ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2025
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Είναι η μέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης!

Συγκινητικές στιγμές από το κάλεσμα στους μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες στο εργοστάσιο «Πίνδος»

«

1η Μάη - απεργία. Είναι η μέρα μας. Μια μέρα για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι στη Νέα Υόρκη, στο Ισλαμαμπάντ, στο Ανόι, στο Freetown, στην Αθήνα, στα Ιωάννινα, μπορούν να δείξουν την τεράστια δύναμή τους ενάντια στην αδικία, ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στη φτώχεια, ενάντια στον πόλεμο». Με το παραπάνω μήνυμα στην αγγλόφωνη ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων κάλεσε χθες το πρωί τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εργάζονται στο πτηνοσφαγείο της «Πίνδος» να ενώσουν τη φωνή τους με τους Ελληνες συναδέλφους τους στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Το κλιμάκιο των συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον Δημήτρη Καλύβα, πρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, είχε βρεθεί από τα ξημερώματα στο πτηνοσφαγείο.

Η εικόνα που αντικρίζεις σαστίζει αν δεν είσαι εξοικειωμένος με αυτή. Εκατοντάδες εργάτες απ' όλο τον κόσμο: Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί, Σομαλοί, Βιετναμέζοι, από τη Σιέρα Λεόνε... Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Η ανακοίνωση φεύγει «σφαίρα», αν και για τους περισσότερους είναι απλώς ένα χαρτί. Η πλειοψηφία δεν ξέρει Αγγλικά. Οι συνδικαλιστές στήνουν βιαστικά μια έκθεση φωτογραφίας: Σικάγο 1886, Θεσσαλονίκη 1936, Ιωάννινα 2024, 28 Φλεβάρη... Οι φωτογραφίες μιλάνε μόνες τους, αφηγούνται. Πρόσφυγες και μετανάστες τις προσεγγίζουν. Την αρχική «συστολή» διαδέχονται η απορία, η έκπληξη, τα ζεστά χαμόγελα.

Οι συνδικαλιστές συζητούν με τους μετανάστες εργάτες
Οι συνδικαλιστές συζητούν με τους μετανάστες εργάτες
Οι συνδικαλιστές προσπαθούν στα Αγγλικά να εξηγήσουν. Διαβάζουν την ανακοίνωση: «Την 1η Μαΐου, χιλιάδες εργαζόμενοι στο Σικάγο έδωσαν τον αγώνα τους με το σύνθημα "8 ώρες για δουλειά, 8 ώρες για ξεκούραση, 8 ώρες για ό,τι θέλουμε". Αυτό το σύνθημα είναι πάντα παρόν και ύψιστης σημασίας μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος που απεργούμε την 1η Μαΐου».

«Δεν είσαι μόνος! Είμαστε στην ίδια πλευρά!»

Κάποιοι μετανάστες μεταφράζουν στη γλώσσα τους. Οπου αυτό δεν αρκεί, βγαίνουν τα κινητά τηλέφωνα και οι εφαρμογές μετάφρασης παίρνουν «φωτιά». Μεταφράζουν την ανακοίνωση στα Αραβικά: «Αυτήν την 1η Μαΐου δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε αυτούς που μας επιβάλλουν τη φτώχεια, την καταπίεση, την εκμετάλλευση και τον εκτοπισμό για να αυξάνουν συνεχώς τα δικά τους κέρδη (...) Σήμερα, καθώς τα τύμπανα του πολέμου δυναμώνουν σε όλο τον κόσμο, καθώς η σφαγή στην Παλαιστίνη συνεχίζεται, καθώς τα καραβάνια των προσφύγων πολλαπλασιάζονται λόγω της φτώχειας και των πολέμων, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να πληρώσουν με το αίμα τους τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών ομάδων, είναι ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να αγωνιστούμε μαζί για τα δικαιώματά μας. Δεν είσαι μόνος! Είμαστε στην ίδια πλευρά!».

Ενας πρόσφυγας σχολιάζει σε σπαστά Αγγλικά: «Αυτό είναι το αληθινό μήνυμα!». Ενας άλλος, από τη Σομαλία, δείχνοντας τη φωτογραφία του νεκρού κομμουνιστή αυτοκινητιστή Τάσου Τούση στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του '36, υποστηρίζει ότι έτσι γίνεται και σήμερα στη χώρα του όποτε ο λαός βγαίνει στον δρόμο.

Οι συνδικαλιστές τούς καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση. «Ξέρω, είχαμε και εμείς στην πατρίδα μας», υποστηρίζει ένας Σύρος πρόσφυγας, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι και δείχνοντας τις φωτογραφίες των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Μπροστά σου ορθώνεται η παγκόσμια διάσταση της Εργατικής Πρωτομαγιάς...

«Ελάτε στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στο Σωματείο Τροφίμων - Ποτών», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές και καταλήγουν: «Αγωνιστείτε μαζί μας για αυξήσεις μισθών και Συλλογικές Συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους. Αγωνιστείτε μαζί μας για να επιστρέφουμε όλοι ασφαλείς στο σπίτι, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Παλεύουμε μαζί για πλήρη ιατρική περίθαλψη για όλους, πριν και μετά τη χορήγηση ασύλου. Για άδειες ασύλου χωρίς καθυστέρηση και χορηγούμενες σε όλους, για τις πραγματικές χώρες προορισμού. Για να έχετε δωρεάν νομική υποστήριξη και διερμηνείς στη μητρική σας γλώσσα, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ. Μαζί θα αγωνιστούμε για όλα μας τα δικαιώματα!».

