"Τόπο" έπιασε το ταχύρρυθμο "μάθημα", που πήρε την περασμένη Τετάρτη από τη Μ. Ολμπράιτ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών
Επί μιάμιση ώρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών περιέγραφε με κάθε ακρίβεια, την περασμένη Τετάρτη, στον Ελληνα συνάδελφό της Γ. Παπανδρέου, τις αμερικανικές απαιτήσεις. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μετά το... σεμινάριο, εμφανίστηκε απόλυτα προσαρμοσμένος με τις θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας.
Το μεγαλύτερο μέρος τηςσυζήτησης αφιερώθηκε στην κρίση στο Κόσσοβο. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αμετακίνητη στη θέση ότι η αποδοχή των πέντε όρων του ΝΑΤΟ συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός.
Με την εμμονή της αυτή η κ. Ολμπράιτ διαφοροποιήθηκε σαφώς από τη λεγόμενη ελληνοτσεχική πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία ζητείται σαρανταοχτάωρη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ορίζει το πλαίσιο της διπλωματικής λύσης για το Κόσσοβο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αμερικανίδα υπουργός κατέστησε σαφές στην ελληνική αντιπροσωπεία, ότι διαφορετικές απόψεις και ιδέες μπορούν να κατατίθενται, ωστόσο, δε θα πρέπει να επηρεάζεται το αρραγές μέτωπο της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Ο Γ. Παπανδρέου από την πλευρά του ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις δίνοντας έμφαση στην ιδιαιτερότητα μιας χώρας όπως η Ελλάδα που είναι ταυτόχρονα στα Βαλκάνια και μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις αποφάσεις και τις ενέργειες του ΝΑΤΟ, ωστόσο λόγω της ειδικής της θέσης δεν μπορεί να μετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και προσφέρει αντ' αυτού επιμελητειακή μόνο υποστήριξη. "Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε", είπε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος παράλληλα δεν παρέλειψε να καταδικάσει την πολιτική εθνοκάθαρσης στην περιοχή.
Σχετικά με τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων μέσω Θεσσαλονίκης, η Μ. Ολμπράιτ φάνηκε να κατανοεί τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει αυτή να συνοδεύεται από ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, προσωρινά, λόγω ευρωεκλογών. Το διάστημα το οποίο ζητά η Ελλάδα είναι ένα δεκαήμερο πριν τις εκλογές.
Η Μ. Ολμπράιτ απέφυγε να προβεί σε πρόβλεψη για τη διάρκεια αυτού του πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι εάν το Βελιγράδι δεν αποδεχτεί τους πέντε όρους του ΝΑΤΟ, οι βομβαρδισμοί δε θα σταματήσουν. Οι 19 χώρες της Συμμαχίας, είπε, συνεργάζονται στενά και με αποφασιστικότητα προκειμένου οι όροι αυτοί να γίνουν δεκτοί από τη Γιουγκοσλαβία.
Ο Ελληνας υπουργός, στην κοινή συνέντευξη που δόθηκε μετά τη συνάντησή του με την Μ. Ολμπράιτ, δεν τόλμησε να πει τίποτε που θα μπορούσε να... παρεξηγηθεί ή να ενοχλήσει την οικοδέσποινα. Ούτε για την... πρόταση της Αθήνας για σαρανταοχτάωρη εκεχειρία, ούτε την εκτίμηση ότι οι βομβαρδισμοί δεν οδηγούν σε επίλυση του προβλήματος, ούτε καν τη λέξη "βομβαρδισμοί" δεν εκστόμισε ο Ελληνας υπουργός...
Χτες, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ρωτήθηκε πώς συμβιβάζεται η Αθήνα να είναι υπέρ μιας 48άωρης ανακωχής και, μετά τη συνάντηση Ολμπράιτ - Παπανδρέου, υπέρ της ικανοποίησης των πέντε όρων του ΝΑΤΟ από το Βελιγράδι.Ο Δ. Ρέππας, στην απάντησή του ξεπέρασε τον... εαυτό του, λέγοντας: "Η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σαφή τη θέση της. Εχουμε πει πως η συμφωνία της Ομάδας των 8 χωρών - και στην Ομάδα αυτή γνωρίζετε πολύ καλά ότι συμμετέχει και εκπρόσωπος των ΗΠΑ - έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο, το οποίο πιστεύουμε ότι αποτελεί μια καλή βάση για την έναρξη των συζητήσεων και τον τερματισμό της κρίσης. Επίσης το ΝΑΤΟ έχει διατυπώσει μια πρόταση προς την πλευρά της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ. Ασφαλώς, μας εκφράζει και αυτή η θέση. Οτιδήποτε οδηγεί στην έναρξη συζητήσεων, προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό πολιτική λύση στην κρίση, αντιλαμβάνεστε πως μας βρίσκει σύμφωνους". Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε επίσης, ότι η υποστήριξη στο ΝΑΤΟικό τελεσίγραφο των πέντε όρων και ταυτόχρονα η πρόταση για 48άωρη ανακωχή, "συνδυάζεται και είναι σε αρμονία, γιατί είναι ένα δείγμα του πώς συμμετέχουμε στο σύνολο των πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί, προκειμένου να επανέλθει η ειρήνευση στην περιοχή"!
"Ειρηνευτικό σώμα" είναι κατά την κυβέρνηση ο ΝΑΤΟικός στρατός των 50.000. Μπ. Αγγουράκης: Συνεχίζεται η ενεργός στήριξη της επιδρομής από την κυβέρνηση
Στη γραμμή της παραπλάνησης του ελληνικού λαού κινήθηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, σχετικά με το θέμα της προετοιμασίας της χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και της "επικαιροποίησης" των σχετικών σχεδίων από τα στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ.
