ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Δραματική η κατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη

Associated Press

Η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων δε δείχνει να έχει τελειωμό. Δύο βδομάδες έχουν περάσει από τις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις και ενώ οι αρχές των χωρών που επλήγησαν έχουν ήδη αρχίσει να υπολογίζουν το οικονομικό κόστος των ζημιών σε συνεργασία με την ΕΕ, τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να απειλούν πολλές περιοχές.

Η κατάσταση, όπως και τις προηγούμενες μέρες, πλήττει περισσότερο την Ανατολική Γερμανία. Μετά από τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε ο πλημμυρισμένος Ελβας στην πόλη της Δρέσδης, τώρα απειλεί και εκατοντάδες άλλα χωριά και πόλεις που βρίσκονται στις ακτές του στα βορειοανατολικά της χώρας. Οι γερμανικές αρχές έχουν αρχίσει ήδη να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες από τα σπίτια τους κατά μήκος του Ελβα στο κρατίδιο της Σαξωνίας - Ανχαλτ. Τα ορμητικά νερά απειλούν τη Βιτεμβέργη, το Μίλμπεργκ, το Μαγδεμβούργο και το Τοργκάου. Η καταστροφή ενός φράγματος στο Τοργκάου έκανε επιτακτική τη μεταφορά 40.000 κατοίκων της ιστορικής Βιτεμβέργης, της γενέτειρας του Λούθηρου. Παράλληλα, ελικόπτερα και εργάτες συνέχιζαν τις επιχειρήσεις ενίσχυσης των φραγμάτων, ενώ και οι κάτοικοι των πόλεων κατά μήκος του Ελβα μέχρι και τις εκβολές του στη Βόρεια Θάλασσα προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες με νέα αναχώματα. Στο κρατίδιο της Σαξωνίας αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι πως θα πλημμυρίσει το βιομηχανικό πάρκο, έδρα της χημικής βιομηχανίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας -που ακόμη έχει μείνει άθικτο από το νερό- εξαιτίας της υποχώρησης ενός δεύτερου αναχώματος. Οι νεκροί στη Γερμανία μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τους 19, ενώ 26 άτομα αγνοούνται.


Associated Press

Στην Τσεχία η κατάσταση -στην Πράγα- έχει αρχίσει να βελτιώνεται, καθώς τα νερά σιγά σιγά αποσύρονται, αποκαλύπτοντας όμως έτσι το μέγεθος της καταστροφής. Οι πρώτες εκτιμήσεις φέρουν το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών να είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ηδη η τσέχικη κυβέρνηση ανέστειλε την αγορά 24 πολεμικών τζετ Γρίπεν, αγορά που θα κόστιζε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια και θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας. Τα θύματα στην Τσεχία είναι έως τώρα 15, ενώ περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Στην Αυστρία καταιγίδες δημιούργησαν νέα προβλήματα κοντά στο Σάλτσμπουργκ μια βδομάδα αφού τα νερά προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα. Μια γέφυρα παρασύρθηκε, δρόμοι και υπόγεια πλημμύρισαν και οχήματα έπαθαν ζημιές από κατολισθήσεις στην περιοχή του Πονγκάου, περίπου 40 χλμ. νότια του Σάλτσμπουργκ, τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Η κακοκαιρία πλέον πλήττει και τη Ρουμανία, όπου περίπου 40 περιοχές πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Σουτσάβα, στα βορειανατολικά της χώρας. Στη Σουτσάβα συνολικά 579 σπίτια υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες, ενώ χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών κατακλύστηκαν από τα νερά. Τα λιγότερα προβλήματα αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής η Ουγγαρία, όπου η στάθμη του Δούναβη, αφού έφτασε τα 8.48 μέτρα τη Δευτέρα, έχει πλέον αρχίσει να υποχωρεί χωρίς να έχει προκαλέσει ζημιές στη Βουδαπέστη.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε την Κυριακή στο Βερολίνο μεταξύ των ηγετών των πληγέντων χωρών (Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία και Γερμανία) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να θέσει από σήμερα στη διάθεση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, που δοκιμάζονται από τις πλημμύρες, το σύνολο των «διαρθρωτικών ταμείων», τα οποία δεν προορίζονται για συγκεκριμένα προγράμματα.

