ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΖΑΚΟΒΙΤΣΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Κέντρο διερχομένων, με φόντο ένα νεκρικό τοπίο, θυμίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Κοσσυφοπέδιο. Ορμητικά ποτάμια Αλβανών Κοσσοβάρων κυλούν προς βορά πια, με κατεύθυνση τα χωριά του Κοσσόβου, αφήνοντας πίσω τα προσφυγικά στρατόπεδα στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Την ίδια κατεύθυνση, προς βορρά, εξακολουθούν να έχουν και τα ποτάμια των Σέρβων προσφύγων που τρέχουν να ξεφύγουν από την εκδικητική μανία που έχει κυριεύσει τους Αλβανούς Κοσσοβάρους. Μαζί τους και οι Τσιγγάνοι. Η ανάπτυξη της "διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης" KFOR προχωρά σταθερά και τώρα πια 24.000 βρίσκονται ήδη επί του εδάφους του Κοσσόβου, θα ανακοινώσει ο επικεφαλής της KFOR, Βρετανός αντιστράτηγος Μάικ Τζάκσον. Μόνο που αρέσκονται να παίζουν το ρόλο θεατή, εκτός ελαχίστων και μεμονωμένων περιστατικών...
Οπως αυτό που έλαβε χώρα χθες, όταν Βρετανοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσοβο πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Σέρβο στην πόλη Λίπιανε, κοντά στην Πρίστινα, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Οι Βρετανοί στρατιώτες κλήθηκαν για να μεσολαβήσουν στην επίλυση διένεξης ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς κατοίκους στο Λίπιανε και πυροβόλησαν στον αέρα, αλλά - όπως είπε ο Βρετανός εκπρόσωπος - ένας από τους Σέρβους τους απείλησε με ένα πιστόλι και απλά οι Βρετανοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Πρόκειται για τον δεύτερο Σέρβο που χάνει τη ζωή του από πυρά Βρετανών στρατιωτών μετά την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσοβο.
Στην Τζακοβίτσα, εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ζητώντας την απελευθέρωση περίπου 1.500 ανδρών κατοίκων της πόλης, οι οποίοι φέρονται να συνελήφθησαν από τη σερβική αστυνομία πριν η ΝΑΤΟική ειρηνευτική δύναμη εισέλθει στην επαρχία και να κρατούνται σε φυλακές στη Σερβία. Πάντως, το Κοσσυφοπέδιο πήρε τις τελευταίες ημέρες τον επόμενο στόχο των διαφόρων "προσωπικοτήτων", που άρχισαν να μεταναστεύουν από την ΠΓΔΜ. Ετσι χθες στο Κοσσυφοπέδιο υπήρξε σύναξη, του πατριάρχη της Σερβικής Εκκλησίας Παύλου, του απογόνου του έκπτωτου βασιλέα, του "πρίγκιπα" Αλεξάντερ Καραγιόγερβιτς, ενώ η παρέα συμπληρώθηκε και από την πριγκίπισσα της Βρετανίας Αννα...
Πάντως, κάποια πράγματα δείχνουν να "προχωρούν", αφού η "προσωρινή κυβέρνηση" του UCK υπό τον Χασίμ Θάτσι δήλωσε χθες έτοιμη να συνεργαστεί με τον αναγνωρισμένο μετριοπαθή ηγέτη Ιμπραχίμ Ρουγκόβα,για το σχηματισμό από κοινού μίας νέας κυβέρνησης στο Κόσσοβο. Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο της "κυβέρνησης", Γιακούπ Κράσνικι,μετά τις επαφές των 13 από τα 17 κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση. Ο Ρουγκόβα, πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσόβου (LDK) και ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται ως ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του Κοσσόβου, δε συμμετείχε στις συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων.
Η σύνθεση μίας προσωρινής κυβέρνησης των Αλβανών στο Κόσσοβο αποφασίστηκε μεταξύ των κομμάτων που είχαν λάβει μέρος στις συνομιλίες του Ραμπουγιέ, λίγο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Πάντως μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, που προβλέπονται για μετά το τέλος μίας τριετίας, την προσωρινή διοίκηση της επαρχίας έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Εθνη.
