Σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του στις Βρυξέλλες μίλησε χτες ο Κ. Καραμανλής
Το μήνυμα αυτό έστειλε εκ νέου ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες σε συγκέντρωση οπαδών της ΝΔ στις Βρυξέλλες: «Είναι αυτονόητο ότι οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες πολιτικές, έκτακτα μέτρα. Απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Απαιτούν, πάνω απ' όλα, από τις πολιτικές ηγεσίες να μιλούν με ειλικρίνεια στους πολίτες. Να σχεδιάζουν, να αποφασίζουν και, βέβαια, να εφαρμόζουν τις αναγκαίες δύσκολες πολιτικές, χωρίς μισόλογα, χωρίς καθυστερήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Στη βάση αυτή πρόβαλε το γνωστό ψευδοδίλημμα των εκλογών - «σε αυτές τις εκλογές η επιλογή είναι ανάμεσα στην αλήθεια και το λαϊκισμό, ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα» είπε.
Υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα προεκλογική τακτική, ότι δηλαδή μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και εξήγγειλε συγκεκριμένα (αντιλαϊκά) μέτρα, αν και αποφεύγει στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του να τα επαναλαμβάνει από το μπαλκόνι. Προτιμά να προβάλλει ιδιαίτερα την «αναγκαιότητα» για τη λήψη των νέων μέτρων, παραμένοντας ωστόσο σε γενικόλογο επίπεδο. «Θέλω να σας πω ότι μπροστά στην κρισιμότητα των περιστάσεων δε μοίρασα και δε μοιράζω υποσχέσεις. Προτείνουμε δύσκολες, αλλά απόλυτα αναγκαίες πολιτικές για τα επόμενα δύο χρόνια. Προτείνουμε πολιτικές, που μπορούν να βγάλουν την πατρίδα μας από τη διεθνή κρίση, όσο το δυνατό πιο αλώβητη», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τους οπαδούς να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν.
Το «πνεύμα» της προεκλογικής τακτικής απέδωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, υποστηρίζοντας ότι είναι «παλιομοδίτικη αντίληψη και ξύλινη λογική να λαμβάνουν υπόψη τους τα κόμματα το πολιτικό κόστος». Στην ίδια κατεύθυνση ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι «η ΝΔ είχε το θάρρος να τα πει και να τα ονοματίσει προεκλογικά. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτό το θάρρος. Δεν έχει πρόγραμμα, κινείται μέσα στα πλαίσια των παροχών και αυτό πρέπει να το σκεφτεί ο ελληνικός λαός».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός βρέθηκε χτες στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στην έκτακτη Σύνοδο των 27 ηγετών της ΕΕ. Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εξόδου από την κρίση, που περνάει μέσα από τη διάλυση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Αν και η συνάντηση έγινε προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή θέση των 27 ενόψει της Συνόδου της «G20» στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτέμβρη, για τη δήθεν «μεταρρύθμιση» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να προληφθούν μελλοντικές κρίσεις, ωστόσο στο τραπέζι βρέθηκε το ευρω-σχέδιο για την έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.
Στην πρόσκληση του προεδρεύοντος Σουηδού πρωθυπουργού αναφερόταν ότι οι συζητήσεις στη διάρκεια του χτεσινοβραδινού δείπνου επρόκειτο να επικεντρωθούν ιδιαίτερα «στα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης, το σχεδιασμό των μελλοντικών στρατηγικών εξόδου, τα μελλοντικά μοντέλα ανάπτυξης, την υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά, καθώς και των αμοιβών σε πρακτικές των τραπεζών, της απασχόλησης, την ενίσχυση και τη μεταρρύθμιση σε διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, το παγκόσμιο εμπόριο και τη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος». Παράλληλα θα εξεταζόταν αν θα πρέπει να αρχίσουν να καταργούν σταδιακά τα «μέτρα στήριξης της οικονομίας» (σ.σ. των μονοπωλίων), αν και οι περισσότερες κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια κίνηση. Μάλιστα στο προσχέδιο της Συνόδου υπογραμμίζεται ότι η κρατική «χείρα βοηθείας» στις οικονομίες του πλανήτη εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.
