ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -
Χτες φάνηκε πως λύθηκε το "μυστήριο" με τα αντιφατικά σήματα πολιτικής που έστελνε τις τελευταίες μέρες το Βελιγράδι όσον αφορά το ζήτημα της ξένης μεσολάβησης στις μελλοντικές συζητήσεις με τους Αλβανούς Κοσσοβάρους!
Ο Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς, διευθυντής του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών, διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες που έσπειραν τα πρόσφατα δημοσιεύματα σερβικών εφημερίδων, δηλώνοντας πως η ΝΟ Γιουγκοσλαβίας απέρριψε την ξένη μεσολάβηση στην κρίση του Κοσσόβου. "Δεν είναι αποδεκτό να έρθουν ξένοι αντιπρόσωποι για να ασχοληθούν με τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας" σημείωσε ο Βουτσίτσεβιτς... Ο ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε, πάντως, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης του Βελιγραδίου ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ και πιθανώς ο πρώην μεσολαβητής για την ειρήνη στη Βοσνία Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μπορεί να επισκεφθούν σύντομα το Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Απ' την άλλη, θέλοντας να απαντήσει στη φημολογία των τελευταίων ημερών, αναφέρθηκε στο όνομα του Ισπανού πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλεθ λέγοντας πως ο τελευταίος "είναι καλοδεχούμενος, αλλά μόνο για να συζητήσει για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)"...
Οπως είναι γνωστό τις τελευταίες μέρες, διάφορες εφημερίδες του Βελιγραδίου, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υποστήριζαν πως ο Μιλόσεβιτς είναι έτοιμος να αποδεχτεί μεσολάβηση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες για το Κοσσυφοπέδιο.
Στο μεταξύ, ηγέτες των Αλβανών του Κοσσόβου επέμειναν και χτες στο αίτημά τους για την παρουσία ξένου μεσολαβητή σε ενδεχόμενες μελλοντικές συζητήσεις με τους Σέρβους για το καθεστώς της επαρχίας.
Ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα επανέλαβε μάλιστα και την επιθυμία των Αλβανών για την ανεξαρτησία της επαρχίας δηλώνοντας: "Η καλύτερη λύση είναι ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο με εγγυήσεις για τους Σέρβους και τις άλλες εθνότητες (που ζουν στην επαρχία) και ένα διεθνές πολιτικό προτεκτοράτο ως μεταβατικό στάδιο". Ολοκληρώνοντας, ο Ρουγκόβα, χαρακτήρισε "σοβαρή και τεταμένη" την κατάσταση στο Κόσσοβο ζητώντας από τις σερβικές αρχές να "σταματήσουν τις στρατιωτικές και αστυνομικές ενέργειές τους" και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει "προληπτικές ενέργειες".
Τέλος, σήμερα στο Λονδίνο αναμένεται να συναντηθούν τα μέλη της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό. Οπως έχει ανακοινωθεί, οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών που αποτελούν την Ομάδα Επαφής (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία) θα συνεδριάσουν στο περιθώριο της συνάντησης της G - 8 για την προετοιμασία της συνόδου των ηγετών και κυβερνήσεων των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών που πρόκειται να διεξαχθεί στα μέσα Μάη στο Μπέρμιγχαμ. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σημερινή σύνοδο είναι πιθανόν να εξεταστεί και το θέμα της διακοπής των ξένων επενδύσεων στη Σερβία, στην περίπτωση που το Βελιγράδι αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις "προτάσεις" της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Αδιάφορα και μάλλον βαριεστημένα ψήφισαν προχθές - αφού η απάθεια για το θέμα αντικατοπτρίζεται στη συμμετοχή που δεν ξεπέρασε το 33% - περίπου πέντε εκατομμύρια Λονδρέζοι, ημέρα τοπικών εκλογών, τόσο για να εκλέξουν τα νέα μέλη των τοπικών συμβουλίων, όσο για να αποφανθούν αν επιθυμούν νέο αιρετό Δημοτικό Συμβούλιο και νέο δήμαρχο στην πόλη τους.
Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα που ανακοινώθηκαν χθες, το Νέο Εργατικό Κόμμα υπέστη την πρώτη του ήττα, ένα μόλις χρόνο μετά τη συντριπτική του νίκη στις εθνικές εκλογές, καθώς έχασε δεκάδες έδρες στα τοπικά συμβούλια στις εκλογές, που διεξήχθησαν ένα χρόνο μετά το θρίαμβο των Εργατικών στις γενικές εκλογές. Στις τοπικές εκλογές, που έγιναν για την κάλυψη 4.000 θέσεων στα Δημοτικά Συμβούλια, οι υποψήφιοι του Εργατικού Κόμματος εξασφάλισαν το 39% των ψήφων, ενώ στις περσινές εκλογές το κυβερνών κόμμα είχε λάβει το 44%. Το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα παρέμεινε δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων συγκεντρώνοντας περίπου το 31% των ψήφων. Μικρές απώλειες είχαν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.
Ετσι το Εργατικό Κόμμα παραμένει το πρώτο σε δύναμη στα Δημοτικά Συμβούλια, καθώς ελέγχει τα 81 από τα 143, όπου έχουν ανακοινωθεί τελικά αποτελέσματα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απώλεια που υπέστη το κυβερνών κόμμα οφείλεται στον εφησυχασμό των ψηφοφόρων, καθώς επίσης και από τη συνηθισμένη απώλεια που έχουν όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία. Πάντως, θεώρησαν ότι αποζημιώθηκε κάπως από την ψήφο των κατοίκων του Λονδίνου, οι οποίοι - στο δημοψήφισμα που διεξήχθη παράλληλα με τις τοπικές εκλογές - ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την πρότασή του για την ανάδειξη εκλεγμένης δημοτικής αρχής στην πρωτεύουσα. Μία αποζημίωση μάλλον δεδομένη, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν εξασφαλισμένο, αφού και τα τρία μεγάλα κόμματα (Εργατικό, Συντηρητικό και Φιλελεύθερο - Δημοκρατικό) είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν "ναι".
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Νέα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε, χτες το απόγευμα, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, λίγη ώρα μετά την επιστροφή του στην περιοχή. Τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Ουάσιγκτον δε φαίνεται να συμμερίζεται η ισραηλινή ηγεσία, που εμφανίζεται αδιάλλακτη. Την ίδια στιγμή, θόρυβο έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον, που εξέφρασε την υποστήριξή της στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Επί μιάμιση ώρα συνομιλούσαν, χτες, οι Ντένις Ρος και Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μετά το τέλος της συνάντησης, εκδόθηκε σύντομο ανακοινωθέν, με το οποίο γνωστοποιήθηκε ότι δεν έχει, ακόμα, οριστεί μια δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες, ενώ δε δόθηκε καμία πληροφορία για το περιεχόμενο της συνάντησης. Εντούτοις, στενοί συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού τόνιζαν ότι ο χρόνος που δίνεται στον Νετανιάχου δεν είναι αρκετός για να ληφθεί μια τόσο σημαντική απόφαση σχετική με το μέλλον της χώρας και εκτιμούσαν πως κατά πάσα πιθανότητα θα επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν την Ουάσιγκτον να δίνει παράταση μιας εβδομάδας στην ισραηλινή κυβέρνηση να αποφασίσει.
Παρ' όλα αυτά, της συνάντησης Ρος - Νετανιάχου προηγήθηκαν δηλώσεις τόσο του ίδιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN όσο και του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Ντάνι Ναβέχ, οι οποίες δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικές για την εξέλιξη των συνομιλιών. Ο Νετανιάχου τόνισε ότι αντιμετωπίζει σοβαρότατες δυσκολίες στη διαδικασία έγκρισης της αμερικανικής πρότασης από το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο και επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντικό το κάθε ποσοστό της Δυτικής Οχθης που θα παραχωρηθεί στους Παλαιστινίους. Λίγο αργότερα, ο Ντάνι Ναβέχ, μιλώντας σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους, υπογράμμιζε ότι "εάν η αμερικανική πρόταση περιοριστεί σε όσα είναι, ήδη, γνωστά, το Ισραήλ δεν μπορεί να την αποδεχτεί γιατί δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ισραηλινής ασφάλειας".
