότησης από τα Ηνωμένα Εθνη...) θα θέσει τέρμα στο αδιέξοδο και στα σποραδικά κύματα βίας που προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια οι διεφθαρμένες (και συνάμα ελεγχόμενες από το Λονδίνο) κυβερνήσεις των Νησιών του Σολομώντα...
ΓΚΡΟΖΝΙ.--
Εξι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και εφτά ακόμη τραυματίστηκαν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, όταν το όχημά τους δέχτηκε πυρά στην Ιγκουσετία, κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία. Το όχημα ανήκε σε αυτοκινητοπομπή του ρωσικού στρατού που επέστρεφε από την Τσετσενία στη βάση του στην Ιγκουσετία.
Λίγες ώρες νωρίτερα ρωσικό μαχητικό ελικόπτερο «Mi-8» κατέπεσε στη Νότια Τσετσενία. Αρχικά έγινε γνωστό ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από πύραυλο που εξαπέλυσαν αυτονομιστές και ότι σκοτώθηκαν και τα 3 μέλη του πληρώματος. Ωστόσο αργότερα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι το ελικόπτερο κατέπεσε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή και ότι δύο άτομα από το πλήρωμα επέζησαν και νοσηλεύονται.