Συγκέντρωση φορέων πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα της οδού Νικοπόλεως
Κοντέινερ εγκαταστάθηκαν στην αυλή |
Τις τελευταίες μέρες, η πολιτική των κοντέινερ, στην οποία κατέφυγε η δημοτική αρχή, χωρίς να έχει αξιοποιήσει τις αναβολές υλοποίησης του μέτρου της Προσχολικής Αγωγής για την εξασφάλιση κτιρίων που αρμόζουν στην ευαίσθητη νηπιακή ηλικία, πήρε σάρκα και οστά με την τοποθέτηση οικίσκων στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος το οποίο ήδη στεγάζει 5 σχολεία. Η κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια των παρεμβάσεων ενάντια στην υλοποίηση της απαράδεκτης απόφασης για στέγαση νηπίων σε κοντέινερ. Συνθήματα όπως «Θέλουμε σχολεία και όχι κλουβιά», «Κανένα κοντέινερ σε προαύλιο - ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων άμεσα», «Οχι νήπια στα κοντέινερ», «Οχι άλλη υποβάθμιση» είχαν αναρτηθεί στον χώρο έξω από το σχολείο, στον προαύλιο χώρο του οποίου δέσποζαν οι δύο οικίσκοι.
Από το βήμα της συγκέντρωσης καταγγέλθηκε σε όλους τους τόνους η επιλογή για στέγαση νηπίων σε κοντέινερ, σε αυλές σχολείων, κόντρα σε κάθε έννοια παιδαγωγικών όρων. Τονίστηκαν οι διάφορες επιπτώσεις αυτής της επιλογής τόσο για τα νήπια όσο και για τους υπόλοιπους μαθητές, για την περιοχή συνολικά που τόσο ανάγκη έχει για ελεύθερους χώρους, για την ίδια τη λειτουργία των σχολείων, το πώς επηρεάζει πολύμορφα τη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος. Στη συγκέντρωση είχε καλέσει και η Ενωση Γονέων 6ου Διαμερίσματος και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών, δημοτικών παρατάξεων, συλλόγων γονέων, φορείς των κατοίκων, μαθητές και απόφοιτοι του σχολείου κ.ά.
Από τη συγκέντρωση έξω από το σχολικό συγκρότημα |
«Η αντίδραση που πρέπει να υπάρξει να δώσει μήνυμα ότι δεν είναι αυτό το παρόν και το μέλλον για τα παιδιά μας, γι' αυτές τις γειτονιές», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η αντιμετώπιση του ζητήματος της στέγασης της Προσχολικής Αγωγής είναι κομμάτι της γενικότερης ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης στην Εκπαίδευση.
Με «ευρύτερο στόχο την άμεση σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, μέσω νέων ειδικοτήτων και νέων οδηγών κατάρτισης προσαρμοσμένων στις οικονομικές και επαγγελματικές ανάγκες του τόπου που εδρεύουν και ευρύτερα της χώρας», το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες την ίδρυση 10 Πειραματικών και Θεματικών ΙΕΚ.
Το μέτρο παρουσιάζεται σαν ένα σημαντικό βήμα εφαρμογής του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, μέσα στην πανδημία και με τη σφραγίδα προτάσεων του ΣΕΒ. Κεντρικός πυρήνας του νόμου είναι η πιο άμεση σύνδεση της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης τόσο ως προς τη δομή όσο και ως προς το περιεχόμενο με τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων, η μαζικοποίησή της, με την ικανοποίηση της ανάγκης για πραγματικά αναβαθμισμένη Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση να απομακρύνεται.
Τα 5 Πειραματικά ΙΕΚ ιδρύονται σε Καρδίτσα, Πάτρα, Γλυφάδα, Θέρμη, Λαμία. Τα θεματικά ΙΕΚ είναι: Θεματικό ΙΕΚ STEAM Αιγάλεω (Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Τεχνών και Μαθηματικών). Θεματικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Υπηρεσιών Ευεξίας. Θεματικό ΙΕΚ Αχαρνών Φυσικού Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Αναψυχής. Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Ιωαννίνων Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης στα Ιωάννινα με έδρα την Ι.Μ. Βελλά. Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Διδυμοτείχου Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης με έδρα το Σουφλί.
Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε πως υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης για τους καταρτιζόμενους των ΙΕΚ. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο πρακτικά ασκούμενος θα λαμβάνει αποζημίωση ίση με το 80% του νόμιμου, νομοθετημένου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και θα χρηματοδοτείται από εξασφαλισμένους για τον λόγο αυτό ενωσιακούς πόρους.
Η Τομεακή Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Τσαριτσάνης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά, ομιλία από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
Εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ γίνονται στον Κάραβο Αλιβερίου, στις 7.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Η "πράσινη" ανάπτυξη μας γεμίζει στάχτη και ασφυξία... Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», όπου θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» και τον Γιώργο Ιακώβου. Στον χώρο θα υπάρχει σημείο συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας.
