ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Εκλογική επιτυχία των κομμουνιστών

ΚΙΣΙΝΙΟΦ. -

Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι κομμουνιστές στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή, 22 Μάρτη, στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, το ΚΚ Μολδαβίας προηγείται με ποσοστό 30%, ακολουθεί η "Δημοκρατική Συνεργασία" - που αποτελείται από το Κόμμα της Αναγέννησης και Συναίνεσης μ' επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο της Μολδαβίας Μίρτσεα Σνέγκουρ και το Λαϊκό Μέτωπο, με ηγέτη των Γιούρι Ρόσκα - με 19%, ενώ ο συνασπισμός κεντρώων κομμάτων "Για τη Δημοκρατία και την Ευημερία της Μολδαβίας", που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Πέτρου Λουτσίνσκι, ακολουθεί με 18%. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το ακροδεξιό "Κόμμα των Δημοκρατικών Δυνάμεων" που συγκεντρώνει το 9% των ψήφων. Το κόμμα αυτό, με επικεφαλής τον Βαλέρι Ματεϊτσούκ, προέρχεται από το Λαϊκό Μέτωπο. Η διαφορά ανάμεσα σ' αυτό το κόμμα και το Λαϊκό Μέτωπο είναι ελάχιστη: ενώ ο Ρόσκα ζητάει την άμεση ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία, ο Ματεϊτσούκ συμφωνεί η ένωση αυτή να γίνει αργότερα, στην κατάλληλη στιγμή.

Συνολικά 15 κόμματα και 67 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδίκησαν τις 101 έδρες του μολδαβικού Κοινοβουλίου. Πιθανότητες για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο έχουν τα κόμματα που θα περάσουν το εκλογικό όριο του 5%. Εκπληξή των εκλογών αποτελεί το γεγονός ότι το Αγροτικό Δημοκρατικό Κόμμα, που αποτελούσε την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, δε συγκέντρωσε το απαιτούμενο όριο του 5% και δεν μπήκε στο Κοινοβούλιο. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές κυμάνθηκε στο 70%. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται σε περίπου 2.400.000.

Στην περιοχή της Υπερδνειστερίας οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι εκλογές αυτές είναι οι δεύτερες από το 1991 στη Δημοκρατία αυτή με τους 4.300.000 κατοίκους.

Οι κεντρώοι εκπροσωπούνται από μερικούς εφήμερους σχηματισμούς. Ο σοβαρότερος απ' αυτούς είναι το Αγροτικό Δημοκρατικό Κόμμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ντμίτρι Μοτσπάν. Πρόκειται για κόμμα κεντροαριστερού προσανατολισμού. Ακολουθούν ο κεντροδεξιός συνασπισμός "Για Δημοκρατική και Ανθηρή Μολδαβία" μ' επικεφαλής τον Ντμίτρι Ντιακόφ, μέλος της ομάδας του Προέδρου της Μολδαβίας Πιότρ Λουτσίνσκι. Αυτός ο συνασπισμός δεν έχει έναν καθορισμένο ιδεολογικό προσανατολισμό, εκτός από το σύνθημα "Ιδιωτικοποίηση μέχρι τέλους".

ΡΩΣΙΑ
"Αναδόμηση" της κυβέρνησης από τον Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν απομάκρυνε αιφνιδιαστικά χτες την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν και διόρισε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και προσωρινό πρωθυπουργό της χώρας τον υπουργό Ενεργείας και Καυσίμων 36χρονο Σεργκέι Κιριένκο. Ο Κιριένκο, που έλαβε την εντολή να προτείνει τη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης, θεωρείται στενός συνεργάτης του πρώην πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπορίς Νεμτσόφ. Νωρίτερα το πρωί ο Γιέλτσιν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσερνομίρντιν, τον οποίον επαίνεσε για το έργο που έχει προσφέρει στη χώρα και τον κάλεσε "να προετοιμαστεί πολιτικά" για τις προεδρικές εκλογές του 2000. Ο Γιέλτσιν τόνισε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση πέτυχε πολλά, αλλά δεν κατόρθωσε να προσφέρει στους Ρώσους τα χειροπιαστά αποτελέσματα που περίμεναν. "Η απομάκρυνση της κυβέρνησης δε σημαίνει αλλαγή της πολιτικής μας", διαβεβαίωσε ο Γιέλτσιν. Χαρακτήρισε την απόφασή του να απομακρύνει την κυβέρνηση ως "προσπάθεια να γίνουν πιο ενεργητικές και αποτελεσματικές οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να δοθεί σ' αυτές πολιτική ώθηση". Σημειώνουμε ότι το Σάββατο είχε επικρίνει την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή μισθών στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Γιέλτσιν οφείλει να προτείνει σε δυο βδομάδες στην Κρατική Δούμα τον υποψήφιο νέο πρωθυπουργό. Η Δούμα, με βάση το νόμο, πρέπει μέσα σε μια βδομάδα να εγκρίνει τον πρωθυπουργό. Αν οι βουλευτές απορρίψουν τρεις φορές την πρόταση του Γιέλτσιν, τότε αυτός διαλύει το Κοινοβούλιο και προκηρύσσει νέες εκλογές. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Δούμα μπορεί να διαλυθεί, αλλά οι αρχές, με διάφορα προσχήματα, να αρνηθούν τη διεξαγωγή τους.

