ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκή συναίνεση και επίθεση στο ΚΚΕ

Επιταχύνονται οι διεργασίες για «εθνική συνεννόηση», για να ανακοπεί η ριζοσπαστικοποίηση του λαού

Η στρατηγική του ΚΚΕ συσπειρώνει και ανησυχεί την κυβέρνηση. Το κήρυγμα για «συναίνεση» και η επίθεση στο Κόμμα έχουν στόχο να τρομάξουν το λαό, να τον εμποδίσουν να βγει στο προσκήνιο
Η στρατηγική του ΚΚΕ συσπειρώνει και ανησυχεί την κυβέρνηση. Το κήρυγμα για «συναίνεση» και η επίθεση στο Κόμμα έχουν στόχο να τρομάξουν το λαό, να τον εμποδίσουν να βγει στο προσκήνιο
Το βάθεμα της συναίνεσης ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου επιδιώκει η κυβέρνηση, με στόχο να ενισχυθεί το αντιδραστικό μέτωπο ενάντια στο λαό. Την επόμενη βδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση, μέσω του προϋπολογισμού του 2011, προχωρά σε μια πρωτόγνωρη επίθεση στο εισόδημα και στα άλλα λαϊκά δικαιώματα, προωθώντας ταυτόχρονα ένα σαρωτικό πρόγραμμα διαρθρωτικών ανατροπών στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, που θα στείλει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και θα μειώσει δραστικά τους μισθούς και τα μεροκάματα.

Μπροστά στην κλιμάκωση αυτής της επίθεσης και στο ενδεχόμενο να ριζοσπαστικοποιηθεί επικίνδυνα η λαϊκή πάλη, η αστική τάξη δείχνει την ανησυχία της για το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να σηκώσει από μόνη της το βάρος των μέτρων που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία και γι' αυτό καλεί σε «συστράτευση» το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της.

Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συναίνεση και «εθνική συνεννόηση» σπεύδουν να ανταποκριθούν τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, αλλά και τα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ.

Ανησυχούν τα αστικά επιτελεία

Η κυβέρνηση οξύνει παράλληλα την αντιΚΚΕ επίθεση, με τη φρούδα ελπίδα ότι θα καταφέρει να φοβίσει το λαό και να τον αφοπλίσει. Πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε ξανά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, θέτοντας θέμα «νομιμότητας» για τις θέσεις του ΚΚΕ και ζητώντας επί της ουσίας την ποινικοποίησή τους!

Μιλώντας χτες στο ΜΕΓΚΑ και ξεπερνώντας κάθε όριο χυδαιότητας είπε: «Σοβαρό πρόβλημα είναι το αστικό Σύνταγμα και η αστική νομοθεσία, που λέει κυρία βουλευτής του ΚΚΕ (σ.σ. δεν κατονόμασε) ότι δεν τα σεβόμαστε. Θεωρώ ότι είναι παράνομη, αλλά δεν έχει σημασία, γιατί υπάρχουν εισαγγελείς και αστυνομία (...) Υπάρχουν χώρες που αν βουλευτής πει αυτό το πράγμα, υπόκειται σε ποινή (...) Είναι πολύ μεγάλο πολιτικό θέμα, βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου να λέει αυτό το πράγμα. Ζούμε στον κόσμο της παπάρας ή αυτός που το λέει αυτό, πρέπει να μας εξηγήσει ποιες είναι οι απόψεις του για να κάνουμε και εμείς τον λογαριασμό».

Στόχος της επίθεσης, που εκπορεύεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι η στρατηγική του ΚΚΕ και η συνέπεια με την οποία πολεμά πολιτικά τα κόμματα του κεφαλαίου, συσπειρώνοντας ολοένα και περισσότερες λαϊκές δυνάμεις. Γι' αυτό και ο Θ. Πάγκαλος έσπευσε να προσδώσει ιδεολογικό περίβλημα στις κούφιες απειλές του, λέγοντας ότι «η δημοκρατία είναι μία. Δεν υπάρχουν αστικές, δεξιές δημοκρατίες. Η κοινωνική ανισότητα είναι άλλο πρόβλημα από τη δημοκρατία».

Βέβαια, η «δημοκρατία» της οποίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίζεται σαν θεματοφύλακας, είναι αυτή που τώρα ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει - ανάμεσα σε άλλα βάρβαρα μέτρα - τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων μεροκαματιάρηδων από τους ΟΤΑ και τις πρώην ΔΕΚΟ. Για όλους αυτούς ο Θ. Πάγκαλος αρκέστηκε χτες να πει κυνικά ότι «όταν λήγει η σύμβαση ορισμένου χρόνου δεν θα ανανεώνεται».

Η πραγματική αγωνία της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε ο Θ. Πάγκαλος, είναι ότι «η αύξηση της τάξεως του 3% που πάει σε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα της αντιπολίτευσης είναι πρόβλημα», δείχνοντας την ανησυχία που προκάλεσε στα αστικά επιτελεία η άνοδος του ΚΚΕ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση με ΟΗΕ το Γενάρη

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στην Ν. Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Νέα συνάντηση το Γενάρη θα έχουν ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, μετά τις επαφές στη Νέα Υόρκη, που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο να δοθεί ώθηση στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος από την έκβαση της συνάντησης, σημειώνοντας ότι καμία από τις εικασίες καταστροφολογίας δεν επαληθεύθηκε.

Στη δήλωσή του, το περιεχόμενο της οποίας είχε συμφωνηθεί με τους δύο ηγέτες, ο Μπ. Μουν ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε «μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε ουσιώδους σημασίας θέματα, περιλαμβανομένης της διακυβέρνησης, της κατανομής εξουσιών, της οικονομίας, των ευρωπαϊκών θεμάτων, του περιουσιακού, του εδαφικού και θεμάτων ασφάλειας», σε μία προσπάθεια να ανακτήσουν τη δυναμική τους οι συνομιλίες, προκειμένου οι δύο πλευρές «να φτάσουν σε διευθέτηση όσο υπάρχει ακόμα χρόνος και πολιτική ευκαιρία να το πράξουν».

Η συνάντηση κατέληξε στην απόφαση «εντατικοποίησης των επαφών των δύο ηγετών, προκειμένου να καθοριστεί ένα πρακτικό σχέδιο για ξεπέρασμα των κύριων σημείων διαφωνίας που απομένουν», ενώ «οι ηγέτες θα εντοπίσουν περαιτέρω συγκλίσεις και τα ουσιώδη θέματα που πρέπει ακόμα να επιλυθούν, σε όλα τα κεφάλαια» και αναμένεται η έκθεση του γγ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία όπως υποσχέθηκε, θα είναι «δίκαιη».

Ο Δ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «εμείς θέλουμε λύση στο Κυπριακό, δε θέλουμε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να σπάσουμε το αδιέξοδο». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εκτίμησε ότι μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση, η πλευρά Ερογλου θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί και να παρουσιάσει προτάσεις σε ζητήματα που μέχρι σήμερα αρνούνταν, επαναλαμβάνοντας ότι τελικός στόχος είναι η λύση.

ΗΠΑ - ΕΕ
Ανταγωνισμοί με αιχμή τα νομίσματα

Συναντήσεις με Μπαρόζο και Ρομπέι θα έχει στη Λισαβόνα ο Μπ. Ομπάμα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, με αιχμή τον πόλεμο ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ. Τη διένεξη τροφοδοτεί η πρόσφατη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αιμοδοτήσει με 600 δισ. δολάρια το αμερικάνικο κεφάλαιο, μέχρι τον Ιούνη του 2011, με την αγορά κρατικών χρεογράφων μέσω της εκτύπωσης δολαρίων.

Οι διαφορές βαθαίνουν σε συνθήκες κρίσης, την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον δείχνει να δίνει μεγαλύτερο βάρος στους οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα και την Ινδία, δύο αναδυόμενες δυνάμεις και ανταγωνιστικές κυρίως προς τις χώρες της Ευρώπης και ειδικά προς τη Γερμανία, που είναι τεράστια εξαγωγική δύναμη.

Για τις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα θα έχει στη Λισαβόνα συνομιλίες με τον Χέρμαν βαν Ρομπέι και τον Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η κρίση στην Ιρλανδία.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, ο πρόεδρος της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, υπερασπίστηκε την πολιτική αιμοδότησης της αμερικανικής οικονομίας με την αγορά των κρατικών ομολόγων, λέγοντας ότι «το πρόγραμμα αυτό στηρίζει την ανάπτυξη και είναι το καλύτερο μέσο για τη στήριξη του δολαρίου».

Προειδοποίησε ακόμα την Κίνα ότι η πολιτική που ακολουθεί όσον αφορά το νόμισμά της, απειλεί την παγκόσμια οικονομία, καθώς το υποτιμημένο γιουάν της παρέχει πλεονέκτημα έναντι των άλλων οικονομιών της Ασίας, αλλά και των υπόλοιπων αναδυόμενων οικονομιών. Ο Μπερνάνκι εκτίμησε ότι η ταχεία οικονομική ανάκαμψη καθιστά «ιδιαιτέρως δύσκολη» τη διεθνή συνεργασία και δικαιολογεί τις «διαφορετικές» επιλογές που γίνονται ανάμεσα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Τέλος, θεωρεί πιθανή την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας βραχυπρόθεσμα, χαρακτηρίζοντας επιθυμητή την υιοθέτηση νέων μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