Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» εκεί που ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική
Ο κοινοτάρχης, Γ. Ηλίας, μας λέει ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της φωτιάς στο πρώτο στάδιο |
Η ρεματιά του Βαρνάβα, έξω από την κοινότητα, άλλοτε απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που οι ντόπιοι την έλεγαν τα «Τέμπη της Αττικής», με τα εκατοντάδες πλατάνια της, είναι βαθιά πληγωμένη. Τα αιωνόβια δέντρα προσπάθησαν να αντισταθούν - και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις τα κατάφεραν - αλλά παντού τριγύρω κυριαρχούν το μαύρο και η απόλυτη καταστροφή. Η γη ακόμα καπνίζει και οι ξύλινες κολόνες του ηλεκτρικού ρεύματος και των τηλεπικοινωνιών κείτονται στο πλάι του δρόμου.
Πλησιάζοντας προς το χωριό η ανάσα κυριολεκτικά κόβεται. Τα πνευμόνια του επισκέπτη ζορίζονται, αφού ό,τι δέντρο υπήρχε στην περιοχή, κυρίως πεύκα, πουρνάρια αλλά και καρποφόρα, έχει γίνει στάχτη. Στέκουν τα κουφάρια ψηλών πεύκων αλλά και μικρότερων, δύο και τριών μέτρων, ενδεικτικά σημάδια παλαιότερης φυσικής αναγέννησης από τις παλιότερες πυρκαγιές στην περιοχή, η οποία έχει χτυπηθεί τουλάχιστον 4 φορές τα τελευταία χρόνια.
Η αλληλεγγύη είναι αρετή του λαού που ανταποδίδεται. Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη χώρα μας παρέδωσαν βοήθεια στην κοινότητα Βαρνάβα |
Φτάνοντας στο κοινοτικό κατάστημα συναντάμε πρόσωπα κουρασμένα από τη μεγάλη μάχη αλλά οργισμένα και αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα για να παραμείνουν στον τόπο τους, αποφασισμένα να διεκδικήσουν τη ζωή τους και να μην κάνουν ρούπι πίσω από όσα δικαιούνται και τους στερεί ένα εχθρικό, επιλεκτικά «ανίκανο», όταν πρόκειται για τα λαϊκά συμφέροντα, κράτος.
Μας υποδέχονται ο Σπύρος Ηλίας, παλιός κοινοτάρχης και τώρα δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα, και ο τωρινός κοινοτάρχης, Γιώργος Ηλίας, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με μεγάλη εκτίμηση στον λαϊκό κόσμο της περιοχής. Η κοινότητα έχει γίνει το επιτελείο αγώνα και αλληλεγγύης σε όσους συγχωριανούς το έχουν ανάγκη. Νέες κοπέλες του χωριού μάς καλωσορίζουν, μας προσφέρουν ένα νερό. Παντού στον χώρο, νερά, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης. Ολα προσφορά των κατοίκων, αλλά και ανθρώπων από άλλες περιοχές της Αττικής. Ξεχωρίζουμε την προσφορά πολλών μπουκαλιών νερών από την Παλαιστινιακή Παροικία της Αθήνας. Οσο είμαστε εκεί φτάνουν προμήθειες, ένας νέος φέρνει μια τσάντα με χυμούς και άλλη μια με παιδικά ρουχαλάκια. Την προηγούμενη, μας έλεγαν οι συνομιλητές μας, ήρθε μια οικογένεια από το Μάτι, που έζησε την ίδια κόλαση το 2018, και έφερε από το υστέρημά της μερικές προμήθειες. Η λαϊκή αλληλεγγύη είναι πραγματικά συγκινητική και το πραγματικό φως αισιοδοξίας μέσα στη μαυρίλα που προκάλεσε για άλλη μια φορά η κρατική αδιαφορία.
Με την κα Παναγιώτα που έζησε τον πύρινο εφιάλτη |
Ολικά κατεστραμμένο σπίτι στην περιοχή Μορτίρι |
Συμπληρώνει ότι είναι ενδεικτικός και ο τρόπος που γίνεται η καταγραφή των ζημιών των σπιτιών την επόμενη μέρα της καταστροφής από τα αρμόδια κρατικά συνεργεία. «Βλέπουμε μια βιασύνη και προχειρότητα, που προφανώς επιχειρεί να υποβαθμίσει τις ζημιές, ώστε και οι όποιες αποζημιώσεις να είναι περιορισμένες. Στην κοινότητα έχουμε περίπου 50 σπίτια με ζημιές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, ανάμεσά τους κάπου 10 κατεστραμμένα ολοσχερώς. Στα σπίτια με ζημιές ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα, κατεστραμμένες υποδομές που στοιχίζουν αρκετά για να αποκατασταθούν».
Αλλο ένα φτωχικό σπίτι στον Βαρνάβα που έγινε στάχτη |
Οπως μας είπαν και κάτοικοι που συγκεντρώνονται στην κοινότητα, υπάρχουν προβλήματα και στον σκελετό σε σπίτια και κατεστραμμένες μονώσεις από το μεγάλο θερμικό φορτίο. Επίσης, 4 μέρες μετά την καταστροφή υπάρχουν κάποιες περιοχές του χωριού που ακόμα δεν έχουν νερό. «Μας έκαψαν. Γιατί ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν πήραν μέτρα για τα αντλιοστάσια που χρόνια ζητάμε. Δεν πάει άλλο, πρέπει να πιέσουμε», ήταν η οργισμένη κραυγή τους.
