ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Κίνδυνος για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης

Ο «Ριζοσπάστης» στις πυρόπληκτες περιοχές της Μαγνησίας

Οι φωτιές που σχεδόν περικύκλωσαν την πόλη του Βόλου την προηγούμενη βδομάδα άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 66.000 στρέμματα (από τα οποία περίπου τα μισά ήταν καλλιεργούμενες εκτάσεις) έγιναν στάχτη, δεκάδες ποιμνιοστάσια με χιλιάδες αιγοπρόβατα και αγελάδες κατακάηκαν. Καταστροφές σημειώθηκαν ακόμα σε εργοστάσια, σπίτια και σε δεκάδες καταστήματα, ειδικά στη Νέα Αγχίαλο, από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ που οδήγησαν και στην εκκένωσή της από τους κατοίκους.

Για πολλούς, οι καταστροφές αυτές είναι αδιανόητες για μια περιοχή που δεν υπάρχει καν δάσος, παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν ειδικά την Πέμπτη. Η φωτιά κατέκαψε κάμπους και λόφους, περιοχές με χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες. Η πύρινη λαίλαπα μπορεί να μη συνάντησε δάση που δεν είχαν καθαριστεί, αλλά ανέδειξε ότι στον Βόλο υπάρχει ίσως πιο επικίνδυνη «καύσιμη ύλη».

Ο χωροταξικός σχεδιασμός, σε μια περιοχή που εντοπίζεται σημαντικό κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού του κεφαλαίου, δημιουργεί ερωτήματα για την ασφάλεια καθώς γύρω από την πόλη συγκεντρώνονται βιομηχανικές περιοχές με μονάδες που αποθηκεύουν επικίνδυνες ουσίες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις με επίσης επικίνδυνα υλικά, γύρω από τις οποίες υπάρχουν κατοικημένες περιοχές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Επιπλέον, ανησυχίες προκλήθηκαν στον κόσμο από το γεγονός ότι φάνηκε πως σε μια τέτοια περιοχή δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας ούτε και πρόβλεψη για αντίδραση, όπως φάνηκε με την όπως όπως «εκκένωση» της Νέας Αγχιάλου καθώς στον αέρα εκσφενδονίζονταν θραύσματα πυρομαχικών.

«Σώσαμε τα χωριά μας με τα χέρια μας»

Θραύσματα από βλήματα διάσπαρτα σε κτήματα
Θραύσματα από βλήματα διάσπαρτα σε κτήματα
Ο λαός της περιοχής πλέον έρχεται αντιμέτωπος με το ζήτημα των αποζημιώσεων, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του. Το Σάββατο, στη Νέα Αγχίαλο αρκετά μαγαζιά λειτουργούσαν με σπασμένες τις τζαμαρίες, ενώ άλλα είχαν καλύψει τις προσόψεις με πρόχειρα μέσα. «Το μαγαζί είναι καλοκαιρινό», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας καταστηματάρχης με τον οποίο συζητήσαμε για τις αποζημιώσεις των καταστημάτων. Ο ίδιος αλλά και άλλοι ανέφεραν πως αρχικά τους δόθηκαν τηλεφωνικές οδηγίες να επισκευάσουν με δικά τους έξοδα τις ζημιές και στη συνέχεια να προσκομίσουν τα τιμολόγια. Τελικά ανακοινώθηκε ότι θα αποζημιωθούν από τον δήμο και το Επιμελητήριο Βόλου και τις εκτιμήσεις θα τις αναλάβουν πρόσκοποι (!) που επισκέφτηκαν τα μαγαζιά.

