ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ
Οι πολλές αποδείξεις... ωφελούν

Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι ακόμα υπάρχουν περιθώρια να κερδίσουμε έστω και κάποια μικρά ποσά από φόρους, αν επισυνάψουμε στη φορολογική μας δήλωση τα παραστατικά από δαπάνες που κάναμε το 1997

Ο πρώτος πίνακας του εντύπου Ε1 δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία, αφού το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε τα στοιχεία του φορολογούμενου και της συζύγου του. Καλό είναι να έχουμε όμως υπόψη μας τα εξής: 1) Τα στοιχεία της συζύγου, ακόμα και όταν αυτή δεν έχει εισοδήματα, συμπληρώνονται υποχρεωτικά. 2) Εκεί που ζητούνται τα στοιχεία εκπροσώπου, η συμπλήρωση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι υποχρεωτική. Υπάρχουν τέσσερις ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να συμπληρώνονται τα στοιχεία αυτά και φαίνονται στη σελίδα 6 των οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών. 3) Αν δεν υποβάλλουμε για πρώτη φορά δήλωση και ο "Αριθμός Μητρώου" λείπει ή είναι λάθος, πρέπει να αναζητήσουμε τον σωστό και να τον συμπληρώσουμε δεξιά του πρώτου πίνακα. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και αν η σύζυγος έχει δικό της ΑΦΜ.

Για όσα πρόσωπα του πίνακα 2 για πρώτη φορά γράφουμε τα στοιχεία τους, πρέπει να υπάρχουν και τα σχετικά παραστατικά. Ετσι, αν γεννήθηκε, ή για πρώτη φορά επιβαρύνει το φορολογούμενο κάποιο παιδί, πρέπει να υπάρχει ληξιαρχική πράξη γέννησης ή κάποια σχετική δικαστική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για ανιόντες (γονείς - παππούδες) συγγενείς των συζύγων που δεν έχουν εισόδημα πάνω από 300.000 δρχ. ή 600.000 δρχ. αν έχουν αναπηρία πάνω από 67%. Για άτομα που πρώτη φορά εμφανίζονται στη δήλωσή μας ως έχοντα αναπηρία, πρέπει να υπάρχει η σχετική ιατρική γνωμάτευση. Στον πίνακα τρία γράφουμε αριθμητικά τα στοιχεία του προηγούμενου πίνακα, ενώ στον κωδικό 007 συμπληρώνουμε ΝΑΙ, αν πράγματι κατοικούμε μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Τα... οφέλη

Ο πίνακας 4 είναι αυτός που μπορεί να μας βγάλει... κερδισμένους έναντι της εφορίας, αφού τα σχετικά ποσά που θα γράψουμε αφαιρούνται πλήρως ή μερικώς από το εισόδημα που πρόκειται να φορολογηθεί. Ολες οι δαπάνες του πίνακα αυτού είναι προσωπικές και μπορούν να αφαιρεθούν, κατά περίπτωση, από το εισόδημα του φορολογούμενου ή της συζύγου του, εκτός από τις "Οικογενειακές Δαπάνες", που υπολογίζονται στο εισόδημα και των δύο. Η συμπλήρωση του πίνακα είναι σχεδόν τυφλοσούρτης. Με βάση τους αύξοντες αριθμούς του πίνακα μπορούμε ν σημειώσουμε:

1. Γράφουμε το σύνολο των δαπανών για ιατρική - νοσοκομειακή περίθαλψη, στους σχετικούς κωδικούς του φορολογουμένου ή της συζύγου του. Εξυπακούεται ότι για κάθε δαπάνη συνυποβάλλουμε τις σχετικές αποδείξεις. Στους κωδικούς αυτούς μπορούμε να συμπεριλάβουμε δαπάνες για φυσικοθεραπεία ή λουτροθεραπεία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική γνωμάτευση γιατρού. Επίσης μπορούμε να γράψουμε το 50% της δαπάνης που καταβάλαμε σε οίκους ευγηρίας. Από τις παραπάνω δαπάνες, θα εκπέσει το 100% αν το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 10 εκατ. δρχ. Αν είναι από 10 μέχρι και 15 εκατ. δρχ. για το τμήμα της δαπάνης πάνω από 10 εκατ. δρχ. θα εκπέσει το 50%.

