ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νέο γκανγκστερικό χτύπημα ΗΠΑ - Βρετανίας
  • Με ταχύτητα "αστραπής" αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη επέδραμαν στη Βαγδάτη, λίγο μετά τη σχετική έγκριση του Προέδρου Κλίντον
  • Προηγήθηκε αποχώρηση των εμπειρογνωμόνων της UNSCOM και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας
  • Για προαποφασισμένες ενέργειες μιλά η Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αντιαεροπορικά πυρά και δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στη Βαγδάτη λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε δώσει την έγκρισή του για την πραγματοποίηση νέων τρομοκρατικών επιδρομών στο Ιράκ. Η αφορμή λίγο - πολύ γνωστή: Η άρνηση των Ιρακινών να δώσουν στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών πρόσβαση ελέγχου σε ορισμένες τοποθεσίες...

"Οι αποτυχίες ανήκουν στο Ιράκ. Οι συνέπειες είναι του Ιράκ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν,ανακοινώνοντας την έγκριση του Προέδρου Κλίντον για τις αμερικανικές επιδρομές στη Βαγδάτη. Το νέο γκανγκστερικό πλήγμα κατά της Βαγδάτης επιβεβαίωνε αργότερα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, που δήλωσε απροκάλυπτα πως "κατόπιν εντολής του Προέδρου, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν δυναμική στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ"!

Χωρίς να καθυστερήσει, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ φάνηκε βασιλικότερος του βασιλέως... επιβεβαιώνοντας και από την πλευρά του τη νέα επίθεση κατά του Ιράκ από βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά: Το "Ιράκ θα πρέπει "γονατίσει" με τη χρήση στρατιωτικής βίας, μια που έχουμε εξαντλήσει όλους τους άλλους δρόμους"!

Την ίδια στιγμή, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρώσος εκπρόσωπος, Σεργκέι Λαβρόφ ζητούσε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί το θέμα της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

Οσο για την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεϊν; Το Επαναστατικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος "Μπάαθ" είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλούσε τον ιρακινό λαό να αντιταχθεί με τόλμη και αυταπάρνηση απέναντι στο νέο χτύπημα που προετοιμάζουν, εδώ και καιρό, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Από νωρίς το βράδυ, όλες οι ενδείξεις προδιέγραφαν το νέο χτύπημα των Αμερικανών στο Ιράκ, με κορυφαίο γεγονός τη σύσκεψη του Προέδρου με τους υπουργούς Αμυνας, Εξωτερικών και ανώτατους συμβούλους για θέματα εθνικής ασφάλειας. "Ολες οι δυνάμεις είναι έτοιμες. Κάθε ένδειξη φωτογραφίζει επίθεση" έλεγαν με νόημα στους δημοσιογράφους ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που είχαν πρόσβαση στην παραπάνω σύσκεψη.

Είχε προηγηθεί το γνωστό σενάριο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ιράκ και τα Ηνωμένα Εθνη και, κυρίως, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μία διαφορά: Την ταχύτητα, καθώς, αυτή τη φορά, όλα φάνηκαν να συμβαίνουν πολύ πιο γρήγορα...

Λίγες μόλις ώρες μετά την κατάθεση της - ως συνήθως αρνητικής -έκθεσης του επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου για τον ιρακινό αφοπλισμό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όλοι οι εμπειρογνώμονες της UNSCOM εγκατέλειψαν την ιρακινή πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα σχεδόν άρχιζε η εκτόξευση απειλών σε βάρος του Ιράκ.

Οι, περίπου, 140 επιθεωρητές της UNSCOM, μετά από σχετική εντολή του επικεφαλής της Ρίτσαρντ Μπάτλερ, αποχώρησαν με αυτοκίνητα και λεωφορεία προς τις γειτονικές αραβικές χώρες. Ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ, στην έκθεση που κατέθεσε αργά το βράδυ της Τρίτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζει ότι οι ιρακινές αρχές δεν επέδειξαν διάθεση συνεργασίας, δεν επέτρεψαν στους επιθεωρητές να εισέλθουν σε όσες τοποθεσίες επιλέχθηκαν, όπως τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος "Μπάαθ" και καταλήγει ότι σε ορισμένα μέρη όπου έγινε έλεγχος ήταν εμφανές ότι είχε προηγηθεί "εκκαθάριση στοιχείων" από τις ιρακινές αρχές. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για το κατά πόσο έχει καταστραφεί το οπλοστάσιο του Ιράκ" και κατά συνέπεια εξέφρασε την άποψη ότι "δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να παραμένουν οι επιθεωρητές στη Βαγδάτη, εφόσον δεν μπορούν να εργαστούν".

Εντολή αποχώρησης "για προληπτικούς λόγους" δόθηκε και στους εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Εντούτοις, η δική τους έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς υποστηρίζεται ότι οι ιρακινές αρχές συνεργάστηκαν ικανοποιητικά και μένουν ελάχιστα σημεία προς διευκρίνιση, προκειμένου να λήξει οριστικά ο έλεγχος του πυρηνικού οπλοστασίου της Βαγδάτης.

