ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ»
Προβλέπει την εμπλοκή και της Ελλάδας σε «βαλκανική σύρραξη»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Η αυλαία έχει ήδη ανοίξει για την επόμενη πράξη στα Βαλκάνια: η μάχη για μία Μεγάλη Αλβανία. Το χειρότερο σενάριο αυτού του πολέμου θα μπορούσε να εμπλέξει και να σύρει σ' αυτή τη σύγκρουση ακόμη και την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία», παρατηρεί σε κύριο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα «ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ» (15 Απρίλη 2001), με τον τίτλο «Ανάπαυλα στο δράμα των Βαλκανίων». Το άρθρο, που γράφηκε με αφορμή την «προσωρινή», όπως τη χαρακτηρίζει, εκτόνωση της έντασης που επικρατούσε στην περιοχή των Βαλκανίων, όταν πριν μιάμιση βδομάδα μετέβη στην περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, εξηγεί την εμπλοκή της Ελλάδας και των γειτόνων της σε μία ευρύτερη βαλκανική σύρραξη, προτείνοντας την άμεση έναρξη «συλλογικών» και συγχρονισμένων προσπαθειών για διαπραγματεύσεις που θα διευθετούν συνολικά τα ζητήματα της περιοχής...

Η συντάκτης του άρθρου, Λουίζ Μπράνσον, εξηγεί τη θέση της, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στους πρόσφατους πολέμους (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο) στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα σε ζητήματα που θέτουν γείτονες της ΠΓΔΜ, γράφοντας: «Οι Ελληνες αρνούνται να αναγνωρίσουν το όνομα "Μακεδονία". Λένε πως ανήκει στη βόρεια επαρχία, που ονομάστηκε από το Φίλιππο το Β` της Μακεδονίας. Οι Βούλγαροι, από ανατολάς, λένε πως οι Μακεδόνες έκλεψαν τη γλώσσα τους και πως είναι στην πραγματικότητα Βούλγαροι. Οι Σέρβοι αποκαλούν τους Μακεδόνες νότιους Σέρβους. Ενας Ελληνας διπλωμάτης μου είπε πως η γαλλική λέξη για μία φρουτοσαλάτα είναι "μακεδονική"... Αυτό ακριβώς, μου είπε, είναι οι Μακεδόνες...». Σε άλλο σημείο η συντάκτης του άρθρου παραθέτει την προ ετών πρόταση περί ομοσπονδίας Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας, που είχε κάνει στην Αθήνα ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λέγοντας πως στην ουσία είχε προτείνει το μεταξύ τους μοίρασμα της «Μακεδονίας». Η αρθρογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη μάλιστα δηλώσεις Ελληνα ακαδημαϊκού, γράφει πως η Ελλάδα τότε «συγκρατήθηκε» λόγω των δεσμεύσεών της και της ένταξής της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ(!)...

Ακολούθως, η Μπράνσον επικεντρώνεται στην ακόλουθη θεωρία: «Εάν η μάχη για τη Μεγάλη Αλβανία αρχίζει στο Κοσσυφοπέδιο, τη δυτική Μακεδονία και την Αλβανία, η Ελλάδα θα μπορούσε να συρθεί, επικαλούμενη την ασφάλεια των βόρειων συνόρων της. Τα βιβλία της Ιστορίας μία μέρα θα μπορούσαν να καταγράψουν την αντίδραση - ντόμινο που συνέβη αμέσως μετά: Πώς η Τουρκία, παλιός εχθρός της Ελλάδας, μπήκε στο χορό για να σταματήσει την Ελλάδα. Πώς ανησυχίες γειτόνων για την ασφάλεια των δικών τους συνόρων δικαιολόγησαν στρατιωτική δράση από τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Πώς το μικρό Μαυροβούνιο είδε τον πόλεμο ως μία ευκαιρία για να δοκιμάσει μία γρήγορη έξοδο από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Πώς οι Σέρβοι και οι Κροάτες της Βοσνίας ενθαρρύνθηκαν τότε να αναβιώσουν τον αγώνα τους, για να γίνουν μέρος μίας Μεγαλύτερης Σερβίας ή μίας Μεγαλύτερης Κροατίας. Και τελικώς πώς οι Ρώσοι "έσφιξαν τους μύες" προς την πλευρά των ομόθρησκών τους, ορθόδοξων Σέρβων και Μακεδόνων Σλάβων». Και το επιμύθιο του άρθρου:«Οι κίνδυνοι (μίας γενικευμένης βαλκανικής σύρραξης) παραμένουν... Θα ήταν καλύτερα και προσφορότερο να καταβληθεί μία συγχρονισμένη προσπάθεια διαπραγματεύσεων για μία άμεση συνολική περιφερειακή διευθέτηση (των ζητημάτων)»...

