ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ολοκληρώνεται αύριο το συνέδριο

Επίθεση στον αγώνα των χαλυβουργών εξαπέλυσαν στελέχη της ΠΑΣΚΕ

Η σύγκρουση των δύο γραμμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που εκφράζεται και μέσα στους χώρους δουλειάς, αναδείχτηκε μέσα από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων της «Εργατικής Ενότητας» (ΠΑΜΕ), κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο ολοκληρώνεται με τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν την Κυριακή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στο ΕΚΘ.

Οι εκπρόσωποι της «Εργατικής Ενότητας» παρουσίασαν την εξέλιξη του αγώνα σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως η ΑΓΝΟ, η ΜΕΒΓΑΛ, ο «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», ο Επισιτισμός, το Μετρό, Χαλυβουργείο, κ.λπ., αναδείχθηκε ο ρόλος του εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) που καλούσε τους εργαζόμενους, στο όνομα της στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και του «ρεαλισμού», να συναινέσουν στις αξιώσεις των εργοδοτών για μειώσεις μισθών, διαθεσιμότητες, απολύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγούνται οι εργαζόμενοι σε χειροτέρευση των εργασιακών τους σχέσεων, να γίνονται πιο φθηνοί για την απόλυσή τους.

Από την άλλη, προβλήθηκαν τα αποτελέσματα της δράσης σε ταξική κατεύθυνση και της οργάνωσης του αγώνα σε συντονισμό με άλλα κοινωνικά στρώματα. Π.χ. αποτράπηκε η υπογραφή ατομικών συμβάσεων στην επιχείρηση του Αρβανιτίδη, ως αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων με τη συμπαράσταση των Λαϊκών Επιτροπών. Σε μια σειρά επιχειρήσεις του Επισιτισμού, με την παρέμβαση του ταξικού συνδικάτου, εργαζόμενοι πληρώθηκαν δεδουλευμένα («Θείος Βάνιας»), αποτράπηκαν απολύσεις, μειώσεις μισθών, στην ΑΓΝΟ, με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και τη συσπείρωση των εργαζομένων δεν πέρασε η μείωση μισθών που προωθούνταν με τις ευλογίες των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

Οι εκπρόσωποι της «Εργατικής Ενότητας» ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αποκρούσουν την εργοδοτική επίθεση και να παρεμποδίσουν την εφαρμογή των μέτρων. Τονίστηκε, επίσης, πως σήμερα ο αγώνας πρέπει να οργανωθεί στους χώρους δουλειάς, για να μην περάσουν τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα, συνδυασμένα με τον αγώνα που θα στοχεύει στην απαλλαγή από τη μήτρα των κρίσεων, της βαρβαρότητας, τον καπιταλισμό.

Ανοιχτή επίθεση στους απεργούς χαλυβουργούς

Την... αποστροφή που νιώθουν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ για τους αγώνες που εναντιώνονται στη μεγαλοεργοδοσία επιβεβαίωσε και η επίθεση που εξαπέλυσε ο προέδρος της Ομοσπονδίας Μετάλλου Στεφανόπουλος στον πολύμηνο ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου. Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο ΠΑΣΚίτης συνδικαλιστής χαρακτήρισε τον αγώνα των χαλυβουργών «τυφλή σύγκρουση», υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να μπουν στο εργοστάσιο, να επιλέξουν άλλες μορφές αγώνα και να συνδιαλλαγούν με την εργοδοσία. Φέρνοντας παραδείγματα «άλλων μορφών», αναφέρθηκε σε χώρους του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, όπου ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ συνδιαλέχτηκαν με την εργοδοσία, με αποτέλεσμα να τσακιστούν τα δικαιώματα των εργατών.

Την επίθεση κατήγγειλε εκ μέρους της «Εργατικής Ενότητας» ο Ηλίας Κώστας. Αποδεικνύεται, τόνισε, ποιον υπηρετείτε τελικά και είναι πρόκληση τα τσιράκια της εργοδοσίας και του Μάνεση να μιλάνε για τον αγώνα των χαλυβουργών που συγκίνησε, ενέπνευσε και ξεσήκωσε την εργατική τάξη όλου του κόσμου.