«Κανείς και τίποτα, ανυπαρξία του κράτους», είπε χαρακτηριστικά μια καταστηματάρχισσα. «Θεωρούσαμε ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχούμε επειδή έχει τις αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών εδώ και πως ο Στρατός και η Πυροσβεστική δεν θα άφηναν τη φωτιά να φτάσει κοντά! Τελικά σώσαμε τα χωριά μας με τα χέρια μας. Και οι πυροσβέστες έκαναν βέβαια ό,τι μπορούσαν. Αλλά πόσα να κάνουν; Ηρθαν εδώ μερικοί πυροσβέστες όταν τελείωσαν, έβγαλαν τις μπότες τους και είχαν πληγές. Μου είπαν πως για 6 μέρες βρίσκονταν στη Ρόδο και κοιμόντουσαν στο χώμα πριν τους στείλουν απευθείας εδώ. Πόσο να αντέξουν;».

Καμένα ποιμνιοστάσια στην περιοχή της Νέας Αγχίαλου, καταστραμμένοι οι κόποι μιας ζωής
Καμένα ποιμνιοστάσια στην περιοχή της Νέας Αγχίαλου, καταστραμμένοι οι κόποι μιας ζωής
Στη Μαγνησία, όπως και αλλού στην Ελλάδα όπου χρησιμοποιούνται στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, υπάρχει πολύ έντονο το αφήγημα ότι η μετατροπή μιας περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου εξασφαλίζει την ασφάλεια. Συζητώντας με έναν κτηνοτρόφο που διατηρεί κτηνοτροφική εγκατάσταση κοντά στις αποθήκες της 111 ΠΜ, είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζαμε πως επειδή έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις δίπλα μας θα σωθούμε. Τελικά αυτοί πήρανε τα F-16 και φύγανε! Με βυτία δικά μας σώσαμε τα ζώα από τη φωτιά».

Σε απόγνωση οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η καταστροφή για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς ήδη υπάρχουν 49 αναγγελίες απώλειας ζωικού κεφαλαίου στη Μαγνησία. Επίσης καταγράφονται σημαντικές καταστροφές υποδομών, εγκαταστάσεων και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλοι και γεωργικά μηχανήματα.

Στον Αγιο Γεώργιο, χάθηκαν στις φλόγες περίπου τα μισά από τα 6 - 7.000 αιγοπρόβατα που υπήρχαν στο χωριό. «Εμείς κανονικά τέτοια ώρα δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ, θα έπρεπε να είμαστε στα ζώα», ανέφεραν οι κτηνοτρόφοι, στο κλιμάκιο του ΚΚΕ που βρέθηκε στο χωριό το απόγευμα του Σαββάτου. «Σε πονάει η ψυχή σου να πας προς τα εκεί. Αυτό που μυρίζεις καμένο εδώ στην πλατεία είναι τα ζώα μας». Ακόμα οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αποδεχθούν το πώς έγινε αυτή η καταστροφή. «Στον Αη Γιώργη καταστροφές από φωτιά; Τι είμαστε; Χωριό μέσα στο πευκόδασος; Γίνονται αυτά; Χάθηκαν 800 τόνοι γάλα». Οι κτηνοτρόφοι κατήγγειλαν πως δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν κανένα μέτρο πρόληψης πυρκαγιάς από τις κρατικές υπηρεσίες στο χωριό. «Τελικά εφαρμόστηκε το "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω"».

Στιγμές τρόμου έζησαν οι κάτοικοι ολόκληρης της Μαγνησίας με τις εκρήξεις πυρομαχικών
Στιγμές τρόμου έζησαν οι κάτοικοι ολόκληρης της Μαγνησίας με τις εκρήξεις πυρομαχικών
Η επόμενη μέρα είναι πολύ δύσκολη γι' αυτούς. «Με τι ψυχολογία να ξαναδουλέψουμε; Οταν ξαναφτάσει το καλοκαίρι θα φοβάμαι μην καούμε και πάλι», λέει ένας. Παράλληλα, είναι σίγουροι πως για να αποζημιωθούν έχουν μπροστά τους έναν «Γολγοθά». «Για να αποζημιωθώ θα πρέπει να ξαναστήσω στάβλο», ανέφερε ένας. «Με ρώτησε εμένα κανείς αν έχω τα λεφτά να χτίσω μαντρί; Δεν θα σταθούμε ποτέ ξανά στα πόδια μας. Εχω λεφτά να πάρω ξύλα να φτιάξω στάβλο;». Ακόμα, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές. «Για να καταλάβεις, ήρθαν από τον ΕΛΓΑ και μου ζήτησαν να τους φέρω τα πλαστικά σκουλαρίκια από τα πρόβατα που έχασα, ενώ τα έχω δηλωμένα, ξέρουν πόσα έχω. Εδώ δεν έμεινε πρόβατο! Το σκουλαρίκι θα μείνει;».