Στη ΓΑΔΑ επέλεξε να περιοδεύσει χτες ο Γ. Καρατζαφέρης
«Ησυχία, τάξη κι ασφάλεια», σ' αυτές τις λέξεις συμπυκνώνεται το όραμα του ΛΑ.Ο.Σ. και του προέδρου του Γ. Καρατζαφέρη, που χτες απέδωσε τιμές στην Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο περιοδείας του στη ΓΑΔΑ, ως τον μηχανισμό εκείνο που μπορεί να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» καθ' άπασα την Επικράτεια, καθώς, όπως είπε, «είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για κοινωνική ειρήνη»!
Ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως το κόμμα του «αγαπά και τιμά την Αστυνομία», η οποία, όπως είπε, χρήζει υπεράσπισης απ' τις επιθέσεις που δέχεται, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις στοχευμένες κατασταλτικές επιθέσεις σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος, καθώς και το γεγονός ότι ο προσανατολισμός της αστυνομίας, με πολιτική ευθύνη, είναι σταθερός και καθαρός στο χτύπημα των εργατικών αγώνων. Αλλωστε, είναι απολύτως σαφές ότι η έκκλησή του προς την Αστυνομία να «προφυλάξει την κοινωνική ειρήνη» και προς όλους τους υπόλοιπους «να την αφήσουν ήσυχη», παραπέμπει στο αίτημα να αναλάβουν οι δυνάμεις καταστολής πιο ενεργό ρόλο στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος με οποιοδήποτε, κατασκευασμένο ή μη, πρόσχημα. Οπως σαφέστατη και η τοποθέτησή του πως «αν η αστυνομία είναι καλά, είναι καλά και η κοινωνία (...) πιστεύουμε ότι είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για κοινωνική ειρήνη».
Σε συνέντευξή του χτες στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά, ο Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη ΝΔ, εμφανίστηκε περίπου δικαιωμένος απ' τις εξελίξεις, αφού, όπως είπε, είχε προειδοποιήσει τον Κ. Καραμανλή με τη φράση «όπως το πηγαίνεις το πράγμα με τα καμώματά σου, ο επόμενος πρωθυπουργός σε λίγους μήνες θα λέγεται Παπανδρέου», τον είχε προτρέψει να «ρωτήσει τη βάση της ΝΔ αν θέλει Παπανδρέου ή εάν θέλει Καραμανλή - Καρατζαφέρη» και τον είχε καλέσει «να το περπατήσουμε μαζί το πράγμα». Οπως είπε, παράγοντες της ΝΔ, προκειμένου να υπηρετήσουν προσωπικές τους στρατηγικές και σκοπιμότητες, δεν επέτρεψαν να προχωρήσει το «συνοικέσιο».
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Επιτάχυνση του ρυθμού των απευθείας διαπραγματεύσεων αποφάσισαν χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι κατά τις συνομιλίες τους συνέχισαν τη συζήτηση για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.
Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφάσισαν να συναντηθούν στις 7, 8, 14 και 15 Οκτώβρη, με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ να χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ιδιαίτερα θετική. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη συνάντηση, ο Τ. Ζεριχούν ανέφερε ότι θα συναντηθούν οι σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες των δύο ηγετών σχετικά με το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, σε μια προσπάθεια «να σμικρύνουν τις διαφορές ή να εξεύρουν ιδέες γεφύρωσής τους». Ο Κύπριος Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι οι νέες προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς επί της εκτελεστικής εξουσίας, μπορούν να χαρακτηρισθούν «βελτιωμένες», σημειώνοντας ότι «υπάρχει μετακίνηση από την τουρκική πλευρά» στο συγκεκριμένο θέμα.