ΠΑΡΙΣΙ.-
Αμετακίνητος από τις θέσεις του απέναντι στις κινητοποιήσεις των ανέργων εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του προς το γαλλικό λαό, ο Γάλλος πρωθυπουργός. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ο Λιονέλ Ζοσπέν εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους ανέργους, αλλά υπογράμμισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του θα παραμείνει σταθερή.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, του οποίου το μήνυμα αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόνισε ότι το ποσοστό της ανεργίας σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών εκτιμώντας ότι αυτό είναι ένα θετικό δείγμα στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του προβλήματος. Ο Ζοσπέν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των ανέργων θα μειωθεί δραστικά μέσα από την επιτάχυνση και την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας "που θα σημειωθεί μέσα στο 1998". Επιπλέον, ο Γάλλος πρωθυπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο τρέχον έτος, υποστηρίζοντας ότι, μέσα στο 1997, δημιουργήθηκαν άλλες 40.000 νέες θέσεις εργασίας.
"Είμαστε στο πλευρό των ανέργων και εργαζόμαστε γι' αυτούς" τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, καθιστώντας, όμως, σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί κατά 1.500 φράγκα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, όπως ζητούν οι άνεργοι. Ο Λιονέλ Ζοσπέν επανέλαβε ότι μια τέτοια παραχώρηση θα σήμαινε επιβάρυνση κατά 70 δισεκατομμύρια φράγκα του δημοσιονομικού ελλείματος, γεγονός που δεν επιτρέπει στη Γαλλία να ικανοποιήσει τα κριτίρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης.
Την ίδια στιγμή, υπό κατάληψη παρέμεναν πολλά κυβερνητικά και δημόσια κτίρια, ενώ επιτροπή ανέργων πραγματοποίησε ολιγόωρη καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, από όπου απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση ανδρών της αστυνομίας. Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και μπροστά στο σπίτι του Γάλλου πρωθυπουργού. Οι οργανώσεις των ανέργων ανακοίνωσαν ότι θα αποφασίσουν τους τρόπους της συνέχισης των κινητοποιήσεών τους. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας IFOP, το 64% των Γάλλων (οι 2 στους 3) εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις των ανέργων δεν πρόκειται να λήξουν εύκολα και πιστεύουν ότι θα γενικευτούν παίρνοντας τη μορφή "κοινωνικής έκρηξης", της οποίας θα ηγηθούν οι άνεργοι.
ΑΒΑΝΑ. -
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας αυτή την περίοδο η κουβανική πρωτεύουσα, καθώς ενόψει της επικείμενης πενθήμερης επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β, εκατοντάδες ξένοι δημοσιογράφοι, Κουβανοί αυτοεξόριστοι στις ΗΠΑ, αλλά και πλήθος προσκυνητών από λατινοαμερικανικές χώρες συρρέουν στην Αβάνα.
Ο ίδιος ο Πάπας, αργά χτες βράδυ, καθ' οδόν προς την Αβάνα και ενώ βρισκόταν πάνω στο ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος της "Αλιτάλια", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την πολιτική του πολύχρονου οικονομικού εμπάργκο που έχουν επιβάλλει στην Κούβα, ενώ δεν παρέλειψε να υπαινιχθεί και προς την κουβανική κυβέρνηση όσον αφορά τον τομέα των λεγόμενων "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Την ίδια ώρα, στην Αβάνα επικρατούσε πυρετός προετοιμασιών, ενώ κρατικά ραδιόφωνα ενθάρρυναν όσους πολίτες το επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την τελετή άφιξης του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β, και την προγραμματισμένη εκκλησιαστική λειτουργία. Οπως, μάλιστα, έγινε γνωστό, η λειτουργία θα μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο Πάπας Ιωάννης, ο οποίος πρώτη φορά επισκέπτεται την Κούβα, θα γίνει δεκτός από τον ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ενώ οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία μίας κατ' ιδίαν συνάντησης την επομένη της άφιξης του πρώτου.
