ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΑΧΩΡΗ. -
Σε κατ' οίκον περιορισμό βρισκόταν χτες η Μπεναζίρ Μπούτο, την οποία απήλλαξε των καθηκόντων της ο Πρόεδρος της χώρας, εξαιτίας κατηγοριών οι οποίες εκκρεμούν εναντίον της ίδιας και της κυβέρνησής της και αφορούν "διαφθορά" και "αντιδημοκρατική συμπεριφορά".
Η οικία της - πρώην, πλέον - πρωθυπουργού του Πακιστάν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το μέγαρο που φιλοξενεί τον Πρόεδρο Φαρούκ Λεγκάρι, φρουρείτο χτες από οπλισμένους στρατιώτες, ενώ ο σύζυγος της Μπούτο (και πρώην υπουργός Επενδύσεων), Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, συνελήφθη μαζί με άλλα 20 στελέχη, του - όχιπια - κυβερνώντος Κόμματος του Λαού.
Ο Πρόεδρος διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών την 3η Φεβρουαρίου, ενώ διόρισε ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό της χώρας τον πρώην εκπρόσωπο της Βουλής (ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά από σύγκρουσή του με την Μπούτο) Μεράζ Χαλίντ. Επίσης, διόρισε ένα Υπουργικό Συμβούλιο εννέα ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άλλοτε κρατικοί λειτουργοί ή πολιτικοί.
Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζει η Μπούτο (η οποία ανατρέπεται για δεύτερη φορά από το 1990) είναι η ηθική αυτουργία στις δολοφονίες χιλιάδων πολιτών κατά τη διάρκεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων του στρατού (και παραστρατιωτικών ομάδων). Και επίσης, ότι επέτρεψε στη διαφθορά και στο νεποτισμό "να διαδοθούν σε τρομακτικό βαθμό στον κρατικό μηχανισμό", ότι υπήρξε ηθική αυτουργός υποκλοπών τηλεφωνημάτων δικαστών, πολιτικών ηγετών, στρατιωτικών αξιωματούχων και κρατικών λειτουργών, και ακόμη ότι ενεπλάκη στη δολοφονία του αδελφού της (και άσπονδου πολιτικού της αντιπάλου).
Για την κατάσταση στο Πακιστάν (το οποίο τέλεσε υπό στρατιωτικά καθεστώτα τα 25 από τα 49 χρόνια της ιστορίας του) εξέφρασαν χτες ανησυχία στελέχη της αντιπολίτευσης στην Ινδία. Ο εκπρόσωπος του ινδουιστικού κόμματος, Μπαρατίγια Τζανάτα, έλεγε χτες ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος "να ξεσπάσει κρίση στο Κασμίρ" (περιοχή διαφιλονικούμενη από τις δύο χώρες), αφού "όποτε στο Πακιστάν ξεσπά κρίση, το Κασμίρ χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός".
Ο Πρόεδρος Λεγκάρι αναμένεται να προωθήσει τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου εντός των επόμενων τριών μηνών, πριν δηλαδή τη διεξαγωγή των εκλογών. Η πολιτική "εξόντωση" θεωρείται περίπου δεδομένη- αν και πρόκειται για την ίδια γυναίκα η οποία στις αρχές της δεκαετίας χαρακτηριζόταν "εθνική ηρωίδα" του Πακιστάν...
"Θα αντιταχθούμε με κάθε μέσο", προειδοποίησε ο Ρουαντέζος υπουργός Εξωτερικών, μετά τη γαλλο-ισπανική πρόταση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στο ανατολικό Ζα'ϊρ, με επιχείρημα τη διάνοιξη "ανθρωπιστικών διαδρόμων" σωτηρίας εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων
ΚΙΝΣΑΣΑ.-
Η γαλλο-ισπανική πρόταση για τη συγκρότηση δυτικής στρατιωτικής δύναμης επέμβασης στο ανατολικό Ζαϊρ, με επιχείρημα την ανάγκη "δημιουργίας ασφαλών διαδρόμων" για τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες Χούτου προκάλεσε χτες την έντονη αντίδραση της Ρουάντας. Την ίδια στιγμή, έκρυθμη κατάσταση επικρατεί στην πρωτεύουσα του Ζαϊρ, Κινσάσα, όπου πάνω από 10.000 φοιτητές διαδήλωσαν, παρά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, κατά των ανταρτών Τούτσι, αλλά και με αίτημα την άμεση παραίτηση του Ζαϊρινού πρωθυπουργού, Κένγκο Ουά Ντόνγκο, επειδή ο τελευταίος δεν ...κήρυξε πόλεμο στη Ρουάντα και το Μπουρούντι!