«Είμαστε σε απόγνωση», είπε στον «Ριζοσπάστη» η Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, σημειώνοντας πως με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 30 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Η ίδια πρόσθεσε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι πρωταρχικό μέλημα τώρα. «Δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα διεκδικήσουμε ώστε να δοθούν άμεσα και στο πραγματικό ύψος των καταστροφών», είπε. Ακόμα, μετέφερε πως υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι στην περιοχή που επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν την απειλή των πλειστηριασμών, ακόμα για τις κατοικίες τους, μετά από αυτές τις καταστροφές καθώς δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για αναστολή πληρωμών.

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας, τόνισε την ανάγκη τις επόμενες μέρες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να βρεθούν σε αγωνιστική ετοιμότητα, να προχωρήσουν με αγωνιστικές διεκδικήσεις, καθώς οι αποζημιώσεις που δίνονται είναι πενιχρές. Ο ίδιος σημείωσε πως η Ομοσπονδία θα αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να δοθεί τώρα οικονομική ενίσχυση, αλλά και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη οι μαζικοί φορείς του κινήματος να διεκδικήσουν να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα σε Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία αλλά και στου σύστημα Υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές, να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση αλλά και να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Οι εργαζόμενοι να επιβάλουν με την πάλη τους ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής τους

Σχέδιο δράσης προετοιμάζει και το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» ώστε οι εργαζόμενοι να οργανωθούν, να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγείας στους χώρους δουλειάς για να προστατέψουν τις ζωές τους.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Γιώργος Κουτσινάρης, πρόεδρος του Συνδικάτου, ανέφερε ότι η πυρκαγιά ανέδειξε την πλήρη απουσία μέτρων πρόληψης σε μια περιοχή με μεγάλη επικινδυνότητα για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης έκτασης, που μπορεί να απειλήσει τις ζωές εργαζομένων και κατοίκων. Οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές της Α' ΒΙΠΕ Βόλου, όπου μαζί με την παρακείμενη Β' ΒΙΠΕ απασχολούνται σχεδόν 2.000 εργαζόμενοι και υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις με επικίνδυνα υλικά, όπως δεξαμενές με προπάνιο και ασετιλίνη. Εκτός ΒΙΠΕ μάλιστα, παραδόθηκαν στις φλόγες 2 μηχανουργεία, ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης και ένα βιβλιοδεσίας.

«Αποδείχθηκε πως οι εργοδότες δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων», είπε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα τις μεγάλες ευθύνες της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, όπως και του κράτους γιατί, όπως εξήγησε, «εφαρμόζοντας την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, τις κατευθύνσεις της ΕΕ δεν λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και προστασίας γιατί βάζουν την ανθρώπινη ζωή στο ισοζύγιο κόστους - οφέλους».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαφυγής ώστε να φύγουμε οι εργαζόμενοι σε τέτοιες περιπτώσεις γρήγορα, έγκαιρα και με ασφάλεια. Και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο και η Επιθεώρηση Εργασίας, και το ΕΚ Βόλου και εμείς τα σωματεία πρέπει να δουλέψουμε και να πιέσουμε τους εργοδότες και τη διοίκηση των ΒΙΠΕ». Ακόμα, σημείωσε ότι πέρα από τις οδηγίες που υπάρχουν αναρτημένες σε πίνακες ανακοινώσεων στις εγκαταστάσεις, οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει καμία εκπαίδευση στην πυρασφάλεια.

