ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013
Προπέτασμα καπνού στην ανισόμετρη ανάπτυξη

Οι περιφερειακές και οι κοινωνικές ανισότητες είναι νομοτέλεια στην καπιταλιστική ΕΕ, σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση

Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, που θα φτάνει μέχρι την ανατροπή της
Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, που θα φτάνει μέχρι την ανατροπή της
Την πλήρη διαφωνία του ΚΚΕ με την «Πολιτική Συνοχής της ΕΕ μετά το 2013» κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης, στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε την περασμένη βδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην τοποθέτησή του, ο Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η πολιτική συνοχής της ΕΕ όχι μόνο δεν έχει μειώσει περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, αλλά έχει συμβάλει στην όξυνσή τους. Ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης στο καπιταλιστικό σύστημα είναι αδυσώπητος. Ιδίως σε περιόδους κρίσης, που οι αντιθέσεις οξύνονται ακόμα περισσότερο. Και δυστυχώς οι προβλέψεις για μετά το 2013 είναι ακόμα πιο δυσοίωνες για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών.

Παρατεταμένη υψηλή ανεργία, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και μοίρασμα της ανεργίας, συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων, κατεδάφιση του όποιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πολιτική συνοχής της ΕΕ αναλαμβάνει να εξωραΐσει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, να εξαγοράσει συνειδήσεις, να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και κυρίως να εξασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η επιδίωξη προσωρινής εξισορρόπησης αντιθέσεων μεταξύ τμημάτων της πλουτοκρατίας που ονομάζεται κίβδηλα "αλληλεγγύη", αντικαθίσταται πλέον από τον κανόνα του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς. Η προσέλκυση των ιδιωτικών κεφαλαίων, οι ΣΔΙΤ, η χρησιμοποίηση του δημόσιου χρήματος για τη γιγάντωση και τον πλουτισμό των μονοπωλιακών επιχειρήσεων βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της Πολιτικής Συνοχής που προσαρμόστηκε στην εξυπηρέτηση των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας σήμερα και σε αυτούς της συνέχισής της με τη "στρατηγική της ΕΕ για το 2020".

Αυτό απαιτεί νέες μορφές περιφερειακής και τοπικής διακυβέρνησης όπως προτείνουν στην Ελλάδα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, διευρυμένη και αμεσότερη παρέμβαση της ΕΕ στα περιφερειακά όργανα, διαφορετική εδαφική συνεργασία που θα υπερβαίνει και αυτά τα εθνικά σύνορα.

Οσο και αν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ προσπαθούν να κάνουν και άλλους συνενόχους στην πολιτική τους, εμπλέκοντας τα όργανα τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και μαζικούς φορείς, οι εργαζόμενοι δεν ξεγελιούνται. Τους καλούμε να απορρίψουν συνολικά αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, να την ανατρέψουν και να αντεπιτεθούν. Να παλέψουν για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία».

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ «HELIOS»
Πιο κοντά στη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος

Το πρόγραμμα είναι μέρος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τη δημιουργία «αντιπυραυλικής ασπίδας», με άμεση ελληνική εμπλοκή

Τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος και τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» υπηρετεί η εκτόξευση στις 18 Δεκέμβρη 2009 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, του στρατιωτικού δορυφόρου παρατήρησης Γης «HELIOS-IIB», ο οποίος τέθηκε σε ηλιοσύγχρονη πολική τροχιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, «το στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα HELIOS-II, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως και το σημαντικότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Βελγίου, Ισπανίας και Ιταλίας, ενώ η Γερμανία συμμετέχει στο πρόγραμμα με ειδικό καθεστώς ανταλλαγής εικόνων με τη Γαλλία, η οποία έχει την κύρια ευθύνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης της Γης που διαθέτουν δυνατότητες λήψης εικόνων ημέρα και νύκτα. Ο δορυφόρος «Helios-IIB» που εκτοξεύτηκε είναι ο δεύτερος της σειράς, ενώ βρίσκεται ήδη σε τροχιά από 18/12/04 ο πρώτος δορυφόρος «Helios-IIA».

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαιώνει τον επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα χαρακτήρα της όλης επιχείρησης. Οι δορυφορικές εικόνες HELIOS-II, επισημαίνεται, «αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τη λήψη απόφασης σε κυβερνητικό - πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, σε εθνική και παγκόσμια κλίμακα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης σε συνδυασμό με τη συνεχώς εξελισσόμενη αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη, την παγκοσμιοποίηση και ποικιλία των απειλών (...) Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τονιστεί η συμβολή της Ελλάδος στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας μέσω του προγράμματος HELIOS-II στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των χωρών HELIOS και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο σχεδιασμός είναι μακροπρόθεσμος και σαφώς συνδέεται με το πλέγμα στρατιωτικοποίησης του διαστήματος. Οπως σημειώνει το ΥΠΕΘΑ, «η Ελλάδα με την ίδια ομάδα χωρών συμμετέχει στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού δορυφορικού συστήματος MUSIS (MUltinational Space-based Imaging System). To πρόγραμμα MUSIS θεωρείται το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα παρατήρησης Γης από το διάστημα στην Ευρώπη και αποτελεί την εξέλιξη όλων των κορυφαίων υφισταμένων στρατιωτικών συστημάτων παρατήρησης Γης από το Διάστημα (Helios-ΙΙ, SarLupe - γερμανικό σύστημα RADAR, CosmosSkyMed - ιταλικό σύστημα RADAR) με επιχειρησιακή λειτουργία από το 2015 έως το 2030. Το πρόγραμμα MUSIS είναι παγκοσμίως πρωτοποριακό, διότι τα δεδομένα όλων αυτών των μελλοντικών συστημάτων θα προγραμματίζονται και θα συλλέγονται από έναν κοινό σταθμό εδάφους σε κάθε χώρα».

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Αντιδράσεις από συνέντευξη Βαρθολομαίου

Δηλώσεις και αντιδράσεις σε Αθήνα - Αγκυρα - ΗΠΑ, άμεσα συνδεδεμένες με τις κυοφορούμενες διευθετήσεις στην περιοχή, προκάλεσε η συνέντευξη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου στο αμερικανικό τηλεοπτική δίκτυο CBS. Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε προ εξαμήνου, αλλά μεταδόθηκε μόλις την Κυριακή, ενώ τα επίμαχα σημεία της διέρρευσαν νωρίτερα.

Μιλώντας στο αμερικάνικο δίκτυο και αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία αναφορικά με τα δικαιώματα του Πατριαρχείου, ο πατριάρχης έκανε λόγο για «καθημερινή σταύρωση». Επέκρινε τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Πατριαρχείο, αναφέροντας ότι «στην Τουρκία μάς αντιμετωπίζουν ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες». Είπε ακόμα ότι το Πατριαρχείο δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την έδρα του «ακόμη και αν ορισμένες φορές αισθανόμαστε εσταυρωμένοι».

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, ο οποίος σχολίασε ότι «στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει» και «δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».

Τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σχολίασε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας, ο οποίος υπενθύμισε ότι στις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση περιλαμβάνεται ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων. Τη συμπαράστασή του στον Πατριάρχη εξέφρασε με δήλωσή του και ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Στο ίδιο πνεύμα, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας, με επιστολές τους στον Αμερικανό Πρόεδρο Μ. Ομπάμα, στον αντιπρόεδρο και την ηγεσία του αμερικανικού κογκρέσου, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και ζητούν να προστατευθεί ο πατριάρχης μετά την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, καθώς και κινήσεων ακροδεξιών κύκλων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικοποίηση των συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΓΕΝΕΥΗ.--

Την απόφασή τους για εντατικοποίηση των συνομιλιών επαναβεβαίωσαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν παρουσία του Συντονιστή Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ Γιάσε Σάμπρα. Οι επόμενες συναντήσεις που έχουν προγραμματισθεί για τις 11, 12, 13, 18, 19 και 20 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του γγ των ΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν και όχι στις οικίες τους. Στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Σε αυτές τις συναντήσεις οι ηγέτες θα στοχεύουν σε περισσότερες συγκλίσεις στη διακυβέρνηση, το διαμοιρασμό των εξουσιών, την οικονομία και θέματα ΕΕ. Θα συνεχίσουν επίσης τη συζήτησή τους για το περιουσιακό».

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες άνοιξε χτες ακόμα ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο για την Τουρκία με θέμα το περιβάλλον, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου να επαναλαμβάνει την «έντονη απογοήτευσή» του για τις προσπάθειες της Λευκωσίας να μπλοκάρει μονομερώς τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο Α. Νταβούτογλου επέμεινε στη λύση της συνομοσπονδίας δύο κρατών, ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέπει την «κατάχρηση από ένα κράτος - μέλος τέτοιων ζητημάτων, ήσσονος σημασίας, τη στιγμή που η πλειονότητα των κρατών - μελών της ΕΕ βλέπει θετικά τη στρατηγική σημασία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