ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-
Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και με ιδιαίτερη λαμπρότητα αρχίζει σήμερα στην ιρανική πρωτεύουσα η όγδοη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Στη σύνοδο, που έχει χαρακτηριστεί ως μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενότητας του αραβικού κόσμου, παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες και διαφορές, αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 50 ηγέτες από μουσουλμανικές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.
Ερημη πόλη θύμιζε, χτες, η Τεχεράνη καθώς η ιρανική ηγεσία έδωσε τετραήμερη αργία σε όλους τους εργαζομένους, προκειμένου να διευκολυνθεί η άφιξη των υψηλών φιλοξενούμενων στην πόλη, αλλά και να καταστεί δυνατή η, κατά το δυνατόν, αποτελεσματικότερη προστασία τους. Στο επιβλητικό κτίριο συνεδριάσεων, που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα, οι ισλαμιστές ηγέτες θα συναντηθούν στα πλαίσια της μεγαλύτερης συνδιάσκεψης που φιλοξενεί το Ιράν τα τελευταία 18 χρόνια.
Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην 8η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης είναι:
- η "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή, με επικέντρωση στα θέματα της Παλαιστίνης, της Ιερουσαλήμ, των υψωμάτων του Γκολάν και της κατεχόμενης από το Ισραήλ ζώνης του Νοτίου Λιβάνου,
- η αποσαφήνιση της έννοιας της "τρομοκρατίας" και ο διαχωρισμός της από την έννοια του "εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα", καθώς και η συμφωνία σε έναν κώδικα συμπεριφοράς για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας,
- η ενίσχυση της ασφάλειας των μη πυρηνικών χωρών, ο περιφερειακός περιορισμός όπλων και ο αφοπλισμός, η περιφερειακή στρατιωτική ισορροπία και η κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού,
- τα ανθρώπινα δικαιώματα με επικέντρωση στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία, στο Ιράκ, στο Κασμίρ και στη Σομαλία και οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, της Λιβύης και του Σουδάν,
- η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας ανάμεσα στις μουσουλμανικές χώρες.
Της τριήμερης Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε μια διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, η οποία και επεξεργάστηκε ένα προσχέδιο αποφάσεων που αναμένεται να κατατεθεί στη Σύνοδο. Στην Τεχεράνη έχουν, ήδη, φθάσει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο Λιβανέζος Πρόεδρος Ελίας Χράουι και ο πρωθυπουργός του Ραφίκ Χαρίρι, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ, ο Σεϊκ Τζαμπέρ αλ Αχμέντ αλ Σαμπάχ από το Κουβέιτ. Τους φιλοξενούμενούς του υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας ο Πρόεδρος Μοχάμαντ Ταχαμί με ιδιαίτερη θερμότητα. Η άφιξη στην Τεχεράνη πολλών Ισλαμιστών ηγετών που κατά καιρούς βρέθηκαν σε έντονη αντιπαράθεση με την ιρανική ηγεσία, όπως του Γιάσερ Αραφάτ που δέχτηκε επανειλημμένως κριτική για την "ειρηνευτική συμφωνία" με το Ισραήλ, του χριστιανού Ελίας Χράουι, του Ιρακινού αντιπροέδρου που είναι ο υψηλότερος αξιωματούχους του Ιράκ που επισκέπτεται το Ιράν μετά τη λήξη του ιρανο - ιρακινού πολέμου το 1988, καθώς και αξιωματούχων από χώρες όπως το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία, που θεωρούνται στενότατοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, αλλά και του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, χαρακτηρίστηκε, από τους πολιτικούς αναλυτές, μεγάλη επιτυχία του μετριοπαθούς Χαταμί. Η προσπάθεια του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης να πετύχει την ενδυνάμωση της ενότητας ανάμεσα στα μέλη του, κατέστη σαφής και από τη μη ονομαστική κριτική που ασκήθηκε στην Τουρκία, για τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του Οργανισμού. Μάλιστα, για πολλούς η πραγματοποίηση και η επιτυχία, τουλάχιστον από άποψη συμμετοχής, της Συνόδου Κορυφής στην Τεχεράνη απέδειξε ότι το Ιράν, υπό τη νέα του ηγεσία, κατάφερε να επανέλθει στους κόλπους των ισλαμικών χωρών και του Οργανισμού παρά τις προσπάθειες διεθνούς απομόνωσής του από τις ΗΠΑ.
