ΚΙΟΤΟ.-
Συνεχίζονται οι σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών διαπραγματευτών, με σκοπό την επίτευξη μιας κοινής, αποτελεσματικής διεθνούς συμφωνίας για τους περιορισμούς εκπομπών καυσαερίων και άλλων επικίνδυνων αερίων που "ευθύνονται" για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
"Δε γνωρίζω γιατί οι ΗΠΑ νομίζουν ότι είναι ευκολότερο να κάνουμε οι Ευρωπαίοι τα αυτοκίνητά μας περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον", είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής περιβάλλοντος της ΕΕ, Γιόργκεν Χένινγκσεν. Την ίδια, όμως, ώρα πηγές προσκείμενες σε αξιωματούχους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί φαίνονται διατεθειμένοι να "συμπλεύσουν" με την προοπτική μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τα επίπεδα του 1990, παρά το γεγονός της απουσίας οποιασδήποτε σχετικής επίσημης πρότασης από την Ουάσιγκτον.
Οπωσδήποτε, περισσότερα μέλλει να αποκαλυφθούν μετά την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και τον πρόεδρο της ΕΕ, Ζακ Σαντέρ, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και για τα όσα διαδραματίζονται στην Παγκόσμια Συνάντηση για το Κλίμα στο Κιότο της Ιαπωνίας.
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση ραγδαίων κλιματολογικών αλλαγών, όπως αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αύξηση της στάθμης των νερών των ωκεανών από το λιώσιμο των παγετώνων και απρόβλεπτες βιβλικές καταστροφές από τη διαταραχή του παγκόσμιου κλίματος σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Χτες, επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που απειλούν το "δίκτυο παρατήρησης για την πρόληψη κλιματολογικών μεταβολών", λόγω έλλειψης μέσων και κεφαλαίων... Οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Ομάδας Εκτίμησης του Κλίματος (GIEC), οργανισμού που έχει υποστηρίξει τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποφυγή της ανόδου θερμοκρασίας στον πλανήτη μας, υπογράμμισαν πως η επιβίωση ενός τέτοιου δικτύου είναι "απολύτως απαραίτητη", προκειμένου να "προβλέπονται έγκαιρα και να περιγράφονται με ακριβή τρόπο" οι αναμενόμενες κλιματολογικές αλλαγές στη Γη.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Τα ισραηλινά συνδικάτα έδειξαν χτες να αψηφούν τις εντολές του εργατικού δικαστηρίου να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλιές τους και συνέχισαν την εθνική απεργία - που προκαλεί κυβερνητική κρίση - για δεύτερη ημέρα.
Κατά το Ρόιτερ, εκπρόσωπος της προσκείμενης στους Εργατικούς συνδικαλιστικής ομοσπονδίας Χισταντρούτ δήλωσε πως "η απεργία θα συνεχιστεί με όλες τις δυνάμεις, ώσπου να επιτύχουμε γραπτή συμφωνία", όσον αφορά οικονομικά και άλλα αιτήματα των απεργών.
Αφορμή για την κήρυξη της απεργίας, υπήρξε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιακόβ Νίμαν, που συνέκρινε τους απεργούς με τους κομάντος αυτοκτονίας της παλαιστινιακής οργάνωσης "Χαμάς".
Επιχειρώντας απεγνωσμένα να άρει το αδιέξοδο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών και τον ηγέτη της εργατικής ομοσπονδίας Αμίρ Πέρετζ να συναντηθούν παρουσία του αργά χτες βράδυ, στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, λίγο πριν από την αναχώρησή του για το εξωτερικό.
Ο Νετανιάχου αναχωρούσε χτες για τη Γερμανία, όπου πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Ακολούθως θα μεταβεί στη Γαλλία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μαντλίν Ολμπράιτ.
Αντικείμενο της περιοδείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού θα είναι κυρίως η αναβίωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας", αλλά, όπως σχολίαζε χτες το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Νετανιάχου ταξιδεύει "με άδεια χέρια": Δεν έχει συμφωνήσει με τους υπουργούς του για την απόσυρση των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη (κατά τις υφιστάμενες συμφωνίες, επρόκειτο να γίνει σε 3 στάδια και να ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 1998, αλλά ως τώρα δεν έχει γίνει τίποτε).
Το Σάββατο, η Ολμπράιτ συναντάται με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, στην Ελβετία. Οι Παλαιστίνιοι απειλούν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος το 1999, αν το Ισραήλ συνεχίσει να αθετεί την υπόσχεση απόσυρσης των δυνάμεών του - αλλά οι υπουργοί του Νετανιάχου, πρωτοστατούντος του ("γερακιού") Αριέλ Σαρόν, συναρτούν την αποχώρηση με την πάταξη των "Παλαιστίνιων τρομοκρατών"...