2. Οι εισφορές αυτές βεβαιώνονται από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία και αφορά κύρια πληρωμές για εξαγορά ενσήμων και πληρωμή εισφορών παλαιοτέρων χρόνων. Τα ποσά εκπίπτουν κατά 100%.

3. Οι δαπάνες αυτές αφορούν τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, τις εγκαταστάσεις και συσκευές φυσικού αερίου. Τα σχετικά ποσά εκπίπτουν κατά 70%.

4-5-6. Διάφορες δωρεές που έγιναν το 1997 και βεβαιώνονται με σχετικά έγγραφα. Η έκπτωση από το εισόδημα εξαρτάται από τον αριθμό και το ύψος των δωρεών, από το φορέα στον οποίο γίνονται και το εισόδημα του φορολογούμενου και θα υπολογιστεί από την εφορία.

7. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν με αυτούς τους κωδικούς. Αλλωστε από τις τράπεζες αναμένεται ότι έγκαιρα θα πάρουν τις σχετικές βεβαιώσεις. Για τους τόκους που πληρώθηκαν για αγορά πρώτης κατοικίας και αναστήλωσης διατηρητέων (κωδικοί 063, 064) εκπίπτει ολόκληρο το ποσό. Για τους δεδουλευμένους τόκους που πληρώθηκαν προς το δημόσιο, η έκπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 25% του οικογενειακού εισοδήματος.

8. Τα ποσά που αναφέρονται στην έκτακτη εισφορά του νόμου 1870/89 δεν αφορούν μισθωτούς. Αν κάποιος συνταξιούχος ΕΒΕ πλήρωσε πέρσι τέτοιο ποσό στην εφορία, μπορεί να το συμπληρώσει στον κωδικό 071 και η εφορία θα αφαιρέσει το 50% του ποσού αυτού από το εισόδημα.

9. Από τη δαπάνη για ασφάλιστρα ζωής, ατυχημάτων κλπ. η μείωση του φόρου, που γλιτώνει ο φορολογούμενος, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 15% του ποσού της δαπάνης που αναγνωρίζεται για έκπτωση από το εισόδημα. Το ποσό έκπτωσης είναι μέχρι το 4% του οικογενειακού εισοδήματος και σε κάθε περίπτωση όχι μεγαλύτερο των 200.000 δρχ.

10. Εδώ μπορούμε να βάλουμε το σύνολο των αποδείξεων (από ταμειακή μηχανή, διπλότυπες αποδείξεις κλπ.), που έχουμε μαζέψει το 1997. Το σύνολο των αποδείξεων μπορεί να είναι μέχρι 1.000.000 δραχμές και η δαπάνη μπορεί να αφορά αγορές αγαθών (π. χ. οικιακών συσκευών, επίπλων, ενδυμάτων, υποδημάτων, υφασμάτων, βιβλίων, χαρτικών, φαρμάκων κλπ.) ή την πληρωμή υπηρεσιών γενικά (π. χ. εγκατάσταση και επισκευή οικιακών συσκευών και αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ., ενοίκιο θερινής κατοικίας, δίδακτρα νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, γυμναστηρίων κλπ., δαπάνη σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κομμωτήρια κλπ). Δεν "πιάνονται" αποδείξεις για αγορά τροφίμων και ποτών, καυσίμων, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια συγκοινωνιών, ασφάλιστρα για οποιεσδήποτε ασφαλίσεις και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Η έκπτωση εισοδήματος για αποδείξεις 1.000.000 δρχ. μπορεί να φτάσει τις 300.000 δραχμές και επιμερίζεται στα εισοδήματα των δύο συζύγων από την εφορία.

