Σε παγκόσμιο επίπεδο, εργατικές ενώσεις, κόμματα της Αριστεράς, το αντιπολεμικό κίνημα και απλοί πολίτες μαζικά δηλώνουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας
"Περίεργα" επεισόδια, κατά τη διάρκεια μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων καταγγελίας της επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, κόστισαν χτες στην Τσεχία τη ζωή ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό δύο άλλων στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Τσεχίας, την Πράγα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας Αλβανός άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, με την τραγική αυτή κατάληξη.
Ωστόσο και παρά την τεράστια εκστρατεία "δημοσίων σχέσεων" που διεξάγουν τα διεθνή ΜΜΕ, προκειμένου να "πείσουν" την παγκόσμια κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα (!) των βομβαρδισμών (αμάχων...) στη Γιουγκοσλαβία, οι λαϊκές αντιδράσεις συνεχίζονται και κορυφώνονται.
Τόσο την Κυριακή, όσο και χτες, συγκεντρώσεις εναντίον του ΝΑΤΟ από την Αριστερά και το αντιπολεμικό κίνημα, καθώς και από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν σ' ολόκληρο των πλανήτη.
Στην Ιταλία,διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη βάση του Αβιάνο, κραυγάζοντας το σύνθημα "φονιάδες", καθώς τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώνονταν. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας έγιναν και σε πολλές άλλες ιταλικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Μιλάνο, η Γένοβα και το Τορίνο.
Στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας,όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), χιλιάδες ανθρώπων διαδήλωσαν εναντίον της δράσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, κρατώντας σερβικές σημαίες. Στο μεταξύ, στη Βιέννη, με συνθήματα όπως "Βίβα Σερβία" και τραγουδώντας αντάρτικα γιουγκοσλαβικά τραγούδια, 4.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.
Στη Γερμανία,σημαντικές συγκεντρώσεις έγιναν στη Στουτγκάρδη,όπου οι διαδηλωτές φώναξαν "Κλίντον, δολοφόνε", αλλά και στη Νυρεμβέργη,στο Ροστόκ και τη Φρανκφούρτη.Μαζική ήταν η συγκέντρωση στο Βερολίνο,με κύριο διοργανωτή της εκδήλωσης το PDS, του οποίου ο ηγέτης, Γκρεγκόρ Γκίζι,επισήμανε ότι "η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνώς κείμενων νόμων, και η αγνόηση του ΟΗΕ δεν μπορεί να "βαπτίζεται" ως "χάραξη νέας κατεύθυνσης" στις διεθνείς σχέσεις, όπως κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Η Αστυνομία ενεπλάκη για να διαλύσει τη διαδήλωση, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα αρκετούς μικροτραυματισμούς.
Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας,σχεδόν 10 χιλιάδες ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους νέοι, συγκεντρώθηκαν με σημαίες, πλακάτ και κεντρικό σύνθημα "το Κοσσυφοπέδιο είναι η καρδιά της Σερβίας". Μια ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκαν στον Οίκο της Οπερας, όπου ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ παρίστατο σε γιορτασμό για την ελληνική επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821, για να του επιδώσουν ψήφισμα που απαιτούσε τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ - αλλά η Αστυνομία τούς σταμάτησε, παρατάσσοντας ειδικές δυνάμεις και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στους δρόμους. Ενώ στη Μελβούρνη,ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, απαιτώντας να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, καθώς κάποιοι από τους διαδηλωτές εκτόξευσαν αυγά στο κτίριο της πρεσβείας. Ανάλογο σκηνικό σημειώθηκε και στην Καμπέρα,μπροστά από το αμερικανικό προξενείο.
Στο Μπαγκλαντές,διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον της "υποδούλωσης του ΟΗΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες" και της δράσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
Στο Βέλγιο,διαδήλωση διοργανώνεται για το Σάββατο, 3 Απρίλη, στις Βρυξέλλες, η οποία θα καταλήξει στην έδρα του ΝΑΤΟ, με βασικό αίτημα τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας και της δράσης του ως "διεθνούς χωροφύλακα".