Μπορεί ο Μάικ Τζάκσον να δηλώνει ικανοποιημένος, ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν,το βράδυ της Τρίτης, προειδοποίησε από την αμερικανική πρωτεύουσα, ότι η ανάπτυξη ολόκληρου του δυναμικού της KFOR πρέπει να επιταχυνθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οργανωμένες ομάδες που δρουν στην περιοχή. "Είναι σημαντικό να επιταχύνουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, την άφιξη όλων των ανδρών της KFOR", είπε ο Κοέν μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με το Ρουμάνο ομόλογο του, Βίκτορ Μπαμπιούτς.Οπως διευκρίνισε, το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, που θα αποτελείται συνολικά από 50.000 άνδρες, αναμένεται να έχει εισέλθει στο Κόσσοβο εντός των προσεχών δύο εβδομάδων.
Εντούτοις η ρωσική δύναμη συνεχώς αναπτύσσεται, αν και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τα ρωσικά πρακτορεία, δε λείπουν και οι "αψιμαχίες" με τους άντρες του UCK σε πλείστες περιπτώσεις. Ετσι το Σάββατο, τέσσερα αμφίβια σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ακολουθούμενα από σκάφη συνοδείας, αναμένεται να αποπλεύσουν με προορισμό τα Βαλκάνια, μεταφέροντας εξοπλισμό για τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ διευκρίνισε ότι το πρώτο λιμάνι στο οποίο θα καταπλεύσει θα είναι η Θεσσαλονίκη.
Ομως, "δίχως τη συνδρομή του γιουγκοσλαβικού στρατού, ο ΟΗΕ δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί την ασφάλεια στο Κόσσοβο", τόνισε χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βετσέρνιε Νοβόστι,ο στρατηγός Νεμπόισα Πάβκοβιτς,διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού της Γιουγκοσλαβίας, στον τομέα ευθύνης του οποίου βρίσκεται η επαρχία. "Σύντομα, ο ΟΗΕ θα καλέσει τον γιουγκοσλαβικό στρατό να επιστρέψει στο Κόσσοβο, γιατί δε θα είναι σε θέση, δίχως τη βοήθειά του, να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια και να διασφαλίσει τα σύνορά του", δήλωσε ο στρατηγός.
Οσο για την ακριβή ημερομηνία της επιστροφής του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πάβκοβιτς απαντώντας στην ερώτηση δήλωσε πως αυτό το πρόβλημα έχει "ρυθμιστεί από τη στρατιωτικο-τεχνική συμφωνία" για την αποχώρηση των δυνάμεων, που συνήφθη με τον ΟΗΕ και τους Γιουγκοσλάβους στρατηγούς και "μόλις ο ΟΗΕ σταθεροποιήσει την κατάσταση στο Κόσσοβο θα επιστρέψουμε. Ο στρατός μας πάντοτε υπήρξε ένας παράγοντας σταθερότητας στο Κόσσοβο και όσο ήμασταν εκεί δε διαπράττονταν εγκλήματα", δήλωσε, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά "ο γιουγκοσλαβικός στρατός έχει αποδείξει πως μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στο Κόσσοβο" και τώρα εναπόκειται στις δυνάμεις του ΟΗΕ να αποδείξουν το ίδιο πράγμα, εκφράζοντας συνάμα και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν "οι συμφωνίες με τον ΟΗΕ".
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΩΜΗ. -
Λιγότερο από τρεις βδομάδες, από τον επίσημο τερματισμό των βομβαρδισμών και την υπογραφή της "ειρηνευτικής συμφωνίας", κάτω από την "ενορχήστρωση" του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν,αξιωματούχοι από δεκαέξι χώρες και εκπρόσωποι τριών διεθνών οργανισμών συζήτησαν το ακανθώδες ζήτημα:"Ποιος πραγματικά κυβερνά το Κοσσυφοπέδιο; Τα Ηνωμένα Εθνη ή το ΝΑΤΟ;".