Από τη μεριά του, ο Τσερνομίρντιν, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι θα επικεντρώσει πλέον την προσοχή του στις εκλογές που θα γίνουν το 1999 για την Κρατική Δούμα και στις προεδρικές εκλογές του 2000. Απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει αν θα είναι υποψήφιοςπρόεδρος στις εκλογές του 2000. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κυβερνητική ή πολιτική κρίση στη χώρα, δεν υπάρχουν λόγοι πανικού και σημείωσε ότι η ενέργεια του Γιέλτσιν αποτελεί προσπάθεια φυσικής ανανέωσης της κυβέρνησης. Η κυβερνητική παράταξη θεωρεί, όμως, ότι ουσιαστικά ο Γιέλτσιν όρισε ως διάδοχό του τον Τσερνομίρντιν.

Η παύση της κυβέρνησης προκάλεσε πολυποίκιλα σχόλια. Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, χτες, σε έκτακτη συνεδρίασή του σε σχέση με την απομάκρυνση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης δεν ξάφνιασε την ηγεσία του ΚΚΡΟ. Αποτέλεσε αναγκαίο βήμα του Γιέλτσιν λόγω της επιδείνωσης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα και του αιτήματος της αντιπολίτευσης για την αλλαγή της σημερινής πολιτικής και το σχηματισμό κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης. Επίσης, η ενέργεια του Γιέλτσιν έχει ως στόχο την κάμψη της αυξανόμενης δυσαρέσκειας του λαού σε σχέση και με την προγραμματιζόμενη για τις 9 Απρίλη πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ θεωρεί ότι "η αλλαγή του Υπουργικού Συμβουλίου δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα χωρίς την αλλαγή της σημερινής ολέθριας "πολιτικής των μεταρρυθμίσεων"" και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι προετοιμασίες για την πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας με κύριο αίτημα την αλλαγή της πολιτικής και το σχηματισμό κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης. Τέλος, φημολογείται ότι ενδέχεται να προταθεί ως πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Γιεγκόρ Στρόγεφ.

Ο Κλίντον στην Αφρική

ΑΚΡΑ.-

"Ηρθε η εποχή της νέας αφρικανικής αναγέννησης" είπε ο Πρόεδρος Κλίντον φθάνοντας χτες στην Γκάνα. Ομως, αυτό που υπονοούσε ήταν ότι "ήγγικεν" η ώρα της εφαρμογής των αμερικανικών σχεδίων για την εξασφάλιση των αγορών της λεγόμενης "Μαύρης Ηπείρου" και της παροχής εμπορικών "διευκολύνσεων" των αφρικανικών χωρών προς την "υπερ-αγορά" της Ουάσιγκτον. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ανέξοδων υποσχέσεων, φαίνεται πως θα κινηθεί ολόκληρη η 11ήμερη περιοδεία του Προέδρου των ΗΠΑ σε έξι αφρικανικές χώρες...

Απευθυνόμενος σε πλήθος εκατοντάδων χιλιάδων Αφρικανών, που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας της Γκάνα, Ακρα, ο Κλίντον μίλησε για τη στενή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και Αφρικής, "προβλέποντας" με στόμφο πως "σε μια εκατονταετία, τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα κοιτάνε πίσω και θα λένε ότι αυτή ήταν η αρχή μιας νέας αφρικανικής αναγέννησης" (!).

Ο Πρόεδρος της Γκάνα, Τζέρι Ρόουλινγκς, που είχε στο παρελθόν αναρριχηθεί στην εξουσία συμμετέχοντας σε δυο πραξικοπήματα (1979, 1981) ενώ ανήλθε στο ύπατο αξίωμα της χώρας με τις εκλογές του '96, έσπευσε να συμφωνήσει με τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, λέγοντας μάλιστα ότι η Αφρική "είναι έτοιμη και ικανή να συμμετάσχει στο οικονομικό παιχνίδι στον κόσμο της φιλελευθεροποιημένης και ανταγωνιστικής αγοράς".

Οπως "αποκάλυπταν" νωρίτερα αξιωματούχοι και σύμβουλοι του Προέδρου, ο Κλίντον θα ανακοινώσει στη διάρκεια της περιοδείας του ένα νέο πρόγραμμα "βοήθειας", ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό τον περιορισμό του δημόσιου χρέους ορισμένων αφρικανικών χωρών, που έχουν ξεκινήσει τη "φιλελευθεροποίηση" της οικονομίας τους. Ωστόσο, το ποσό των 30 εκατ. δολαρίων θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί "ανέξοδη φιλανθρωπία" μιας που το δημόσιο χρέος του συνόλου των αφρικανικών χωρών ανέρχεται σε 223 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 4,6 προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πρόεδρος Κλίντον επισκέπτεται σήμερα την Ουγκάντα και ακολούθως θα μεταβεί στη Νότια Αφρική, στην Μποτσουάνα, στη Σενεγάλη και στη Ρουάντα.

Πρόκειται για την πρώτη περιοδεία Αμερικανού Προέδρου στην Αφρική τα τελευταία 20 χρόνια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκκλησίες επενδύουν σε εταιρίες όπλων

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Το χτεσινό πρώτο θέμα της βρετανικής εφημερίδας "Ιντιπέντεντ" προκάλεσε σάλο στην παραδοσιακά ηθικολόγο κοινωνία της γηραιάς Αλβιόνας: Τα χρήματα από τις δωρεές και τους εράνους των εκκλησιών και των καθεδρικών ναών, έγραφε ο Ιαν Μπάρελ, επενδύονται σε εταιρίες που παράγουν άρματα μάχης, πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη.

Τουλάχιστον 16 από αυτές - αναφέρει το κείμενο - έχουν μετοχές αξίας 30 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών σε εταιρίες παραγωγής όπλων.

Το ζήτημα φαίνεται πως οδεύει προς συζήτηση στη βρετανική Βουλή, καθώς ένας βουλευτής προτίθεται, όπως δηλώνει στον Μπάρελ, να καταθέσει Ερώτηση. Βέβαια, οι "έκπληκτοι" από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας θα πρέπει να θυμηθούν ότι ανέκαθεν η εκκλησία πρωταγωνιστούσε ή άλλοτε έπαιζε σημαίνοντα ρόλο στα του πολέμου: Η έννοια του "τάγματος", για παράδειγμα, είναι διττή...

Εξάλλου, ένας εκπρόσωπος της αγγλικανικής συνόδου το... θεωρητικοποίησε: "Υπάρχει και η θεολογία του δίκαιου πολέμου", είπε. "Δεν υπάρχει εδάφιο στη Βίβλο, που να υπαγορεύει ότι δε θα πρέπει να αμυνόμεθα"...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Νέες δυνατότητες

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έστειλε στον Πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Μολδαβίας το παρακάτω τηλεγράφημα:

"Αγαπητέ σύντροφε,

Εκμέρους της ΚΕ του ΚΚΕ δεχτείτε τα θερμά μας συγχαρητήρια για τη μεγάλη εκλογική επιτυχία που σημείωσε το ΚΚ Μολδαβίας.

Νέες δυνατότητες ξανοίγονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού της Μολδαβίας, καθώς και για το συντονισμό και την κοινή δράση του κομμουνιστικού κινήματος στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και διεθνώς".

Κατά τη διαδικασία απόδοσης της... "ευφήμου μνείας"


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