Κατεστραμμένα τα λάστιχα, εργαλεία της δουλειάς |
Στην περιοχή Κέπεζα, η κυρία Παναγιώτα Τσιμίνη μάς περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε με τον σύζυγό της όταν οι πύρινες γλώσσες έφτασαν στο σπιτικό τους. Το σπίτι σώθηκε από την υπεράνθρωπη προσπάθεια του συζύγου και των πυροσβεστών που ήρθαν αργότερα. Μετά την καταστροφή χαρακτηρίστηκε από τα συνεργεία που πέρασαν «πράσινο», ωστόσο έχουν σπάσει τα τζάμια και η φωτιά προκάλεσε ζημιές και στο εσωτερικό, ένας καυστήρας που ήταν στο εξωτερικό μέρος καταστράφηκε, κάποια οικόσιτα ζώα δεν άντεξαν, είδαμε και εμείς ένα πληγωμένο κατσικάκι που επέζησε. «Παρότι προειδοποιούσαμε και η κοινοτική αρχή διεκδικούσε δεν υπήρξαν μέτρα πρόληψης», μας λέει και προσθέτει: «Αυτοί που κυβερνούν έχουν άλλες προτεραιότητες».
Πιο πάνω, στην περιοχή Μορτίρι μια φτωχική κατοικία, που είχε συρμάτινη περίφραξη, δεν γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα. Αν και η σκεπή δεν υποχώρησε η φωτιά μπήκε στο εσωτερικό και δεν έμεινε τίποτε όρθιο. Ολική καταστροφή. Ιδια εικόνα και παραδίπλα, άλλη μια φτωχική κατοικία έγινε παρανάλωμα.
Κατεστραμμένη η φυτεία ντομάτας στις παρυφές της κοινότητας |
Από τους λιγοστούς νέους αγρότες του χωριού, ο Κώστας Φαρμάκης, που καλλιεργεί κυρίως επιτραπέζια ντομάτα στην περιοχή Σαρματζίτι, είδε μαζί με τον πατέρα του, Θανάση, τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται από το πέρασμα της φωτιάς. Τα φυτά που με τόση φροντίδα μεγάλωναν, δέχτηκαν τεράστιο θερμικό φορτίο, που πολλά καταστράφηκαν. «Ημασταν πάνω στη συγκομιδή και ευελπιστούσαμε, αν και δύσκολη χρονιά λόγω της παρατεταμένης ζέστης, να βγάλουμε το κόστος της παραγωγής και να μας μείνει και ένα μεροκάματο. Παλεύουμε απέναντι σε ένα κράτος που μας φορολογεί αφόρητα, ενώ φορολογεί εθελοντικά τους εφοπλιστές, και με όλα τα κόστη στα ύψη, τα γεωργικά εφόδια στον ...θεό, και ήρθε και αυτή η καταστροφή. Πώς θα αντικαταστήσω τα λάστιχα, τον άλλο εξοπλισμό;», αναρωτιέται.
Επίσης, όπως μας κατήγγειλαν οι δύο αγρότες, η καταστροφή από πυρκαγιά σε καλλιέργειες δεν υπάγεται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Και σε παλιότερη ζημιά αποδείχτηκε ότι είναι ουσιαστικά ανέφικτο να συγκεντρωθούν όλα τα παραστατικά που ζητούνται προκειμένου να προχωρήσει η όποια επιχορήγηση από κρατικά και ευρωενωσιακά κονδύλια (που συνήθως είναι πολύ μικρή), ενώ δίνεται και με μεγάλη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 25/7/24 ανακοινώθηκε ότι μόλις καθορίστηκε η διαδικασία για την τελική επιχορήγηση των αγροτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021, σε Πελοπόννησο, Στερεά και Εύβοια, Δυτική Αττική, Ρόδο, δηλαδή 3 χρόνια μετά.
Παρά αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα και οι δύο βιοπαλαιστές δηλώνουν: «Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα παλέψουμε γιατί αξίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι μια καλύτερη ζωή».
Οταν φεύγουμε από αυτό το χωριό, των περίπου 2.000 κατοίκων, αυτό που μας μένει είναι η αισιοδοξία της δύναμης της λαϊκής αλληλεγγύης και το καθαρό πρόσωπο των ανθρώπων. «Ξέρουμε να παλεύουμε. Τα βάλαμε με τα συμφέροντα και τους υπηρέτες τους στην κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση που θέλουν να φέρουν τον καρκίνο της χωματερής στο γειτονικό Γραμματικό. Τα βάλαμε με την Περιφέρεια και τον εργολάβο για το αντιπλημμυρικό έργο στη ρεματιά, που ήθελε να καταλάβει και να κλείσει όλο τον δρόμο στη ρεματιά. Ως πυρόπληκτοι θα συσπειρωθούμε και θα διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας, πραγματικές αποζημιώσεις», ήταν τα τελευταία τους λόγια.