ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεκάδες σωματεία παίρνουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια τους

Μεγάλο συλλαλητήριο για τις 4 Νοέμβρη αποφασίστηκε στη σύσκεψη. Κοινή συντονισμένη δράση για απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα

Από το συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ

RIZOSPASTIS

Από το συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ
Η απόφαση να δυναμώσουν η κοινή δράση και ο αγώνας των συνδικάτων, για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη, για την ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, αναδείχθηκε μέσα από τη μεγάλη σύσκεψη των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνδικαλιστών και εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν συνδικαλιστές από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς, καταλήγοντας σε αποφάσεις για την κλιμάκωση της οργάνωσης και της διεκδίκησης, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να συντονίσουν τη δράση τους. Ξεχωρίζει η οργάνωση πανεργατικού συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη, στην πορεία συγκρότησης απεργιακού μετώπου το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, τα σωματεία θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία μιας σειράς κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα και στη Θεσσαλονίκη, όπως οι απεργιακές μάχες των εργαζομένων στη ΔΕΗ στις 19 Οκτώβρη, των υγειονομικών στις 21 Οκτώβρη, η δράση στα τέλη του Οκτώβρη στα Μεταλλεία Χαλκιδικής για να ανακληθεί η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη. Επίσης, ανακοινώθηκαν μέρα δράσης για την ακρίβεια στα μέσα του Νοέμβρη και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη που θα οργανώσουν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς της πόλης, με σκοπό να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το «Εξω οι ΗΠΑ, Εξω το ΝΑΤΟ», ενάντια στη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και στην Ελληνογαλλική Συμφωνία.


Την εισήγηση στη σύσκεψη παρουσίασε ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η εισήγηση στάθηκε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος, με κορυφαία την κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στις αυταπάτες που μοίρασαν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική και καπιταλιστική ανάπτυξη ταυτόχρονα. Ανέδειξε την αποφασιστική απάντηση εργαζομένων, συνδικάτων, μαζικών φορέων, ενάντια στους φασίστες που προσπαθούν να ξαναβγούν από τα λαγούμια τους. Μίλησε για τη σπουδαία παρακαταθήκη από τις δεκάδες εστίες αγώνα σε μια σειρά από κλάδους, όπως στην «e-food», στα «Praktiker», στους εκπαιδευτικούς, στους υγειονομικούς, τη μεγάλη μάχη στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής, όπου τα εργατικά σωματεία απαντούν σαν μια γροθιά στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης. Τόνισε πως πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί η κοινή συντονισμένη πάλη εκατοντάδων εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, που βάζοντας στο επίκεντρο την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων θα μπλοκάρει αγωνιστικά την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων, όπως και του πρόσφατου εκτρώματος Χατζηδάκη.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, μπροστά στις δεκάδες αρχαιρεσίες σωματείων, αλλά και στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Με ενίσχυση των προσπαθειών για να πολλαπλασιαστούν οι οργανωμένοι εργαζόμενοι, για να επικρατήσουν δυνάμεις ταξικές, που θα δώσουν πραγματική ώθηση και δυναμική στα σωματεία, προσανατολισμό στη δράση με γραμμή επιθετική, με προμετωπίδα τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Μέσα και από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν από τους εκπροσώπους των σωματείων, αναδείχθηκε η ανάγκη να μπουν στο «φουλ» οι μηχανές για να δυναμώσει το μέτωπο σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης. Να προχωρήσει η οργάνωση του αγώνα με σχέδιο προκειμένου τα συνδικάτα να φτάσουν τις επόμενες μέρες με εξειδικευμένο πλαίσιο πάλης και στον τελευταίο χώρο δουλειάς.

Ολα τα συνδικάτα «εν κινήσει» για τις μεγάλες μάχες του επόμενου διαστήματος

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσουν κάθε μικρή και μεγάλη μάχη. Το Συνδικάτο έχει μπροστά στις μάχες για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ στη «ΣΙΔΕΝΟΡ» και την επεξεργασία επιχειρησιακής ΣΣΕ στην «ΚΛΕΜΑΝ», μέσα από συσκέψεις με τους εργαζόμενους. Θα συνεχίσει να βάζει μπροστά τα ζητήματα της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα παλεύει για την ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου (επιθεώρηση, τεχνική επιθεώρηση), αφού, όπως είπε, «την ίδια στιγμή που οι βιομήχανοι του κλάδου μετράνε την αύξηση των κερδών τους σε εκατομμύρια, εμείς συνεχίζουμε να μετράμε αυξήσεις στους σακατεμένους συναδέλφους μας από εργοδοτικά εγκλήματα».