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -
Οι αναπάντεχες ανακοινώσεις του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν κατά την επίσκεψή του στη Σουηδία για μείωση από 1 του Γενάρη 1999 κατά 40% των χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων της Ρωσίας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στους πολιτικούς κύκλους της χώρας και τα ΜΜΕ. "Χτες ο Γιέλτσιν έδωσε ένα ξαφνικό "πυραυλικό πλήγμα" στο Γενικό Επιτελείο και το υπουργείο Εξωτερικών", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" και, μάλιστα, στη στήλη "Σκάνδαλα". Και η "Ιζβέστια" σιγοντάρει: "Στη Στοκχόλμη ο Μπορίς Γιέλτσιν αναπάντεχα αφοπλίστηκε". Η εφημερίδα "Μόσκοβσκι Κομσομόλετς" έχει ως κύριο τίτλο την ανταπάντηση του Γιέλτσιν προς τον γραμματέα Τύπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι: "Ναι, κατάλαβα!". Επομένως, γενικό συμπέρασμα των δημοσιευμάτων και σχολίων είναι ότι οι πρωτοβουλίες αφοπλισμού από μέρους του Γιέλτσιν αποτέλεσαν έκπληξη για τους στρατιωτικούς και τους διπλωμάτες και προκάλεσαν για άλλη μια φορά αμηχανία στο περιβάλλον του και τις κρατικές υπηρεσίες. Ετσι, η "Κομσομόλσκαγια Πράβντα", επικαλούμενη δήλωση ανώνυμου ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου των Πυραυλικών Στρατηγικών Στρατευμάτων, σημειώνει ότι "η μείωση που ανακοίνωσε ο Γιέλτσιν είναι ανάλογη με τον πλήρη αφοπλισμό. Εμείς, κι έτσι έχουμε καταστρέψει περισσότερους απ' ό,τι οι ΗΠΑ, εκτοξευτήρες και πυραύλους. Δεν αντιλαμβάνομαι με τι θα μείνουμε". "Πριν από το ταξίδι του Προέδρου στη Σουηδία το ζήτημα αυτό δεν είχε συζητηθεί με κανέναν αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας", γράφει η "Ιζβέστια". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μόσκοβσκι Κομσομόλετς", ο Γιέλτσιν στη συνέντευξη Τύπου απαντούσε πρόθυμα "σε ερωτήσεις που δεν του είχαν τεθεί". Η γενική εντύπωση είναι ότι "ο Πρόεδρος κουράζεται πολύ στις διεθνείς συναντήσεις" και υπάρχει η σκέψη να περιοριστεί το πρόγραμμα επισκέψεών του. Στο μεταξύ, η Κρατική Δούμα θα εξετάσει στις 5 Νοέμβρη σε κλειστή συνεδρίαση ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια της χώρας, Στη συνεδρίαση έχει κληθεί ο υπουργός Αμυνας, Ιγκορ Σεργκέγεφ.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -
Σε πρόωρες εκλογές, 3 χρόνια νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία - και για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια - οδηγείται η Ινδία, αφού ο Πρόεδρος της χώρας Κ. Ρ. Ναραγιανάν διέλυσε χτες το Κοινοβούλιο.
"Η 11η Λοκ Σάμπα (ινδική Βουλή) διαλύθηκε με προεδρική εντολή", ανέφερε η λακωνική ανακοίνωση της Προεδρίας. Γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα σε εκλογές, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Φλεβάρη. Τελική προθεσμία για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι η 15η Μάρτη, ημερομηνία η οποία σηματοδοτεί παράλληλα και την τελική προθεσμία κατάθεσης του προϋπολογισμού.
Η ενέργεια του Προέδρου ακολουθεί την κρίση που έπληξε την Ινδική πολιτική σκηνή για εβδομάδες, με αφορμή το αίτημα του Κόμματος του Κογκρέσου να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Μετώπου το Προοδευτικό Μέτωπο Ντραβίντα. Το Κόμμα αυτό κατηγορήθηκε από το "Κογκρέσο" ότι ενεπλάκη στη δολοφονία του ηγέτη του και πρώην πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, το 1991.
Το Ηνωμένο Μέτωπο δεν ενέδωσε και συνεπώς το Κόμμα του Κογκρέσου απέσυρε τη στήριξή του στον πρωθυπουργό Ιντερ Κουμάρ Γκιουράλ.
Ο Γκιουράλ παραιτήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και εκτελεί πλέον χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες έδρες για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, κι έτσι ο Πρόεδρος δεν είχε άλλη επιλογή από το να διαλύσει το Κοινοβούλιο.
Ο Γκιουράλ είναι ο τρίτος πρωθυπουργός που παραιτείται από το 1996. Πολιτικοί παρατηρητές έλεγαν χτες στο CNN πως οι εξελίξεις προκλήθηκαν από την απόφαση του Κόμματος του Κογκρέσου να ανακτήσει την εξουσία, το οποίο τη μονοπώλησε για 45 από τα 50 χρόνια, αφότου η Ινδία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανική αυτοκρατορία...
Πλην όμως, εκτιμούσαν, τόσο το "Ασοσιέιτεντ Πρες" όσο και το "Ρόιτερ", το κόμμα που αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο από τις εκλογές είναι το Ινδουιστικό/Εθνικιστικό Μπαρατίγια Τζανάτα, και όχι αυτό του "Κογκρέσου"...
Οι εκλογές εκτιμάται πως θα κοστίσουν 400 εκατ. δολάρια στην Ινδία.
ΚΑΪΡΟ .-
Πιέσεις προς ευρωπαϊκές και άλλες χώρες για την έκδοση "υπόπτων ισλαμιστών" που ζουν σ' αυτές ασκεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, στο πλαίσιο της τελευταίας εκστρατείας του για την κατάπνιξη του Ισλαμισμού.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η Αίγυπτος επιδιώκει την έκδοση περίπου 20 Ισλαμιστών από τις ΗΠΑ, το Αφγανιστάν και από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Μουμπάρακ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τη Βρετανία ότι παρέχει προστασία στους Αιγύπτιους ισλαμιστές που έχουν καταδικαστεί στη χώρα του και προειδοποιεί το Λονδίνο ότι "ο βρετανικός λαός θα διαπιστώσει στο μέλλον τα προβλήματα που οι τρομοκράτες δημιουργούν".