Πάντως, η Ουάσιγκτον επιμένει στην πρότασή της, όπως κατέστησε σαφές η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πρόταση να υποστεί ορισμένες μείζονες τροποποιήσεις, που πιθανόν προκύψουν από τις νέες επαφές του Ρος με την ισραηλινή κυβέρνηση."Δεν υπάρχουν πάντα ευκαιρίες", δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, καταλήγοντας ότι "όταν δίνονται δε θα πρέπει να πηγαίνουν χαμένες, γι' αυτό και περιμένω πολύ σκληρές ριζικές αποφάσεις". Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις της συζύγου του που ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών τόσο στο Ισραήλ όσο και στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος καθώς η Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Ολιγόλογες σχετικές δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι, ο οποίος τόνισε ότι η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να εκφράζει προσωπικές απόψεις, αλλά δεν αντανακλά και τη γνώμη του Προέδρου. Εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικάνων κατηγόρησαν την κυβέρνηση Κλίντον ότι πιέζει πολύ το Ισραήλ και υποστηρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο αγώνας "δρόμου", μάλλον χωρίς ελπίδα, των σωστικών συνεργείων...
Ο Μεχμέτ Αλί Μαντάλ είναι 40 ετών. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ελλάδα. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο ανήλικα παιδιά.
Ο Μετίν Αντάτς είναι 50 ετών, αγρότης. Είναι εκπρόσωπος του Λαϊκού Συμβουλίου των Αγροτών της Περγάμου.
Ο Χασάν Αϊντογάν είναι 24 χρονών. Εχει κάνει φυλακή για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, αλλά συνεχίζει τη δράση του στο χώρο της Αριστεράς.
Η Νεσλιχάν Ουσλού είναι δημοσιογράφος. Εγραφε στην "Επαναστατική Νεολαία" και στην "Κούρτουλους" (αμφότερες έκλεισαν). Συνελήφθη και φυλακίστηκε αρκετές φορές. Αστυνομικοί απείλησαν να τη σκοτώσουν. Τους αγνόησε.
Οι τέσσερίς τους είναι εδώ και μερικές μέρες, από την 31η Μαρτίου, όταν τους είδαν για τελευταία φορά στη Σμύρνη, "αγνοούμενοι". Οπως πολλοί, πάρα πολλοί ακόμη.
Ουδέν το περίεργον, σημειώνει με ανακοίνωσή του το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Η εξαφάνιση των πολιτικών αντιπάλων του τουρκικού κράτους έχει προσλάβει το χαρακτήρα παγίως εφαρμοζόμενης (ασφαλώς ανεπισήμως), πολιτικής. Και καλεί σε αντίδραση για να μην χαθούν και αυτοί οι αγωνιστές. "Ας σηκώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας και ας τους ζητήσουμε από το φασιστικό καθεστώς: τους πήρατε ζωντανούς. Τους θέλουμε ζωντανούς! ",αναφέρει.
ΡΩΜΗ.-
Με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν το μακάβριο έργο τους και την περιοχή της Καμπάνιας να έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρωματίζεται με τις μελανότερες αποχρώσεις η εικόνα που δημιούργησε η κακοκαιρία και οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Νότια Ιταλία όλη αυτή τη βδομάδα.
Τα συνεργεία διάσωσης ανασύρουν συνεχώς πτώματα κάτω από τους τόνους λάσπης που έχουν καταπλακώσει αρκετά χωριά και η Υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί από τη λάσπη 74 νεκροί, ενώ 208 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν από την ιταλική κυβέρνηση οι περιοχές που σαρώθηκαν από τις κατολισθήσεις και η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τρεις επαρχίες αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο αποφασίστηκε επίσης η διάθεση - σε πρώτη φάση - ποσού αντίστοιχου με 30 εκατομμύρια δολάρια το οποίο θα διατεθεί στο έργο αρωγής και ανοικοδόμησης, δήλωσαν αξιωματούχοι.