Οσον αφορά τώρα το εάν η έκκληση του Πάπα προς τις ΗΠΑ θα έχει κάποιο αντίκτυπο, ο ίδιος ο Πρόεδρος Κλίντον φρόντισε από χτες να αποθαρρύνει τέτοιου είδους σκέψεις λέγοντας πως η πολιτική του εμπάργκο δε θα μεταβληθεί "εάν η Κούβα δεν εξελιχθεί προς την ελευθερία και δεν πραγματοποιήσει ανοίγματα". Και ο Κλίντον κατέληξε δηλώνοντας: "Αυτή πάντοτε ήταν η θέση μας και θεωρώ ότι στο τέλος αυτή θα ισχύσει".
Η παρουσία της ευρωπαϊκής τρόικας και η επικείμενη άφιξη της αντιπροσωπείας του αραβικού συνδέσμου δεν καταλάγιασε το αιματοκύλισμα
ΑΛΓΕΡΙ.-
Σειρά εκρήξεων ακολούθησε την ολοκλήρωση της μονοήμερης επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη βορειοαφρικανική χώρα. Νωρίς χτες το απόγευμα βόμβα εξερράγη σε πολυσύχναστο δρόμο στην είσοδο Πανεπιστημιακής Σχολής στο κέντρο του Αλγερίου, δρόμο που εκείνη τη στιγμή ήταν γεμάτο από κόσμο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και νοσοκομειακές πηγές 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ ο τελικός απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.Επισήμως, τα θύματα της επίθεσης περιορίζονται σε 1 νεκρό και 1 τραυματία. Ανάλογη επίθεση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες βραδινές ώρες της Τρίτης και στην αγορά της πόλης Ζεράλντα, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της αλγερινής πρωτεύουσας. Υπολογίζεται ότι από την επίθεση στη Ζεράλντα και από την έκρηξη του παγιδευμένου αστικού λεωφορείου στη συνοικία Μπεν Ακνούν, το μεσημέρι της Τρίτης, έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.
Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν στο Αλγέρι αντιπροσωπεία του αραβικού συνδέσμου, στην οποία συμμετέχουν βουλευτές και διπλωμάτες από την Αίγυπτο, την Υεμένη, τη Συρία και την Ιορδανία, η οποία κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής της στη χώρα έχει σκοπό να εκφράσει την αλληλεγγύη της "στον αλγερινό λαό". Λίγες ώρες νωρίτερα, η ευρωπαϊκή τρόικα είχε αναχωρήσει από το Αλγέρι, μην κρύβοντας τη δυσφορία της για την επίμονη και κατηγορηματική άρνηση των αλγερινών αρχών να δεχτούν τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας για τις συνθήκες των αλλεπάλληλων αιματηρών σφαγών. Την ικανοποίησή τους για την 24ωρη επίσκεψη της ευρωπαϊκής τρόικας εξέφρασαν, με επιστολή τους στην εφημερίδα "Ελ Ριμπάτ", υποστηρικτές του "Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας", που κάλεσαν τους Ευρωπαίους διπλωμάτες να επαναλάβουν την περιοδεία τους ώστε να έρθουν σε επαφή και με την αλγερινή αντιπολίτευση.
ΟΒΙΕΝΤΟ.-
Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε απεργούς ανθρακωρύχους και σε άνδρες των ισπανικών δυνάμεων καταστολής σημειώθηκαν, χθες, στην είσοδο του κρατικού ανθρακωρυχείου Ουνόζα στη Βόρεια Ισπανία. Κατά τη διάρκεια των χτεσινών συγκρούσεων οι ειδικές δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν λαστιχένιες σφαίρες, για να διαλύσουν τους απεργούς με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο μάτι ένας 16χρονος υποστηρικτής των απεργών, που κινδυνεύει να χάσει την όρασή του. Οπως υποστήριξε, με ανακοίνωσή της, η ισπανική αστυνομία ο τραυματισμός του 16χρονου οφείλεται σε ατύχημα, καθώς η σφαίρα που τον πλήγωσε... "εξοστρακίστηκε στον τοίχο του ανθρακωρυχείου". Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες 16 ημέρες που πραγματοποιείται η απεργία, αρκετοί απεργοί ανθρακωρύχοι έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς, έχουν γίνει συλλήψεις και ένας απεργός έχει χάσει τη ζωή του, ο οποίος βρισκόταν σε μπλόκο των απεργών και τραυματίστηκε θανάσιμα από αυτοκινητιστή που προσπάθησε να διαλύσει το μπλόκο. Οι ανθρακωρύχοι διαμαρτύρονται για τις δραστικές περικοπές που ανακοίνωσε στους μισθούς τους η ισπανική κυβέρνηση. Σήμερα, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των 10.000 ανθρακωρύχων του Ουνόζα αναμένεται να συναντηθούν με τη διοίκηση του ανθρακωρυχείου.
