ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -
Παραχωρήσεις στους Κοσσοβάρους προσανατολίζεται να κάνει η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα σερβικών εφημερίδων.
Αρθρα του σερβικού Τύπου, επικαλούμενα κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές, υποστήριξαν πως οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Κόσσοβο θα περιέχονται σε ένα νομοσχέδιο σχετικά με την "Τοπική Αυτοδιοίκηση" της συγκεκριμένης επαρχίας, το οποίο θα προωθηθεί για ψήφιση στο Κοινοβούλιο στα τέλη του μήνα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα "Dnevni Telegraf", τα τοπικά κοινοβούλια και το περιφερειακό κοινοβούλιο θα αποτελούνται από δύο σώματα, τα μέλη των οποίων θα αντιπροσωπεύουν την εθνοτική και τη θρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού.
Ωστόσο, ακόμη και εάν η σερβική κυβέρνηση προβεί στην υλοποίηση τέτοιου είδους σχεδίων, η εκτόνωση της έντασης που υπάρχει στο Κόσσοβο δε θα πρέπει να θεωρηθεί "βέβαιη". Και αυτό, γιατί τα στελέχη κομματικών παρατάξεων Αλβανών του Κοσσόβου δεν αρκούνται στη διεκδίκηση αυτονομίας αλλά καθεστώτος "πλήρους ανεξαρτησίας" από τη Σερβία και τη ΝΟ Γιουγκοσλαβία.Την ίδια ώρα, Γερμανοί αξιωματούχοι που παρακολούθησαν τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Γερμανίας και Γαλλίας στην πόλη Αβινιόν, αποκάλυψαν πως οι δύο χώρες υποστηρίζουν το ενδεχόμενο προσφυγής σε στρατιωτικές λύσεις, προκειμένου να πειστούν οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!
Σύμφωνα μ' αυτές τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου. Μεταξύ των μέτρων που υποστηρίζει η Βόννη, είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ πέραν των σχεδίων παροχής βοήθειας στην Αλβανία για την ενίσχυση των συνόρων της με το Κοσσυφοπέδιο.
Τηλεγράφημα του πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" αναφέρει πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προειδοποίησε τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας ότι οι "δυτικοί σύμμαχοι είναι έτοιμοι να αυξήσουν ουσιωδώς την πίεση" εάν καταστεί αναγκαίο για τον τερματισμό των δίμηνων συγκρούσεων και άλλων κρουσμάτων βίας. "Δε θέλουμε άλλη μία Βοσνία", φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Κλίντον...
Πολλά, πάντως, αναμένεται να κριθούν στην προγραμματισμένη γι' αυτό το Σάββατο συνάντηση της εξαμελούς "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό στο Λονδίνο.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, το ενδιαφέρον της Ομάδας Επαφής θα επικεντρωθεί στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κοσσυφοπέδιο από την προηγούμενη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 29 Απριλίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στη διάσκεψη του Λονδίνου ενδέχεται να εξεταστεί και το θέμα της διακοπής των ξένων επενδύσεων στη Σερβία, στην περίπτωση που το Βελιγράδι αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις προτάσεις της Ομάδας Επαφής σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ -
Την άρνησή τους να υποταχτούν στις "κυβερνητικές προτάσεις - λύσεις" που δεν ικανοποιούν το σύνολο των αιτημάτων τους εξέφρασαν απεργοί διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας, την ίδια ώρα που το Δανικό Κοινοβούλιο συζητούσε, και θα προχωρούσε αργότερα στην ψηφοφορία της πρότασης του πρωθυπουργού Ράσμουσεν, για τη νομοθετική ρύθμιση της εργασιακής διένεξης που δίνει αναγκαστικό τέλος στην απεργία, στη μαζικότερη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας.
Οι κυβερνητικές προτάσεις "ικανοποιούν" σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των εργαζομένων, ενώ οι εργοδότες αναμένεται να αποζημιωθούν με μείωση της φορολογίας. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έχει εξασφαλίσει την υπερψήφισή τους με την υποστήριξη κεντροδεξιών κομμάτων.