Ο υφυπουργός Αμυνας, που κλήθηκε να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη,ισχυρίστηκε ότι όσα δημοσιεύτηκαν στον Τύπο για το θέμα της "επικαιροποίησης" των σχετικών σχεδίων και αναφέρονται για κατευθείαν επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο είναι ανακριβή. Κατά τον υπουργό "υπάρχουν μεν σχέδια για μεταστάθμευση και παραμονή στρατευμάτων ιδίως στην ΠΓΔΜ και τα οποία έχουν περάσει από τη Θεσσαλονίκη, όμως όλα αυτά τα στρατεύματα έχουν σκοπό να παρακολουθήσουν την τήρηση της ειρήνης, όταν αυτή επιτευχθεί, να επιβλέψουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, την επιστροφή και εγκατάσταση των προσφύγων στις εστίες τους και βεβαίως στην προστασία όλων των πληθυσμών και των Κοσσοβάρων και των Σέρβων".
Κατά τα άλλα επανέλαβε τη γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα για "ισορροπημένη και παραδεκτή από όλες τις πλευρές" ελληνική στάση απέναντι στον πόλεμο, για τη "μη συμμετοχή" στις επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας και για την ανάληψη "ειρηνευτικών πρωτοβουλιών".
Ο Μπ. Αγγουράκης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι ο υφυπουργός προσπάθησε να εξωραϊσει την πολιτική της κυβέρνησης λόγω των ευρωεκλογών, αλλά την ίδια ώρα το έγκλημα συνεχίζεται. "Η ενοχή, είπε, και η ενεργός στήριξη της χώρας μας συνεχίζεται και παράλληλα συνεχίζεται η παραπλάνηση του ελληνικού λαού, που έχει ως σκοπό όχι απλώς τον εξωραϊσμό της κατάστασης, αλλά τον εξωραϊσμό αυτού του τρομακτικού και βάρβαρου πολέμου που γίνεται ενάντια στη Γιουγκοσλαβία".
Η Ερώτησή μας, είπε ο βουλευτής, ήταν πολύ συγκεκριμένη και ο υπουργός δεν απάντησε. Βασίστηκε σε δημοσιεύματα του "Ριζοσπάστη", των "Νέων" και της "Καθημερινής". "Η κυβέρνηση, τόνισε, κατ' αρχήν σε στρατιωτικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πολιτικό έχει συμφωνήσει στις 25 Μάη στην αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από 28.000 σε 50.000. Εχει συμφωνήσει στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης και στην ενδεχόμενη χρήση και άλλων λιμανιών της χώρας για τη μεταφορά αυτού του στρατιωτικού προσωπικού και υλικού. Εχει συμφωνήσει στο ενδεχόμενο να αναπτυχθούν αυτές οι δυνάμεις Ιούλιο και Αύγουστο. Εχει συμφωνήσει μέχρι 31 Μάη να δηλώσει με πόσες ένοπλες δυνάμεις η χώρα μας θα συμμετάσχει σε αυτό το σώμα. Ηδη γίνεται λόγος για 1.500 ή για 2.000. Εχει συμφωνήσει, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, στο πολιτικό σκέλος της όλης υπόθεσης, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη δυνάμενων στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - Μαυροβουνίου. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την ύπαρξη μιας πολιτικής δύναμης, η οποία βεβαίως οδηγεί αυτομάτως το Κοσσυφοπέδιο σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο και σε αυτό που συνθήκη του Ραμπουγέ έλεγε".
Καταλήγοντας κατήγγειλε τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ που επιτέθηκαν σε ειρηνική πορεία, η οποία ήθελε να παρεμποδίσει αυτό το αίσχος που γίνεται στη Σερβία.
Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών γίνεται σήμερα το πρωί στη Βουλή, σε προ ημερήσιας διάταξης συνεδρίαση, συζήτηση που θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στην περιοχή. Τη συζήτηση προκάλεσε το ΔΗΚΚΙ με θέμα "Την πολιτική της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση - Βαλκανική κρίση". Η συζήτηση θα αρχίσει στις 10.30 πμ. και θα μεταδοθεί από την κρατική ΕΡΤ.
Τι περιλαμβάνει το "Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη", που προωθεί η γερμανική προεδρία
Τη μετατροπή ολόκληρης της Βαλκανικής σε προτεκτοράτο προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του γερμανικής έμπνευσης "Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια".
Το "Σύμφωνο", που περιλαμβάνει ακόμη και επεμβάσεις για τη "σωστή διακυβέρνηση" των βαλκανικών χωρών, θα εγκριθεί σε ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.
Το "Σύμφωνο Σταθερότητας" έχει τρεις άξονες - τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Προβλέπει "την εγκατάσταση δημοκρατικών καθεστώτων σε όλες τις χώρες της περιοχής, την οικονομική ανοικοδόμηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την ενίσχυση της ασφάλειας της περιοχής, μέσω του ελέγχου των εξοπλισμών, της ασφάλειας των συνόρων και της κοινής δράσης για την πάταξη της εγκληματικότητας".
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επιβολή του "Συμφώνου" θα συγκροτηθεί ένας μηχανισμός στον οποίο θα προϊσταται η Ευρωπαϊκή Ενωση και θα συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο αυτό που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας θα αφορά μεν την "ανασυγκρότηση" των Βαλκανίων, αλλά θα έχει ευρύτερη στόχευση, αφού όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα συμβάλει στην επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.