Ο Γ. Κουτσινάρης σημείωσε ότι το Συνδικάτο θα πρωτοστατήσει το επόμενο διάστημα ώστε οι εργαζόμενοι με την πάλη τους να επιβάλουν να συσταθούν παντού Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, να διεκδικήσουν ολοκληρωμένα σχέδια ασφάλειας και προστασίας. Σημείωσε πως το Συνδικάτο έχει πείρα, και μάλιστα πρόσφατη, από κατακτήσεις ακόμα και κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Τέτοιες ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και για παύση εξωτερικών εργασιών στη διάρκειά του, αλλά και οι παρεμβάσεις που έγιναν αυτές τις μέρες, μέσα στην πυρκαγιά, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να φύγουν από τα εργοστάσια που απειλούνταν από τις φωτιές ενώ η εργοδοσία προσπαθούσε να τους κρατήσει μέσα.

Πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου

Η στρατηγική της αστικής τάξης στην περιοχή του Βόλου περιλαμβάνει κομβικές επενδύσεις, όπως το έργο του LNG που θα κατασκευαστεί ανησυχητικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές και στρατιωτικές υποδομές. Παράλληλα περιλαμβάνει και συμμετοχή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καθώς διαμορφώνεται ένα μεγάλο πλέγμα αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και ορμητηρίων πολέμου (Στεφανοβίκειο, στρατόπεδο «Γεωργούλα», σχέδια για ναύσταθμο στον Αλμυρό κ.ά.). Η στρατηγική αυτή εφαρμόζεται για την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στους διεθνείς ενεργειακούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς. Την ίδια ώρα, όμως, το βάθεμα της εμπλοκής στα παραπάνω αντί να εξασφαλίζει «ασφάλεια» όπως προσπαθούν να πείσουν στελέχη της κυβέρνησης και άλλων αστικών κομμάτων αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη ζωή και την περιουσία του λαού, όπως αποδείχθηκε περίτρανα με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στο πλευρό του λαού οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις στη Μαγνησία για την ανάδειξη των δίκαιων διεκδικήσεων, για μέτρα προστασίας και αποζημιώσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Β. Μεταξάς, σε περιοδεία στα πυρόπληκτα χωριά της Μαγνησίας
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Β. Μεταξάς, σε περιοδεία στα πυρόπληκτα χωριά της Μαγνησίας
Κάλεσμα στον λαό των πυρόπληκτων περιοχών της Μαγνησίας να μην αναμένουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν άμεσες αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών και ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας απευθύνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Μαγνησία, με εξορμήσεις και συσκέψεις που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες στις πυρόπληκτες περιοχές.

Το πρωί του Σαββάτου, μαζική εξόρμηση με τη σχετική ανακοίνωση της ΤΕ Μαγνησίας και τον «Ριζοσπάστη» πραγματοποιήθηκε στη Νέα Αγχίαλο, στην οποία συμμετείχαν και ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, και ο Απόστολος Νάνος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ακόμα, το απόγευμα της Παρασκευής, κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε και στον Αγιο Γεώργιο, το χωριό όπου έχασε τη ζωή του στις φλόγες ένας κτηνοτρόφος προσπαθώντας να σώζει τα ζώα από το μαντρί του. Εκεί μίλησε με πληγέντες κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται σε απεγνωσμένη κατάσταση, καθώς έχουν βιώσει ολοκληρωτική καταστροφή.

Το πρωί της Κυριακής, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στο Βελεστίνο, ενώ στη συνέχεια, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλη Μεταξά, πραγματοποίησε σύσκεψη με κατοίκους και κτηνοτρόφους στο Αερινό.

Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Μεταξάς τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η πλήρης και ουσιαστική καταγραφή όλων των ζημιών, αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης όλων των πληγέντων απ' τις πυρκαγιές, με πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα παραπάνω, μαζί με το αίτημα για έκτακτο κονδύλι που να καλύπτει τις πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων, σημείωσε πως το ΚΚΕ θα τα στηρίξει με κάθε μέσο, διαθέτοντας τις δυνάμεις του και για την οργάνωση της διεκδίκησης του λαού της περιοχής.

ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ: «Μέτρα» - εμπαιγμός για τους πληγέντες

Στο μεταξύ συνάντηση με τον δήμαρχο Βόλου είχε ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος, υποτίθεται για «μέτρα στήριξης», που όπως σημειώνει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, μόνο ως τέτοια δεν μπορούν να ονομαστούν.

Πρόκειται για μέτρα - καρμπόν που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν το σύνολο των ζημιών, αλλά «φορτώνουν τα βάρη της αποκατάστασης των καταστροφών στις λαϊκές οικογένειες που χτυπήθηκαν».

Για παράδειγμα, μπαίνουν εξαρχής όρια στα τετραγωνικά των ακινήτων που μπορούν να αποζημιωθούν, προβλέπεται μόνο ένα 80% κάλυψης του εκτιμώμενου κόστους, ενώ για τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες το ποσοστό είναι 75%. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν, με το απαράδεκτο ποσό των 534 ευρώ, μόνο για τρεις μήνες, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει. Επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα χρέη στις τράπεζες, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί μόλις το 20% των εκτιμώμενων αποζημιώσεων το μήνα Αύγουστο, ως ...προκαταβολή.

«Είναι φανερό, ότι τα μέτρα αυτά, υπαγορεύονται από τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας: των λεγόμενων "αντοχών της οικονομίας"», σημειώνει η ΤΕ Μαγνησίας.

«Μονόδρομος η οργάνωση, η αγωνιστική διεκδίκηση για την πλήρη κάλυψη όλων των ζημιών και η λαϊκή αλληλεγγύη», προσθέτει, και προβάλλει τις δίκαιες απαιτήσεις, για πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των καταστροφών, για άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση με πλήρεις αποζημιώσεις, για άμεσο έκτακτο κονδύλι στους κτηνοτρόφους ώστε να ξεκινήσουν την παραγωγή, κάλυψη απωλειών στο εισόδημα των αγροτών που καταστράφηκε η παραγωγή, πάγωμα πληρωμών δανείων και απαγόρευση πλειστηριασμών, όπως και λογαριασμών ενέργειας, ύδρευσης κλπ.

«Η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, απαιτούν τη σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που θυσιάζει ολόκληρες περιοχές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Οι κομμουνιστές μαζί με τους αγωνιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, με τους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, παίρνοντας όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διεκδικηθούν και να ικανοποιηθούν οι σοβαρές ανάγκες των πυρόπληκτων», ξεκαθαρίζει η Οργάνωση του Κόμματος.

Προπαγάνδα εμπλοκής πάνω στα καμένα

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» σκέφτηκαν κυβέρνηση και αμερικανική πρεσβεία. Ετσι, ενώ καιγόταν για μέρες η μισή χώρα, βρήκαν ευκαιρία εκατέρωθεν να διαφημίσουν τα οφέλη από την «ισχυρή συμμαχία» Ελλάδας - ΗΠΑ. Η πρόφαση δόθηκε από τη συμμετοχή κάποιων αμερικάνικων ελικοπτέρων στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στον Βόλο, η οποία διαφημίστηκε εκατέρωθεν με φόντο τα αποκαΐδια και τους κρατήρες από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

Ετσι, το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Γιώργο Τσούνη, εκφράζοντας «ευχαριστίες» στην «φίλη, σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ για τη σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει σε μία δύσκολη περίοδο». Αλλά και από πλευράς του ο πρέσβης έδωσε το δικό του χτύπημα στην πλάτη, λέγοντας ότι «θα ήθελα να πω ότι ο πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης και ο υπουργός κύριος Κικίλιας έχουν επιδείξει σπουδαία ηγεσία και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνεργασία». Είχε προηγηθεί την ίδια μέρα το υπουργείο Εξωτερικών, πού με ανάρτησή του στο twitter εξέφραζε τις ...εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τις ΗΠΑ για τις «πυροσβεστικές επιχειρήσεις» στον Βόλο...