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ - ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, στα χνάρια των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών

Ξεπέρασαν τις 800 οι συμμετοχές, μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις

Με σύνθημα φέτος «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», δεκάδες αθλητές και αθλούμενοι ετοιμάζονται να τρέξουν στον μεγάλο εργατικό - λαϊκό αγώνα δρόμου από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή την Κυριακή 4 Μάη.

Ηδη οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις 800. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν και θα υπάρξει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, ενώ λόγω της αυξημένης ζήτησης οι δηλώσεις συμμετοχής παίρνουν παράταση και θα υποβάλλονται μέχρι την Παρασκευή 2 Μάη, στις 2 μ.μ., στο link: forms.gle/f6Bz9MrTbpZpDFpZA

Στην πρωτοβουλία που οργανώνουν και φέτος τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, οι συμμετέχοντες θα πορευτούν στη ματωμένη διαδρομή που ακολούθησαν την Πρωτομαγιά του 1944 οι 200 κομμουνιστές προς την εκτέλεση από τους ναζί: Από το ΜΠΛΟΚ-15 εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου «Καραϊσκάκη Α'» μέχρι το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Δηλώσεις αθλητών και των δημάρχων Χαϊδαρίου και Καισαριανής

Μπροστά στον αγώνα δρόμου, αθλητές με δηλώσεις τους παρακινούν σε μαζική συμμετοχή, ενώ τη στήριξή τους εκφράζουν οι δημοτικές αρχές των πόλεων αφετηρίας και τερματισμού, Χαϊδαρίου και Καισαριανής.

«4 Μάη, τρέχουμε από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, για την Ιστορία. Θα είμαστε όλοι εκεί», δηλώνει ο ομοσπονδιακός προπονητής στίβου Γιώργος Πομάσκι.

«Την Κυριακή 4 Μάη τρέχουμε στα βήματα της Ιστορίας, για τους 200 αγωνιστές κομμουνιστές που έπεσαν για τον λαό μας», δηλώνει ο Γιάννης Κυριαζής, πρωταθλητής στον ακοντισμό.

Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν ήδη δημοσιευτεί από τον πρωταθλητή κλασικού Μαραθωνίου Παναγιώτη Καραΐσκο, τον ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολης Νίκο Παπαδόπουλο και τον ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ Νίκο Μαρινάκη.

«Το σύνθημα "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" είναι απόλυτα επίκαιρο για τους εργαζόμενους», τονίζει ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής.

«Ο αγώνας, η δράση και η οργανωμένη αντίσταση μπορούν να φέρουν αποτελέσματα για τον λαό», επισημαίνει ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου.

Το πρόγραμμα του αγώνα δρόμου έχει ως εξής:

Το Σάββατο 3 Μάη από τις 10 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. θα γίνεται η παραλαβή αριθμών από τη Γραμματεία του Αγώνα, στο δημαρχείο Χαϊδαρίου.

Την Κυριακή 4 Μάη στις 7.45 π.μ. θα γίνει η ενημέρωση των αθλητών (πληροφορίες του αγώνα). Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του ναζισμού, και στις 8 π.μ. η εκκίνηση του αγώνα. Στις 11 π.μ. θα γίνουν το τέλος των έγκυρων τερματισμών και η τελετή απονομών.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή στη μάχη και στην Πάτρα

Εξορμήσεις σε εργοτάξια της Πάτρας
Εξορμήσεις σε εργοτάξια της Πάτρας
Το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία της Πρωτομαγιάς και τη συγκέντρωση που οργανώνει στην πλατεία Γεωργίου στις 10.30 π.μ., απηύθυνε στους εργαζόμενους, στον λαό και τη νεολαία της πόλης η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το πρωί.

Με τους εργαζόμενους της πόλης να έχουν ζήσει τον εφιάλτη του πρόσφατου εργοδοτικού εγκλήματος με τον θάνατο της ναυτεργάτριας στον καταπέλτη του βαποριού την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΕΚΠ Δημήτρης Μαρμούτας στάθηκε στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση με την οποία νέκρωσε το λιμάνι.

Μάλιστα, μέχρι την τελευταία στιγμή, κλιμάκια εργατικών σωματείων περιοδεύουν στους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της αυριανής απεργίας της Πρωτομαγιάς. Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε συνέχεια και όλης της προηγούμενης δράσης του, το Συνδικάτο Οικοδόμων βρέθηκε και χτες το πρωί, για ακόμη μία φορά, σε εργοτάξια της υπό κατασκευής νέας Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου. Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους απασχόλησε όλη η προηγούμενη δράση του κλάδου των κατασκευών, η επιτυχία που είχε με την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις +22%, αλλά και η ίδια αντίστοιχη αγωνιστική συνέχεια που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι και με την αυριανή απεργία, για να επιβάλουν όσα πέτυχαν, να κερδίσουν όσα έχουν πραγματικά ανάγκη σήμερα.

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει προς τιμήν της Εργατικής Πρωτομαγιάς η δημοτική αρχή Πάτρας, την Παρασκευή 2 Μάη στις 9.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

Με τίτλο «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά» στη συναυλία συμμετέχουν οι Δημήτρης Μπάσης, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Βιολέτα Ικαρη, πλαισιωμένοι από εξαμελή ορχήστρα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ!


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