Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι φοιτητές σπουδαστές αντέδρασαν στην υποβάθμιση των σπουδών τους και την υπαγωγή στα κελεύσματα της «αγοράς» |
«Λίγους μήνες μετά και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αποδείχνεται ότι η λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ είναι ψευδεπίγραφη. Οχι μόνο δεν έφερε την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της ένα βήμα πιο μπροστά, αλλά αντίθετα μας πάει προς τα πίσω.
Ενώ τα ΤΕΙ υποβαθμίζονται σταθερά και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το περιεχόμενο μιας ουσιαστικά ανώτατης εκπαίδευσης, η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας του διδακτικού προσωπικού επιδοκιμάζει το νόμο και διαπραγματεύεται δευτερεύουσες πτυχές του.
Καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί, στο πλαίσιό του, να υπάρξει λύση στα σοβαρά προβλήματα του διδακτικού προσωπικού και συμβάλλει, μέσα από συντεχνιακά αιτήματα και λογικές, στην αναπαραγωγή του αδιεξόδου των ΤΕΙ, ως υποδεέστερων των ΑΕΙ ιδρυμάτων, που θα παρέχουν φτηνή και χαμηλής ποιότητας τεχνολογική εκπαίδευση.
Ανατροφοδοτεί την υποκριτική τακτική της κυβέρνησης, ώστε να εμφανίζεται ως ανυποχώρητος υπερασπιστής του "ανώτατου" επιπέδου των ΤΕΙ, την ίδια στιγμή που στο όνομα των "κοινών πτυχίων" της ΕΕ υποβιβάζει τις σπουδές στο επίπεδο των τρίχρονων "μπάτσελορ", παραπέμποντας την ανώτατη εκπαίδευση σε ορισμένα μεταπτυχιακά για λίγους. Προσφέρει άλλοθι στην κυβέρνηση να καμώνεται ότι ενδιαφέρεται για την "εύρυθμη λειτουργία" των ΤΕΙ, ενώ ταυτόχρονα με την πολιτική της τα αποδιοργανώνει.
Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, επισημαίνει ότι όσο παραμένει συγκεχυμένος και αδιευκρίνιστος ο χαρακτήρας και ο ρόλος των ΤΕΙ, όσο διατηρείται η αναχρονιστική διάκριση της ανώτατης εκπαίδευσης σε πανεπιστημιακή και μη, όσο δεν ανοίγει η συζήτηση για την αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων και την αναπροσαρμογή των προγραμμάτων, ώστε να κατοχυρώνεται ο ανώτατος χαρακτήρας των σπουδών, τα ΤΕΙ θα παραμένουν δέσμια της υποβάθμισης και το διδακτικό τους προσωπικό μετέωρο και εξαρτημένο. Μόνο στο πλαίσιο μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς κύκλους σπουδών και ταξικούς διαχωρισμούς, που θα συνενώνει τη βαθιά θεωρητική γνώση με την εφαρμογή και την τεχνολογία, τη διδασκαλία με την πρακτική κοινωνική δραστηριότητα, την εκπαίδευση με την έρευνα, μπορεί να εξασφαλίσει μια υψηλού επιπέδου επιστημονική ειδίκευση και επαγγελματική ικανότητα για όλους τους σπουδαστές, μια ανεμπόδιστη επιστημονική - ακαδημαϊκή εξέλιξη για όλους τους διδάσκοντες.
Στην ενιαία επίθεση, που δέχονται σπουδαστές και καθηγητές, η μόνη απάντηση είναι ο ενιαίος αγώνας τους με μορφές που θα διευκολύνουν το συντονισμό της δράσης τους. Μόνο μέσα από έναν τέτοιο προσανατολισμό μπορεί να αποκαλυφθεί ο κυβερνητικός εμπαιγμός, να ανεβεί η μαζικότητα και η αποτελεσματικότητα του αγώνα και προπαντός να εξασφαλιστεί η στήριξή του από όλες εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις, που αντικειμενικά ενδιαφέρονται για μια ανώτατη εκπαίδευση που θα υπηρετεί την κοινωνική της αποστολή, αντί για τα στενά συμφέροντα της "αγοράς" και των "δυνάμεών" της».
Η ηγεσία της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), συναντιέται σήμερα το πρωί με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, ενώ τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας παραμένουν κλειστά για τέταρτη βδομάδα.
Με «καμάρι» παρουσίασε ο Σωκράτης Κόκκαλης, το νέο ιδιωτικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ίδρυσε και θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβρη
Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα; Ποιος είπε ότι δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία τους και ότι όποιο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών διαφημίζει ότι δίνει πανεπιστημιακά πτυχία θα διώκεται;
Ο όμιλος INTRACOM ανακοίνωσε ότι το Athens Information Technology (ΑΙΤ), ένα Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών που έχει ιδρύσει θα προσφέρει, σε συνεργασία με το Carnegie Mellon University, των ΗΠΑ «μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, διάρκειας 16 μηνών, το οποίο θα οδηγεί στην απονομή πτυχίου Master of Science in Information Networking σε φοιτητές από την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ο πρώτος κύκλος σπουδών του μάλιστα, θα αρχίσει το Σεπτέμβρη του 2002. Είναι φανερό πως ό,τι και να υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας για «μη ακαδημαϊκή αναγνώριση», η ιδιωτική ανώτατη Παιδεία αναπτύσσεται ραγδαία, χωρίς να έχει την πρόθεση η κυβέρνηση να ανακόψει αυτή την τάση.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ίδιας της εταιρίας, το ΑΙΤ «θα παρέχει προγράμματα σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου και θα διενεργεί επιστημονική έρευνα στους τομείς των Τηλεπικοινωνιών, της Πληροφορικής και των Ολοκληρωμένων Συστημάτων». Το πρόγραμμα αυτό θα παρακολουθούν 30-50 σπουδαστές, απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών και άλλων Πανεπιστημιακών σχολών θετικής κατεύθυνσης, που θα επιλέγονται με βάση το βαθμό του πτυχίου τους, ενώ προγραμματίζεται η στέγαση των δραστηριοτήτων του σε εγκαταστάσεις 11.500 τ.μ. στην Παιανία Αττικής. Η εταιρία υπόσχεται στους επιτυχώς αποφοιτούντες σπουδαστές «δυνατότητα εργασίας στις εταιρίες του ομίλου», πράγμα ενδεικτικό και για το είδος και το σκοπό της «επιστημονικής» κατάρτισης που θα λαμβάνουν.
Χαρακτηριστική δε, είναι και η δήλωση του ίδιου του προέδρου της INTRACOM, Σ. Κόκκαλη κατά την υπογραφή της συμφωνίας με το Carnegie Mellon University: «το όραμά μας - είπε - είναι η δημιουργία ενός Επιστημονικού - Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας στους τομείς των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης εξαίρετων σπουδαστών και στελεχών επιχειρήσεων από τη Νοτιανατολική Ευρώπη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής».
Δηλαδή, δεν πρόκειται μόνο για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, που θα δίνει μάλιστα μόνο μεταπτυχιακούς τίτλους, αλλά φιλοδοξεί να γίνει και ίδρυμα της ευρωπαϊκής ελίτ, που θα επιμορφώνει τους καλύτερους αποφοίτους των πανεπιστημίων, για να δουλέψουν αργότερα στην εταιρία και να «αυγατύνουν τα κεφάλαια» του κ. Κόκκαλη, που συμβάλλει στην... «ευημερία της περιοχής».
Οσο για τον πρόεδρο του Carnegie Mellon University, κ. J.L.Cohon, που είναι φαίνεται πιο... συνηθισμένος στην είσοδο των επιχειρήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, είπε ότι «η συνεργασία μας με το ΑΙΤ είναι ένα παράδειγμα του τρόπου, με τον οποίο το Πανεπιστήμιό μας ενώνει τις δυνάμεις του με τη βιομηχανία». Κάτι σαν πανεπιστήμια και επιχειρήσεις - «μια φωνή και μια γροθιά»(!), γιατί αν δεν κάνουν τέτοιου είδους εμπορικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις αυτού του είδους τα πανεπιστήμια δε θα μπορέσουν να βρουν την αναγκαία χρηματοδότηση και να επιβιώσουν.
Και όταν μιλάμε για μια ιδιωτική επιχείρηση δεν πείθουν οι ισχυρισμοί για «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και υποτροφίες στους σπουδαστές, γιατί πέρα από το κόστος των σπουδών, οι επιπτώσεις στην ίδια την εκπαίδευση είναι δραματικές.