ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΑΣΗ
Ερχεται η «εμπρηστική» αναθεώρηση του άρθρου 24

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος έχουν βάλει μπουρλότο στα δάση της χώρας. Ο,τι θα γίνει με τη νέα αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή θα είναι η χαριστική βολή. (Φωτ. από την καμένη έκταση στα Μελίσσια που εποφθαλμιούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και καταπατητές)
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος έχουν βάλει μπουρλότο στα δάση της χώρας. Ο,τι θα γίνει με τη νέα αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή θα είναι η χαριστική βολή. (Φωτ. από την καμένη έκταση στα Μελίσσια που εποφθαλμιούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και καταπατητές)
Μπορεί ο δασικός πλούτος και εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε όλη τη χώρα, να δέχτηκαν φέτος το καλοκαίρι ένα καίριο πλήγμα από τις πυρκαγιές, ωστόσο και αυτή η μεγάλη καταστροφή ίσως αποδειχτεί ελάχιστη, εξαιτίας της δασοκτόνας πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσουν τα κόμματα του δικομματισμού - όποιο από τα δυο τελικά επικρατήσει. Κι αυτό γιατί η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - παρά τις προεκλογικές τους κορόνες - καθορίζεται από την αντίληψη ότι η γη, τα δάση, γενικότερα το φυσικό περιβάλλον αποτελούν εμπόρευμα και επομένως μπορούν να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και ενστερνίστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ), ο οποίος συντάχτηκε κατ' επιταγήν της συνταγματικής αναθεώρησης του 2001 και οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό, όπως υπολογίζουν οι δασολόγοι, 40 - 50.000.000 στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.

Ακόμη χειρότερη βέβαια θα είναι η νέα αναθεώρηση του άρθρου 24, σε συνδυασμό με το άρθρο 117, του Συντάγματος, την οποία δρομολόγησε η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα γενικεύσει και θα επιταχύνει - αν και εφόσον τελικά ολοκληρωθεί - την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας δασικής περιουσίας, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι βασικοί άξονες της νέας δασοκτόνας αναθεώρησης που προτείνεται είναι:

  • Η συνταγματική προστασία των δασικών εκτάσεων να πάψει να μετράει από το 1945, έτος της πρώτης αεροφωτογράφισης, αλλά από την 11η του Ιούνη 1975.

Με τον τρόπο αυτό αποχαρακτηρίζονται αυτόματα όλες οι πριν την ημερομηνία αυτή καταπατημένες και εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, όπως επίσης και οι δημόσιες εκείνες εκτάσεις, οι οποίες μετά το 1945 κάηκαν και στη συνέχεια ιδιωτικοποιήθηκαν με την υπογραφή διαφόρων παράνομων συμβολαίων. Μόνο με την πρόβλεψη αυτή, οι δασολόγοι υπολογίζουν ότι θα αλλάξουν χρήση 40-50 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

  • Καταργείται το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου.

Μόνο από αυτήν την πρόβλεψη αναμένεται, με βάση εκτιμήσεις των δασολόγων, να αλλάξουν ιδιοκτησία και να νομιμοποιηθούν αλλαγές χρήσεων σε τουλάχιστον 15.000.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

  • Θα συνδέεται η χρήση - και φυσικά και η τύχη - των δασικών εκτάσεων, και αυτών που υφίστανται μετά το 1975, με τα οικιστικά προγράμματα των επιχειρηματιών, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο, αλλά και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια (αφορούν στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα κ.λπ.), που θα εκπονηθούν εκ των υστέρων.

Ετσι, για παράδειγμα, αν το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό προβλέπει ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου - στο πλαίσιο μάλιστα της λεγόμενης... βιώσιμης ανάπτυξης - τότε ο Εθνικός Δρυμός παύει να θεωρείται δάσος!

  • Παύουν να υπόκεινται σε υποχρεωτική εισφορά σε γη τα οικόπεδα που μπαίνουν σε σχέδια πόλης, προκειμένου να γίνουν πλατείες, δρόμοι και άλλες βασικές υποδομές των πόλεων.

Για να γίνουν όλες αυτές, υποχρεωτικά θα πρέπει να απαλλοτριώνονται ή να χορηγούνται τίτλοι μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που θα πωλούνται και θα επιβαρύνουν με περισσότερο τσιμέντο άλλες περιοχές.

  • Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιά ή αποψιλώνονται με άλλον τρόπο, παύουν να κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και θα μπορούν να αλλάζουν χρήση.

Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα αποχαρακτηρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές...

  • Δάση ή δασικές εκτάσεις που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου θα επιτρέπεται να απαλλοτριώνονται πλέον όχι μόνο υπέρ του δημοσίου αλλά και υπέρ των ιδιωτών για δραστηριότητες «δημοσίου συμφέροντος».

Βαφτίζεται έτσι ως «δημόσιο συμφέρον» σχεδόν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα του κεφαλαίου, που θα ασκείται είτε αυτόνομα, είτε μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Επιπλέον, εκκρεμεί η μελέτη που προκήρυξε η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., που προχωρά με αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο στην οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, και η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμούς του 20% έως και 30% του δασικού πλούτου της χώρας.

Οπως όλα δείχνουν, και για τα δάση έρχονται χειρότερες μέρες... Μόνο αντίβαρο για να μπει φραγμός σε αυτήν την αντιδασική πολιτική είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αντιμετωπίζει τα δάση ως κοινωνικό αγαθό, που αγωνίζεται σταθερά κατά της εμπορευματοποίησής τους, που έκανε όλο αυτό το διάστημα ουσιαστικές προτάσεις για την προστασία τους. Προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν με την πάλη του λαού.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

(μαζί στους νέους μεγάλους αγώνες)

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ γλυκό πρωινό. Μας βρίσκει στο δρόμο για την κάλπη. Οσο κι αν τα πόδια σου το 'παν πως δε σε κρατάνε, εσύ το πολεμάς και βηματίζεις για το εκλογικό τμήμα. Είναι όλα έτοιμα και από το πρωί άρχισε κιόλας η ψηφοφορία.

ΠΑΝΤΑ τέτοια μέρα έκανα, με το νου βέβαια, αναδρομές στα περασμένα. Στα χαρτιά μου, ένα βιβλιάριο εκλογικό (1946), που τα χρόνια τού έχουν αλλάξει όψη. Το βιβλιάριο αυτό, που έχει καταγράψει τη διαδρομή της ζωής, δεν είναι εκείνο που πρέπει να επιδείξει ο ψηφοφόρος για να μπορέσει να ψηφίσει. Πιο απλουστευμένες σήμερα οι διαδικασίες, ψηφίζεις αν έχεις ταυτότητα ή διαβατήριο.

ΠΑΛΙΑ συνήθεια να ανακατεύω όλο αυτό το παλιό χαρτομάνι για να βάλω στη σειρά γεγονότα και σκέψεις. Η πρώτη αχνή εικόνα που έρχεται, ο ξεσηκωμός που έζησαν στο Μοριά οι σταφιδοπαραγωγοί και των νησιών του Ιονίου. Ηταν τα άγρια κυνηγητά που εξαπόλυσαν και οι αστικές εφημερίδες δημοσίευαν μεγάλα ρεπορτάζ για τα γεγονότα στις σταφιδοπαραγωγικές επαρχίες. Πολλές φορές, τα βράδια με καθήλωναν στο μεγάλο τραπέζι της ταβέρνας, που κουτσόπιναν το ποτήρι τους. Ελεγαν και κανένα τραγούδι της θάλασσας και τότε ζητούσαν από το γραμματικό να διαβάσει τα νέα για τον ξεσηκωμό στους κάμπους.

ΕΚΕΙΝΑ τα διαβάσματα από τις περιγραφές συχνά προκαλούσαν δάκρυα αγανάκτησης. Βρεθήκαμε έτσι δίπλα στους οργανωμένους αγρότες, στους κομμουνιστές και τους νεολαίους τους, τα νιάτα της ΟΚΝΕ, που μας έδειξαν την αδικία και την άγρια εκμετάλλευση που γινόταν στους ξωμάχους. Μάθαμε απλά και καθαρά ποιος παράγει και ποιος καρπώνεται τον πλούτο.

Η ΠΡΩΤΗ γνωριμία με τους αγώνες άνοιγε αργότερα μια σταθερή σχέση με τους αγωνιστές. Αντιφασιστική ατμόσφαιρα.

ΘΑ περάσουν κάμποσα χρόνια. Είναι η μαύρη σελίδα της 4ης Αυγούστου 1936... Η αντίσταση στα σχέδια φασιστικοποίησης της νεολαίας έχει μπει στα σκαριά. Δύσκολες ώρες, αλλά με τη βοήθεια των καθηγητών ξεφύγαμε από το «μάντρωμα».

ΕΙΝΑΙ η ώρα της Κατοχής, η ώρα του ΕΑΜ. Στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΟΚΝΕ) η πρώτη επαφή και σύνδεση με το Κόμμα ύστερα.

ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ τόσα άλλα, που τα γνώρισες, τα έγραψες με το κοντύλι σου ο ίδιος. Αστραποβόλησαν όλα γύρω σου και είδες πως το ΚΚΕ είναι κόμμα θυσίας, πως ο λόγος του είναι καθαρά πάλλευκος σαν το χιόνι.

Ο ΛΟΓΟΣ του ακουστός και πάντα στον κόσμο, στους εργαζομένους, με λόγια που ξεδιπλώνουν την αλήθεια. Αυτό έκανε και τώρα και χτες και σήμερα και αύριο. Οι λόγοι που ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο βεβαιώνουν την αλήθεια. Αφήστε κατά μέρος όλους αυτούς που τόσα χρόνια κυβερνούνε. Μαυρίστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ρίξτε την ψήφο με προοπτική. Ψηφίστε ΚΚΕ.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