Στην πρωτεύουσα του Ισραήλ,μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με κεντρικά συνθήματα "NATO, go home", και "Οχι στην εισβολή του ΝΑΤΟ".
Διαδηλώσεις σημειώθηκαν στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας,όπου χιλιάδες διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες και φώναξαν συνθήματα μπροστά στο αμερικανικό προξενείο.
Στη Βόρεια Ευρώπη, αξιοσημείωτες ήταν οι διαδηλώσεις του Σαββάτου στο Οσλο,στη Σουηδία, και στο Ρότερνταμ,στην Ολλανδία,ένα από τα συνθήματα ήταν "Κλίντον ίσον Χίτλερ"...
Στην Ουκρανία,όπου οι διαδηλώσεις συνεχίζονται καθημερινά, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο και άλλες πόλεις, απαιτώντας τερματισμό των βομβαρδισμών.
Στην Ινδία,με πρωτοβουλία του Πανινδικού Αντι-ιμπεριαλιστικού Φόρουμ, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση το Σάββατο στην Καλκούτα, όπου οι διαδηλωτές καταδίκασαν το "διεθνή γκανγκστερισμό" των ΗΠΑ, όπως και το "βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, που έχει κοστίσει εκατοντάδες ζωές, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών".
Στον Καναδά,η Οττάβα έγινε το επίκεντρο των διαδηλώσεων, όπου το Σάββατο χιλιάδες διαδήλωσαν προς το αμερικανικό προξενείο.
Στο Λονδίνο,ενώ ο απόηχος της διαδήλωσης μπροστά στη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δεν έχει ακόμη κοπάσει, ήδη έχουν αρχίσει οι "αποσκιρτήσεις" από πλευράς Τύπου, όσον αφορά την "ορθοδοξία" της προπαγάνδας εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κύριο άρθρο του ευρείας κυκλοφορίας κυριακάτικου "Ιντιπέντεντ" (28/3) αναφέρει πως "η καλύτερη υποστήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε στους Βρετανούς υπηρετούντες τις ένοπλες δυνάμεις είναι να τους αποσύρουμε και να τους φέρουμε στα σπίτια τους", με το αποστομωτικό επιχείρημα πως "στο σημερινό κόσμο, τα Ηνωμένα Εθνη, με όλες τους τις δυστοκίες, είναι ο μόνος οργανισμός που έχουμε", για να "επιλύει διεθνή προβλήματα", πολλώ μάλλον "με τη χρήση βίας"...
Στη Ρωσική Ομοσπονδία, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών συνέχισαν να συγκεντρώνονται, τόσο στη Μόσχα, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της δολοφονικής επίθεσης. Ωστόσο, τα φώτα της δημοσιότητας "κέρδισε" μια επίθεση αγνώστων με χειροβομβίδα στην αμερικανική πρεσβεία της Μόσχας, την Κυριακή. Η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία, ωστόσο αρκετοί μιλούν για "προβοκάτσια".
Χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς η σημαντική κινητοποίηση του αριστερού και αντιπολεμικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ήδη από την πρώτη μέρα των βομβαρδισμών οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς και μαζικές.
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται:
- Στο Λος Αντζελες (σήμερα, Τρίτη).
- Στο Σαν Φρανσίσκο (αύριο, Τετάρτη).
- Στο Ντιτρόιτ (σήμερα, Τρίτη).
- Στη Μινεάπολι (σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη).
- Στο Νιου Τζέρσεϊ (σήμερα, Τρίτη).
- Στη Νέα Υόρκη (αύριο, Τετάρτη), με πορεία στα γραφεία της εφημερίδας "New York Times", προκειμένου να καταγγελθεί η "πολεμική προπαγάνδα" που διεξάγει.