Εκδήλωση συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό
Τη συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί τη δημιουργία δικού του ανεξάρτητου κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εξέφρασαν εκπρόσωποι ελληνικών οργανώσεων και φορέων, αλλά και αραβικών χωρών, που συμμετείχαν στην εκδήλωση η οποία οργανώθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης στη ΓΣΕΕ. Η χτεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, όπως έχει ανακηρυχτεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η 29η Νοεμβρίου, αλλά και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το διαμελισμό της Παλαιστίνης, 30 χρόνων από τον πόλεμο του 1967 και 10 χρόνων από την έκρηξη της παλαιστινιακής εξέγερσης - Ιντιφάντα.
Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Α. Αμπντάλα, η εκπρόσωπος του Γραφείου Πληροφοριών του ΟΗΕ Μ. Γόντικα, και η εκπρόσωπος της ΕΕΔΔΑ Τ. Γαζή αναφέρθηκαν τόσο στο διαμελισμό της παλαιστινιακής γης με απόφαση του ΟΗΕ το 1947 με την ίδρυση του Ισραήλ, όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ισραηλινοπαλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", που άρχισε πριν από 3 χρόνια, εξαιτίας της αδιαλλαξίας του Ισραήλ και της άρνησής του να σεβαστεί τα αναφαίρετα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή των ευρωπαϊκών χωρών. Οπως υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές ο παρατεταμένος αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έχει οδηγήσει τον Παλαιστινιακό λαό στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, καθώς δεν μπορεί να εργαστεί, να νοσηλευτεί, να προμηθευτεί φάρμακα και τρόφιμα. Τα μεγαλύτερα θύματα της κατάστασης αυτής είναι παιδιά και ηλικιωμένοι.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, οι πρεσβευτές της Αιγύπτου, της Αλγερίας, του Ιράν και της Συρίας, εκπρόσωποι του Μαρόκου, του Ιδρύματος Μεσογειακής Συνεργασίας, των συλλόγων Παλαιστινίων φοιτητών και της ΓΣΕΕ.
ΒΟΝΝΗ.-
Πανικός και σάλος έχει ξεσπάσει στο γερμανικό υπουργείο Αμυνας, καθώς νέες αποκαλύψεις ήρθαν στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά από το γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ", για τη δράση των νεοναζιστικών ομάδων στο γερμανικό στράτευμα.
Συγκεκριμένα, η πολιτική επιθεώρηση "Ντερ Σπίγκελ" αποκάλυψε ότι απευθύνθηκε πρόσκληση από τη Σχολή Αξιωματικών των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων του Αμβούργου στον "επιφανή" νεοναζιστή Μάνφρεντ Ρέντερ να δώσει διάλεξη με αντικείμενο το ευαίσθητο θέμα του θύλακα του Καλίνινγκραντ!
Το περιστατικό κρατήθηκε μυστικό επί τρία σχεδόν χρόνια, ενώ ο Ρέντερ θεωρείται ένας εκ των ηγετικών "κεφαλών" της παλιάς φρουράς της νεοναζιστικής ακροδεξιάς στη Γερμανία και καταδικάστηκε το 1982 σε δεκατρία χρόνια φυλάκισης για εμπρησμό καταλύματος προσφύγων από το Βιετνάμ, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων στις φλόγες. Ως ηγέτης της φασιστικής - τρομοκρατικής οργάνωσης "Γερμανικές Ομάδες Δράσης" έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το 1972 για ρατσιστική και αντισημιτική προπαγάνδα. Ενώ, αντικείμενο της διάλεξης του Ρέντερ ήταν "η μετοίκηση των Γερμανών του Βόλγα στην περιοχή της Κενιγκσβέργης".