11. Συμπληρώστε όπως ακριβώς το ζητάει ο σχετικός πίνακας τα στοιχεία που αφορούν το νοίκι που πληρώσατε για πρώτη κατοικία. Απαραίτητο είναι να γνωρίζετε το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του εκμισθωτή σας. Τοι ποσό θα γραφεί στη στήλη του φορολογούμενου ή της συζύγου του, ανάλογα με το ποιος έχει υπογράψει το συμβόλαιο. Από αυτή τη δαπάνη του 1997 για νοίκια το ΚΕΠΥΟ θα αφαιρέσει το 30%,με την προϋπόθεση ότι δε θα ξεπερνά το 15% του οικογενειακού εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η έκπτωση εισοδήματος δεν μπορεί να είναι πάνω από 240.000 δρχ.

12. Σ' αυτούς τους κωδικούς συμπληρώνουμε τα ποσά που πληρώσαμε για ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Και εδώ πρέπει να γράψουμε τα αναλυτικά στοιχεία του εκμισθωτή, ενώ η εφορία θα αφαιρέσει το 30% της δαπάνης, που δεν μπορεί να είναι πάνω από το 10% του εισοδήματος, ενώ το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν μπορεί να ξεπερνά 120.000 δρχ.

13. Στο κωδικό 079 γράφουμε τα ποσά που αφορούν τη δαπάνη για φροντιστήρια και ξένες γλώσσες για τα παιδιά που βαρύνουν το φορολογούμενο και στο 080 τα αντίστοιχα που αφορούν τα παιδιά της συζύγου από άλλο γάμο. Στους επόμενους κωδικούς γράφουμε αναλυτικά τα προηγούμενα ποσά. Η εφορία θα αφαιρέσει το 40% της δαπάνης, που δεν μπορεί να είναι πάνω από 150.000 δρχ. για κάθε παιδί.

ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ
Φέτος πληρώνουν ακόμα περισσότεροι

Ενώ το 1996 φόρο ιδιοκατοίκησης πλήρωναν όσοι είχαν πάνω από 200 τετραγωνικά μέτρα κατοικίας, πέρσι το μέτρο αφορούσε όσους είχαν κύρια και εξοχική κατοικία πάνω από 150 τετραγωνικά και φέτος το μέτρο επεκτείνεται και σε όσους έχουν τόσα τετραγωνικά, αλλά μαζί με τις αποθήκες και τα γκαράζ...

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουμε στη συμπλήρωση του πίνακα με τον αριθμό 5, που αφορά τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση. Ο πίνακας αυτός βασικά χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά μόνο εκείνους που έχουν εισοδήματα από ακίνητα. Το δεύτερο μας αφορά όλους και έχει σχέση με τον υπολογισμό του "ακαθάριστου τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση".

Ας δούμε τι γίνεται με την ιδιοκατοίκηση. Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι ο φόρος ιδιοκατοίκησης χρόνο με το χρόνο αγγίζει όλο και πιο πολλούς φορολογούμενους. Ετσι αν μέχρι πριν από δύο χρόνια από το φόρο αυτό απαλλάσσονταν όσοι είχαν κύρια κατοικία μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα, φέτος θα κληθούν να πληρώσουν όσοι αθροιστικά διαθέτουν πρώτη κατοικία, εξοχική κατοικία και αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους που είναι πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ας έχουμε υπόψη μας ότι, τουλάχιστον για φέτος, είναι τυπική η συμπλήρωση των στοιχείων του σχετικού πίνακα για όσους το άθροισμα των ακινήτων που χρησιμοποιούν είναι μέχρι 150 τετραγωνικά μέτρα. Από αυτή την άποψη η συμπλήρωση του σχετικού πίνακα για το "ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση" είναι εύκολη και συμβολική. Αν λοιπόν συντρέχουν αυτοί οι λόγοι και μένετε σε κάποιο συνηθισμένο σπίτι μέχρι 90 τετραγωνικά μέτρα, σε μια μέση περιοχή όπου η αντικειμενική αξία των ακινήτων την 1-1-1997 ήταν γύρω στις 170.000 δραχμές, τότε η συμπλήρωση του πίνακα ολοκληρώνεται, αρκεί να προσδιορίσετε το νοίκι στις 30-35 χιλιάδες δραχμές, ποσό που θα πολλαπλασιάσετε επί 12 μήνες και το γινόμενο θα το γράψετε στον κωδικό 115. Αν έχετε και μία εξοχική κατοικία 50 τετραγωνικών μέτρων, υπολογίστε ένα μέσο νοίκι της τάξης των 30.000 δραχμών και αφού το πολλαπλασιάσετε με τους τρεις μήνες που χρησιμοποιείτε το σπίτι αυτό κάθε χρόνο, συμπληρώστε το ποσό των 90.000 δραχμών στον κωδικό 119. Για τις περιπτώσεις με ακίνητα μέχρι 150 τετραγωνικά, η συμπλήρωση του πίνακα ολοκληρώνεται εδώ.

