ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Μαχητικές εργατικές συγκεντρώσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Διεθνής Μέρα αλληλεγγύης των εργαζομένων, η Πρωτομαγιά, γιορτάστηκε στη Ρωσία και σε άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ με μεγάλες πορείες και συγκεντρώσεις. Επί Σοβιετικής Ενωσης η Πρωτομαγιά ήταν η γιορτή της απελευθερωμένης από το ζυγό του κεφαλαίου εργασίας και μέρα αλληλεγγύης με την αγωνιζόμενη εργατική τάξη των καπιταλιστικών χωρών και του εθνικοαπελευθερωτικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, η Πρωτομαγιά στη Ρωσία και τις άλλες χώρες άρχισε να μετατρέπεται σε σχολείο οργάνωσης του αγώνα ενάντια στον αναβιώμενο καπιταλισμό. Γι' αυτό ακριβώς οι αρχές της "νέας" αστικής Λιθουανίας κατήργησαν ως επίσημη γιορτή την Πρωτομαγιά, ανακοινώνοντας ότι είναι εργάσιμη μέρα. Σε πολλές άλλες Δημοκρατίες οι αστικές αρχές δεν τόλμησαν να απαγορεύσουν το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, αλλά προσπάθησαν να αλλάξουν το περιεχόμενό της, ανακηρύσσοντας την ως "μέρα της άνοιξης και της εργασίας". Τα επίσημα συνδικάτα συντάσσονται με τους κυρίαρχους κύκλους, προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τις κόκκινες σημαίες και να μην επιτρέψουν την προβολή πολιτικών συνθημάτων και αιτημάτων. Οι εργαζόμενοι, όμως, των Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ, όλο και πιο έντονα απαιτούν την παραίτηση των αντιλαϊκών καθεστώτων. Στην Κιργιζία οι διαδηλωτές ζήτησαν την προσχώρηση της χώρας στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας. Οι εσθονικές αρχές αναγκάστηκαν να κηρύξουν την Πρωτομαγιά ως κρατική γιορτή. Με κόκκινες σημαίες γιόρτασαν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι της Ουκρανίας, ματαιώνοντας τη διαδήλωση των εθνικιστών στο Κίεβο. Οι βροχές και τα χιόνια στο Βλαδιβοστόκ και το Νοβοσιμπίρσκ και σε άλλες πόλεις δεν εμπόδισαν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και την αλλαγή της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής.

Στη Μόσχα έγιναν δυο πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις. Η διαδήλωση των επίσημων συνδικάτων, όπου συμμετείχαν περίπου 8.000 άτομα και η "κόκκινη διαδήλωση" της αντιπολίτευσης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50.000 εργαζόμενοι. Οι δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης, το ΚΚΡΟ, το ΚΕΚΡ, η "Εργαζόμενη Ρωσία", το Κίνημα στήριξης του στρατού και της αμυντικής επιστήμης και βιομηχανίας, η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας και πολλές άλλες οργανώσεις διαδήλωσαν από κοινού στους δρόμους της Μόσχας με κόκκινες σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα: "Κάτω το αντιλαϊκό καθεστώς!", "Να παραιτηθεί ο Γιέλτσιν!", "Να ανασυσταθεί η ΕΣΣΔ!", "Στην ενότητα είναι η δύναμή μας!", "Κάτω ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός!". Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, στο άγαλμα του Καρλ Μαρξ. Η συγκέντρωση άρχισε με την ανάκρουση του ύμνου της ΕΣΣΔ και ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των αγωνιστών για την υπόθεση της εργατικής τάξης. Μίλησαν: ο στρατηγός Μπορίς Ταράσοφ (κίνημα "Οτστσίζνα") εξ ονόματος των βουλευτών του βομβαρδισμένου το 1993 Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Αμυνα και πρόεδρος του Κινήματος στήριξης του στρατού και της αμυντικής επιστήμης και βιομηχανίας στρατηγός Λεβ Ρόχλιν, ο οποίος σημείωσε: "Οι αρχές άρχισαν να μιλούν για τα προβλήματα του στρατού, γιατί τις αναγκάσαμε να καταλάβουν ότι, αν δεν ικανοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, θα πρέπει να φύγουν". Στην ανάπτυξη και τις διεκδικήσεις του νεολαιίστικου κομμουνιστικού και φοιτητικού κινήματος αναφέρθηκαν οι φοιτήτριες Ολγα Σαμάρινα και Σβετλάνα Βασίλιεβα.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ μίλησε για την αφύπνιση της πλειονότητας του ρωσικού λαού και σημείωσε ότι το κύριο σύνθημα πρέπει να είναι,να φύγει ο πρόεδρος καταστροφέας. Από τη μεριά του, ο γραμματέας της Οργάνωσης Μόσχας του ΚΕΚΡ Γιούρι Μαρτίνοφ, τόνισε ότι η υπομονή του εργαζόμενου λαού έφτασε στα άκρα. "Μερικοί σύντροφοι τρέφουν ακόμα αυταπάτες ότι μπορούν τα πάντα να λυθούν με ειρηνικό τρόπο. Οχι! Ειρηνικά μπορούμε απλώς να πεθάνουμε από την πείνα. Η Ρωσία βράζει ήδη απ' άκρη σε άκρη. Η νέα προλεταριακή επανάσταση χτυπάει την πόρτα. Το σύνθημα του ΚΕΚΡ είναι: ζήτω η Πανρωσική πολιτική απεργία!", έκλεισε την ομιλία του ο Μαρτίνοφ. Η συγκέντρωση έληξε με την ανάκρουση του ύμνου της Διεθνούς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μαζική εργατική συμμετοχή

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (του ανταποκριτή μας Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Μαζικός και μαχητικός ήταν ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη χώρα, παρά τις αποτρεπτικές και εκφοβιστικές συνθήκες που επικρατούσαν και διοχετεύονταν από τα ΜΜΕ. Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις από τα συνδικάτα, με συμμετοχή μελών και οπαδών κομμάτων αλλά και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), Ντίτερ Σούλτε,πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα πήραν μέρος σε ολόκληρη τη χώρα στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά. Συνδικαλιστικά ηγετικά στελέχη κατηγόρησαν την κυβέρνηση του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ ως υπεύθυνη για το ρεκόρ ανεργίας και κάλεσαν τους εκλογείς να ψηφίσουν το Σεπτέμβρη μια άλλη πολιτική, ενώ ο Σούλτε ζήτησε από τις επιχειρήσεις και τη δημόσια και δημοτική διοίκηση να καταργήσουν τα 2 δισ. υπερωρίες για να δημιουργηθεί εργασία και για άλλους. "Στη Γερμανία έχει συγκεντρωθεί ξεδιάντροπος πλούτος και φτώχεια που προκαλεί ντροπή", δήλωσε ο Σούλτε, ενώ η απάντηση της κυβέρνησης μέσω του εκπροσώπου Τύπου ήταν ένα "κατηγορώ" κατά της DGB ότι εγκαταλείπει την "κομματική ουδετερότητα" των συνδικάτων και προπαγανδίζει την πολιτική του SPD. Την Εργατική Πρωτομαγιά αμαύρωσε η "πορεία" του νεοναζιστικού Εθνικού Κόμματος (NPD) στη Λιψία και οι συγκρούσεις μεταξύ της εκεί συγκεντρωμένης αστυνομικής δύναμης και των "αυτόνομων" αριστερών. Περίπου 6 με 8 χιλιάδες άτομα είχαν αρχίσει να προσέρχονται χτες από το μεσημέρι από όλες τις πόλεις της Γερμανίας στο Μνημείο της Μάχης των Λαών στη Λιψία, με φασιστικά και δημαγωγικά συνθήματα σε δύο βασικούς άξονες, κατά των ξένων αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής. Συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Μεγάλη συγκέντρωση της εθνικής αντίστασης", "Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας - η Βόννη δε δημιουργεί τίποτα" και, φυσικά, "Τέρμα στην είσοδο των ξένων".

Πολύ ενδεικτικό για την κατάσταση: Ο Δήμος της Λιψίας είχε απαγορεύσει την "πορεία" του NPD από φόβο δημιουργίας επεισοδίων και συγκρούσεων, τόσο με την Αστυνομία όσο και με τους συγκεντρωμένους αντιφασίστες και αριστερούς όλων των αποχρώσεων. Ομως το διοικητικό δικαστήριο της Σαξονίας ακύρωσε την απαγόρευση με το αιτιολογικό ότι το NPD είναι νόμιμο κόμμα. Προχτές το βράδυ, περίπου 10.000 κάτοικοι της Λιψίας συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ίδιο μνημείο για να διαμαρτυρηθούν για τη χτεσινή συγκέντρωση των ακροδεξιών.

ΑΣΙΑ
Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών...

ΣΕΟΥΛ.- Με επίκεντρο τη Νότιο Κορέα, όπου ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς σημαδεύτηκε από την αστυνομική βία εναντίον 20.000 διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις μαζικές απολύσεις, με αφορμή την οικονομική κρίση και τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η Ασία είδε χτες εκατομμύρια εργαζομένων να βγαίνουν στους δρόμους.

Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις στις χώρες της Ασίας ήταν ειρηνικές. Αλλά στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας η αστυνομία αποφάσισε να διαλύσει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, ρόπαλα και αντλίες νερού, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες, πολύωρες συγκρούσεις και η πόλη να μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Τουλάχιστον 12 αστυνομικοί και διαδηλωτές - φοιτητές και εργαζόμενοι - τραυματίστηκαν στη σύγκρουση.

Συνθήματα εναντίον της πολιτικής των απολύσεων (που υπαγορεύει το ΔΝΤ) και των δικαιωμάτων των εργαζομένων κυριάρχησαν στη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στη Νότια Κορέα.

Ηταν η πρώτη μεγάλη διαδήλωση μετά την εκλογή του Προέδρου Κιμ - Ντάε - Γιουνγκ τον Φλεβάρη και πολιτικοί αναλυτές έλεγαν ότι οι συγκρούσεις θα προκαλέσουν "εμπόδια" στην πολιτική του.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία, στην Ταϊβάν, στη Μαλαισία, με κυρίαρχο το σύνθημα "όχι στις απολύσεις και στην απειλή του ΔΝΤ", στην Μπανκόνγκ της Ταϊλάνδης, αλλά όχι και στην Ινδονησία του Σουχάρτο, η οποία επί χρόνια απαγορεύει το γιορτασμό της επετείου.

Χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν στην Μόσχα

Χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν στη Μόσχα

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προκλήσεις και συγκρούσεις

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -Με την παρουσία δύναμης άνω των 10.000 αστυνομικών πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά, στην Κωνσταντινούπολη. Η ισχυρότατη αστυνομική επιτήρηση όχι μόνο δεν αποσόβησε τη δημιουργία επεισοδίων, όπως επισήμως ισχυρίστηκε η πολιτική ηγεσία - αντίθετα, τα προκάλεσε.

Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν τα όργανα του νόμου και της τάξης απαγόρευσαν σε μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου - Κόμματος (ERNK) να συμμετέχουν στην εργατική διαδήλωση, στην επίσημη αρχική συγκέντρωση στο Μνημείο της Ελευθερίας, στη συνοικία Σισλί. Εργαζόμενοι και φοιτητές αντέδρασαν. Από αυτή τη σπίθα άναψε η σύγκρουση: Περισσότεροι από 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από τα κλομπς των αστυνομικών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν κλομπς και υδραντλίες για να τους διαλύσουν. Οι συλλήψεις έφθασαν τις 100...

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συλλήψεις και επεισόδια για άλλη μια χρονιά στην Σεούλ

Συλλήψεις και επεισόδια για άλλη μια χρονιά στη Σεούλ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