Εξάλλου, ανάλογα φαινόμενα σημειώνονται σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες και σε περιοχές της Ασίας. Είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους στη Νότια Ασία από πνιγμό και καταρρεύσεις σπιτιών. Ο αριθμός των νεκρών σε Ινδία, Νεπάλ και Μπανγκλαντές ανέρχεται πλέον σε 935, καθώς οι ετήσιοι μουσώνες έχουν προκαλέσει πραγματικό χάος στην περιοχή. Ακόμη σε 250 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Κίνα, ενώ οι πληγέντες είναι περίπου 89.000. Τέλος, 22 νεκροί από πλημμύρες αναφέρονται και στο Βόρειο Βιετνάμ.

Οι καταστροφές στην Κεντρική Ευρώπη έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό των περιβαλλοντολόγων, καθώς και των πολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Αν και για τους περισσότερους Ευρωπαίους αξιωματούχος οι πλημμύρες και οι καταστροφές αποτελούν ένα σπάνιο και ασυνήθιστο φαινόμενο, οι συνέπειες των βροχοπτώσεων θα μπορούσαν (σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους) να είναι λιγότερο δραματικές, αν υπήρχε καλύτερος σχεδιασμός στην κατασκευή έργων υποδομής και στην ανέγερση κατοικιών (σε παραποτάμιες περιοχές) και αν οι τοπικές αρχές σε χώρες όπως η Αυστρία και η Τσεχία δεν είχαν επιτρέψει την εκτενή αποψίλωση δασικών περιοχών, για να χτιστούν επικερδείς τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις.


ΧΑΝΙΑ
Αμεσα μέτρα για αποκατάσταση των καταστροφών

Κοντά στους κατοίκους των Δήμων Κεραμειών, Μυθήμνης και Κισσάμου στα Χανιά, που επλήγησαν πρόσφατα από μεγάλες πυρκαγιές, βρέθηκαν κλιμάκια της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας με επικεφαλής τον Γιώργο Νταγκουνάκη, υποψήφιο νομάρχη Χανίων και υποψηφίους νομαρχιακούς συμβούλους.

Τα στελέχη της ΝΑΣ διαπίστωσαν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, που στους Δήμους Κεραμειών και Μυθήμνης είναι ιδιαίτερα μεγάλο και μίλησαν με τους κατοίκους των περιοχών αυτών, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης αν δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση των καταστροφών.

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη της ότι τα καταστρεμμένα νοικοκυριά δε θα ξαναζωντανέψουν με προνοιακά βοηθήματα», δήλωσε ο υποψήφιος νομάρχης Γ. Νταγκουνάκης, «χρειάζονται χωρίς περιστροφές και κωλυσιεργίες άμεσα να παρθούν γενναία μέτρα για να συνεχίσουν αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στα χωριά τους».

Στα μέτρα που πρότεινε να παρθούν άμεσα είναι: Αμεση, έκτακτη και ικανή χρηματοδότηση των δήμων που επλήγησαν, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα έργα υποδομής και το περιβάλλον. Αμεση αποζημίωση των πληγέντων για το σύνολο της καταστροφής που υπέστησαν στην παραγωγή τους, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, εγκαταστάσεις, μηχανήματα, αρδευτικά δίκτυα και άλλες υποδομές. Οικονομική στήριξη (άτοκα δάνεια κλπ.) των κατοίκων των κατεστραμμένων περιοχών για να ξαναοργανώσουν τις καλλιέργειές τους, βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Τα στελέχη της ΝΑΣ προειδοποίησαν τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μη δείξουν καμία επανάπαυση και εμπιστοσύνη σε μεγαλόσχημες διακηρύξεις και όψιμες υποσχέσεις των διαφόρων κυβερνητικών και μη πολιτικάντηδων που τους επισκέπτονται αυτές τις μέρες. Τους τόνισαν δε, ότι τίποτα δεν πρόκειται να τους χαριστεί αν δεν πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους και δεν παλέψουν οργανωμένα και ενωμένα για τέτοια αιτήματα. Μόνο ο αγώνας τους θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Η ΝΑΣ δήλωσε επίσης, ότι θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