Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας
Στο νομοσχέδιο αυτό το ΚΚΕ κατέθεσε χτες δύο σημαντικές τροπολογίες, οι οποίες αφορούν την προστασία των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων τα οποία πλήττονται από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Το αντιδραστικό νομοθέτημα έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή έχουν δηλώσει επιφύλαξη, δηλαδή επί της ουσίας «ανοχή».
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θέτουν την Ερευνα στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα της ΕΕ για την Ερευνα όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρόγραμμα «μαμούθ», όπως το χαρακτήρισε η Δ. Μανωλάκου, «Ορίζοντας 2020» το οποίο είναι ενταγμένο στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020» της ΕΕ, όπου εξειδικεύεται η πολιτική υπέρ των μονοπωλιακών μονοπωλίων και σε βάρος των λαών σε κάθε τομέα. Ενώ ειδική αναφορά γίνεται στο νομοσχέδιο για ερευνητικά προγράμματα υπέρ του ΝΑΤΟ!
Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του νομοσχεδίου ενισχύεται με τις 9 τροπολογίες που κατέθεσε χτες ο υπουργός Παιδείας.
Οπως επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, η οποία είναι και ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο, «στο σύνολό του και στα επιμέρους άρθρα προωθείται η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Ερευνας και η στενότερη πρόσδεση των ερευνητικών φορέων με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή την κερδοφορία τους. Και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο προσαρμόζονται στο νομοσχέδιο και οι εργασιακές σχέσεις των ερευνητών, δηλαδή τσάκισμα των εργαζομένων και σε αυτό τον τομέα». Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο εκπορεύεται από τη στρατηγική της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ «και επιμελώς αποφεύγει να αναφερθεί - όπως σημείωσε - η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτή την αντιδραστική ευρωενωσιακή στρατηγική, όσο βεβαίως και στην αναφορά του νομοσχεδίου» για τα ερευνητικά προγράμματα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.
Η Δ. Μανωλάκου αναφερόμενη στις δύο τροπολογίες του ΚΚΕ σημείωσε ότι αφορούν «την αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους, για να ανακουφιστούν οι νέοι επιστήμονες που εργάζονται με μπλοκάκι και είναι πολλοί κάτω από αυτό το απαράδεκτο καθεστώς». Η τροπολογία αυτή προβλέπει την κατάργηση της υποχρεωτικής καταβολής ΦΠΑ για τους εργαζόμενους στα ερευνητικά ιδρύματα με μπλοκάκι και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με δαπάνες από την κρατική επιχορήγηση προς το ίδρυμα. Η δεύτερη προβλέπει, όπως σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, «να είναι εξασφαλισμένη σε κάθε περίπτωση η μισθοδοσία των εργαζομένων στους ερευνητικούς φορείς».
Στη διάρκεια της συζήτησης η Δ. Μανωλάκου χαιρέτισε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, καταγγέλλοντας τις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Απαντώντας ο υπουργός Παιδείας, Αν. Λοβέρδος, ισχυρίστηκε ότι «εμείς στεκόμαστε ουδέτερα και πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα της μαθητικής κοινότητας» και «έξω από κάθε σκέψη δική μας η εισαγγελία, η αστυνομία, εδώ είναι Εκπαίδευση. Οι άλλες κρατικές λειτουργίες ασκούν τις αρμοδιότητές τους και ασκούν και δημόσιο έλεγχο και κριτική».
Αναφορά έκανε και στις μεταγραφές φοιτητών μεταφέροντας τις ευθύνες, παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις, στα ίδια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ: «Θα πρέπει να καθορίσουν τον αριθμό των εισακτέων τα εκπαιδευτικά ιδρύματα», είπε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή την καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων κυρίως των αναπληρωτών που προσελήφθησαν μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει απευθυνόμενο σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς: «Οπως η δουλειά είναι δικαίωμά σου, δικαίωμά σου είναι και να πληρώνεσαι στην ώρα σου, χωρίς καμία μέρα καθυστέρησης. Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να μπούνε τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, μπροστά και να απαιτήσουν την πληρωμή των συναδέλφων αναπληρωτών».
Αναπληρωτές, που καλούνται να μετακομίζουν χρόνο με το χρόνο, να πηγαίνουν από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη με μισθούς ψίχουλα, να αλλάζουν στην ουσία τη ζωή τους, που πληρώνουν ενοίκια, φόρους κ.ά., αντιμετωπίζουν επιπλέον και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τούς καλεί να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, ούτε με την καταπάτηση του δικαιώματός τους στην άδεια ή με το να χάνουν το επίδομα ανεργίας, έστω και για ένα ένσημο.
«Αν θέλουμε ζωή με δικαιώματα, η σύγκρουση με την πολιτική και τη στρατηγική της ΕΕ είναι μονόδρομος. Να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που την εξωραΐζουν, που καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει τάχα ανθρώπινη», σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Να καταβάλλεται σταθερά κάθε μήνα και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση ο μισθός των αναπληρωτών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο. Μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυξήσεις στους μισθούς. Επίδομα ενοικίου στο 100% της αξίας του και επίδομα θέρμανσης.
Διακόπηκε η μισθοδοσία σε 85 εκπαιδευτικούς του νομού Καρδίτσας, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα τον Ιούλη του 2013, χωρίς, μάλιστα, να προηγηθεί διοικητική πράξη.
Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, όπου έκαναν παρέμβαση για το θέμα εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ, ειπώθηκε ότι η διαγραφή τους από τα μητρώα της μισθοδοσίας έγινε επειδή έτσι «ερμηνεύτηκε» ο νόμος, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, πως υπάρχει νομικό κενό και θα μπορούσε να μη γίνει αυτή η «ερμηνεία».
Η ΕΛΜΕ σημειώνει ότι «η πλειονότητα των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτούργησε με υπερβάλλοντα ζήλο, πιθανόν κατόπιν συνεννόησης με τους ανωτέρους τους, ώστε να υιοθετηθεί η ίδια "ερμηνεία"». Και τονίζει: «Η διαθεσιμότητα παραμένει το κορυφαίο ζήτημα για τον κλάδο μας. Αν οι απολύσεις προχωρήσουν, κανένας μας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Αν δεν αποτραπούν, τα εργασιακά μας δικαιώματα θα εξανεμιστούν πριν το καταλάβουμε και θα είναι για όλους καθεστώς η ανασφάλεια και η περιστασιακή εργασία. Οι διαθεσιμότητες των συναδέλφων μας δεν είναι απλά ένα ζήτημα αλληλεγγύης. Αφορά την εργασία μας, αφορά την ίδια τη ζωή μας».
Σημαντική άνοδο στα ποσοστά της σημείωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ, στις εκλογές που έγιναν την Τετάρτη 5 Νοέμβρη για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που είχαν εκδοθεί μέχρι χτες, σε 42 από 58 συνολικά υπηρεσιακά συμβούλια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ψήφισαν 48.354 εκπαιδευτικοί (από 47.801 το 2012). Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών πήρε 6.287 ψήφους (από 5.030) και ποσοστό περίπου 14% (από 11,52% που είχε το 2012 στα αντίστοιχα υπηρεσιακά συμβούλια).
Αντίστοιχα, στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε 46 από τις 58 περιφέρειες που έγιναν εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια, ψήφισαν 42.332 εκπαιδευτικοί (από 49.116 το 2012) και έγκυρα ήταν τα 39.445 ψηφοδέλτια (από 45.046 το 2012). Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών έλαβε 6.095 ψήφους (από 5.736 το 2012) και ποσοστό 15,46% (από 12,73% το 2012).