Φορολογούν το εφάπαξ από το πρώτο ευρώ

Στην τελική ευθεία το σχετικό νομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου η συγκυβέρνηση ολοκληρώνει τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η διάλυση και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και των «ελαφρύνσεων», το αποφασιστικό ξεζούμισμα αυτοαπασχολούμενων, φτωχομεσαίων αγροτών, η φορολόγηση ακόμη και επιδομάτων όπως το ΕΚΑΣ κ.ά., τα νέα ασήκωτα χαράτσια πάνω στη μικρή λαϊκή κατοικία και περιουσία, συμπληρώνονται και με τα παρακάτω, νέας κοπής, μέτρα:

- Αυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ πάνω στο εφάπαξ που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και το οποίο ήδη διέλυσαν με την αμέσως προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση. Στα ποσά εφάπαξ (αφορολόγητα μέχρι σήμερα) μπαίνει φόρος που ξεκινά με συντελεστή 10% (μέχρι 12.000 ευρώ), με κλιμάκωση στο 30% (12.000 - 60.000 ευρώ) και 45% στα μεγαλύτερα ποσά.

- Κατεβάζουν το αφορολόγητο όριο στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης εργαζομένων στα 50.000 ευρώ (από 60.000 ευρώ). Με το συγκεκριμένο έρχονται να αποδείξουν την αποφασιστικότητα του κεφαλαίου, σε κλιμάκωση της διάλυσης τους ύψους της αποζημίωσης που ψήφισαν τις προάλλες.

- Τα χαράτσια στη μικρή περιουσία κλιμακώνονται με τη διόγκωση των φόρων στα μικρο-εισοδήματα από νοίκια, τα οποία, μέχρι σήμερα φορολογούνταν με βάση την κλίμακα και το ισχύον αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Στα εξεταζόμενα σενάρια είναι η φορολόγησή τους με την ίδια κλίμακα που θα ισχύσει για το εφάπαξ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΝΕΟΣΕΤ»
Θύματα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού

Mετά από 30 χρόνια κυριαρχίας στο χώρο του φτηνού και εύχρηστου επίπλου η ΝΕΟΣΕΤ προστίθεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον τεράστιο κατάλογο των μεγάλων επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τη βαθιά οικονομική κρίση και τον αδυσώπητο ανταγωνισμό με πολυεθνικές εταιρείες τύπου ΙΚΕΑ, που χάρη στην πολιτική της απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίων καταφέρνουν και επεκτείνουν τη δράση τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Η ΝΕΟΣΕΤ διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, εργοστάσιο στο Βασιλικό της Χαλκίδας, εταιρικό λιμάνι και εκατό περίπου καταστήματα σ' ολόκληρη τη χώρα. Στην πορεία επικράτησής της στην αγορά και τον κλάδο του επίπλου εξαγόρασε αρκετές ανεξάρτητες βιομηχανικές μονάδες και εμπορικά σήματα, μεταξύ των οποίων τη βιομηχανία επίπλων γραφείου «Σκουρόπουλος» (1999), την βιομηχανία ξενοδοχειακών ειδών «Πίττας», την εταιρεία υφασμάτων «Γουλανδρής», ενώ απέκτησε την τεχνογνωσία παραγωγής επίπλων από την εταιρεία «Simco».

Το 2006 είχε κέρδη 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 ο τζίρος της είχε εκτιναχθεί στα 82 εκατ. ευρώ. Η κρίση ωστόσο που ξέσπασε έφερε τα πάνω - κάτω με αποτέλεσμα στα τέλη του 2011 οι πωλήσεις είχαν πέσει κατά 50% στα 42 εκατ. ευρώ, με τις υποχρεώσεις της να αγγίζουν τα 53 εκατ. ευρώ και με ζημιές της τάξης των 12 εκατ. ευρώ.

Η δραστηριοποίηση του ομίλου στο εξωτερικό ξεκίνησε το 1990 στον Καναδά, ενώ εξάγει προϊόντα σε χώρες όπως οι Αιθιοπία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κύπρος, Ρουμανία, Εκουαδόρ.