- Στη Φιλαδέλφεια (σήμερα, Τρίτη), με κεντρικό σύνθημα "χρήματα για δουλιές και μόρφωση, όχι για πόλεμο", και
- Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον (αύριο, Τετάρτη και την Κυριακή, 4 Απρίλη), με κεντρικό σύνθημα "όχι στην εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία" και παράσταση διαμαρτυρίας στο Λευκό Οίκο.
Χτες αναφέρθηκαν διαδηλώσεις χιλιάδων σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις, με πιο "προβεβλημένη" τη Νέα Υόρκη, όπου πάνω από 5.000 διαδηλωτές αντιπαρατέθηκαν και πάλι με περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν συγκρούσεις.
Συνεχίζονται οι καταγγελίες των Κομμουνιστικών Κομμάτων
Οργή, αγανάκτηση, αλλά και πείσμα για το δυνάμωμα της αντιπολεμικής πάλης συνεχίζει να πλημμυρίζει τις καρδιές και τις συνειδήσεις όλων των κομμουνιστών.
Το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) απηύθυνε στις 26 Μάρτη έκκληση προς τα αδελφά και φιλικά κόμματα να απαιτήσουν να σταματήσει αμέσως η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, σημειώνοντας ότι "η εμπνευσμένη από τις ΗΠΑ πυραυλοβομβιστική διπλωματία του ΝΑΤΟ αποτελεί πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο". "Το ΚΚΡΟ καταδικάζει αποφασιστικά την επίθεση του ΝΑΤΟ και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της αδελφικής Γιουγκοσλαβίας. Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως τα πολεμικά πλήγματα κατά της Γιουγκοσλαβίας και οι πράξεις βίας σε Κόσσοβο και Μετόχια και επιμένουμε να επαναληφθούν επειγόντως οι πολιτικές διαπραγματεύσεις με σκοπό την εξεύρεση των τρόπων επίλυσης της σύγκρουσης αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα, με βάση τις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας", αναφέρεται στην έκκληση, ενώ απευθύνεται στα αδελφά και φιλικά κόμματα, στις αριστερές δυνάμεις να απαιτήσουν το σταμάτημα της επίθεσης ενάντια στη Γιουγκοσλαβία: "Οι αριστερές δυνάμεις οφείλουν να εκπληρώσουν το χρέος τους με γνώμονα τις αρχές της αλληλεγγύης και του διεθνισμού, της διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους συντρόφους στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Αξιοποιείστε την επιρροή σας στα εθνικά Κοινοβούλια, στο Ευρωκοινοβούλιο για το σταμάτημα των πολεμικών επιχειρήσεων και την αποτροπή ενός νέου πολέμου στην ήπειρό μας".
Η ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας εξέδωσε στις 25 Μάρτη δήλωση με την οποία καταδικάζει τις αμερικανονατοϊκές επιδρομές ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στην οποία αναφέρεται: "Η ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας εκφράζει την κατηγορηματική διαμαρτυρία ενάντια σε παρόμοιες ενέργειες της ΝΑΤΟικής στρατοκρατίας και απαιτεί να σταματήσει αμέσως η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, η ψυχρή μαζική δολοφονία των πολιτών αυτής της φιλικής και συμμαχικής για μας χώρας. Οι οργανωτές του κακουργήματος ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στον ηρωικό σερβικό λαό, θα πρέπει να θυμούνται τα διδάγματα της ιστορίας της περιόδου πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το αναπόφευκτο της τιμωρίας για παρόμοια εγκλήματα. Οσοι τους ανέχονται σιωπηρά, οφείλουν να αντιληφθούν ότι η ένοπλη σύγκρουση που άρχισε, θα φουντώσει αναπόφευκτα, παρασύροντας σ' αυτή γειτονικούς λαούς και κράτη, αποσταθεροποιώντας τον τεράστιο γεωπολιτικό χώρο από τα Βαλκάνια μέχρι το Παμίρ".