Το ερώτημα είναι ρητορικό, ωστόσο σκιαγραφεί τον άξονα στο οποίο κινήθηκαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των G8, μεταξύ των οποίων οι χώρες της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών στον κόσμο, η Ρωσία και η Κίνα, οι υπουργοί Εξωτερικών επίσης της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Φιλανδίας και της Ελλάδας, ενώ ακόμα υψηλοί αξιωματούχοι από το Βέλγιο και τη Δανία παρακολούθησαν τη συνάντηση όπως και τρεις μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί - η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και η Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης. Ο Κόφι Ανάν προήδρευε της συνάντησης αυτής στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τέσσερις ώρες και στην οποία θα συζητήσουν την επιτάχυνση της εφαρμογής από τον ΟΗΕ της πολιτικής πτυχής της συμφωνίας για το Κόσσοβο. Οι χώρες και οι οργανώσεις θα ενημερωθούν και από τον ΟΗΕ και από αντιπροσώπους της "διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του NATO στο Κόσσοβο" - (KFOR) για την πρόοδο που έχει συντελεστεί από τις 10 Ιουνίου, όσον αφορά την επιστροφή των προσφύγων και το σχεδιασμό της ανοικοδόμησης του Κόσσοβου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε κατά την άφιξή του ότι "είναι σημαντικό να συναντηθούν οι υπουργοί, για να συζητήσουν για τις ανάγκες μας, για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη αστυνομικών, και να συζητήσουν και για τα χρήματα που απαιτούνται, για να επιτευχθεί ο σκοπός μας" και κατά αυτόν τον τρόπο δίνεται και το στίγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει κατά τις συνομιλίες. Ωστόσο, πιο αποκαλυπτικός ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να εξασφαλίσουμε και να σιγουρέψουμε ό,τι κερδίσαμε σε αυτόν τον πόλεμο και τώρα πια είμαστε σε θέση να οικοδομήσουμε την ειρήνη, συνεργαζόμενοι με τον ντόπιο πληθυσμό και φυσικά σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα". Επίσης, ο Κουκ είπε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα του Βρετανού αντιστράτηγου και επικεφαλής της KFOR, ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί οι 24.000 στρατιώτες από το σύνολο των 50.000 που θα αποτελεί όλη την "ειρηνευτική δύναμη" και μάλιστα η ανάπτυξη των στρατιωτών γίνεται κατά τρόπο "υποδειγματικά επαγγελματικό"...
Παράλληλα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (ΠΕΠ) ανακοίνωσε χτες την εφαρμογή από σήμερα Πέμπτη και για μία περίοδο έξι μηνών ενός επείγοντος προγράμματος βοήθειας σε τρόφιμα για τα Βαλκάνια, ύψους 224 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα αυτό σκοπό έχει την κάλυψη των αναγκών σε βασικά είδη διατροφής όπως αλεύρι, ρύζι, λάδι, ζάχαρη, αλάτι κ. λ. π. καθώς και πακέτα φαγητού που συμπεριλαμβάνουν και γαλέτα ή ψωμί, περίπου 2,5 εκατομμυρίων ατόμων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, συμπεριλαμβανομένου του Κόσσοβου, καθώς επίσης στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα επωφεληθούν περίπου 650.000 άνθρωποι στο Κοσσυφοπέδιο και ακόμα ένα εκατομμύριο συνολικά στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.
Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΕΠ, Τζούντιθ Τσενγκ - Χόπκινς τόνισε ότι και η αγροτική καλλιέργεια στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση (εξαιτίας των καταστροφών από τους βομβαρδισμούς) και για το λόγο αυτό και μεσοπρόθεσμα ο πληθυσμός της σερβικής επαρχίας θα "είναι ιδιαιτέρως εξαρτημένος" από την εξωτερική βοήθεια.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ -
Ευλόγως αινιγματικό εξακολουθεί να παραμένει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Οι πιέσεις από τη Δύση για την απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι ασφυκτικές, αποπνικτικές... ενώ φυσικά δε λογαριάζουν ούτε την ευζωία ή τη ζωή δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων - εμπάργκο, βοήθεια - προκειμένου να δουν τον Μιλόσεβιτς "μακριά". Η χτεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης - που έχει την άμεση υποστήριξη της Δύσης - δεν ικανοποίησε κανένα. Το πλήθος ήταν μικρό και άνευρο.
Ωστόσο επιμένουν και έτσι εκτός από τη "Συμμαχία για αλλαγή", που διοργάνωσε τη συγκέντρωση, η Ορθόδοξη Εκκλησία, τα ανεξάρτητα συνδικάτα, όπως και "διανοούμενοι" της Σερβίας εμφανίστηκαν να ζητούν την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Από την άλλη πλευρά, οι προχτεσινές δηλώσεις του Μιλόσεβιτς για "μεταρρυθμίσεις", ανάπτυξη μιας "οικονομίας της αγοράς" και επανακαθορισμό των "δεσμών - οικονομικών και πολιτικών - με τις δημοκρατικές χώρες", που είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του γιουγκοσλαβικού κράτους, σύμφωνα με ανακοινωθέν που μεταδόθηκε από το πρακτορείο "Τανγιούνγκ", ανακάτεψαν ακόμα περισσότερο το σκηνικό. Ετσι χτες ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, του "Ριζοσπαστικού κόμματος", του Βόιτσλαβ Σέσελι με μία αιφνιδιαστική κίνηση - ενώ όλοι ανέμεναν την παραίτηση των υπουργών του Σέσελι από την κυβέρνηση της Σερβίας και το κενό να καλυφθεί από το "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης" του Βουκ Ντράσκοβιτς - δήλωσε στο ιδιωτικό κανάλι "Μπέτα": "Αυτή τη στιγμή, μία παραίτηση του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας θα έχει καταστροφικές πολιτικές συνέπειες και θα προκαλέσει χάος στη χώρα".