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Εκτάκτως συνεδρίαζε, έως αργά χτες το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από αίτημα της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα στον Περσικό Κόλπο. Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών δεν έκρυψαν την ανησυχία τους και φέρονται διατεθειμένες να πιέσουν για απομάκρυνση του ενδεχομένου αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ. Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ δε δίστασε να κατηγορήσει ευθέως τον Ρίτσαρντ Μπάτλερ ότι υπερέβη τα όρια της δικαιοδοσίας του, δίνοντας εντολή αποχώρησης στους εμπειρογνώμονες, απόφαση που έπρεπε να ληφθεί μόνο από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΙΝΔΙΑ
Η κυβέρνηση επιμένει στο πυρηνικό οπλοστάσιο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -

Ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, αρνήθηκε χθες να αποσαφηνίσει τις ακριβείς προδιαγραφές του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του, αρκούμενος να δηλώσει ότι συνιστούν "την ελάχιστη δύναμη αποτροπής" που "απαιτείται".

Τα όσα δήλωσε ο Βάτζπαϊ στη Βουλή της Ινδίας χθες, όπου η αντιπολίτευση - και κυρίως η Αριστερά - απηύθυνε "ενοχλητικές" ερωτήσεις, πρακτικά αναιρούν όσα έλεγε μια μέρα πριν περί "εξομάλυνσης" της κατάστασης που προέκυψε από την πυρηνική υστερία του Μάη, σχολίαζε το "Ασοσιέιτεντ Πρες".

"Δεν είναι ζήτημα αριθμών", είπε ο Βάτζπαϊ, "αλλά ζήτημα πολιτικής προσέγγισης" το πώς η Ινδία αναπτύσσει οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τις "απειλές" που θέτουν η Κίνα και το Πακιστάν...

Με το ζήτημα του Κασμίρ να παραμένει αιτία "θερμής σύγκρουσης" μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν (χθες ανακοινώθηκε ότι ινδικές δυνάμεις σκότωσαν επτά "αυτονομιστές" αντάρτες που πρόσκεινται στο Πακιστάν) και τις διμερείς συνομιλίες (επαναλαμβάνονται τον Ιανουάριο) σε αδιέξοδο, η κατάσταση κάθε άλλο παρά "ομαλή" μπορεί να χαρακτηριστεί.

Νέες συγκρούσεις στην Αγκόλα

ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Θανάσιμα πλήγματα από τους αντάρτες της "ΟΥΝΙΤΑ" εξακολουθεί να δέχεται η συμφωνία του 1993 για την ειρήνευση στην Αγκόλα. Χτες, μετά από οχτάωρες σκληρές συγκρούσεις με τους αντάρτες, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης Κουίτο. Μετά από αυτό, οι δυνάμεις των ανταρτών της "ΟΥΝΙΤΑ" μετέβησαν στο Κουίντζι (500 χλμ. νοτιοανατολικά της Λουάντα), επιχειρώντας να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους.

Νοσοκομειακές πηγές στην πόλη Κουίτο ανακοίνωσαν ότι δεκάδες τραυματισμένοι στρατιώτες και πολίτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για περίθαλψη και ότι έως χτες το μεσημέρι είχε αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή. Αργότερα, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Λουάντα δήλωσε πως στο αεροδρόμιο της πόλης Χουάμπο (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγκόλας) δεν πραγματοποιούνταν πτήσεις αεροπλάνων πολιτικής αεροπορίας.

Αλλη μια αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ...

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ... ΔΝΤ

ΣΟΦΙΑ.-

Το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες τον προϋπολογισμό του 1999, διά του οποίου η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Ιβάν Κοστόφ οραματίζεται μείωση του ελλείμματος στο ΑΕΠ στο 2,8%.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός αποτελούν βήματα στην κατεύθυνση της εφαρμογής των όρων της "ελεύθερης αγοράς", κατά τις επιταγές του ΔΝΤ. Ωστόσο, ο στόχος μείωσης του εξωτερικού χρέους των 9 δισ. δολαρίων μοιάζει ελάχιστα ρεαλιστικός.

Ο πληθωρισμός έφτασε κάποια στιγμή πέρσι το ιλιγγιώδες 576,8% (!). Κι όμως, λέει ο υπουργός Οικονομικών του Κοστόφ Μουραβέι Ράντεφ, φέτος ελπίζεται ότι δε θα ξεπεράσει το 10%. Ενώ, κατά τον ίδιο, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 4%.

Οι ιδιωτικοποιήσεις "φυσικά" αναμένεται να ενταθούν, καθώς αποτελούν την κύρια πηγή προσόδων της χώρας.

Οσο για τις κοινωνικές συνέπειες της πολιτικής, που υποβάλλει ο προϋπολογισμός εμπνεύσεως των "σωτήρων" του ΔΝΤ, δε μοιάζουν να απασχολούν και τόσο την κυβέρνηση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