«Καλπάζουν» οι εγχώριες εταιρείες, σε συμπράξεις με μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου
Αύξηση κερδών καταγράφει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, λόγω εξαγωγών και αύξησης της χρήσης περισσότερων γενοσήμων φαρμάκων |
Εληξαν χτες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας καθώς οι έντεκα συνάδελφοί τους, που από τη 1 Νοέμβρη θεωρούνταν απολυμένοι, επέστρεψαν στη δουλειά τους. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην καθαριότητα από το 2011 και παραμένουν στη δουλειά μέσω ασφαλιστικών μέτρων. Η αγωγή τους με την οποία διεκδικούν νομικά το δικαίωμα στην εργασία, εκδικάζεται στις 12 Δεκέμβρη.
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινωθήκαν οι απολύσεις, η ΔΑΣ, η συνδικαλιστική παράταξη που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και δραστηριοποιείται στο σωματείο, προσπάθησε να συμβάλλει στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, οι οποίοι, και με τη στήριξη πολλών άλλων συναδέλφων τους, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του γκαράζ απορριμματοφόρων και του δημαρχείου. Το αποτέλεσμα ήταν η δημοτική αρχή να αναγκαστεί να δώσει μια προσωρινή λύση, να επανέλθουν δηλαδή οι εργαζόμενοι στη δουλειά τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.
Από αυτές τις κινητοποιήσεις βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα και για το ρόλο της δημοτικής αρχής, η οποία έδινε υποσχέσεις και μετά τις έπαιρνε πίσω, και για το ρόλο της πλειοψηφίας στο ΔΣ του σωματείου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ), που από τη μια έκανε συνάντηση με το δήμαρχο, κρυφά από τη ΔΑΣ, και από την άλλη καλλιεργούσε την αυταπάτη ότι η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ στηρίζει τους αγώνες των συμβασιούχων. Πρόκειται για την ηγεσία εκείνη της Ομοσπονδίας που στο τελευταίο συνέδριο απέκλεισε σωματεία γιατί σε αυτή συμμετέχουν με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα συμβασιούχοι!
«Αλήθεια, σε ποιον οφείλεται αυτή η κατάσταση, αν όχι στον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους; Οταν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, κανείς δεν μπορεί να δεχτεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με όρους χειρότερους από το 2009. Στις δικές μας πλάτες στήνεται το νέο κερδοφόρο "παιχνίδι" τους. Τα δικά μας χέρια παράγουν τα προϊόντα, δημιουργούν τα κέρδη τους».
Αυτά σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, σχολιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η Ομοσπονδία έχει νέα συνάντηση με αντιπροσωπία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, στις 14 Νοέμβρη, για το ζήτημα της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οπως καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ, οι φαρμακοβιομήχανοι δεν υπογράφουν ακόμα Συλλογική Σύμβαση, με αποτέλεσμα οι νέοι εργαζόμενοι να μπαίνουν στον κλάδο με μισθούς 500 - 600 ευρώ. Αλλά και οι παλιότεροι να πιέζονται για μείωση των μισθών τους με ατομικές συμβάσεις, ενώ αλλού είναι για μήνες απλήρωτοι.