Επίσημες αντιδράσεις από την πλευρά των απεργών ακόμα δεν υπάρχουν. Οι αντιδράσεις, πάντως, των εργαζόμενων κινήθηκαν μερικώς στο κλίμα της διαδήλωσης, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τόνισαν το γεγονός ότι μπορεί να μη νίκησαν ολοκληρωτικά, αλλά δεν έχασαν και μάλιστα μπόρεσαν να κάνουν αποδεκτά κάποια από τα αιτήματά τους, που δεν προέβλεπε η πρόταση της εργοδοσίας για τη διετή συλλογική σύμβαση. Πολλοί όμως διαδηλωτές προειδοποίησαν ότι μπορεί να υπάρξουν σταδιακές και κατά κλάδο κινητοποιήσεις, παρά τις κυρώσεις που μπορεί αυτές να επιφέρουν.
Χτες, ήταν η τελευταία μέρα εργασιών της Βουλής, η οποία διακόπτει τις λειτουργίες της, προκειμένου οι βουλευτές να "ενημερώσουν" τους πολίτες για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ πριν από το δημοψήφισμα της 28ης Μάη. Η Βουλή θα επαναλάβει τις εργασίες της στις 29 Μάη. Δεδομένου ότι σήμερα είναι εθνική γιορτή για τη Δανία, οι εργαζόμενοι, που απεργούν από τις 27 Απρίλη, αναμένεται να επιστρέψουν στις εργασίες τους την προσεχή Δευτέρα, 11 Μάη, αφού, όμως, συγκεντρωθούν στις κατά τόπου οργανώσεις και ψηφίσουν για το τέλος της απεργίας και την αποδοχή του κυβερνητικού πακέτου προτάσεων.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-
Μετά από πρόσκληση του ίδιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού φέρεται να επιστρέφει στο Ισραήλ, μέσα στις επόμενες ώρες, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, προκειμένου να έχει νέο γύρο συνομιλιών με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενόψει της ενδεχόμενης συνόδου στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα.Την είδηση σχολίασε θετικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι, ο οποίος μίλησε "για ενθαρρυντικό στοιχείο". Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπογράμμισε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επιθυμεί να "υπαγορεύσει τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας", ότι δεν έχει πρόθεση να "επιβάλει μια συμφωνία ειρήνης" και κατέληξε ότι οι εμπλεκόμενοι θα "πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους".
Σταθερός στις απόψεις του εμφανίζεται, στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος φέρεται να δέχεται πιέσεις από όλο το φάσμα της κυβερνητικής συμμαχίας. Η ακροδεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση, αν ο Νετανιάχου παραχωρήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 9% της Δυτικής Οχθης στους Παλαιστινίους, ενώ από την άλλη πλευρά η φιλελεύθερη πτέρυγα της συγκυβέρνησης, και κυρίως το "Κόμμα του Τρίτου Δρόμου", απειλεί με αποχώρηση, σε περίπτωση που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δε μεταβεί με συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας στην Ουάσιγκτον. Πάντως, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να παρουσιάσει την αμερικανική πρόταση στο ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί δεν είναι ο ίδιος πεισμένος για την ορθότητά της. Αν και πληθαίνουν οι φήμες για κατάληξη σε συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ μέσω της υιοθέτησης της αμερικανικής πρότασης για δημιουργία αυτόνομης ζώνης στην περίμετρο των εβραϊκών οικισμών που βρίσκονται στα εδάφη που θα δοθούν στους Παλαιστινίους, στενοί συνεργάτες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτιμούσαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δε θα είναι σε θέση να μεταβεί στην Ουάσιγκτον με συγκεκριμένες προτάσεις, παρά μόνο μετά από ορισμένες βδομάδες.
Την ίδια στιγμή, συγκρούσεις σημειώνονταν στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς αστυνομικούς έξω από κτίριο που έχουν καταλάβει εβραίοι φοιτητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χτεσινή δολοφονία συμφοιτητή τους. Με δεδομένη την κατάσταση, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για ένα νέο γύρο συνομιλιών, αλλά μόνο για την υπογραφή συμφωνίας.