Στη σημασία του αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε μια σειρά από χώρους δουλειάς αναφέρθηκε ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι αυτή η μάχη μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία όχι απλά για να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη στην πράξη αλλά να γίνει εφαλτήριο για την απόσπαση νέων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους, με αυξήσεις στους μισθούς, μειωμένο ωράριο, νέα δικαιώματα, όπως έγινε π.χ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να παραμένουν πάντα στο επίκεντρο της δράσης των σωματείων η ζωή των εργαζομένων μετά το εργοστάσιο, τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν και λόγω της ακρίβειας. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της πιο ενεργητικής συμμετοχής των γυναικών του κλάδου στον αγώνα και στην προσπάθεια που κάνει το σωματείο σε αυτήν την κατεύθυνση με τη σύσταση της Επιτροπής Γυναικών, εξορμήσεις και συσκέψεις.

Η Ειρήνη Χαραμήτρου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ, κατήγγειλε τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα επιχειρησιακά σωματεία του ομίλου ΟΤΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ που έσπευσαν να εφαρμόσουν πρώτοι τον νέο νόμο για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και διαδικασίες στα σωματεία. Αναφέρθηκε στην πείρα που έχει συγκεντρωθεί από τη δουλειά μέσα σε μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αλλά και έξω από αυτές, τον τελευταίο χρόνο, οπότε η τηλεργασία επιβάλλεται εκτεταμένα για να συγκαλύψει τις εργοδοτικές ευθύνες για τη μη προστασία της υγείας των εργαζομένων και να αυξηθεί η εκμετάλλευσή τους. Αλλά και στην πείρα από τη δουλειά του σωματείου για αύξηση του βαθμού οργάνωσης μέσα από σωματειακές επιτροπές. Οπως είπε, «βοήθησαν ώστε το σωματείο να κρατήσει επαφή με μεγαλύτερο κομμάτι εργαζομένων του κλάδου, σε μεγάλους χώρους, στους οποίους η επίθεση της εργοδοσίας ξεδιπλώθηκε απότομα. Μέσα από αυτές πολύ περισσότεροι συνάδελφοι στάθηκαν πραγματικά δίπλα στο σωματείο και οργάνωσαν τον αγώνα στις εταιρείες τους μέσα από τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, την απόφαση για συγκεκριμένες δράσεις κ.ά.».

Οργάνωση παντού για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων

Ο Αγγελος Γεράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, μίλησε για την πείρα από τη δράση του Συνδικάτου όλο το τελευταίο διάστημα, που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου προβληματίζονται, ένας κόσμος κάνει το βήμα και συσπειρώνεται στο σωματείο, μπαίνει στη μάχη για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλαλητηρίων. Αναφέρθηκε στον σχεδιασμό κλιμάκωσης με την πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη, μέσα από σύσκεψη στις 17/10 και την εκλογοαπολογισική συνέλευση στις 24/10.

Για τον μαζικό, μαχητικό και νικηφόρο αγώνα που έδωσαν οι διανομείς της «e-food» μίλησε ο Αντώνης Καναβάρης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ και εργαζόμενος στη συγκεκριμένη εταιρεία, τονίζοντας την ανάγκη, με σχεδιασμένα βήματα μέσα από το σωματείο, να προχωρήσει η οργάνωση του αγώνα και στους άλλους εργαζόμενους του κλάδου και τους διανομείς.