Ο φόρος ιδιοκατοίκησης

Ο ίδιος πίνακας γίνεται πιο περίπλοκος όταν τα ακίνητα που χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος είναι πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα, αφού σ' αυτή την περίπτωση το τεκμαρτό εισόδημα δεν πρέπει να γραφεί στο περίπου, αλλά να υπολογιστεί ακριβώς. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής στοιχεία: Την τιμή ζώνης της περιοχής, το ακριβές εμβαδόν του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων (το 20% αυτών των χώρων προστίθεται στα τετραγωνικά του ακινήτου), το συντελεστή παλαιότητας και τον ειδικό συντελεστή "προσδιορισμού ακαθάριστου εισοδήματος", ενώ ο συντελεστής τεκμαρτού εισοδήματος είναι 3,5%. Υπόψην ότι προς φορολόγηση εισόδημα ιδιοκατοίκησης θεωρείται η αξία των, πάνω από τα 150 τετραγωνικά, μέτρων της κατοικίας.

Ο συντελεστής παλαιότητας είναι 0,9 για κατοικίες μέχρι 5 χρόνων, 0,8 για 6-10 χρόνων, 0,7 για 11-20 χρόνων, 0,6 για 21-30, 0,5 για 31-40 χρόνια, 0,4 για 41-50 χρόνια και 0,3 για πάνω από 50 χρόνια.

Ο "ειδικός συντελεστής προσδιορισμού ακαθάριστου εισοδήματος" είναι 1,1 για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης είναι μέχρι 150.000 δρχ., 1,2 για τιμές ζώνης μέχρι 250.000 δρχ., 1,3 για τιμές ζώνης μέχρι 400.000 δρχ. και 1,4 για τιμές ζώνης πάνω από 400.000 δραχμές.

Η συμπλήρωση του πίνακα είναι σχετικά απλή, αλλά αν κανείς θελήσει να δει την προσαύξηση του εισοδήματός του από το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης, απαιτούνται ορισμένες πράξεις. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Φορολογούμενος διαθέτει διαμέρισμα τρίτου ορόφου, 170 τετραγωνικών μέτρων σε πολυκατοικία 8 χρόνων και σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης πέρσι ήταν 190.000 δραχμές. Στην κατοχή του φορολογουμένου ήταν και αποθήκη 15 τετραγωνικών μέτρων.

Η "τιμή" που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, προκύπτει ως εξής: τετραγωνικά μέτρα + (αποθηκευτικοί χώροι χ 20%) χ "ειδικό συντελεστή" χ τιμή ζώνης χ συντελεστή παλαιότητας χ συντελεστή απόδοσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε: τετραγωνικά μέτρα 170,αποθηκευτικοί χώροι 3,"ειδικό συντελεστή" 1,2,τιμή ζώνης 190.000,συντελεστή παλαιότητας 0,8,συντελεστή απόδοσης 3,5% και άρα η "τιμή" του ακινήτου διαμορφώνεται ως εξής: 173 χ 1,2 χ 190.000 χ 0,8 χ 3,5%= 1.104.132. Αν διαιρέσουμε την "τιμή" αυτή διά τα τετραγωνικά μέτρα, θα δούμε ότι η "τιμή" του τετραγωνικού είναι 6.384 δραχμές. Με δεδομένο ότι θα φορολογηθεί η αξία των 23 τετραγωνικών, πολλαπλασιάζουμε την τιμή τετραγωνικού με τον αριθμό αυτό και βρίσκουμε ότι το προς φορολόγηση εισόδημα είναι 146.832 δραχμές.