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-
Η εμμονή του Ινδονήσιου Προέδρου Σουχάρτο να ξαναθέσει, για έβδομη φορά, υποψηφιότητα για Πρόεδρος και τα σχέδιά του για την τοποθέτηση στενού του φίλου και όχι πολύ ικανού υπουργού Τεχνολογίας και Ερευνας, στη θέση του αντιπροέδρου, ήταν η πολιτική αιτία του χτεσινού οικονομικού επεισοδίου, που προκάλεσε την άνευ προηγουμένου "ελεύθερη" πτώση της ινδονησιακής ρουπίας: το ένα δολάριο πουλιόταν χτες στις χρηματαγορές της Τζακάρτα έναντι 11.500 ρουπίων!
Η συνέπεια αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στις συναλλαγματικές αξίες νομισμάτων γειτονικών χωρών της περιοχής, προκαλώντας πτώση στο μαλαισιανό ρινγκίτ (που έφτασε στην τιμή των 4.385 ανά δολάριο, από 4.210 προχτές), το δολάριο Σιγκαπούρης ανταλλασσόταν με ισοτιμία 1.7700 ανά δολάριο ΗΠΑ, (έναντι 1.7555 προχτές). Μια απ' τα ίδια για τα νομίσματα της Νότιας Κορέας και της Ταϊλάνδης: η ισοτιμία του νοτιοκορεατικού ουόν, από 1.642 την Τρίτη έφθασε χτες στα 1.685 ανά δολάριο, ενώ το μπαθ Ταϊλάνδης ανταλλασσόταν σε τιμή 53.15, ανά δολάριο, έναντι 52.30 προχτές.
Τα μόνα νομίσματα που άντεξαν στις πιέσεις ήταν το δολάριο της Ταϊβάν, που η σημερινή του ισοτιμία έφθασε το 33.400, έναντι του χθεσινού 33.551, και το πέσο των Φιλιππίνων, με σημερινή ισοτιμία 40.89, έναντι 40.95 χθες.
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-
Εγινε τελικώς δεκτή η αγωγή που κατέθεσε πρόσφατα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής κατά του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ για σειρά ανθρωποκτονιών στη διάρκεια της χούντας.
Οπως ανακοίνωσαν χτες οι δικαστικές αρχές του Σαντιάγκο, η εκδίκαση της υπόθεσης πρόκειται να προχωρήσει σύντομα.
Στην αγωγή του, το ΚΚ Χιλής κατηγορεί τον Πινοσέτ ότι ευθύνεται για τη δολοφονία τεσσάρων ηγετικών στελεχών του καθώς και για την τύχη πολλών μελών και οπαδών της Αριστεράς που εξαφανίστηκαν ή εκτελέστηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 που ανέτρεψε τον τότε πρόεδρο της χώρας, Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Ο ηλικίας 82 ετών σήμερα Πινοσέτ, ο οποίος από τις 23 Αυγούστου του 1973 εξακολουθεί να είναι αρχηγός του στρατού ξηράς, πρόκειται να αποσυρθεί στις 10 του Μάρτη.
Η προσφυγή κατά του Πινοσέτ έχει ως στόχο να αποτρέψει τη συμμετοχή του στο Κογκρέσο, καθώς ο πρώην δικτάτορας από τις 11 του Μάρτη θα έχει την ιδιότητα του "ισόβιου γερουσιαστή", βάσει συνταγματικής διάταξης που θεσπίστηκε το 1980, ενώ ήταν ακόμα αρχηγός του κράτους (1973 - 1990).
Από σύλληψη καταληψία ανέργου