"Δε βλέπουμε αυτού του είδους τη βοήθεια ως ανθρωπιστική. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιες δυνάμεις, είτε είναι ανθρωπιστικές, είτε στρατιωτικές", υπογράμμισε σε έντονους τόνους ο Ρουαντέζος υπουργός Εξωτερικών, Αναστάσε Γκαζάνα, στη διάρκεια χτεσινών του δηλώσεων. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σε μία τέτοια εξέλιξη η Ρουάντα θα αντιταχθεί με κάθε μέσον, και όχι μόνον με πολιτική! Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές αποτέλεσε η πρόταση των κυβερνήσεων Γαλλίας και Ισπανίας για τη συγκρότηση δυτικής στρατιωτικής δύναμης στις περιοχές των συγκρούσεων που μαίνονται στο ανατολικό Ζαϊρ, κοντά στη μεθόριο με τη Ρουάντα.
Ο Γκαζάνα υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του (συγκροτείται από μέλη της φυλής Τούτσι) ανησυχεί ιδιαίτερα για την παρουσία ξένων δυνάμεων στη Ρουάντα, ιδίως μετά τη στρατιωτική επέμβαση - εισβολή που έκανε η Γαλλία το 1994, με αφορμή τη γενοκτονία μελών της φυλής Χούτου, που κόστισε τη ζωή πάνω από 600.000 ατόμων και το ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων άλλων. "Και εκείνη η (γαλλική στρατιωτική) επιχείρηση ονομάστηκε ανθρωπιστική, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτε άλλο από την παροχή πλήρους κάλυψης σε όλους αυτούς που διέπραξαν τη γενοκτονία στη Ρουάντα!", υποστήριξε ο Ρουαντέζος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος σε συμμορίες μελών της φυλής Χούτου, που κατά τον ίδιο ευθύνονται για τη γενοκτονία και διέφυγαν στα προσφυγικά στρατόπεδα του ανατολικού Ζαϊρ...
Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη νέα τραγωδία στο ανατολικό Ζαϊρ, Καναδός διπλωμάτης, Ρεϊμόν Κρετιέν, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ζαϊρινό δικτάτορα, Μομπούτου Σέσε Σέκο στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου ο τελευταίος ...παραθερίζει! Χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο Κρετιέν εκτίμησε πως υπάρχει "σύγκλιση συμφερόντων και πολιτικής βούλησης για την εξεύρεση λύσης το συντομότερο στο ανατολικό Ζαϊρ". Δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι πρωταρχικός στόχος της προσπάθειάς του θα είναι η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στα μέτωπα του πυρός και αμέσως μετά η επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που καθημερινά πολλαπλασιάζονται.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Διατηρεί το άνετο προβάδισμά του ο συνασπισμός κομμάτων που πρόσκειται στον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 70% των ψηφοδελτίων που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Ο συνασπισμός κομμάτων που αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά της συζύγου του, Μιριάνα Μάρκοβιτς, και τη Νέα Δημοκρατία του Ντούσαν Μιχαϊλοβιτς προηγείται με 49%! Ακολουθεί ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός κομμάτων "Ζάγεντνο" (Μαζί) συγκεντρώνοντας 23% και έπεται το "Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα" του Βόγισλαβ Σέσελι με 19%.
Οι αναλυτές, παίρνοντας υπόψη τους τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα και χωρίς να αποκλείουν μικρές εκπλήξεις, θεωρούν ότι ο συνασπισμός κομμάτων που πρόσκειται στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς θα εξασφαλίσει περισσότερες από 60 έδρες στην Κάτω Βουλή (σε σύνολο 138), ο συνασπισμός "Ζάγεντνο" περίπου 21 έδρες και οι "Ριζοσπάστες" του Σέσελι άλλες 13. Η κατανομή των εδρών στην Κάτω Βουλή της Ομοσπονδίας της Ν. Γιουγκοσλαβίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας που οι Σοσιαλιστές της Σερβίας μαζί με το "αδελφό" κόμμα του Μαυροβουνίου (που καταλαμβάνουν πάνω από 20 έδρες) έχουν την εμφανή κυριαρχία στο μελλοντικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η πλειοψηφία αυτή σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις είναι απαραίτητη στον Μιλόσεβιτς για να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του ομοσπονδιακού Συντάγματος και να διευρύνει τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Ν. Γιουγκοσλαβίας, ένα αξίωμα για το οποίο ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα τον Δεκέμβρη του 1997. Για να προχωρήσει, όμως, ο πρόεδρος σε συνταγματικές τροποποιήσεις θα πρέπει να συμμαχήσει με κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης...
Τώρα, όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν επίσης την περασμένη Κυριακή, τα πράγματα δεν είναι διόλου ξεκάθαρα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν στον πρώτο γύρο θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα, στο Δήμο Βελιγραδίου, όπου εκλέγονται 110 δημοτικοί σύμβουλοι, εξασφάλισαν την είσοδό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνον οι τέσσερις...
Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδη, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Να καταδικαστεί η σύλληψη της Γκλάντις Μαρίν, προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, και να απαιτηθεί η άμεση απελευθέρωσή της, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Εφραιμίδης.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι "η πρόσφατη σύλληψη της προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής έξω από την έδρα της ΚΕ του κόμματος, για εξύβριση του δικτάτορα Πινοσέτ, αποτελεί προσβολή στη δημοκρατία, τους αγώνες των εργαζομένων, του λαού της Χιλής αλλά και του κινήματος διεθνούς αλληλεγγύης".
"Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, τονίζει ο Β. Εφραιμίδης, θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία έκφρασης και κυκλοφορίας των ιδεών και την ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων, σε μια χώρα που ο λαός της έχει ιδιαίτερα δοκιμαστεί από τον ίδιο δικτάτορα Πινοσέτ και την αιματηρή δικτατορία της οποίας είχε ηγηθεί και κάλεσε το Συμβούλιο να εκφράσει τις ανησυχίες του για τις ανησυχητικές για τη δημοκρατία αυτές εξελίξεις, να καταδικάσει τη σύλληψη της Γκλάντις Μαρίν και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή της".
Παράλληλα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει την ενέργεια της κυβέρνησης της Χιλής να συλλάβει την πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, Γκλάντις Μαρίν, και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή της, καθώς και το σταμάτημα κάθε δικαστικής ή άλλης δίωξης σε βάρος της.
"Οι οικοδόμοι της Αθήνας, που σε αντίστοιχη δικτατορική περίοδο για την πατρίδα μας, είχαν τη συμπαράσταση της προοδευτικής κοινής γνώμης της Χιλής, νιώθουν αγανάκτηση από τέτοιες ενέργειες", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
"Η σύλληψη της Γκλάντις Μαρίν δεν προσβάλλει μόνο το χιλιανό λαό, αλλά προσβάλλει όλους τους λαούς που δε δέχονται να υποταχθούν στους δικτάτορες και στις όποιες δικτατορίες με όποιο πρόσωπο αυτές εμφανίζονται", καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.
Ορκίστηκε χτες νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν ο Μαλίκ Μεράζ Χαλίντ (δεξιά), μετά την καθαίρεση της Μπεναζίρ Μπούτο (πάνω), από τον Πρόεδρο της χώρας Φαρούκ Λεγκάρι (αριστερά)