Εισόδημα από ακίνητα

Στον ίδιο πίνακα 5 συμπληρώνονται και τα εισοδήματα από ακίνητα. Ομως εδώ χρειάζεται προσοχή: Στο γενικό έντυπο Ε9 και στους κωδικούς από 103 μέχρι και 114 συμπληρώνουμε το σύνολο των εισοδημάτων που έχουμε από εκμετάλλευση ακινήτων. Οσοι όμως έχουν τέτοια εισοδήματα, πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώσουν και το έντυπο Ε2, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα σχετικά εισοδήματα. Ας έχουμε υπόψη μας ότι τα εισοδήματα από ακίνητα εκτός του ότι προστίθεται στα άλλα εισοδήματα και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα, έχουν και πρόσθετη φορολόγηση με συντελεστή 3%.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για επισκευές και συντήρηση ακινήτων, που περιέχονται στον πίνακα 5, τα σχετικά ποσά κατά κανόνα τα συμπληρώνουν όσοι έχουν εισοδήματα τα οποία εκμεταλλεύονται, οι δε δαπάνες πρέπει να αποδεικνύονται με σχετικά παραστατικά.

Τεκμήρια και "πόθεν έσχες"

Πολύς λόγος γίνεται για τα τεκμήρια διαβίωσης και τους ενδεχόμενους φόρους που μπορεί να πληρώσει κανείς, επειδή έχει αυτοκίνητο, μεγάλο σπίτι, μηχανή κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και για ένα σαραβαλάκι μικρότερο των 1.000 κυβικών που μπορεί κάποιος να απόκτησε επειδή, βρε αδελφέ, του το έκανε δώρο ο πατέρας του, θα κληθεί να πληρώσει συμπληρωματικό φόρο αν το εισόδημά του είναι μικρότερο από 120.000 δραχμές το χρόνο.

Ο πίνακας 13 έχει ενδιαφέρον και πρέπει να τον συμπληρώσουμε με τη δέουσα προσοχή, αφού με τα στοιχεία του συνδέονται ενδεχόμενοι συμπληρωματικοί φόροι, ή η ανάγκη να δικαιολογήσουμε στην εφορία την πηγή των χρημάτων που δαπανήσαμε πέρσι για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Πρόβλημα με την εφορία θα υπάρχει, αν το σύνολο των τεκμαρτών δαπανών που συμπεριλαμβάνεται στους κωδικούς από 707 μέχρι 718, είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εισοδημάτων που έχουμε συμπεριλάβει στη δήλωση.

Τους κωδικούς 707 και 708 τους συμπληρώνουμε μόνο αν η εξοχική μας κατοικία, ή το εξοχικό που νοικιάζουμε είναι πάνω από 100 τετραγωνικά μέτρα.

Στους επόμενους κωδικούς για ΙΧ, σκάφη αναψυχής, βοηθητικό προσωπικό κλπ. συμπληρώνουμε τα στοιχεία ανάλογα με τους σχετικούς πίνακες του φυλλαδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Στους υπόλοιπους κωδικούς συμπληρώνουμε τα στοιχεία που αφορούν μεγάλες αγορές. Οσοι έχουν υποβάλει και στο παρελθόν φορολογική δήλωση καλύπτουν το"πόθεν έσχες" χωρίς κανένα πρόβλημα, για αγορές όπως ΙΧ αυτοκινήτου, κινητών αξιών πάνω από 1 εκ. δρχ., χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων κλπ. Πρόβλημα επίσης δε θα έχετε αν αποκτήσατε πέρσι πρώτη κατοικία μέχρι 120 τετραγωνικά, αφού γι' αυτή την αγορά δεν απαιτείται "πόθεν έσχες". Για κάποιες από αυτές τις αγορές, στην εφορία είναι πιθανό να σας ζητήσουν αποδείξεις αγορών ή τιμολόγια, γι' αυτό καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι. Αν, τώρα, αγοράσατε κάποια επιχείρηση, αεροσκάφος ή σκάφος αναψυχής, τότε με μια επίσκεψη στην εφορία θα διαπιστώσετε αν υπάρχει ή όχι πρόβλημα...