Ενα «ευχαριστώ» - πρόκληση για τον λαό της περιοχής, που είδε τον «χάρο με τα μάτια του». Ενα «ευχαριστώ» που δείχνει την πρεμούρα της κυβέρνησης, ακόμα και μετά από μια τεράστια καταστροφή, να εξωραΐσει τόσο την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και τη «Στρατηγική Συμφωνία» Ελλάδας - ΗΠΑ που σπέρνει με ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου όλη τη χώρα.

Αλλωστε, αυτά τα σχέδια που «τρέχουν» με εντατικούς ρυθμούς από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, βάζουν τη σφραγίδα τους και στη Μαγνησία, που από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή της ΝΔ μετατρέπεται σε «κόμβο» τόσο στρατιωτικό όσο και ενεργειακό (βλ. ελικόπτερα ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, εγκαταστάσεις LNG στον Παγασητικό κ.λπ.). Οι ποικίλες εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου πολλαπλασιάζονται στην περιοχή, χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης από ενδεχόμενα «ατυχήματα». Κι αυτό αποδείχθηκε αυτές τις μέρες, φέρνοντας τον λαό αντιμέτωπο με πρωτόγνωρους κινδύνους, που ούτε που τους φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια.

Ομως και το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για τις πυρκαγιές στη Μαγνησία εξηγείται, αφού αντιμετωπίζεται ως μια ακόμα περιοχή κρίσιμη για τη διεκπεραίωση στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία, ενάντια στη Ρωσία. Γι' αυτό και πυκνώνει η παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, που αν και αποτελεί πηγή κινδύνων, επιχειρείται να εξωραϊστεί από τα «ευχαριστήρια» της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Ο λαός ανησυχεί και δικαίως. Και οι ανησυχίες του πολλαπλασιάζονται βλέποντας την κυβέρνηση να προπαγανδίζει την επικίνδυνη εμπλοκή πάνω στα καμένα, την ίδια στιγμή που απορρίπτει κάθε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης για επόμενες καταστροφές, αλλά και αποκατάστασης των πληγέντων.


Π.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Απαιτεί αποζημιώσεις στο 100%

Τον αγώνα κατοίκων και αγροτών - κτηνοτρόφων στις πληγείσες, από την πυρκαγιά, περιοχές της Μαγνησίας οργανώνουν ήδη σωματεία και φορείς της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, την Παρασκευή 28/7 βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές, όπου υπάρχουν σοβαρές και ολοκληρωτικές καταστροφές σε κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιόδεντρα, αμπέλια, υποδομές, μηχανολογικό εξοπλισμό, αποθηκευτικούς χώρους και άλλα.

Οπως τονίζει σχετικά η Ομοσπονδία, «οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας είδαν μπροστά στα μάτια τους να καταστρέφονται ολοσχερώς κόποι μιας ολόκληρης ζωής, κτηνοτροφικές μονάδες κάηκαν ολοσχερώς και για όσα ζώα κατάφεραν να γλιτώσουν δεν υπάρχει βοσκότοπος. Χωράφια, ελαιώνες, αποθήκες, εξοπλισμός, σπίτια και άλλα πολλά χάθηκαν στο πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς».

Καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και τους πληγέντες της Μαγνησίας σε πάλη, και διεκδίκηση «μέσα από τους μαζικούς φορείς, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τα Σωματεία, καθώς σήμερα υπάρχουν τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και όλων των φυσικών καταστροφών», προβάλλοντας μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα για να επιβιώσουν και να σταθούν στα πόδια τους, όπως την πλήρη αποζημίωση στο 100% κ.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