Η Οργάνωση Βάσης Διονύσου - Βόρειων Χωριών της ΚΝΕ οργανώνει εκδηλώσεις, στις 7.30 μ.μ., στο Γήπεδο Βρύσης Βαρνάβα (Μικρό Θεατράκι). Με θέμα «Οι συνέπειες της δήθεν πράσινης ανάπτυξης». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον ποιητή Φώτη Αγγουλέ και θεατρική παράσταση από την «Εφηβική Σκηνή Βαρνάβα».
Στα Γρεβενά οι κεντρικές εκδηλώσεις στον νομό θα γίνουν στις 8 μ.μ., στο πάρκο Μανιταριών και θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Α. Νήρα, Ε. Πακαπούκα και Κ. Κωστόπουλο.
Την ίδια μέρα το Φεστιβάλ περνάει από τη Λέρο, με εκδηλώσεις που θα γίνουν στον χώρο δίπλα από το δημοτικό Κινηματοθέατρο στο Λακκί, στις 7.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από την ΚΝΕ και ομιλία από την Δήμητρα Παντάπαση, στέλεχος του ΚΚΕ. Ακόμα, ιστορικό αφιέρωμα με τίτλο «Φτώχεια - πόλεμοι - εγκλεισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός!», μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι και αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι. Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν επίσης: Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», καλλιτεχνικό στέκι με δημιουργίες εργαζομένων του νησιού εμπνευσμένες από έργα των εξόριστων την περίοδο της δικτατορίας και έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες της φετινής χρονιάς.
Οι Τομεακές Οργανώσεις Μαγνησίας της ΚΝΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο σε χωριά του Πηλίου όπου έδρασε ο ΔΣΕ. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 π.μ., από τα δικαστήρια του Βόλου.
Στην Ιεράπετρα οργανώνεται ιστορικός περίπατος στο Κάτω Χωριό με θέμα «Γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας - γινόμαστε οι επαναστάτες του 21ου αιώνα». Θα ακολουθήσει γλέντι στην Επισκοπή.
Η Οργάνωση Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της οργανώνει στη Χαλκίδα, στις 6 μ.μ. στο Πάρκο Δέλτα, τουρνουά μπάσκετ 3on3.
Προφεστιβαλική εκδήλωση γίνεται επίσης στη Σέκλιζα στην Καρδίτσα, στις 8.30 μ.μ., στο άγαλμα του Αντάρτη στην πλατεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από την Μαρίνα Φυτσιλή, Γραμματέα της ΤΟ Καρδίτσας της ΚΝΕ, και προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών».
Φεστιβαλική εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Τζανακάκη στο Καστέλι Κισσάμου, στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Δανιάς, στέλεχος της ΚΝΕ, και θα προβληθεί η ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα», ενώ στον χώρο θα μαζευτούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.
«Η τέχνη... αλλιώς...» είναι ο τίτλος της 14ης Συνάντησης Μαθητικής Δημιουργίας στην Αγία Παρασκευή, που θα παρουσιαστεί στο προαύλιο 2ου Γυμνασίου (Νεαπόλεως 7), από την Κυριακή 29 έως και την Τρίτη 31 Αυγούστου.
«Το φετινό μαθητικό φεστιβάλ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα, ένα πείραμα για μικρούς και μεγάλους», σημειώνει η Ενωση Γονέων Αγίας Παρασκευής, καθώς με δική της επιμονή και των Συλλόγων Γονέων κατάφερε να μην διακοπεί η απογευματινή Θεατρική Αγωγή που προσφέρει ο δήμος στους μαθητές και να έχουν τα παιδιά αυτή τη διέξοδο στις δύσκολες μέρες του lockdown. «Οι θεατρικές ομάδες δούλεψαν όλη τη χρονιά μέσω διαδικτύου, σε πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού και χωρίς φυσική επαφή. Για πρώτη φορά το αποτέλεσμα δεν θα είναι θεατρική αλλά κινηματογραφική παράσταση, με αμέτρητες τεχνικές δυσκολίες και ανύπαρκτα τεχνικά μέσα», εξηγεί η Ενωση.
Στη δημιουργική αυτή συνάντηση συμμετέχουν έντεκα θεατρικές ομάδες, οι οχτώ από συγκεκριμένα Δημοτικά Σχολεία, καθώς και τρεις διασχολικές ομάδες από Δημοτικά, αλλά και από Γυμνάσια και Λύκεια. Θα παρουσιάσουν τα έργα: «Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι», «Το Γκρούφαλο», «Μια φορά κι έναν καιρό... με της μάγισσας τον θησαυρό», «Λύκε λύκε είσαι εδώ;», «Πινόκιο. Η ιστορία ενός ρομπότ», «Το παπάκι που δεν του άρεσαν τα ποδαράκια του», «Ο Θησαυρός», «Ακούς τη Γιορτή;», «Λυσιστράτη», «Ο Μικρός Πρίγκιπας», «Μικρές ιστορίες... που άλλαξαν τον κόσμο», «Ακου Ανθρωπάκο», «Συντροφιά με τον Τσέχωφ. Διηγήματα και μονόπρακτα».