Παραλογισμοί

Τα τεκμήρια διαβίωσης υποτίθεται πως θεσπίστηκαν για να συλλαμβάνονται όσοι πέρναγαν "ζωή και κότα" και έκρυβαν τα εισοδήματά τους. Δεν μπορείς, κύριε - έλεγαν οι αρμόδιοι - να κυκλοφορείς με ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ και να δηλώνεις εισόδημα 1.000.000 δραχμές το χρόνο. Αυτοί όμως που είχαν τις ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ, τις έγραψαν στις επιχειρήσεις τους και εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν, τη νύφη όμως με τα τεκμήρια την πληρώνουν εκείνοι που κατά κανόνα όχι κλέβουν, αλλά κλέβονται από την εφορία.

Ετσι, αν πέρσι βρεθήκατε στην ανεργία, αλλά για κακή σας τύχη καταφέρατε να διατηρήσετε το σαραβαλάκι που είχατε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια, προετοιμαστείτε, γιατί θα κληθείτε να πληρώσετε φόρο εισοδήματος, ανάλογο με τον πίνακα για τα τεκμήρια αυτοκινήτου!

Σα δεν ντρεπόμαστε...

Κείμενα:

Κείμενα:

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Προσοχή σε ορισμένους κωδικούς

Είναι κάποιοι κωδικοί στο έντυπο Ε1 που χρειάζονται μια ιδιαίτερη προσοχή, γιατί ακόμα κι αν η συμπλήρωσή τους δεν έχει σήμερα κάποια σημασία, μπορεί στο μέλλον να μας δημιουργήσει πρόβλημα το ότι τώρα δε συμπληρώθηκαν.

Πρώτα και κύρια οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τους κωδικούς του πίνακα 14 και ιδιαίτερα τις τρεις πρώτες γραμμές (κωδικοί 781 - 786). Εδώ μπορεί κάποιος να γράψει χρηματικά ποσά που περιήλθαν στην κατοχή του το 1997, τα οποία δεν υπόκεινται σε φόρο ή φορολογήθηκαν αυτοτελώς. Για παράδειγμα η πώληση ενός αυτοκινήτου δεν επιβαρύνεται με φόρο, η δήλωση όμως (πάντα με τα σχετικά παραστατικά) της πώλησης στον κωδικό 781, μπορεί την επόμενη χρονιά να αποδειχτεί "σωτήρια", αν μετά από κάποια μεγάλη αγορά, μας ρωτήσουν στην εφορία "πού τα βρήκατε τα λεφτά;". Το ίδιο ισχύει και από την απόκτηση εισοδημάτων της περίπτωσης 3 που φορολογούνται αυτοτελώς.

Παρόμοιας σημασίας είναι και οι κωδικοί 657 - 660. Οι δύο πρώτοι από αυτούς αφορούν τόκους που μπορεί κάποιος φορολογούμενος να απόκτησε πέρσι από την εξόφληση εντόκων γραμματίων ή ομολόγων του δημοσίου. Οι άλλοι δύο αφορούν τους σχετικούς τόκους που εισπράξαμε από καταθέσεις σε τράπεζες. Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία γίνεται στην πηγή και η συμπλήρωση των κωδικών δεν έχει καμιά επίπτωση.

Τέλος, αν δε θέλουμε να έχουμε ενστάσεις και ερωτήσεις από τους αρμόδιους της ΔΟΥ, καλό είναι να βάλουμε ένα "ΟΧΙ" στον κωδικό 671, σε περίπτωση που δεν έχουν μεταβληθεί τα περιουσιακά μας στοιχεία, αλλιώς (αν έχουν δηλαδή αλλάξει), πρέπει να υποβληθεί και φέτος το έντυπο Ε9.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