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κολομβίας καταγγέλλει την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, με πρόσχημα που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. "Μέσω βομβαρδισμών που πλήττουν σοβαρότατα τον άμαχο πληθυσμό, οι ισχυροί της Γης - ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκές δυνάμεις που τους στηρίζουν - στοχεύουν στην ολοκλήρωση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και στην επιβολή του νόμου του ισχυρού, ως μορφή μονόπλευρης επίλυσης των εσωτερικών προβλημάτων των κρατών. Αυτή η πολιτική θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη", τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚ Κολομβίας, όπου επίσης καλεί τη διεθνή δημοκρατική κοινή γνώμη να απαιτήσει την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιθέσεων ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, που δε θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.
ΡΩΜΗ. -
"Οι επιστολές παραίτησης των υπουργών μας είναι έτοιμες και θα κατατεθούν ανά πάσα στιγμή αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση" προειδοποίησε, χθες, με ιδιαίτερα έντονο ύφος ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων "Ιταλών Κομμουνιστών". Ανάλογα απειλούν να πράξουν και οι Πράσινοι, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού Μάσιμο ντ' Αλέμα να κατευνάσει τα πνεύματα στους κόλπους της κλυδωνιζόμενης κυβέρνησής του.
Ετοιμος να αποχωρήσει από τον κυβερνών συνασπισμό δηλώνει ο Αρμάντο Κοσούτα, υπογραμμίζοντας ότι "δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα επειδή δεν ήθελε να προκαλέσει νέα κυβερνητική κρίση". Εντούτοις, ο πρόεδρος των "Ιταλών Κομμουνιστών" υπογράμμιζε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε με το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Κοινοβούλιο, για ανάπτυξη πρωτοβουλιών προκειμένου να επιτευχθεί ο άμεσος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Λουίτζι Μανκόνι, γραμματέας των Πρασίνων, που επίσης συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Μανκόνι τόνισε ότι "θα έπρεπε να προηγείται η πολιτική από τον πόλεμο και αν η κυβέρνηση αυτή δεν είναι σε θέση να προωθήσει την ειρηνευτική πρωτοβουλία που ανέλαβε, θα λάβουμε υπόψη μας τις συνέπειες". Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Μανκόνι, την αποχώρησή τους από τους κυβερνητικούς συνασπισμούς που συμμετέχουν εξετάζουν και οι Πράσινοι στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία.
Κατηγορηματικά ενάντια στις αμερικανο-ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας έχει ταχθεί, εξαρχής, η Κομμουνιστική Επανίδρυση. Επίσης καταδίκασε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και η "Λέγκα του Βορρά" του Ουμπέρτο Μπόσι.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα ενέτεινε τις "πυροσβεστικές" του προσπάθειες που σε εμάς τους Ελληνες όλο και κάτι θυμίζουν από την τακτική και της ελληνικής κυβέρνησης... "Η Ιταλία ανέλαβε τις ευθύνες της στην Ατλαντική Συμμαχία χωρίς να παραιτηθεί από μια δική της ειρηνική πρωτοβουλία", έσπευσε να υπογραμμίσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι "οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δε φέρνουν μόνες τους την ειρήνη" και κάλεσε τη σερβική ηγεσία να "λογικευτεί" αλλιώς "ο πόλεμος δε θα τερματιστεί". Πάντως, οι διαβεβαιώσεις του Μ. ντ' Αλέμα ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να κυριαρχήσει η διπλωματία και η έκκληση που απηύθυνε στη ρωσική ηγεσία να παρέμβει για "να λογικέψει το Βελιγράδι", δε φαίνεται να πείθουν τους κυβερνητικούς του εταίρους, οι οποίοι επιμένουν ότι, εντός των προσεχών ημερών, αν δεν υπάρξουν σημαντικά βήματα αποχωρούν από την κυβέρνηση.
Καθημερινές και ογκώδεις οι συγκεντρώσεις σχεδόν σε κάθε πόλη της Ρωσίας (κάτω)
Δεξιά, η τεράστια συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη
Τα αστυνομικά δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Παρίσι
Κινητοποίηση στο Τορόντο στον Καναδά
Διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στο Τελ-Αβίβ