Στις συνθήκες που επικρατούν σε φροντιστήρια και ιδιωτικά ΙΕΚ, με την απλήρωτη εργασία να σπάει κόκαλα, την εργασιακή ανασφάλεια κ.λπ., αναφέρθηκε ο Ζήσης Μανδάνας, μέλος του ΔΣ του ΣΕΦΙΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί). Μεταφέροντας την πείρα από νικηφόρες παρεμβάσεις αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ, όπου κατάφεραν να καταβληθούν δεδουλευμένα, και του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, όπου απέτρεψαν την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει υπογραφή σύμβασης με μειώσεις έως και 40% στις αποδοχές των εργαζομένων.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ και του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, ανέδειξε το γεγονός ότι οι ανάγκες του λαού τσακίζονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα που αποκαλύπτουν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως είπε, το 2021, σε περιφερειακά νοσοκομεία εκπαιδεύουν προσωπικό για να μπορεί να κάνει διασωληνώσεις ασθενών με σκοπό να καλυφθούν τα κενά σε αναισθησιολόγους. Την ίδια ώρα, στη λίστα του ΑΧΕΠΑ είναι περισσότεροι από 800 ασθενείς που περιμένουν να πάρουν σειρά για το χειρουργείο.

Στον αγώνα των εκπαιδευτικών αναφέρθηκαν η Ελένη Μαυροπούλου, μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, και η Φωτεινή Ιμβριώτη, δασκάλα, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ. Ανέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου ανάγκασαν τις ηγεσίες των Συλλόγων και των Οομοσπονδιών να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Οτι ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης αποκαλύπτει τον φόβο της απέναντι στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών τους, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Η σύσκεψη μάλιστα ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, που τονίζει την απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ώστε ο νόμος για την κατηγοριοποίηση των σχολείων να μην περάσει και οι απαγορεύσεις να μείνουν στα χαρτιά.

Το οργανωμένο κίνημα θα τσακίσει τους φασίστες

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ανέβηκε στο βήμα, καταχειροκροτούμενη, η Ιουλία Βαφειάδου, μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, η οποία με την παρέμβασή της αποκάλυψε την πραγματική στόχευση των φασιστικών επιθέσεων, που είναι το οργανωμένο κίνημα και ο προσανατολισμός των αιτημάτων του που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική. Σημείωσε ότι το σχολείο της το προηγούμενο διάστημα, μέσα από τις συνελεύσεις και τις συνεδριάσεις 5μελών και 15μελών, κατάφερε να πρωταγωνιστεί σε όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μαθητών και στον συντονισμό με άλλα σχολεία του δήμου Παύλου Μελά. «Αυτή εδώ την εμπειρία και την προσπάθεια ήρθαν να χτυπήσουν οι φασίστες. Οργανωμένα και με σχέδιο μπλόκαραν φέτος κάθε συζήτηση και προσπάθεια Γενικής Συνέλευσης στο σχολείο μας. Επιτέθηκαν δολοφονικά σε φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, δεν δίστασαν να χύσουν αίμα μαθητή μέσα στο ΕΠΑΛ, να βάλουν στο στόχαστρο συμμαθήτριά μας από τη Συρία. Γνωρίζουμε ότι οι φασίστες δεν είναι με τους μαθητές, δεν είναι με τους εργαζόμενους γονείς μας. Οι ΕΠΑΛίτες δεν τους φοβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι έχουμε τα σωματεία με το μέρος μας».

Στις απίστευτες εικόνες συνωστισμού στις σχολές, στα γεμάτα αμφιθέατρα, που έρχονται να αποδείξουν πλήρη έλλειψη σχεδιασμού για την προστασία της υγείας των φοιτητών, αναφέρθηκε, τέλος, η Παρασκευή Τσεκούρα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας του ΑΠΘ, η οποία δήλωσε την απόφαση των φοιτητών να συνεχίσουν να παλεύουν στο πλάι των εργαζομένων.


Συνεχίζονται οι συσκέψεις σε άλλες πόλεις

Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε συσκέψεις οργάνωσης της πάλης σε μια σειρά από πόλεις:

-- Στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 15 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στα Γιάννενα, την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων πραγματοποιείται στην έδρα του (Γιοσέφ Ελιγιά 7) πανηπειρωτική σύσκεψη Εργατικών Κέντρων και πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

-- Στην Καλαμάτα, την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην νομαρχία).

-- Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία την Τρίτη 19 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο των Δημοτικών Σχολείων 4ου και 37ου (Κουμουνδούρου και Ανθίμου Γαζή).

-- Στη Μυτιλήνη, την Παρασκευή 22 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπάλληλων Λέσβου (Δαβάκη και Βαλαωρίτου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