ΡΩΣΙΑ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αρωμα Μαυροβουνίου στη συνάντηση Ζίζιτς - Ιβάνοφ

Από προεκλογική συγκέντρωση στο Μαυροβούνιο

Associated Press

Από προεκλογική συγκέντρωση στο Μαυροβούνιο
ΜΟΣΧΑ.-

Ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός, Ζόραν Ζίζιτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ συναντήθηκαν χτες στη Μόσχα και συζήτησαν τους κινδύνους που ελλοχεύει μία ενδεχόμενη απόσχιση του Μαυροβουνίου...

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες στη Μόσχα ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων γι' αυτή την Κυριακή, γενικών εκλογών στο Μαυροβούνιο, επικεντρώθηκε, όπως αναμενόταν στις ευρύτερες επιπτώσεις από την «ανεξαρτητοποίηση» της Ποντγκόριτσα. Γι' αυτό και ο Ζίζιτς δήλωσε πως μία πιθανή αποχώρηση του Μαυροβουνίου «θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, μία σοβαρή πολιτική κρίση... που θα μπορούσε ακόμη και να εξαφανίσει τα Βαλκάνια από τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης». Ο Ιβάνοφ από την πλευρά του φάνηκε να αναγνωρίζει τέτοιους κινδύνους υπενθυμίζοντας - και συνιστώντας άραγε ψυχραιμία; - την πρόσφατη απόφαση της Ομάδας Επαφής για το γιουγκοσλαβικό που υποστήριζε ένα «δημοκρατικό Μαυροβούνιο που θα αποτελεί τμήμα μίας δημοκρατικής Γιουγκοσλαβίας». «Αυτή η απόφαση εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιβάνοφ μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ζίζιτς.

Ο Ιβάνοφ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο των γιουγκοσλαβικών αρχών για τα μέτρα που έλαβαν «ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα» και κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Κοστούνιτσα δήλωσε πως οι προτάσεις του τελευταίου για «βελτίωση των σχέσεων εντός της ομοσπονδίας ανοίγουν το δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων».

Διαδηλωτές κατά της ανεξαρτησίας...

Διαδήλωση κατά της αποχώρησης του Μαυροβουνίου από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας πραγματοποίησαν αργά προχτές βράδυ στην Ποντγκόριτσα χιλιάδες άτομα ενόψει των γενικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περίπου 10.000 υποστηριχτές του τρικομματικού αντιπολιτευόμενου εκλογικού συνασπισμού «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία», κάλεσαν τις αρχές του Μαυροβουνίου να σταματήσουν τα σχέδια για απόσχιση της Ποντγκόριτσα από την Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα, ο επικεφαλής του εκλογικού μπλοκ που υποστηρίζει την παραμονή του Μαυροβουνίου στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Μπρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, εξέφρασε σε ομιλία του την αισιοδοξία του για τη νίκη της παράταξής του στις εκλογές της Κυριακής, προσθέτοντας μάλιστα ότι στο δημοψήφισμα που προτείνει ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς αντιτάσσει την επανέναρξη του διαλόγου «με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Σερβίας για το μέλλον του κοινού γιουγκοσλαβικού κράτους».

ΙΝΔΙΑ - ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Αιματηρές συνοριακές συγκρούσεις

ΝΤΑΚΑ -ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Τουλάχιστον 18 νεκροί - 16 μέλη της Δύναμης Συνοριακών Φρουρών (BSF) της Ινδίας και 2 άνδρες των Τυφεκιοφόρων του Μπανγκλαντές (BDR)- είναι το αποτέλεσμα δύο ημερών σκληρών συγκρούσεων στη βόρεια μεθοριακή γραμμή του Κουριγκράμ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Μπανγκλαντές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς».