Ουσιαστικά όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά και ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μομίρ Μπουλάτοβιτς συγκάλεσε χτες έκτακτη σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, και ερμηνεύοντας την κίνηση αυτή ως μια ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Συγκεκριμένα, οι ηγέτες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο θα συμμετάσχουν στη σύνοδο και πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του είδους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση. "Ο σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να διακριβωθούν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στο Κοινοβούλιο", ανέφερε η τηλεόραση, με τη διευκρίνιση ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να επαναβεβαιωθεί η ενότητα κατά τη διάρκεια των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και ανοικοδόμηση και ανάγκη για αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών με τον υπόλοιπο κόσμο και τη δημιουργία μιας ανοιχτής οικονομίας της αγοράς.
ΜΟΣΧΑ.-
Θα θυσιαστεί άραγε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Μαντλίν Ολμπράιτ, προκειμένου να μπορέσουν οι Δημοκρατικοί να ανεβάσουν λίγο τη δημοτικότητά τους και να κατέλθουν "εξαγνισμένοι" στην προεδρική κούρσα του 2000;
Αγνωστο... Ωστόσο, μία ρωσική εφημερίδα χτες, η "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα", επικαλούμενη πηγές στην Ουάσιγκτον ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα αποπεμφθεί μέσα στο καλοκαίρι για τα λάθη που διέπραξε στη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης. "Στην Ουάσιγκτον γίνεται λόγος για ανασχηματισμό, που θα πραγματοποιηθεί στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έχει βρει ήδη τον αντικαταστάτη της σημερινής υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ", αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, αν και επισήμως ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να της δείχνει απεριόριστη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της και μάλιστα να την επαινεί συνολικά για το έργο της.
Πάντως, επιμένει η "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα", "στην αμερικανική πρωτεύουσα υπάρχει μία διαφορετική άποψη και αυτή η άποψη προέρχεται από πολύ ψηλά", και για να τεκμηριωθεί αυτή η άποψη, τονίζει ότι τα πρώτα θύματα της "άποψης" αυτής υπήρξαν ο υπαρχηγός της CIA, Τζακ Ντάουνινγκ και ο επικεφαλής του ευρωασιατικού τμήματος της ίδιας υπηρεσίας, Τζον Μπέντερ,ενώ αναφέρει ακόμα ότι το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου "δεν κρύβει ότι η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία ήταν καθαρό σφάλμα εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Μαντλίν Ολμπράιτ έπεισε τον Κλίντον ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας δε θα έχει πολιτικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις της περί άμεσης κατάρρευσης του καθεστώτος Μιλόσεβιτς μετά την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών θυμίζουν μάλλον τις προβλέψεις του Νοστράδαμου, παρά μία νηφάλια θεώρηση της κατάστασης εκ μέρους μιας πεπειραμένης πολιτικού". Επίσης ότι ο Κλίντον είχε "μονόπλευρη" ενημέρωση και δεν μπορούσε να διαμορφώσει συνολική εικόνα, αφού όλη η πληροφόρηση ήταν βασισμένη σε πηγές του UCK και της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης και μόνο.
Εντούτοις τα λάθη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα", δε σταματούν στη λανθασμένη εκτίμηση για το άμεσα αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς που σχετίζονταν με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, όπως τη ρωσική αντίδραση και ιδιαίτερα στο διπλωματικό τομέα, σημειώνει η εφημερίδα για να καταλήξει: "H πραγματική αποτυχία του αμερικανικού σεναρίου - στην ουσία του προσωπικού σεναρίου της Ολμπράιτ - για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο, μπορεί να καταλήξει σε ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τις προσεχείς προεδρικές εκλογές".
Ιδωμεν λοιπόν...
ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ. -
Τα προσφυγικά στρατόπεδα στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν πλημμυρίσει από άχρηστα ή ληγμένα φάρμακα και ιατρικό υλικό, από πολύ γνωστές μάλιστα πολυεθνικές εταιρίες, κατήγγειλε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών.
Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ μετά από έρευνες και ελέγχους που έκανε, βρήκε ότι ένα μεγάλο τμήμα των φαρμακευτικών και ιατρικών σκευασμάτων που στάλθηκαν εν είδει δωρεάς βοηθείας στους Κοσσοβάρους πρόσφυγες, μέχρι να φτάσουν στα στρατόπεδα είχαν λήξει, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναγκάζονται να ξοδεύουν μεγάλα τμήματα των χρηματικών ποσών της βοήθειας που τους διαθέτουν ώστε να τα καταστρέφουν. "Υπολογίζουμε ότι περίπου το 50% των φαρμάκων που αποστέλλονται μόνο στην Αλβανία από δωρεές από φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και άλλες επιχειρήσεις είναι μηαναγκαία ή ληγμένα. συνεπώς εντελώς άχρηστα" θα δηλώσει ο Ιντρο Ματέι,μέλος της ερευνητικής επιτροπής του ΠΟΥ και των"Φαρμακοποιών χωρίς σύνορα". Παράλληλα, έγιναν καταγγελίες από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, ότι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που δήλωσαν ότι αποστέλλουν στα νοσοκομεία της σερβικής επαρχίας σύριγγες, ινσουλίνες ή υλικό για τα χειρουργεία, όταν άνοιξαν τις κούτες με το ιατρικό υλικό που είχε αποσταλεί, βρήκαν μέσα, αλοιφές για σκασμένα χείλη ή αλοιφές για τις αιμορροϊδες... φάρμακα τα οποία είχαν βγει σαν πρωτοποριακά σκευάσματα στην αμερικανική αγορά πριν από μερικά χρόνια, αλλά η έλλειψη ζήτησής τους τα είχε αφήσει συσκευασμένα στις τεράστιες αποθήκες. Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, ήταν ληγμένα.
Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ απονέμει τα εύσημα της "νίκης" αποκλειστικά στην Ουάσιγκτον και προσάπτει έλλειψη συνεισφοράς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - μέλη
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-
Χωρίς τη στρατιωτική και διοικητική συμμετοχή των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ δε θα μπορούσε ποτέ να εξαπολύσει τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και να φέρει σε πέρας μια τέτοιας εμβέλειας στρατιωτική επιχείρηση.
Αυτά, περίπου, δήλωσε, χωρίς περιστροφές, ο ναύαρχος Γκουίντο Βεντουρόνι, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας. Ο Βεντουρόνι, αφού εμμέσως πλην σαφώς μεταβίβασε όλες τις δάφνες της επιτυχίας της ΝΑΤΟικής επέμβασης στην Ουάσιγκτον, που, πίσω από τις γραμμές, χαρακτηρίστηκε ως ο κινητήριος μοχλός και ο εγκέφαλος της όλης επιχείρησης, υπογράμμισε ότι για να μη μείνει "ιδέα η σύσταση Ευρωπαϊκής Ταυτότητας Αμυνας, θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να αποκτήσουν πρόσθετες στρατιωτικές δυνατότητες και να συνεισφέρουν περισσότερο στην εύρυθμη λειτουργία και διεκπεραίωση των υποχρεώσεων της Συμμαχίας".
Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ κατηγόρησε, σχεδόν εξόφθαλμα, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - μέλη ότι κατά τη διάρκεια των επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας αρκέστηκαν στο να παρέχουν πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου, "οι οποίες είναι σημαντικές, αλλά όχι αρκετές, καθώς για να ολοκληρωθεί με επιτυχία μια τέτοια επιχείρηση, χρειάζονται τόσο πολιτικές πληροφορίες όσο και στρατιωτική δυναμική συμμετοχή".
Μικρά Αλβανόπουλα στέκουν κοντά στα φλεγόμενα σπίτια των Σέρβων στην περιοχή του Πετς
Μέλη του UCK αποτίουν φόρο τιμής με τα "Καλάσνικοφ" στην κηδεία ενός διοικητή τους, που είχε σκοτωθεί πριν από ένα μήνα σε μάχη με τους Σέρβους
Ο Κ. Ανάν με τον Κ. Μπιλντ στη συνάντηση των 16 χωρών στη Νέα Υόρκη
Αμερικανός πεζοναύτης, σκοπός σε μια περιοχή της Γκίλανε, όπου κατοικούν Αλβανοί και Σέρβοι