Μηνύματα για την απώλεια του Χαρίλαου Φλωράκη εξακολουθούν να καταφθάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από όλο τον κόσμο. Με τα συλλυπητήρια μηνύματα αυτά καταδεικνύεται η μεγάλη προσφορά του στον αγώνα για την κοινωνική προκοπή και η συμβολή του ως ηγέτη διεθνούς κύρους στην ανάπτυξη του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.
Ο Χ. Φλωράκης σε παλαιότερη φωτογραφία με την γυναίκα του Μάγδα |
- Η Ξανθούλα Γκιούλη - Πολυμενίδου 500 ευρώ.
- Ο Θανάσης Θεοδοσιάδης 100 ευρώ.
- Οι σύντροφοι από την Ροδόπη που αποχαιρέτησαν τον Χ. Φλωράκη στη Ραχούλα 350 ευρώ.
- Ο Δημήτρης Μανέτας 10 ευρώ.
- Ο Νίκος Ντακομύτης 50 ευρώ.
- Η Γεωργία Κωστέα 20 ευρώ.
- Οι Θανάσης και Ευγενία Σταματοπούλου 50 ευρώ.
Associated Press |
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς |
«Με αφορμή το θάνατο του σ. Χαρίλαου Φλωράκη, αυτού του μεγάλου μαχητή κατά του φασισμού και της τυραννίας, του μεγάλου υπέρμαχου της ελευθερίας και της ευημερίας των λαών, εκφράζω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου προς τους οικείους του, τον ελληνικό λαό και το ΚΚΕ.
30 Μάη 2005, Χάγη».
Ο Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ απευθύνει χαιρετισμό στις 22/4/1999, στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια συναυλίας στη γέφυρα του Σάββα |
Νονγκ Τζουκ Μανχ, ΓΓ της ΚΕ
«Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, θα ήθελα να εκφράσω τα εγκάρδια και βαθύτατα συλλυπητήριά μας στο ΚΚΕ για την απώλεια σου συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, επίτιμου προέδρου του.
Θα θυμούμαστε αιώνια τα όμορφα συναισθήματα που επιφύλασσε ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης για το Κομμουνιστικό Κόμμα και το λαό του Βιετνάμ, καθώς και τη συμβολή του στην εμβάθυνση και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Κόμματά μας».
Ντόναλντ Ράμοταρ, Γενικός Γραμματέας
«Στη διάρκεια της ζωής του ο σ. Φλωράκης δεν ήταν μόνο μάρτυρας αλλά ηγέτης που συμμετείχε στον αγώνα κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού. Πήρε τα όπλα θαρραλέα για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια, την αυτοκυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας του» σημειώνεται στο συλλυπητήριο μήνυμα.
Και καταλήγει επισημαίνοντας: «Ο σ. Φλωράκης μας άφησε κληρονομιά. Είναι πηγή έμπνευσης για μας που παλεύουμε για το τέλος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου η ειρήνη, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ευημερία για όλους θα είναι η τάξη των πραγμάτων. Το Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα εκφράζει την πιο ειλικρινή συμπάθειά του στο ΚΚΕ για αυτή την απώλεια».
Οσοι επιθυμούν να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, αντί στεφάνων, όπως ήταν η επιθυμία του εκλιπόντος, μπορούν να καταθέτουν το σχετικό ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας: 150/624722-93.
Η «Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ» στο Τορόντο Καναδά διοργανώνει πολιτική εκδήλωση, την Κυριακή 12 Ιούνη, στις 4 μ.μ., στην αίθουσα της Ελληνοκαναδικής Δημοκρατικής Οργάνωσης, στο 290 Danforth Ave. Εκτός από ομιλία, θα προβληθεί ταινία από την ομιλία του Χ. Φλωράκη στη συγκέντρωση για τα 75χρονα του ΚΚΕ κ.ά. Συμμετέχουν η ΚΟ «Ν. Μπελογιάννης» του ΚΚ Καναδά, η Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Τορόντο 1941 - 1945 και η Ελληνοκαναδική Δημοκρατική Οργάνωση.
Φασίστες της «Χρυσής Αυγής» εμφανίστηκαν, τις τελευταίες μέρες, στη Θεσσαλία και μόλυναν, στο πέρασμά τους, την περιοχή. Τα φασιστοειδή βρώμισαν τον τοίχο των γραφείων του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ γράφοντας υβριστικά συνθήματα κατά του Χ. Φλωράκη και πέταξαν προκηρύξεις με ρατσιστικό περιεχόμενο στους δρόμους της πόλης. Ταυτόχρονα, κάποιοι από δαύτους τηλεφωνούσαν στα γραφεία των Νομαρχιακών Επιτροπών Λάρισας και Μαγνησίας του ΚΚΕ κι επιδίδονταν σε αντικομμουνιστικές ύβρεις και θρασύδειλες απειλές.
Οι φασιστικές προκλήσεις συνάντησαν την καθολική καταδίκη και την αποστροφή του δημοκρατικού λαού της περιοχής, που, όπως έδειξε και με τη μαζική και συγκινητική συμμετοχή του στο κατευόδιο του Χ. Φλωράκη, τιμάει τη μνήμη του λαϊκού ηγέτη κι αναγνωρίζει την προσφορά και τους αγώνες του ΚΚΕ υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Και, βεβαίως, η φασιστική επίθεση δεν «ακουμπάει» τους κομμουνιστές, που έχουν δει πολλά τα μάτια τους και ξέρουν πως ν' απαντούν σε τέτοιες προκλήσεις.