Κατέθεσε στους αστυνομικούς ο δημοσιογράφος - δεν αναγνώρισε τους δράστες
ICON |
Στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς ανέφερε - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά χωρίς, όμως, να μπορεί να προσδιορίσει από πού προήλθε το χτύπημα σε βάρος του. Δεν αναγνώρισε κανέναν από τους δράστες, από τους οποίους ο ένας ήταν ακάλυπτος, ενώ κανένας μάρτυρας δεν μπόρεσε να πει με σιγουριά με ποιο τρόπο έφυγαν από το σημείο της επίθεσης. Σύμφωνα με όσα είπε στους αστυνομικούς, άκουσε κάποιον που βρίσκονταν πίσω του να φωνάζει το όνομά του και την ώρα που γύριζε να δει ποιος ήταν, τον χτύπησαν.
Την επίθεση ενάντια στο δημοσιογράφο καταδίκασαν η κυβέρνηση, τα κόμματα και όλες οι δημοσιογραφικές οργανώσεις.
Χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίασης της Ολομέλειας προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών, την επίθεση καταδίκασαν ο πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Αναφερόμενη στο θέμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε: «Δυστυχώς στις μέρες μας ο αθλητισμός, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκόσμια, ασκεί μια σοβαρή αρνητική ιδεολογική επίδραση, καθώς είναι ουσιαστικά και σε βάθος συνδεδεμένος με το κέρδος, που αποτελεί το έδαφος για την καλλιέργεια του παθολογικού ανταγωνισμού. Εκεί κατά τη γνώμη μας πρέπει να ενταχθούν τα ρατσιστικά φαινόμενα που γνωρίσαμε στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. Και αν θέλετε εκεί, όχι μόνο εμείς, αλλά και όσοι μίλησαν χτες, εντάσσουν την άδικη δολοφονική επίθεση κατά δημοσιογράφου, που δεν αρκεί να την καταδικάζουμε, αλλά πρέπει να δούμε τα αίτια που τη γέννησαν. Και δυστυχώς άλλοι ανοιχτά, άλλοι εμμέσως, δεν είναι τυχαίο ότι και εδώ αυτό συζητούμε, αναφέρθηκαν στην οσμή αθλητικών σκανδάλων και σχετικών αποκαλύψεων. Δε θα ήθελα να σταθώ πιο αναλυτικά σ' αυτά τα ζητήματα και δε θα ήθελα να χαλάσω τη χαρά των αθλητών και των αθλητριών που συνέβαλαν με τις επιδόσεις τους. Αλλωστε τα προβλήματα της εμπορευματοποίησης και της αλλοίωσης της αποστολής του αθλητισμού είναι πολύ βαθύτερα».
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τον αποτροπιασμό του «για την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Φ. Συρίγου, ενός ανθρώπου που ανήκει στη μεγάλη, στην ευρύτερη αθλητική οικογένεια». Καταδικάζουμε, είπε, «με τον ποιο έντονο τρόπο μια επίθεση που στρέφεται εναντίον της ελεύθερης φωνή,ς της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης δημοσιογραφικής έρευνας».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη συμπαράσταση «στον άνθρωπο Φ. Συρίγο, τη συμπαράσταση στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας, την υποστήριξη στο δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης, που αποτελεί θεμέλιο για τη δημοκρατία».
Ο Ν. Κωνσταντόπουλος από το ΣΥΝ καταδικάζοντας την επίθεση είπε ότι «όλοι πρέπει να προβληματιστούμε συστηματικά και να απαντήσουμε δραστικά στο ερώτημα: ποια κυκλώματα κάνουν επίδειξη δολοφονικής δύναμης στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι».
«Παρότι δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τις συνθήκες και την αιτία της επίθεσης κατά του δημοσιογράφου Φ. Συρίγου, καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια», δήλωσε στο «Ρ» ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας. Φαίνεται ότι έχουμε νέες μορφές και φαινόμενα στην αντιπαράθεση συμφερόντων. Τα τεράστια συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά, που αναπτύσσονται στο χώρο του αθλητισμού, δε διστάζουν μπροστά σε τίποτε, προκειμένου να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους. Οι ευθύνες όσων παρέδωσαν στα μεγάλα μονοπώλια και τον ανελέητο ανταγωνισμό τους το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και συνολικά τον αθλητισμό, είναι τεράστιες. Τα ψελλίσματα και οι κινήσεις περί εξυγίανσης στο χώρο του αθλητισμού και απόδοσης δικαιοσύνης, σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στην κατάσταση. Απαιτείται άμεση διαλεύκανση από την πλευρά του κράτους. Ο λαός μας, ο κόσμος του αθλητισμού, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δυναμώσουν τον αγώνα ώστε ο αθλητισμός, η φυσική αγωγή, να είναι υπόθεση του κράτους, έξω από το ιδιωτικό κεφάλαιο».
Το «θέμα των Τσάμηδων», που έθεσε ο Αλβανός Πρόεδρος, συνέχισε να ρίχνει τη σκιά του και στις επαφές που είχε χτες ο Κ. Στεφανόπουλος στα Τίρανα.
Αν και δεν ετέθη εκ νέου από τον Αλβανό πρωθυπουργό Φ. Νάνο και τον Σ. Μπερίσα με τους οποίους συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο και οι δύο πολιτικοί της γειτονικής χώρας απέφυγαν να δηλώσουν ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε για το θέμα ο Φ. Νάνο προτίμησε να μην απαντήσει, αναφερόμενος στη...«σημαντική ώθηση» που θα δώσει στις διμερείς σχέσεις η επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου, ενώ ο Σ. Μπερίσα μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Στεφανόπουλο, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι συμφώνησαν ότι «όλα τα προβλήματα στις ιδιοκτησίες στις δύο πλευρές να αντιμετωπιστούν με βάση τις νομικές διαδικασίες που υπογράψαμε μαζί».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ημίωρη συνάντηση των Στεφανόπουλου - Νάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θέματα, όπως οι Τσάμηδες κ.ά. ανάγονται στην ιστορία και πρέπει να σταματήσουν να απασχολούν τους πολιτικούς, χρέος των οποίων είναι να σχεδιάζουν το μέλλον. Ταυτόχρονα, ο Κ. Στεφανόπουλος έθεσε στους Νάνο και Μπερίσα το θέμα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στο νότο, τονίζοντας πως πρέπει να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο των Τιράνων, ο Κ.Στεφανόπουλος παρατήρησε επίσης ότι «για πρώτη φορά έθεσε με τέτοια ένταση» ο Αλβανός Πρόεδρος Αλ. Μοϊσίου θέμα Τσάμηδων, αναφέροντας από την ελληνική ιστορία το παράδειγμα των γερμανικών αποζημιώσεων από τις οποίες, όπως είπε, η Ελλάδα παραιτήθηκε χάριν του συμφέροντος της χώρας και των καλών της σχέσεων της με τη Γερμανία.
Ο αλβανικός Τύπος έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου με έμφαση βεβαίως στα όσα είπε για τους Τσάμηδες. Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών λεγόταν χτες ανεπίσημα ότι το «θέμα Τσάμηδων» τίθεται παραδοσιακά από την αλβανική πολιτική ηγεσία κατά τις επισκέψεις κορυφαίων Ελλήνων αξιωματούχων στην Αλβανία. Δε θα μπορούσε, σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, να μην τεθεί και τώρα, δεδομένου ότι τα σωματεία των περίπου εκατό χιλιάδων Τσάμηδων της Αλβανίας διαθέτουν σημαντική οικονομική και πολιτική επιρροή, η οποία δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη από τα κόμματα και τις ηγεσίες, καθώς την άνοιξη επίκεινται βουλευτικές εκλογές.
Ο Κ. Στεφανόπουλος θα συνεχίσει σήμερα την περιοδεία του σε χωριά της ελληνικής μειονότητας.
Επικριτικός ως προς τη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΝ, εμφανίστηκε χτες ο Φώτης Κουβέλης, μία μέρα μετά την επιστολή του προς τα όργανα του κόμματος με την οποία γνωστοποιούσε την απόφασή του να μη θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Τα όσα είπε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επιβεβαιώνουν πως η ηγεσία του Συνασπισμού αντιμετωπίζει το επικείμενο Συνέδριο ως ευκαιρία διαμοιράσματος της εσωκομματικής εξουσίας. Ως προς αυτό συνηγορεί και η απουσία προσυνεδριακού διαλόγου.
Συγκεκριμένα, ο Φ. Κουβέλης ερωτώμενος γιατί δε θα είναι υποψήφιος ανέφερε: «Διότι η διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων προέδρων του Συνασπισμού μαρτυρά εγκλωβισμό αυτών των υποψηφιοτήτων στα όρια συγκεκριμένων τάσεων. Εγώ δε θέλω να είμαι υποψήφιος πρόεδρος, ούτε πρόεδρος τάσης. Εκανα προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία σύνθεση, αλλά δεν το κατάφερα. Από εκεί και πέρα, με βάση την παραδοχή του ότι θα ήμουν κι εγώ μέρος του προβλήματος (...) έκανα αυτή τη δήλωση».
Ο Φ. Κουβέλης παρότρυνε εμμέσως πλην σαφώς τα μέλη του ΣΥΝ να διαφυλάξουν την πορεία του κόμματος, λέγοντας ότι ο ίδιος προσβλέπει στη συλλογικότητα των μελών του κόμματος που αποτελούν και την εγγύηση για την πορεία του. Τέλος, κράτησε κλειστά τα χαρτιά ως προς το ποιον θα υποστηρίξει ο ίδιος, λέγοντας «δεν εμπλέκομαι στην ονοματολογία των ημερών που ίσως είναι και ονοματολογία τελική του συνεδρίου. Θα δώσω τη μάχη για ένα κόμμα ανοιχτό, δε θα ομφαλοσκοπεί και δε θα συζητά κεκλεισμένων των θυρών».