Οι πληροφορίες ότι η επιχείρηση έχει ξεκινήσει διαδικασίες πτώχευσης προκάλεσαν την έντονη ανησυχία στους εκατοντάδες εργαζόμενους του ομίλου, αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση.

Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο το αίτημα της εταιρείας ΝΕΟΣΕΤ για την έκδοση προσωρινής διαταγής που θα απαγόρευε κάθε δίωξη και μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων της από πιστωτές. Το αίτημα είχε υποβληθεί ταυτόχρονα με το αντίστοιχο αίτημα για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99. Η δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για την έκδοση διαταγών πληρωμής από προμηθευτές και άλλους πιστωτές.

Αναβρασμός υπάρχει και στο εργοστάσιο της επιχείρησης στο Βασιλικό Χαλκίδας, όπου εργάζονται περίπου 120 εργαζόμενοι και στους οποίους έχει ήδη επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία, τριήμερα και τετραήμερα. Μέχρι στιγμής η εταιρεία «κρατάει στο σκοτάδι» τους εργαζόμενους, δεν έχει κάνει καμιά επίσημη ανακοίνωση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα θα ενημερώσει το Σωματείο στο Βασιλικό Χαλκίδας.

Η «ανάπτυξη» της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ, στην ανακοίνωσή της ενόψει της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης που είχε κηρύξει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), κατέληγε ως εξής: «Τα συνδικάτα της Ευρώπης με μια φωνή και έντονη δράση απαιτούν: Να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας και περικοπών - Να προωθηθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή - Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζιτών». Αν και τα παραπάνω μπορεί να είναι εύηχα, καλό θα ήταν οι εργαζόμενοι να αναρωτηθούν τι ακριβώς λένε αυτά τα συνθήματα. Για παράδειγμα, λένε «να προωθηθεί η ανάπτυξη», αλλά δε μιλάνε για ποια ανάπτυξη. Λένε «να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας και περικοπών», αλλά δε λένε πώς αυτό θα γίνει. Μιλάνε «για απασχόληση και κοινωνική συνοχή», αλλά δε διευκρινίζουν τι είδους «απασχόληση» και τι σημαίνει «κοινωνική συνοχή».

Υπάρχει ένα κρισιμο ζήτημα: Η ανάπτυξη θα είναι ή προς όφελος του εργαζόμενου λαού ή προς όφελος των μονοπωλίων. Δεν υπάρχει «ολίγον καπιταλισμός», όπως δεν υπάρχει και «ολίγον έγκυος». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κενό περιεχομένου το σύνθημα «να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας και περικοπών», αν δε συνοδεύεται από πάλη ενάντια στα μονοπώλια και την οργάνωση της παραγωγής με άξονα τα δικά τους συμφέροντα. Από μόνες τους, φράσεις - συνθήματα ενάντια στη «λιτότητα», με τον τρόπο δηλαδή που τα χρησιμοποιούν ΓΣΕΕ και ΣΕΣ, εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους. Δεν αρκεί κάποιος να ξορκίζει τα μνημόνια και να μιλά γενικά και αόριστα για «ανάπτυξη» ή για «απασχόληση». Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξηγήσει τι είδους ανάπτυξη θέλει ή τι είδους απασχόληση θέλει. Διότι για απασχόληση μιλούν και η τρόικα, και η ΕΕ, και η συγκυβέρνηση. Μόνο που η απασχόληση στην οποία ομνύουν έχει μισθούς των 300 ευρώ, υποαπασχόληση και συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, καλούνται να αναλογιστούν τι είδους ανάπτυξη θέλουν. Ανάπτυξη για το λαό ή για τα μονοπώλια; Τι είδους εργασία θέλουν; Με δικαιώματα και αξιοπρέπεια ή με μισθούς πείνας και τον εφιάλτη της ανεργίας να καραδοκεί; Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης της χώρας και οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν αυτόν που είναι προς όφελός τους. Μέσα από ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση και πάλη, αλλά και απομόνωση όσων θολώνουν τα νερά και στηρίζοντας τα μονοπώλια βγαίνουν και μιλάνε γενικά για «ανάπτυξη»...


Κ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