Η συνοριακή γραμμή - συνολικού μήκους 4.000 χιλιομέτρων - Ινδίας και Μπανγκλαντές παραμένει ασαφής και αίτιο διαρκών εντάσεων από το 1947 ήδη και το θέμα έμεινε εκκρεμές μετά την ανεξαρτητοποίηση από το Πακιστάν και την ίδρυση του κράτους του Μπανγκλαντές (1971). Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ΒΒC, η Ινδία έκανε λόγο περί «εισβολής» και «απρόκλητης επίθεσης» των τυφεκιοφόρων του Μπανγκλαντές, σε χωριό το οποίο είναι διαφιλονικούμενο. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 Ινδούς συνοριακούς φρουρούς ομήρους.

Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται η χειρότερη στην ιστορία των δύο χωρών, που, παρά τις πολλές και σημαντικές διαφορές τους, διατηρούν παραδοσιακά καλές διπλωματικές σχέσεις. Η ινδική κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ κάλεσε τον πρεσβευτή του Μπανγκλαντές και του επέδωσε διαμαρτυρία, ενώ και η Ντάκα ετοίμαζε, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», την επίδοση νότας διαμαρτυρίας.

Το Μπανγκλαντές κατηγορεί τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις ότι σφυροκοπούν με πυροβολικό την περιοχή που χωρίζει το έδαφός του από το έδαφος της ινδικής επαρχίας Ασαμ, προκαλώντας προσφυγικό κύμα. Η κατάσταση, λένε ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, μοιάζει «εμπόλεμη».

Ινδικός δορυφόρος

Πειραματικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο έθεσε χτες σε τροχιά η Ινδία, σε μια προσπάθεια να καταστεί «διαστημική δύναμη», συναγωνιζόμενη τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα σ' αυτό το πεδίο, όπως σημειώνουν παρατηρητές. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Βάτζπαϊ πραγματοποίησε μάλιστα τηλεοπτικό διάγγελμα σε εθνικό δίκτυο για να «συγχαρεί» τους επιστήμονες για το (πανάκριβο, παρεμπιπτόντως) επίτευγμά τους.

Εκρηξη βόμβας στην Πρίστινα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων προκάλεσε έκρηξη βόμβας σε «παγιδευμένο» αυτοκίνητο χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.

Ανδρες της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και της πολυεθνικής δύναμης «KFOR» απέκλεισαν για ώρες τον τόπο της έκρηξης και εκκένωσαν τα γειτονικά κτίρια, σε ορισμένα από τα οποία έσπασαν τζάμια. Ο ταγματάρχης Αξελ Γιάντεσεκ της KFOR δήλωσε άγνοια για το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού, περιοριζόμενος να ανακοινώσει τη διενέργεια έρευνας από ομάδα Βρετανών πυροτεχνουργών.

ΠΑΝΑΜΑΣ- ΚΟΥΒΑ
«Οχι» στην έκδοση των επίδοξων δολοφόνων του Κάστρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-

Καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση του Παναμά να απαντήσει θετικά στο επίσημο αίτημα της Κούβας και να εκδώσει τους τέσσερις άνδρες που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, προκειμένου να δικαστούν, όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της παναμέζικης κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη το μεσημέρι, τοπική ώρα.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Παναμά αφορά στην υπόθεση της σύλληψης των τεσσάρων Κουβανών στην καταγωγή, που είχαν συλληφθεί το Νοέμβρη του 2000, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Ιβηρο-Αμερικανικής συνόδου κορυφής που διεξαγόταν στην Πόλη του Παναμά και στην οποία συμμετείχε ο Κουβανός ηγέτης. Η σύλληψη έγινε μετά την αποκάλυψη που έκανε κατά την έναρξη της Συνόδου ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο. Μεταξύ των τεσσάρων είναι και ο Λουίς Ποσάδα Καρίγες, ο οποίος θεωρείται ύποπτος και για τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί σε ξενοδοχεία της Κούβας το καλοκαίρι του 1997. Η κυβέρνηση της Κούβας είχε υποσχεθεί ότι δε θα επιδίωκε να καταδικάσει τον Καρίγες στην εσχάτη των ποινών αν γινόταν δεκτό το αίτημά της για την έκδοσή του στην Κούβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