Ο υπουργός Αμυνας Φόλκερ Ρίε,του οποίου την παραίτηση ζήτησαν οι εκπρόσωποι επί θεμάτων ασφαλείας του SPD και των Πρασίνων, Βάλτερ Κόλμπο και Αγγέλικα Μπερ,σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε τη λήψη δραστικών μέτρων και απέδωσε εξ ολοκλήρου την ευθύνη στη διοίκηση του ανώτατου στρατιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ρίε ανακοίνωσε ότι θα απαγγελθεί κατηγορία στον υπεύθυνο για τα προγράμματα επιμόρφωσης της Ακαδημίας, συνταγματάρχη Νόρμπερτ Σβάρτσερ και ότι ο τότε διοικητής της Ακαδημίας και νυν μέλος του επιτελείου του Φ. Ρίε, στρατηγός Χάρτμουτ Ολμπέτερ,θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Το θέμα προκάλεσε και τον πανικό στις ηγεσίες των γερμανικών πολιτικών κομμάτων, που υποχρεώθηκαν όλες, μηδεμιάς εξαιρουμένης, να το θέσουν σήμερα στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεών τους.
ΑΓΚΥΡΑ.- Η ιρακινή οργάνωση Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα υποστήριξε χτες ότι σκότωσε 30 μαχητές του τουρκικού Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, σε συγκρούσεις στο έδαφος του Βορείου Ιράκ. Περίπου 8.000 μαχητές του ΚΔΚ προσφέρουν βοήθεια σε 20.000 Τούρκους στρατιώτες που έχουν δημιουργήσει "ζώνη ασφαλείας" στην περιοχή. Η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" ανέφερε χτες πως ακόμη 10.000 Τούρκοι στρατιώτες προωθήθηκαν σε ιρακινό έδαφος.
ΠΑΡΙΣΙ.-
Για έβδομη μέρα συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στο τρίτο κανάλι της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης, μετά την αποτυχία των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη διεύθυνση του καναλιού και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των απεργών. Οι εργαζόμενοι στο κανάλι "Φρανς 3" ζητούν αύξηση των μισθών τους, έτσι ώστε να εξισωθούν μισθολογικά με τους συναδέλφους τους του δεύτερου καναλιού της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης "Φρανς 2", οι οποίοι έχουν μισθούς μεγαλύτερους κατά 10 - 15%, ενόψει της επικείμενης συγχώνευσης των δύο σταθμών. Η ροή του προγράμματος του τρίτου καναλιού έχει διακοπεί πλήρως τις τελευταίες εφτά μέρες, ενώ, σύμφωνα με τη διεύθυνση, υπολογίζεται ότι οι απώλειες κερδών, εξαιτίας της μη μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων, φθάνουν τα 36 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Αναχώρησε, χτες, από τη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, με προορισμό τη Βαγδάτη. Ο Μπάτλερ, που ενδιαμέσως θα έχει συνομιλίες στο Παρίσι και στο Λονδίνο, πρόκειται να φθάσει στην ιρακινή πρωτεύουσα την Παρασκευή, όπου αναμένεται να έχει διαπραγματεύσεις με Ιρακινούς αξιωματούχους, σχετικά με το ζήτημα της πραγματοποίησης ελέγχων στα προεδρικά μέγαρα. Πάντως, ο Αυστραλός επικεφαλής της UNSCOM, αναχωρώντας από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αρνήθηκε να αποκαλύψει αν κομίζει συγκεκριμένες προτάσεις στη Βαγδάτη και επανέλαβε ότι στόχος είναι η πλήρη συμμόρφωση του Ιράκ με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Από την άφιξη του Σύρου ηγέτη Χ.Αλ - Ασαντ στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης