ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--
Το προφίλ του αυστηρού δασκάλου προωθεί η ΕΕ για την Τουρκία, ζητώντας ακόμα και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις δύο εκθέσεις της. Μια καταγραφή υποχρεώσεων και κατάσταση χρονοδιαγραμμάτων, επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, για την Τουρκία τόσο με την τακτική έκθεση προόδου, όσο και με την έκθεση για την αναθεωρημένη εταιρική σχέση, που θα παρουσιάσει. Εκθέσεις που δεν είναι τίποτα άλλο από κείμενα που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την πολιτική βούληση, μην έχοντας δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα χειριστεί την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το δοκούν.
Ξεκινώντας από την τακτική έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, για την πορεία της Τουρκίας, η οποία συντάσσεται αποκλειστικά από την Κομισιόν και φτάνοντας στην αναθεωρημένη εταιρική σχέση, για την οποία γνωμοδοτεί και το Συμβούλιο Μόνιμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ), αναφέρονται όλες οι αδυναμίες της Αγκυρας, που κανείς δεν έθεσε ως προϋποθέσεις τον περασμένο Δεκέμβρη, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Οσον αφορά στην ελληνική πλευρά, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να περιληφθούν στις εκθέσεις αυτές όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων να γίνεται αναφορά και στο casus beli, με τρόπο, που να δηλώνεται ότι δεν υφίσταται.
Πληροφορίες θέλουν την τακτική έκθεση να απαιτεί από την Τουρκία ειρηνική επίλυση των συνοριακών διαφορών της, με ταυτόχρονη αποφυγή κάθε ενέργειας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίθετη κατεύθυνση, ενώ θα υπάρχουν αναφορές στη Χάλκη, στο Πατριαρχείο και τα Βακούφια.
Επίσης, γίνεται λόγος για τις υποχρεώσεις της Αγκυρας, ως προς τις μειονότητες, τις περιουσίες τους, την εκπαίδευση και τα δικαιώματά τους. Η Κομισιόν θίγει με αυτή την έκθεση και το θέμα των σχέσεων στρατού - πολιτικής, στο σύνολό του, που καίει ιδιαίτερα την Τουρκία. Αναφέρεται στο ζήτημα της διαφάνειας των σχέσεων στρατού - πολιτικών και ζητά την πλήρη απεμπλοκή του από την πολιτική ζωή.
Στην τακτική έκθεση μπαίνει ακόμα και η υποχρέωση της Αγκυρας να αναγνωρίσει διπλωματικά την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να μπαίνει ένα χρονικό όριο εκπλήρωσης.
Εκτός από την τακτική έκθεση της ΕΕ, θα παρουσιαστεί και η αναθεωρημένη εταιρική σχέση, η οποία περιλαμβάνει όσα ζητήματα βάζει η προηγούμενη κωδικοποιημένα, συμπτυγμένα και με χρονικούς περιορισμούς, πλην της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτό το κείμενο, η Αγκυρα έχει σαν άμεσους στόχους, που θα πρέπει να εκπληρωθούν σε διάστημα δύο ετών, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο, τη λειτουργία των ιδρυμάτων, τα μειονοτικά θέματα, την απομάκρυνση του στρατού από την πολιτική, το άνοιγμα των λιμένων της, την άρση των περιορισμών στο εμπόριο, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας...
Παρά το γεγονός ότι η διαρροή του περιεχομένου των κειμένων αυτών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας, κανένα από τα κείμενα αυτά δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, εξ ορισμού. Είναι εκθέσεις που χρησιμοποιούνται κατά πολιτική βούληση και δεν εξασφαλίζουν τίποτα εκ των προτέρων, καθώς η ΕΕ την κρίσιμη στιγμή, μπορεί να πράξει κατά το δοκούν, ενώ είναι ενδεικτικό ότι δεν μπαίνει χρονικό όριο σε φλέγοντα θέματα όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αν και υπάρχει σαν ζήτημα, παραγκωνίζεται στους μακροπρόθεσμους στόχους...
Εκτός από την έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρά και στο θέμα της έκθεσης για την ΠΓΔΜ, που θα δημοσιοποιηθεί στις 9 Νοέμβρη. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ βρίσκει αντίθετη τη Γαλλία, η οποία αναμένεται να τηρήσει αρνητική στάση σε κάθε κίνηση διεύρυνσης της Ενωσης, έως και τις προεδρικές εκλογές της χώρας, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ετσι, διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι αναζητείται μια διατύπωση, που ακόμα και αν γνωμοδοτεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ, θα διανθίζεται από τόσους ανασταλτικούς παράγοντες, ώστε η Σύνοδος Κορυφής του Δεκέμβρη, να δικαιολογείται να απαντήσει αρνητικά και να παγώσει το θέμα.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, για την περίοδο 2007 - 2013, θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα και θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των «25», της ΕΕ. Η βρετανική Προεδρία, παρά την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, κλίματος διαφάνειας και συνεργασίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Μονίμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ, παραμένει σταθερή στις απόψεις της, που οδήγησαν σε αποτυχία τη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη του 2005, χρησιμοποιώντας απλά ένα «ευπρεπέστερο περιτύλιγμα»...
Αν δε γίνουν ουσιαστικά βήματα συμβιβασμού και από τις δύο αντικρουόμενες πλευρές, που αντιμάχονται για το ποια θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο, στο μοίρασμα της πίτας, διπλωματικές πηγές εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξες για εξεύρεση λύσης. Οπως διαμήνυσαν μάλιστα στο Λονδίνο, οι θέσεις που παρουσίασε η βρετανική Προεδρία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ενθαρρυντικής προοπτικής επί του θέματος.
Ενώ, λοιπόν, η συντριπτική πλειοψηφία των 20, από τα 25, κρατών - μελών υποστηρίζει τη «συμβιβαστική πρόταση», της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, το Λονδίνο επαναφέρει τις θέσεις που παρουσίασε τον περασμένο Ιούνη, ζητώντας «γενναίες και ριζικές αλλαγές στον προϋπολογισμό», προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η ΕΕ και να παρουσιαστεί πιο ανταγωνιστική, στις νέες απαιτήσεις...
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των εν λόγω προτάσεων σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων, δεν επετεύχθη καμία πρόοδος, καθώς κάθε χώρα επανέλαβε τις θέσεις της, κάτι που αναμένεται να γίνει και στο Συμβούλιο της Δευτέρας. Ψηλά στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών είναι εκτός από τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ και τα θέματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όπως τίθεται από τη Γαλλία, αλλά και το Κόσσοβο.
Αντί να κοπάσουν εντείνονται οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ, με αφορμή την υποψηφιότητα για το Δήμο της Αθήνας. Στη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, τόσο για την υποψηφιότητα για το Δήμο της Αθήνας όσο και για τη γενική τακτική του ΣΥΝ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Προχτές, μέχρι αργά τη νύχτα, συνεδρίαζε η Νομαρχιακή Α' Αθήνας του ΣΥΝ, για τον υποψήφιο του ΣΥΝ για το Δήμο της Αθήνας, όπου αποφασίστηκε - όπως ήταν αναμενόμενο - υποψήφιος να είναι ο Μ. Παπαγιαννάκης. Η απόφαση στο 25μελές όργανο, πάρθηκε με 13 ψήφους υπέρ, 2 κατά, 1 λευκό και 9 αποχές, ενώ σήμερα θα συζητηθεί στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Η πλειοψηφούσα τάση - που μειοψηφεί στη Νομαρχιακή Α' Αθήνας - επέλεξε να μην μπει στην ψηφοφορία το όνομα του Α. Τσίπρα (που προτείνεται από την Πολιτική Γραμματεία) αλλά να πάρει απόφαση η ΚΠΕ, που ούτως ή άλλως έχει τον τελικό λόγο να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση της Νομαρχιακής. Ζήτημα ερμηνείας του καταστατικού εγείρεται πάντως, καθώς ο Μ. Παπαγιαννάκης σημειώνει (στο Ρ/Σ «105,8») ότι η ΚΠΕ μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει μόνο απόφαση της Νομαρχιακής.
Στη διήμερη συνεδρίαση της ΚΠΕ θα συζητηθούν οι υποψήφιοι στους τρεις μεγάλους δήμους, ενώ η Πολιτική Γραμματεία, , εισηγητικά θα θέσει τη συμφωνία με την τακτική του ΣΥΝ, προκειμένου να προλάβει τη μειοψηφία, που θα θέσει για άλλη μια φορά το θέμα των συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το νέο εκλογικό νόμο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πλειοψηφία είναι πιθανό να απαντήσει με σύγκλιση διαρκούς συνεδρίου, γεγονός που ουσιαστικά θα είναι μια επίδειξη δύναμης, καθώς θα συμμετέχουν οι ίδιοι αντιπρόσωποι με το τακτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πέρσι και διαμόρφωσε την πλειοψηφία του «Αριστερού Ρεύματος».
Παράλληλα, χτες συνεδρίασε η γραμματεία της Νεολαίας και η Νομαρχιακή ΔΕΚΟ του ΣΥΝ και κατέληξαν σε αποφάσεις υπέρ της υποψηφιότητας Α. Τσίπρα, αλλά και της εκλογικής τακτικής του ΣΥΝ.
Ο Α. Αλαβάνος πάντως, προσπαθώντας να κρατήσει την ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΝ σε ελεγχόμενα επίπεδα, δήλωσε ότι «θα προχωρήσουμε παραπέρα στις δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα σε συνθήκες συντροφικότητας». Αυτές οι συνθήκες είναι πάντως αμφίβολες καθώς οι φιλοδοξίες για θέσεις και προβολή είναι κυρίαρχες στον ΣΥΝ.
Μια, όπως αναμένεται, ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού (Παράρτημα ΕΕΔΥΕ) τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Πλειάδες» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού (Καρυταίνης και Γρ. Λαμπράκη).
Θέμα της εκδήλωσης, όπως αναγράφεται στη σχετική πρόσκληση, είναι «τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, με πρόσχημα την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας"» και οι «"νέες" μορφές επέμβασης (αξιοποίηση των λεγόμενων "μη κυβερνητικών οργανώσεων", οικονομική - στρατιωτική εξάρτηση χωρών)». Εισηγητές θα είναι οι Δημήτρης Καλτσώνης και Αντώνης Αντανασιώτης, μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.