ΡΩΜΗ.-
Ολοένα και τραγικότερη εξελίσσεται η εικόνα της Νότιας Ιταλίας, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που πλήττουν την περιοχή εδώ και μέρες. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις έφθασαν τους 51, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 100 και ο αριθμός των αστέγων ανέρχεται στις 3.000.
Οπως δήλωσε αξιωματούχος, όσο περνούν οι ώρες οι πιθανότητες να ανευρεθούν επιζώντες εξανεμίζονται. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται σχεδόν κάθε μια ώρα, καθώς τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν πτώματα. Οι κατολισθήσεις άρχισαν προχτές, ύστερα από μέρες καταρρακτωδών βροχών, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν ολόκληρα χωριά μεταξύ της Νάπολης και του Σαλέρνο.
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε οικονομική ενίσχυση προς τους πληγέντες και αναμενόταν να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τοπικές αρχές προειδοποιούσαν τους κατοίκους για την απειλή επιδημιών. Ιταλοί σχολιαστές επέκριναν πολιτικούς στη Ρώμη και στις πληγείσες περιοχές για λάθη και αμέλεια, αποδίδοντας την καταστροφή στην ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση, στις εκχερσώσεις και στην κάλυψη με τσιμέντο παραποτάμιων περιοχών.
ΧΑΓΗ.-
Μία ώρα στο αεροδρόμιο της Βιέννης για εξακρίβωση στοιχείων πέρασε χτες η Σερβοβόσνια Πρόεδρος Μπιλιάνα Πλάβσιτς, εξαιτίας μιας "παρεξήγησης", που ήθελε τη σε βάρος της έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης το 1995 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης...
Η Πλάβσιτς, η οποία μετέβαινε στο Λονδίνο, κρατήθηκε για εξακρίβωση στοιχείων, γιατί το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα κατά της Σερβοβόσνιας Προέδρου στις 10 Αυγούστου του 1995. Ομως, αργότερα ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ Κριστιάν Σαρτιέ διέψευσε την ύπαρξη τέτοιου εντάλματος. Οσο για την Μπιλιάνα Πλάβσιτς; Αυτή δήλωσε "πολύ στενοχωρημένη" από το περιστατικό, εξαιτίας του οποίου έχασε την κανονική της πτήση για το Λονδίνο, το οποίο επρόκειτο να επισκεφτεί έπειτα από πρόσκληση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-
Τον τερματισμό των φοιτητικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας ζήτησε χτες ο Ινδονήσιος υπουργός Αμυνας, Γουιράντο, υποστηρίζοντας πως ο... στρατός της χώρας μελετά σχέδιο... μεταρρυθμίσεων!
"Οι ινδονησιακές δυνάμεις ασφαλείας (ABRI) θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο κοινωνικό αίτημα για ανανέωση", είπε ο Γουιράντο σε συνέντευξη Τύπου. Ο στρατός της χώρας, συνέχισε ο Γουιράντο, θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται ενάντια στο έγκλημα, προσπαθώντας να δώσει τέλος στις αναταραχές και τις λεηλασίες. "Οι μεταρρυθμίσεις", κατέληξε ο Γουιράντο, "θα γίνουν σταδιακά και με βάση το Σύνταγμα της χώρας".
Ομως, ο υπουργός Αμυνας δεν αρκέστηκε σε υποσχέσεις, καθώς ο στρατός της χώρας έχει διαταχθεί να πατάξει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις με δακρυγόνα και ελαστικές σφαίρες. Ιδιαίτερα βίαιες ήταν και χτες οι συγκρούσεις φοιτητών - στρατιωτών, με επίκεντρο την πόλη Μεντάν.
Οπως είναι εύλογο, η πολύμηνη επικίνδυνη κοινωνικοπολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ινδονησία επιδρά αρνητικά στην πορεία της οικονομίας. Το εθνικό νόμισμα της χώρας έπεσε χτες στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Μάρτη. Η συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο ήταν ένα προς 9.400 ρουπίες...
Μια από τις καθημερινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις