ΤΙΡΑΝΑ. -
108 από τους 113 (πέντε ψήφοι κηρύχτηκαν άκυρες) από τους παρόντες βουλευτές στην Αλβανική Βουλή χθες είπαν "ναι" στην άρση της ασυλίας του πρώην Πρόεδρου Σαλί Μπερίσα, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον - πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα - δικαστική δίωξη ως "διοργανωτής πραξικοπήματος". Αλλά η αβεβαιότητα στη χώρα κορυφώνεται.
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, περιτριγυρισμένος από περίπου 10 σωματοφύλακές του, οδήγησε 1.500 - 2.000 οπαδούς του ως την κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη των Τιράνων, υπό τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας. Μίλησε για την ανάγκη "της υπέρτατης θυσίας" από τους Αλβανούς για να"απαλλαγούν από την κλίκα του Νάνο", του πρωθυπουργού που πάντως εμφανίζεται (σχετικά) ισχυρότερος.
Ο Μπερίσα αντιμετωπίζει την κατηγορία διοργάνωσης "πραξικοπήματος", αφού μετά τη δολοφονία, το περασμένο Σάββατο, του βουλευτή του Αζέμ Χαϊνταρί, εξώθησε την κατάσταση στα άκρα, με αποτέλεσμα ομάδες ενόπλων οπαδών του να καταλάβουν το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και την κρατική τηλεόραση επιχειρώντας ανατροπή της κυβέρνησης.
Δεν είναι σαφές, πάντως, πότε οι αρχές θα προσπαθήσουν να συλλάβουν τον Μπερίσα, αφού μια τέτοια κίνηση είναι βέβαιο ότι θα απέφερε μεγαλύτερη ένταση και ίσως λουτρό αίματος...
Αξιωματούχοι της "διεθνούς κοινότητας" καλούν την κυβέρνηση Νάνο να κινηθεί αργά και προσεκτικά, και να αφήσουν τα πράγματα να "ψυχρανθούν" πριν επιχειρήσουν τη σύλληψη του Μπερίσα, μετέδιδε χθες το "Ασοσιέιτεντ Πρες".
Πολύ περισσότερο αφού η καταδίκη επί κατηγορίας πραξικοπήματος επισύρει έως και τη θανατική ποινή, βάσει του αλβανικού Ποινικού Κώδικα (που όμως σπάνια εκτελούνται, μετά από παρεμβάσεις της ΕΕ)...
Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή (155 έδρες) δεν ήτανε παρόντες 42 βουλευτές και, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, ουδείς από τους 28 του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα, που μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο από τον περασμένο Σεπτέμβρη (και τότε, κατά ιστορική ειρωνεία, εξ αφορμής της απόπειρας δολοφονίας του Χαϊνταρί από σοσιαλιστή συνάδελφό του στη Βουλή, για λόγους "βεντέτας").
Η διαδήλωση των οπαδών του Μπερίσα κατέληξε έξω από τη Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας, αλλά "έληξε ομαλά". Ο Μπερίσα αποκάλεσε το Νάνο "Κομμουνιστή -Δικτάτορα", ενώ πλακάτ κατονόμαζαν τον πρωθυπουργό ως "γιο του Ενβέρ Χότζα".
Πέραν των Τιράνων δεν αναφέρθηκαν διαδηλώσεις, αν και ο Μπερίσα είχε καλέσει την Πέμπτη για "παναλβανικό συλλαλητήριο".
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι, που αντιμετωπίζεται από τους Δυτικούς ως ο "ψύχραιμος συνομιλητής" στο παρόν πολιτικό σκηνικό (σε σαφή, αν και υπονοούμενη, αντίθεση με τον πρωθυπουργό Νάνο) κάλεσε ξανά χθες για "ηρεμία". Ενώ ο Ντάαν Εβερτς, πρεσβευτής του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) καλούσε τους Αλβανούς πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε "να μην βρεθούν και χρησιμοποιηθούν ως πιόνια στην πολιτική αντιπαράθεση"...
Εξω από την πόλη, αστυνομικές δυνάμεις εξέτρεπαν τα αυτοκίνητα που δεν είχαν πινακίδες της πρωτεύουσας στο αντίθετο ρεύμα από εκείνο της εισόδου στην πόλη. Επίσης, έψαχναν για οπλισμό, αφού ο Μπερίσα τυγχάνει της υποστήριξης ενός τμήματος του "Απελευθερωτικού Στρατού" του γειτονικού αλβανόφωνου Κοσσυφοπεδίου - της ένοπλης οργάνωσης "φάντασμα".
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα υιοθέτησε χτες ένα αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο, πλην όμως άλλοι Κοσσοβάροι πολιτικοί αντέδρασαν, με το επιχείρημα ότι θα "παρατείνει την εθνική κρίση" στη σερβική επαρχία.
Ο Ρουγκόβα υποστήριξε ότι το σχέδιο αποσκοπεί στον τερματισμό της βίας στο Κοσσυφοπέδιο, όπου αυτονομιστές αντάρτες μάχονται για περισσότερο από έξι μήνες τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας.
Αντίγραφο του ειρηνευτικού σχεδίου - που δημοσιεύτηκε στην αλβανόφωνη εφημερίδα "Koha Ditore" - προβλέπει μια μεταβατική περίοδο διάρκειας τριών ετών, διάστημα κατά το οποίο οι κυβερνητικοί θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου δε θα είναι υπό τον έλεγχο της Σερβίας ή της Γιουγκοσλαβίας, ενώ η σερβική επαρχία θα έχει τη δική της δικαιοδοσία και αστυνομία.
Εκλογές υπό διεθνή εποπτεία και απογραφή του πληθυσμού θα γίνουν στο τέλος της τριετίας, οπότε θα γίνει και εκτίμηση της κατάστασης στην επαρχία. Ο Αντέμ Ντεμάτσι, πρώην πολιτικός κρατούμενος και πολιτικός εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε ότι ελπίζει πως η αλβανική πλευρά δε θα δεχτεί "ένα τέτοιο σχέδιο... (που) δεν παρέχει καμιά εμπιστοσύνη, αφήνει ανεπίλυτο το πρόβλημα και δεν τερματίζει την κρίση".
Την απογοήτευσή τους προς το σχέδιο του Αμερικανού απεσταλμένου Κρίστοφερ Χιλ εξέφρασαν και άλλοι Κοσσοβάροι πολιτικοί, όπως ο Βετόν Σουρόι, πρώην διαπραγματευτής, και ο Σκελζέν Μαλίκι, πολιτικός αναλυτής.
Ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) απορρίπτει οποιαδήποτε προσωρινή λύση, που δε θα προβλέπει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζοντάς την εθνική προδοσία. Στο πνεύμα αυτό, ο Ντεμάτσι δήλωσε χτες ότι οι Αλβανοί "πρέπει να προετοιμάζονται για πόλεμο που μπορεί να διαρκέσει χρόνια".
Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, ανακοίνωσε στο μεταξύ πως επιδεινώθηκε η κατάσταση από ανθρωπιστικής πλευράς για τους πρόσφυγες: 10.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους γύρω από τα χωριά Ποντούγεβο και Μιτροβίτσα, εξαιτίας της τελευταίας επίθεσης σερβικών κυβερνητικών δυνάμεων.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-
Την κήρυξη ιερού πολέμου κατά των μαχητών Ταλεμπάν ζητούσαν οι συμμετέχοντες στις κηδείες των έξι Ιρανών που πραγματοποιήθηκαν, χτες, στην ιρανική πρωτεύουσα, υπό την παρουσία του ανώτερου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ. Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και το Αφγανιστάν παραμένει σταθερά υψηλή, παρά τις διαβεβαιώσεις Πακιστανών αξιωματούχων ότι, σήμερα, θα απελευθερωθεί μικρός αριθμός Ιρανών αιχμαλώτων.
"Θάνατος στους Ταλεμπάν" ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στις κηδείες των 6 Ιρανών, ενός δημοσιογράφου και 5 διπλωματών, που δολοφονήθηκαν από τους Ταλεμπάν κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στο ιρανικό προξενείο της πόλης Μάζαρ ελ Σαϊρ, στις αρχές του περασμένου μήνα. Το συγκεντρωμένο πλήθος ζητούσε επίμονα από τον Αγιατολάχ Αλί Κχαμενεϊ να κηρύξει ιερό πόλεμο στους Αφγανούς μαχητές, αλλά ο ίδιος επέλεξε να μείνει σιωπηλός. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και στις πόλεις Μασχάντ, Αράκ και Ταμπρίζ, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος του Πακιστάν για το Αφγανιστάν Ιφτιχάρ Μουρσίντ ανακοίνωσε ότι οι Ταλεμπάν πρόκειται να απελευθερώσουν, σήμερα, 5 Ιρανούς αιχμαλώτους. Από την πλευρά του, ο συμπατριώτης του υπουργός Εξωτερικών Σαρτάι Αζίζ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι, σήμερα, θα ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός των Ιρανών αιχμαλώτων, που οι Ταλεμπάν κρατούν ως υπόπτους για παράνομη διακίνηση όπλων. Ο Αζίζ έσπευσε να προσθέσει ότι μια πολεμική σύρραξη θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση όλη την περιοχή και διευκρίνισε ότι το Πακιστάν θα παραμείνει ουδέτερο σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.
Αντίθετος στην ένοπλη σύρραξη εμφανίστηκε και ο θρησκευτικός ηγέτης των Ταλεμπάν Μοχάμεντ Ομάρ, ο οποίος κατηγόρησε το Ιράν ότι "εκτοξεύει απειλές", οι οποίες δεν οδηγούν σε λύση του προβλήματος που έχει προκύψει, ενώ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί την ίδρυση ισλαμικού κράτους από τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Οι δηλώσεις του Ομάρ έγιναν μια μέρα πριν από την έναρξη των μεγαλύτερων στην ιστορία του Ιράν στρατιωτικών γυμνασίων στα σύνορά του με το Αφγανιστάν.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Οι δύο αντιμαχόμενες κουρδικές οργανώσεις του Ιράκ φαίνεται ότι, υπό την πίεση των ΗΠΑ, τα "βρήκαν": Συμφώνησαν να συστήσουν κυβέρνηση στον ελεγχόμενο από αυτές θύλακο στο βόρειο τμήμα της χώρας. Και προειδοποίησαν τον Σαντάμ Χουσεϊν να "μην αναμειχθεί".
Σε δήλωσή του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, έκανε λόγο για "ιστορική μέρα": "Κλείσαμε ένα θλιβερό κεφάλαιο στην ιστορία του κουρδικού λαού".
Η συμφωνία του Ταλαμπανί με τον ηγέτη του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, Μασούντ Μπαρζάνι, αφορά την ίδρυση, έως το επόμενο καλοκαίρι, ενός "κουρδικού Κοινοβουλίου" και τη διεξαγωγή εκλογών για την πλήρωση των θέσεών του.
Τη συμφωνία χαιρέτισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, ως "καλοδεχούμενη".
Ωστόσο, η εξέλιξη προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, αφού τόσο η Βαγδάτη (που αντιμετωπίζει την απόσχιση του κουρδικού θυλάκου) όσο και η Αγκυρα και η Τεχεράνη (που έχουν δικές τους κουρδικές μειονότητες και επ' ουδενί θα ήθελαν ανάλογες εξελίξεις) δεν "καλοβλέπουν" τη συμφωνία. Οψόμεθα...
ΠΑΡΙΣΙ.-
Εικοσιτετράωρη απεργία και πορεία στο κέντρο του Παρισιού πραγματοποίησαν, χτες, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της γαλλικής εκπαίδευσης διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης Ζοσπέν στον τομέα της εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων τους, η απεργία είχε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, κυρίως στην πρωτεύουσα, όπου η συμμετοχή ήταν μαζική. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η εκπρόσωπος της Εθνικής Ενωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Λορ Κάιγ, η κυβέρνηση Ζοσπέν απέτυχε να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας μη κάνοντας προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών και περικόπτοντας τα κονδύλια για την παιδεία. Η Κάιγ ανακοίνωσε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν από την επόμενη βδομάδα, καθώς το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να δεχτεί τους απεργούς για συνομιλίες. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας, διά στόματος της εκπροσώπου του Κλοντ Αλεγκρέ, κατηγόρησε τους συνδικαλιστές ότι μόνιμα ζητούν περισσότερες προσλήψεις, κάτι που δε βοηθά απαραίτητα την παιδεία. Ταυτόχρονα, όμως, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε εθνικό επίπεδο.
ΚΙΕΒΟ.-
Περίπου 1.000 αξιωματικοί του στρατού από περισσότερες από 20 χώρες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", άρχισαν χτες επιτελικά γυμνάσια με την κωδική ονομασία "Ασπίδα Ειρήνης - 98", στη δυτική Ουκρανία, τα οποία θα διαρκέσουν μια βδομάδα. Στις ασκήσεις παίρνουν μέρος οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ουκρανία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Γαλλία, η Ρουμανία, το Ουζμπεκιστάν, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία συμμετέχουν ως παρατηρητές. Στόχος των γυμνασίων που θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο εκπαιδευτικών ασκήσεων "Γιαβορίφτσκι", ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, είναι μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε εθνότητες σε μια φανταστική χώρα, με τεχνικές προσομοίωσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους οποίους προμήθευσαν τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με παρατηρητές, το σενάριο της άσκησης παρουσιάζει ομοιότητες με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.
Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας ...με μάσκες ελέγχουν τα αυτοκίνητα